Een doorlopende reisverzekering afsluiten

Vrijwel iedereen die op vakantie gaat, sluit een doorlopende reisverzekering af. Wat is de beste doorlopende reisverzekering?

Bijna negentig procent van de Nederlanders die op vakantie gaat, sluit een reisverzekering af, blijkt uit onderzoek van Moneyview Research. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een doorlopende reisverzekering. Tussen 2006 en 2010 steeg het aantal afgesloten doorlopende reisverzekeringen van 3,2 miljoen naar ruim 3,7 miljoen. Kortlopende reisverzekeringen zijn veel minder populair.

Waar op letten bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering?

Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering moet je op een paar zaken letten. De meeste doorlopende reisverzekeringen bestaan uit verschillende modules. Maar wat bij de ene reisverzekering onder de basisdekking valt, moet bij een andere reisverzekering apart betaald worden. Hulpverlening in onvoorziene situaties vormt de kern van alle reisverzekeringen en zit dus bij alle aanbieders in de basisdekking. Maar daarnaast zien alle verzekeraars ook de dekking van medische kosten in het buitenland als belangrijk onderdeel van een reisverzekering.

Wat bepaalt de premie van doorlopende reisverzekeringen?

De premie voor een doorlopende verzekering wordt door een aantal factoren bepaald:

  • Basisdekking
  • Dekkingsgebied (Europa of wereldwijd)
  • Het soort reis: zakelijk of privé
  • Maximale aaneengesloten reisduur
  • Medische kosten
  • Ongevallen
  • Dekking voor sporten zoals wintersport, duiken en avontuurlijke sporten
  • Pechhulp en vervangend vervoer
  • Rechtsbijstand
  • Annulering

In veel gevallen zit annulering standaard niet in de doorlopende reisverzekering. Alleen de Aegon Allrisk reisverzekering heeft standaard een annuleringsdekking in de reisverzekering.

De beste doorlopende reisverzekeringen

Bij wie kun je de beste doorlopende reisverzekering afsluiten? In april 2018 deed Moneyview onderzoek naar de beste reisverzekeringen. De onderzoekers bekeken 41 doorlopende reisverzekeringen en 22 kortlopende reisverzekeringen. De doorlopende reisverzekeringen van Univé, Nowgo en SNS scoorden het beste op het onderdeel prijs. De doorlopende reisverzekeringen van ABN Amro, Allianz Global Assistance (Premium) en Europeesche (Optimaal) scoorden het hoogst op voorwaarden. Actiekortingen, pakketkortingen en collectiviteitskortingen zijn in Moneyview’s vergelijking van doorlopende reisverzekeringen niet meegenomen. Het kan dus zijn dat een andere doorlopende reisverzekering in uw geval goedkoper is.

Ruime dekking voor bagage en annuleren

De onderzoekers constateerden dat Univé, Zelf/NowGo en SNS al sinds het eerste onderzoek in 2011 elk jaar de hoogste scores behalen voor prijs. Ook de doorlopende reisverzekeringen van ABN AMRO, Allianz Global Assistance en Europeesche scoren vaak hoog of het hoogst als doorlopende reisverzekering met de beste voorwaarden. Ze onderscheiden zich onder andere met ruime dekking voor schade aan bagage en annuleringsdekking. Zo is de maximale vergoeding voor noodzakelijke aankopen vanwege vertraagde bagage hoger dan bij de meeste concurrenten en is zwangerschap een gedekte reden voor annulering. Ook zijn de verzekerde bedragen voor spoedeisende tandheelkundige kosten hoger dan marktconform. Bij de Comforten Premiumvariant van Allianz Global Assistance en de Allrisk Annulering van de Europeesche is ook overlijden, een ernstige ziekte of een levensbedreigend ongeval van een familielid in de derde graad een gedekte annuleringsreden.

Vergelijk reisverzekeringen en vraag offertes op om ook de voorwaarden te vergelijken. Vergelijk ook de reisverzekeringen van Ohra, Reaal en FBTO.

Het eigen risico bij een doorlopende reisverzekering

Van de doorlopende reisverzekeringen hanteert 69 procent een eigen risico voor bagage. Bij veertien procent van de doorlopende reisverzekeringen kun je kiezen voor een afwijkend eigen risico. Bij acht procent van de doorlopende reisverzekeringen kan je tegen een hogere premie het eigen risico afkopen. Slechts zes procent van de doorlopende reisverzekeringen biedt de klant de mogelijkheid om in ruil voor een lagere premie een eigen risico te kiezen.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering voor alleenstaanden

Uit het onderzoek van Moneyview en NBTC-NIPO blijkt dat voor slechts tien procent van de buitenlandse vakanties een kortlopende reisverzekering, ook wel aflopende reisverzekering genaamd, wordt afgesloten. In bijna tachtig procent van de gevallen wordt voor een buitenlandse vakantie een doorlopende reisverzekering afgesloten. Uit berekeningen van Moneyview blijkt dat een alleenstaande die acht dagen op wintersport en twee of drie weken op zomervakantie gaat, ongeveer 12 euro goedkoper uit is bij een kortlopende reisverzekering. Gaat een alleenstaande nog vaker op vakantie, dan wordt een doorlopende reisverzekering goedkoper.

Doorlopende reisverzekering voor gezin goedkoper

Gezinnen zijn vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Een gezin zou voor bovengenoemde vakanties gemiddeld 142 euro betalen voor een doorlopende reisverzekering tegen 152 euro voor een kortlopende reisverzekering. Voor een stel zonder kinderen dat vaker, maar korter op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering eveneens goedkoper. Gaan ze maar een keer per jaar op vakantie, dan ligt het omslagpunt in doorsnee bij een maand.

Doorlopende reisverzekering en dekking voor computers

Let bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering ook op de dekking voor smartphones, tablets en laptops. Die gaan steeds vaker mee op vakantie, maar bij verschillende verzekeraars ligt de maximale dekking voor dergelijke apparaten niet boven de 500 euro. Bij ongeveer de helft van de doorlopende reisverzekeringen ligt de maximale vergoeding voor smartphones, tablets en laptops tussen de 1250 en 1500 euro. Let er op dat u zich bij de reisverzekering niet oververzekert. Dat kan u tot 200 euro kosten.

Reisverzekering en huisdieren

Je hond of kat meenemen op vakantie kan heel leuk zijn. Maar als je in het buitenland te maken krijgt met medische kosten voor je huisdier, zijn die niet gedekt door jouw reisverzekering. En ook niet altijd door de eventuele huisdierenverzekering die je hebt afgesloten. Bij de meeste hondenverzekeringen en kattenverzekeringen moet je hiervoor een aparte reismodule afsluiten.

Deel dit met je vrienden!