Ga naar de inhoud

Inzittendenverzekering afsluiten: ongevallen inzittendenverzekering of schade inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een aanvulling op je autoverzekering. Met een inzittendenverzekering zijn zowel de bestuurder als de passagiers verzekerd voor letselschade en bij invaliditeit of overlijden na een ongeluk. Het maakt voor de inzittendenverzekering niet uit wie schuld heeft aan het ongeluk.

Een inzittendenverzekering vergoedt schade van bestuurder en passagiers bij een ongeval, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt. © Pixel-mixer/Pixabay
Een inzittendenverzekering vergoedt schade van bestuurder en passagiers bij een ongeval, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt. © Pixel-mixer/Pixabay

Bij een autoverzekering kun je verschillende aanvullende dekkingen afsluiten, zoals pechhulp en rechtsbijstand. Een zo’n aanvullende dekking is de inzittendenverzekering. Die kun je afsluiten naast een WA-verzekering, een beperkt casco verzekering/WA-Plus of een allrisk autoverzekering/volledig cascoverzekering. Je kunt een inzittenden verzekering niet los afsluiten. Ook een brommobielverzekering en een camperverzekering kun je uitbreiden waarbij inzittenden gedekt zijn tegen schade en letsel bij ongevallen.

Wel of geen inzittendenverzekering afsluiten?

Een inzittendenverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering. Is een inzittendenverzekering nodig? Die vraag is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. Volgens de Consumentenbond is een inzittendenverzekering wel een verzekering waarover je in ieder geval even over moet nadenken. Een inzittendenverzekering kost maar een paar euro per maand, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor minder dan vijf tientjes per jaar heb je al een inzittendenverzekering, rekende onderzoeksbureau Moneyview eind 2021 uit, weet de Consumentenbond.

Wat dekt de inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering keert uit als de bestuurder of diens passagiers schade hebben opgelopen na een ongeluk. Zoals gezegd is ook de bestuurder meeverzekerd bij een inzittendenverzekering. Dus ook als je geen meerijdende collega’s hebt en niet wekelijks een half hockeyteam naar de uitwedstrijden rijdt, kan een inzittendenverzekering nuttig zijn. Het maakt voor de inzittendenverzekering niet uit wie de schade heeft veroorzaakt.

Welke soorten inzittendenverzekeringen zijn er?

Je hebt keuze uit een Ongevallen inzittendenverzekering en een Schadeverzekering inzittenden. Je kunt een inzittendenverzekering afsluiten bij Inshared, ABN Amro, Aegon, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, OHRA, United Consumers en Univé. Verzekeraar Univé hanteert overigens voor de inzittendenverzekering van benzine-auto’s een flink lagere premie dan voor auto’s op diesel en gas.

Vergelijk autoverzekeringen met inzittenden module

Via de onderstaande module kunt u autoverzekeringen vergelijken. In de vervolgstappen kunt u ook aanvullende opties zoals een inzittendenverzekering aanvinken en in de vergelijking meenemen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

De goedkoopste inzittendenverzekering: de ongevallen inzittendenverzekering

De premie voor een ongevallen inzittendenverzekering is lager dan voor een schadeverzekering inzittenden en dat heeft alles te maken met de dekking en de hoogte van de uitkering. Een ongevallen inzittendenverzekering keert een maximumbedrag uit bij invaliditeit en overlijden na een ongeluk. Dat heet een sommenverzekering, omdat er een vaste som geld wordt uitgekeerd. De verzekerde bedragen die bij een ongevallen inzittendenverzekering worden uitgekeerd, verschillen per verzekeraar. Het maakt niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft en hoe hoog de daadwerkelijk geleden schade is.

Wat vergoedt een schade inzittendenverzekering?

Een schadeverzekering inzittenden is veel uitgebreider. Die dekt ook de spullen en bagage die in de auto vervoerd werd en vergoedt ook immateriële schade. En ander belangrijk verschil met de ongevallen inzittendenverzekering is dat een schade inzittendenverzekering de daadwerkelijk geleden schade bij een ongeval, zoals verlies van inkomen door invaliditeit. Het is dus een schadeverzekering en geen sommenverzekering, zoals de ongevallen inzittendenverzekering. Het maakt wederom niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft. Bij een schade inzittendenverzekering geldt vaak een dekking van 1 miljoen euro per gebeurtenis.

Een ongevallenverzekering voor inzittenden keert dus een vast bedrag uit bij invaliditeit en overlijden. Een schade inzittendenverzekering vergoedt de daadwerkelijk geleden schade, niet alleen bij overlijden en invaliditeit, maar ook voor schade aan bagage, letselschade, woningaanpassing, verlies van inkomen en uitvaartkosten.

Ongevallen inzittendenverzekering of schade inzittendenverzekering?

Met name als er sprake is van blijvende invaliditeit, kunnen de uitkeringen van de ongevallen inzittenden verzekering en de schade inzittendenverzekering enorm uiteenlopen. Dat komt doordat bij blijvende invaliditeit een schade inzittendenverzekering de werkelijke kosten van woningaanpassing en terugval in inkomen vergoedt en een ongevallen inzittendenverzekering een vast, gemaximeerd bedrag uitkeert.

De ongevallen inzittenden verzekering is dus weliswaar de goedkoopste inzittenden verzekering, maar bij de schade inzittendenverzekering is de uitkering bij blijvende invaliditeit fors hoger.

Vanwege die uitgebreidere dekking, en omdat er over een sommenverzekering geen assurantiebelasting betaald hoeft te worden, is een schade inzittendenverzekering vaak duurder dan een ongevallen inzittendenverzekering.

Drie redenen waarom je een inzittendenverzekering wilt afsluiten

  • Je passagiers krijgen schade aan hun spullen en letselschade vergoed.
  • Omdat een inzittenden verzekering niet kijkt naar de veroorzaker van het ongeluk, krijg je snel een uitkering. Zeker bij ingewikkelde ongelukken, zoals kettingbotsingen, kan het lang duren voordat de verzekeraars er onderling uit zijn welke schade op welke autoverzekering verhaald wordt.
  • En ben jij als bestuurder ook degene die het ongeluk heeft veroorzaakt? Ook dan krijg je met een inzittendenverzekering snel een uitkering, al zal de verzekeraar altijd wel even nagaan of er verwijtbaar gedrag in het spel was, zoals gebruik van alcohol, drugs of lachgas.

Waarom zou je geen verzekering voor inzittenden afsluiten?

In een aantal gevallen heb je geen inzittendenverzekering nodig, omdat je de schade elders kunt verhalen.

  • Een zorgverzekering, die iedereen boven de 18 jaar verplicht moet afsluiten, dekt de kosten van medische zorg, ook na een ongeluk. Alleen kan het zijn dat niet alle kosten vergoed worden. Die kosten zou je dan weer op de veroorzaker van het ongeval kunnen verhalen. Maar als de auto waarin je zat, moest uitwijken voor een overstekend dier en daardoor over de kop sloeg, is er formeel geen veroorzaker van het ongeluk.
  • Is er wel een schuldige, dan kun je je kosten op de WA-verzekering van de schuldige verhalen. Maar als die schuldige toevallig je beste vriend of partner is, kan dat de persoonlijke verhoudingen vertroebelen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.