De beste doorlopende reisverzekering afsluiten in 2023

Vrijwel iedereen die op vakantie gaat, sluit een doorlopende reisverzekering af. Wat is de beste doorlopende reisverzekering in 2023?

Een doorlopende reisverzekering afsluiten als je een paar keer per jaar op vakantie gaat is een goed idee. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Een doorlopende reisverzekering afsluiten als je een paar keer per jaar op vakantie gaat is een goed idee. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Bijna negentig procent van de Nederlanders die op vakantie gaat, sluit een reisverzekering af, blijkt uit onderzoek van Moneyview Research. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een doorlopende reisverzekering. Tussen 2006 en 2010 steeg het aantal afgesloten doorlopende reisverzekeringen van 3,2 miljoen naar ruim 3,7 miljoen. Kortlopende reisverzekeringen zijn veel minder populair.

Laatst gewijzigd: 7 juli 2023

Waar op letten bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering?

Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering moet je op een paar zaken letten. De meeste doorlopende reisverzekeringen bestaan uit verschillende modules. Maar wat bij de ene reisverzekering onder de basisdekking valt, moet bij een andere reisverzekering apart betaald worden. Hulpverlening in onvoorziene situaties vormt de kern van alle reisverzekeringen en zit dus bij alle aanbieders in de basisdekking. Maar daarnaast zien alle verzekeraars ook de dekking van medische kosten in het buitenland als belangrijk onderdeel van een reisverzekering.

Wat bepaalt de premie van doorlopende reisverzekeringen?

De premie voor een doorlopende verzekering wordt door een aantal factoren bepaald:

  • Basisdekking
  • Dekkingsgebied (Europa of wereldwijd)
  • Het soort reis: zakelijk of privé
  • Maximale aaneengesloten reisduur
  • Medische kosten
  • Ongevallen
  • Dekking voor sporten zoals wintersport, duiken en avontuurlijke sporten
  • Pechhulp en vervangend vervoer
  • Rechtsbijstand
  • Annulering

In veel gevallen zit annulering standaard niet in de doorlopende reisverzekering. Alleen de Aegon Allrisk reisverzekering heeft standaard een annuleringsdekking in de reisverzekering.

De beste doorlopende reisverzekeringen in 2023

Bij wie kun je de beste doorlopende reisverzekering afsluiten? Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview deed in april 2023 onderzoek naar de beste reisverzekeringen. De doorlopende reisverzekeringen van ABN Amro, Univé en AON scoorden het beste op het onderdeel prijs. Voor Univé en AON was dat al voor de derde keer op rij. De doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance (Premium) Anker (Optimaal) en ANWB/Unigarant scoorden, net als in 2022, het hoogst op voorwaarden. De doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance en ANWB/Unigarant stonden in 2021 ook al in de top-drie.

Doorlopende reisverzekeringen vergelijken

Actiekortingen, pakketkortingen en collectiviteitskortingen zijn in Moneyview’s vergelijking van doorlopende reisverzekeringen niet meegenomen. Het kan dus zijn dat een andere doorlopende reisverzekering in uw geval goedkoper is. Vergelijk dus reisverzekeringen om te zien wat in jouw geval de beste premie is.

Bij de Consumentenbond kwamen de doorlopende reisverzekering van ANWB Compleet en de Unigarant Uitgebreid in januari 2022 en april 2023 als beste uit de test. Beide doorlopende reisverzekeringen kregen in juni 2023 een 8,5. De onderzoekers waren enthousiast over de ruime bagagedekking. Bij annulering is er geen maximum aan de vergoeding van je reiskosten

Derde in de test van beste reisverzekeringen werd de doorlopende reisverzekering van ABN Amro. Voor deze reisverzekering is de premie eind 2021 verlaagd. De doorlopende reisverzekering van ABN Amro kreeg in juni 2023 een 8,3. Direct daarna, met een 8,2, kwam de doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance.

