Kostbaarheden ook buiten verzekerd met een kostbaarhedenverzekering buitenshuis verzekering

Een mens sleept tegenwoordig nogal wat kostbaarheden en dure spullen met zich mee. Denk aan een tablet, muziekinstrumenten, een smartphone, een camera en sieraden. Als die buitenshuis worden gestolen of beschadigd raken, worden die vergoed door de kostbaarhedenverzekering. U moet dan wel een kostbaarhedenverzekering voor buitenshuis hebben.

Wat dekt een kostbaarhedenverzekering buitenshuis?

Buiten in het park werken is leuk, maar zorg wel voor een goede kostbaarhedenverzekering buitenshuis. © Valentina Simeonow Black17BG / Pixabay
Buiten in het park werken is leuk, maar zorg wel voor een goede kostbaarhedenverzekering buitenshuis. © Valentina Simeonow Black17BG / Pixabay

In augustus 2013 werd bekend dat een bende Roemeense zakkenrollers had toegeslagen tijdens de Gay-Pride en onder meer smartphones had buitgemaakt. Als de eigenaren van die toestellen een kostbaarhedenverzekering voor buitenshuis hadden afgesloten, zou de gestolen smartphone verzekerd zijn geweest. Maar ook een camera die u tijdens uw wintersportvakantie in Zwitserland in een ravijn laat vallen is, afhankelijk van de omstandigheden en de voorwaarden van uw kostbaarhedenverzekering buitenshuis gedekt. Wellicht dat een op vakantie gestolen camera of tablet nog door uw reisverzekering vergoed worden, maar bij een middagje winkelen in de stad zal dat niet het geval zijn. Omdat het bij kostbaarheden vaak om bijzondere voorwerpen gaat, wordt zo’n verzekering in veel gevallen op maat gemaakt.

Waar moet je op letten bij een kostbaarhedenverzekering buitenshuis?

Een verzekering voor kostbaarheden buitenshuis lijkt in veel opzichten op een gewone verzekering voor bijvoorbeeld je inboedel. Maar een kostbaarhedenverzekering buitenshuis heeft doorgaans lagere verzekerde bedragen dan bijvoorbeeld de inboedelverzekering. En voor speciale producten zoals lijfsieraden en elektronische apparatuur gelden maximale vergoedingen. Denk aan smartphones, laptops, tablets en foto-apparatuur. Voor dergelijke apparaten moet je bij sommige verzekeraars een aparte smartphone- of laptopverzekering afsluiten.

Kostbaarheden buitenshuis verzekering afsluiten bij inboedelverzekering

Meestal kan zo’n kostbaarhedenverzekering alleen in combinatie met een inboedelverzekering worden afgesloten. Dat geldt onder meer voor ABN Amro, Nationale Nederlanden, FBTO, Univé, Centraal Beheer, Inshared en Ik kies zelf van a.s.r. Je moet dan een inboedelverzekering afsluiten en kiest daar dan als aanvullende module een kostbaarheden buitenshuis-dekking bij, of alleen een smartphone- en laptopverzekering, net wat je nodig hebt.

Tip: De inboedelverzekering van Centraal Beheer kreeg in juni 2020 vijf sterren voor zowel prijs als polisvoorwaarden van Moneyview en werd in oktober 2022 beste uit de test van de Consumentenbond.

Kostbaarhedenverzekering OHRA

OHRA is gestopt met het aanbieden van een kostbaarhedenverzekering. Klanten zouden te weinig belangstelling voor de OHRA Kostbaarhedenverzekering hebben. Wie al een kostbaarhedenverzekering bij OHRA had afgesloten, kan echter nog wel een beroep doen op deze polis. Verder kun je bij OHRA wel andere woonverzekeringen zoals een inboedelverzekering van OHRA afsluiten.

Kostbaarhedenverzekering Univé

Ook Univé heeft een verzekering voor kostbaarheden buitenshuis met een wereldwijde dekking. De kostbaarhedenverzekering van Univé is alleen af te sluiten in combinatie met een inboedelverzekering van dezelfde verzekeraar. De verzekering biedt een allrisk dekking tegen schade, verlies en diefstal en vergoedt ook de schade van gedeeltelijk verlies of diefstal. De waarde van uw kostbaarheden bepaalt Univé aan de hand van aankoopbonnen of een taxatierapport. Het bedrag waarvoor u verzekerd bent, komt op uw polis te staan.

Wat valt niet onder de dekking van een kostbaarheden verzekering buitenshuis?

Computers, kunst en antiek zijn doorgaans alleen binnenshuis verzekerd en als ze onderweg zijn van of naar een reparateur. Lees daarvoor uw polis na. De verzekering keert vaak niet uit als ze worden gesloten vanuit een auto of ander vervoermiddel en zichtbaar waren van buitenaf.

De hoogte van de vergoedingen voor schade die buitenshuis ontstaan is, verschilt per verzekeraar en per object. Vaak werken verzekeraars met een maximum of krijgt u een vergoeding op basis van de vooraf getaxeerde waarde.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
4.5/5 - (2 stemmen)

Tags

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Gerelateerde berichten