Ga naar de inhoud

Sluit de beste hondenverzekering voor jouw hond af

Voor je hond wil je de beste hondenverzekering afsluiten. Maar waarom zou je eigenlijk een hondenverzekering afsluiten? Wat dekt een hondenverzekering en wat kost een hondenverzekering eigenlijk?

Laatst gewijzigd: 25 april 2024

Nederlanders zijn gek op honden. Volgens cijfers van de brancheorganisatie voor dierenspeciaalzaken Divebo telde ons land in 2022 1,8 miljoen honden. Dat zijn er 200.000 meer dan in 2017. En ondanks de flink gestegen kosten van levensonderhuid peinst 97 procent van de ondervraagden er niet over om z’n huisdier weg te doen.

Wat kosten behandelingen voor je hond?

Premies en voorwaarden van hondenverzekeringen lopen sterk uiteen. Let dus goed op als je een hondenverzekering afsluit en vergelijk goed. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Premies en voorwaarden van hondenverzekeringen lopen sterk uiteen. Let dus goed op als je een hondenverzekering afsluit en vergelijk goed. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

De meeste honden blijven gelukkig gezond. En als je maar een keer per jaar naar de dierenarts hoeft, dan kun je die kosten meestal zelf wel betalen. In dat geval kun je er beter voor zorgen om wat geld achter de hand te houden en is een hondenverzekering afsluiten misschien niet zinvol.

Maar ja, als je hond geopereerd moet worden, een poot breekt of een erge ziekte krijgt, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Een gemiddeld consult bij de dierenarts kost al snel vier tientjes. Een sterilisatie kost bijna 300 euro voor een kleine hond en ruim 400 euro voor een groot exemplaar. Een periodieke vaccinatie kost tussen de 60 en 85 euro, blijkt uit de site van Dierenartskiezen.nl. En dan ben je wel blij als je een hondenverzekering hebt afgesloten.

De maximale leeftijd om een hondenverzekering af te sluiten

Wacht daar niet mee totdat je hond oud en ziek wordt. Want bij sommige verzekeraars kun je voor oudere honden geen nieuwe hondenverzekering afsluiten. En voor hen is een hond al oud als hij vijf of zeven jaar is. Is je viervoeter voor die leeftijdsgrens al wel verzekerd, dan kun je de polis gewoon door laten lopen. Bij Figo kun je trouwens wel alle rassen en alle leeftijden verzekeren.

Hondenverzekeringen vergelijken

De premie van hondenverzekeringen hangt onder meer af van de leeftijd en het hondenras. Hieronder kunt u hondenverzekeringen vergelijken en zien of u niet teveel betaalt voor uw huidige hondenverzekering.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Waar moet je op letten bij een hondenverzekering?

Bij het afsluiten van een hondenverzekering moet je op een aantal zaken letten. Allereerst moet je natuurlijk kijken welke behandelingen wel en niet vergoed worden. Daarin verschillen hondenverzekeringen behoorlijk.

Verder sluiten sommige huisdierverzekeringen hondenrassen uit van dekking. Dat zijn met name hondenrassen die veel gezondheidsproblemen kennen. Het gaat onder meer om de Shar Pei, de (old) Engelse en Franse bulldog en pitbull terriers. Daarentegen zijn er ook verzekeraars die alle honden en hun baasjes als klant accepteren.

Wachttijd bij hondenverzekeringen

Voorts hanteren de meeste huisdierverzekeringen een wachttijd van dertig dagen, voordat je iets kunt claimen. Daar zijn wel uitzonderingen op. Het chippen van je hond of medische kosten na een ongeval kun je meestal wel direct declareren.

Hondenverzekering dekt geen schade

Hou er ook rekening mee dat een een verzekering voor je hond geen schade dekt die door je hond is veroorzaakt. Als je lieveling dus iets te enthousiast in de broekspijpen van de postbode heeft gehangen, dan valt dat onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Wat dekt en vergoedt de OHRA hondenverzekering?

Bij de hondenverzekering van OHRA heb je keuze uit drie ziektekostenpakketten voor veelvoorkomende behandelingen plus drie aanvullende verzekeringen.