Nieuwe reisverzekering van LTA Lifecard Travel Assistance

De reisverzekering van LTA Lifecard Travel Assistance was in het onderzoek nog niet meegenomen. Deze reisverzekeraar is actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en sinds kort ook in Nederland. Bij het afsluiten van de reisverzekering van LTA Lifecard Travel Assistance krijg je online advies.

Ruime dekking voor bagage en annuleren

Wie de onderzoeken van Moneyview en de Consumentenbond naar beste reisverzekeringen al een aantal jaren volgt, ziet dat ABN Amro, Univé, AON en SNS al jarenlang de hoogste scores behalen voor prijs. Ook de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance en Europeesche (inmiddels opgegaan in a.s.r) scoren vaak hoog of het hoogst als doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. In 2022 was bij Allianz Global Assistance (Premium) Anker en ANWB/Unigarant een hogere bagagedekking en een ruimere annuleringsdekking bieden dan de meeste andere reisverzekeringen.

Ook de annuleringsdekking is bij dit trio beter. Zo is ook het overlijden van je beste vriend of vriendin een accepteerde reden om de annuleringsverzekering aan te spreken. Andere annuleringsverzekeringen keren alleen uit als het om een familielid gaat. En ook het doodgaan van je hond, kat of paard is bij deze aanbieders standaard verzekerd of optioneel mee te verzekeren.

Vergelijk reisverzekeringen en vraag offertes op om ook de voorwaarden te vergelijken. Vergelijk ook de reisverzekeringen van Ohra en FBTO.

Het eigen risico bij een doorlopende reisverzekering

Dee meeste verzekeraars hanteren een eigen risico voor bagage. Soms kun je kiezen voor een afwijkend eigen risico. Als je voor een lager eigen risico op je reisverzekering kunt kiezen, krijg je bij sommige verzekeraars een lagere premie. En soms kun je tegen een hogere premie het eigen risico afkopen.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering voor alleenstaanden

Uit eerder onderzoek van Moneyview en NBTC-NIPO blijkt dat voor slechts tien procent van de buitenlandse vakanties een kortlopende reisverzekering, ook wel aflopende reisverzekering genaamd, wordt afgesloten. In bijna tachtig procent van de gevallen wordt voor een buitenlandse vakantie een doorlopende reisverzekering afgesloten. Uit berekeningen van Moneyview blijkt dat een alleenstaande die acht dagen op wintersport en twee of drie weken op zomervakantie gaat, ongeveer 12 euro goedkoper uit is bij een kortlopende reisverzekering. Gaat een alleenstaande nog vaker op vakantie, dan wordt een doorlopende reisverzekering goedkoper.

Doorlopende reisverzekering voor gezin goedkoper

Gezinnen zijn vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Een gezin zou voor bovengenoemde vakanties gemiddeld 142 euro betalen voor een doorlopende reisverzekering tegen 152 euro voor een kortlopende reisverzekering. Voor een stel zonder kinderen dat vaker, maar korter op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering eveneens goedkoper. Gaan ze maar een keer per jaar op vakantie, dan ligt het omslagpunt in doorsnee bij een maand.

Doorlopende reisverzekering en dekking voor computers

Let bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering ook op de dekking voor smartphones, tablets en laptops. Die gaan steeds vaker mee op vakantie, maar bij verschillende verzekeraars ligt de maximale dekking voor dergelijke apparaten niet boven de 500 euro. Bij ongeveer de helft van de doorlopende reisverzekeringen ligt de maximale vergoeding voor smartphones, tablets en laptops tussen de 1250 en 1500 euro. Let er op dat u zich bij de reisverzekering niet oververzekert. Dat kan u tot 200 euro kosten.

Reisverzekering en huisdieren

Je hond of kat meenemen op vakantie kan heel leuk zijn. Maar als je in het buitenland te maken krijgt met medische kosten voor je huisdier, zijn die niet gedekt door jouw reisverzekering. En ook niet altijd door de eventuele huisdierenverzekering die je hebt afgesloten. Bij de meeste hondenverzekeringen en kattenverzekeringen moet je hiervoor een aparte reismodule afsluiten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Tags

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Gerelateerde berichten