Ga naar de inhoud

Kostbaarheden ook buiten verzekerd met een kostbaarhedenverzekering buitenshuis verzekering

Een mens sleept tegenwoordig nogal wat kostbaarheden en dure spullen met zich mee. Denk aan een tablet, muziekinstrumenten, een smartphone, een camera en sieraden. Als die buitenshuis worden gestolen of beschadigd raken, worden die vergoed door de kostbaarhedenverzekering. U moet dan wel een kostbaarhedenverzekering voor buitenshuis hebben.

Waarom zou je een kostbaarhedenverzekering afsluiten?

Bij een inbraak in je huis zijn je kostbaarheden verzekerd via de inboedelverzekering. Raak je onderweg kostbare spullen kwijt, dan kun je de reisverzekering aanspreken. Maar die keert alleen uit als je op reis bent. Als je bijvoorbeeld bestolen wordt tijdens woon-werkverkeer, valt dat niet onder je reisverzekering. Steeds meer verzekeraars bieden daarom bij hun inboedelverzekering een buitenhuisdekking voor dure spullen. Dus met een buitenhuisverzekering zijn waardevolle spullen ook buiten je huis verzekerd, ook als je niet op vakantie bent.

Wat dekt een kostbaarhedenverzekering buitenshuis?

Buiten in het park werken is leuk, maar zorg wel voor een goede kostbaarhedenverzekering buitenshuis. © Valentina Simeonow Black17BG / Pixabay
Buiten in het park werken is leuk, maar zorg wel voor een goede kostbaarhedenverzekering buitenshuis. © Valentina Simeonow Black17BG / Pixabay

Als tijdens een groot evenement of festival je telefoon gestolen wordt, is de gestolen smartphone verzekerd als je daarvoor een kostbaarhedenverzekering buitenhuis hebt afgesloten. Een camera die je tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland in een ravijn laat vallen, wordt waarschijnlijk door je reisverzekering vergoed. Maar bij een middagje winkelen in de stad zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. Omdat het bij kostbaarheden vaak om bijzondere voorwerpen gaat, wordt zo’n verzekering in veel gevallen op maat gemaakt.

Waar moet je op letten bij een kostbaarhedenverzekering buitenshuis?

Een verzekering voor kostbaarheden buitenshuis lijkt in veel opzichten op een gewone verzekering voor bijvoorbeeld je inboedel. Maar een kostbaarhedenverzekering buitenshuis heeft doorgaans lagere verzekerde bedragen dan bijvoorbeeld de inboedelverzekering. En voor speciale producten zoals lijfsieraden en elektronische apparatuur gelden maximale vergoedingen. Denk aan smartphones, laptops, tablets en foto-apparatuur. Voor dergelijke apparaten moet je bij sommige verzekeraars een aparte smartphone- of laptopverzekering afsluiten. Zo’n verzekering zou een alternatief voor de buitenhuisverzekering kunnen zijn, maar die polis geldt dan alleen voor dat specifieke apparaat. Met een buitenhuisverzekering zijn alle dure spullen verzekerd die je buiten huis bij je hebt.

Bij sommige verzekeraars zijn kostbaarheden buitenshuis al gedekt via je inboedelverzekering, dus check dat nog even als je een kostbaarhedenverzekering buitenhuis wilt afsluiten. Let er ook op of de kostbaarhedenverzekering buitenhuis alleen diefstal of ook schade vergoedt.

Kostbaarheden buitenshuis verzekering afsluiten bij inboedelverzekering

Meestal kan zo’n kostbaarhedenverzekering alleen in combinatie met een inboedelverzekering worden afgesloten. Dat geldt onder meer voor ABN Amro, Nationale Nederlanden, FBTO, Univé, Centraal Beheer, Inshared en Ik kies zelf van a.s.r. Je moet dan een inboedelverzekering afsluiten en kiest daar dan als aanvullende module een kostbaarheden buitenshuis-dekking bij, of alleen een smartphone- en laptopverzekering, net wat je nodig hebt.

Tip: De inboedelverzekering van Centraal Beheer kreeg in juni 2020 vijf sterren voor zowel prijs als polisvoorwaarden van Moneyview en werd in oktober 2022 beste uit de test van de Consumentenbond.

Kostbaarhedenverzekering OHRA

OHRA is gestopt met het aanbieden van een kostbaarhedenverzekering. Klanten zouden te weinig belangstelling voor de OHRA Kostbaarhedenverzekering hebben. Wie al een kostbaarhedenverzekering bij OHRA had afgesloten, kan echter nog wel een beroep doen op deze polis. Verder kun je bij OHRA wel andere woonverzekeringen zoals een inboedelverzekering van OHRA afsluiten.

Kostbaarhedenverzekering Univé

Ook Univé heeft een verzekering voor kostbaarheden buitenshuis met een wereldwijde dekking. De kostbaarhedenverzekering van Univé is alleen af te sluiten in combinatie met een inboedelverzekering van dezelfde verzekeraar. De verzekering biedt een allrisk dekking tegen schade, verlies en diefstal en vergoedt ook de schade van gedeeltelijk verlies of diefstal. De waarde van uw kostbaarheden bepaalt Univé aan de hand van aankoopbonnen of een taxatierapport. Het bedrag waarvoor u verzekerd bent, komt op uw polis te staan.

Wat valt niet onder de dekking van een kostbaarheden verzekering buitenshuis?

Computers, kunst en antiek zijn doorgaans alleen binnenshuis verzekerd en als ze onderweg zijn van of naar een reparateur. Lees daarvoor uw polis na. De verzekering keert vaak niet uit als ze worden gesloten vanuit een auto of ander vervoermiddel en zichtbaar waren van buitenaf.

De hoogte van de vergoedingen voor schade die buitenshuis ontstaan is, verschilt per verzekeraar en per object. Vaak werken verzekeraars met een maximum of krijgt u een vergoeding op basis van de vooraf getaxeerde waarde.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
4.5/5 - (2 stemmen)