Elk pakket vergoedt standaard:

 • medicijnen die door de dierenarts worden voorgeschreven
 • consult bij een dierenarts en dierenspecialist
 • behandeling na doorverwijzing naar een andere dierenarts of dierenspecialist
 • medisch noodzakelijke behandeling, opname en verzorging in een dierenkliniek. Ook de operatie, verpleging en narcose worden vergoed
 • hulpmiddelen, zoals verbandmiddelen
 • onderzoeken zoals röntgenfoto’s, echoscopie, bloed en ontlasting, elektrocardiogram (ECG)

De pakketten verschillen onderling in de hoogte van de vergoeding. Het Basis-pakket vergoedt jaarlijks tot maximaal 2500 euro aan gedekte zorg. Het Plus-pakket keert jaarlijks maximaal 3500 euro uit aan zorg die onder de polisvoorwaarden valt. Het Top-pakket vergoedt ook behandelingen aan heup en ellebogen en keert maximaal 5000 euro per jaar uit aan gedekte zorg. Bekijk premies, voorwaarden en vergoedingen op de site van OHRA, want die informatie is leidend.

Wat kun je apart verzekeren?

Sterilisatie en gebitszorg zijn apart te verzekeren via een extra dekking. Maar die extra dekking heeft geen invloed op de hoogte van de maximale jaarlijkse uitkering. Lees dus even de polisvoorwaarden van de hondenverzekering op de site van Ohra goed door.

De OHRA-hondenverzekering kun je uitbreiden met:

 • een reisverzekering (maximaal duizend euro vergoeding voor medische zorg in het buitenland)
 • een vergoeding voor vaccinatie en gebitszorg. De hoogte van de uitkering hangt af van de basisverzekering die je gekozen hebt.
 • een vergoeding voor sterilisatie en castratie. Deze module is alleen af te sluiten in combinatie met het basispakket Plus en Top.
 • Tenslotte kun je nog een dekking voor een begrafenis of crematie van je hond afsluiten. De maximale vergoeding is 250 euro.

OHRA accepteert als een van de weinige huisdierverzekeringen wel alle rassen en kruisingen. Je kunt bij OHRA je huisdier tot 7 jaar verzekeren. Als je hond al verzekerd is en hij wordt zeven, loopt de verzekering gewoon door. Ga voor alle premies, voorwaarden en vergoedingen naar de site van OHRA.

De Univé hondenverzekering

Ook Univé heeft een hondenverzekering in het leven geroepen. Met de Univé hondenverzekering is je hond verzekerd tegen ongevallen, ziektes en aandoeningen. De hondenverzekering is af te sluiten voor alle hondenrassen. Je kiest zelf de dekking waarbij je keuze hebt uit € 2.500 of € 5.000. Je kunt altijd zelf bepalen naar welke dierenarts je gaat. Ongeacht de behandeling heb je altijd een eigen risico van 20 procent per declaratie. Desgewenst kun je de hondenverzekering van Univé uitbreiden met een aanvullende dekking voor gebit, fysio- & hydrotherapie en reizen.

De volledige dekking van de Univé hondenverzekering geldt alleen voor honden die jonger zijn dan 8 jaar. Oudere honden zijn alleen gedekt tegen ongevallen.

Klanten met een hondenverzekering van Univé kunnen via de app van VETTS chatten en videobellen met een dierenarts van VETTS. Dat is handig als je ziet dat er wat met je hond aan de hand is, maar je niet zeker weet of hulp van een dierenarts nodig is. Met de hondenverzekering van Univé heb je recht op 1 gratis consult met een gekwalificeerde dierenarts van VETTS.

De hondenverzekering van Figo

Ook Figo, het voormalige Petplan, is een grote speler als het gaat om huisdierverzekeringen. Figo is al jaren internationaal bekend als de beste huisdierenverzekeraar en is dus nu ook in Nederland actief. Bij Figo kun je honden van alle rassen en leeftijden verzekeren. Ook biedt Figo als enige verzekeraar in Nederland huisdierverzekeringen voor konijnen en papegaaien aan. Je kunt bij Figo al een hondenverzekering afsluiten vanaf €9,70 (vanaf-prijzen februari 2024).

De hondenverzekering van Figo dekt standaard deze zorg:

 • Medisch noodzakelijke behandelingen en operaties,
 • Medisch noodzakelijke castratie en sterilisatie
 • Consulten, medicatie & diagnostische onderzoeken
 • Specialistische onderzoeken en behandelingen,
 • Alternatieve behandelingen en therapieën
 • Een preventie & SOS-budget.

Wat kun je apart verzekeren bij Figo?

Voor een paar vormen zorg kun je je aanvullend verzekeren. Dat zijn:

 • Gebitszorg
 • Medisch noodzakelijke kosten voor je huisdier tijdens verblijf in het buitenland (reismodule)

Bereken je premie voor de hondenverzekering van Figo, maar lees eerst even polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht door. Behalve voor honden heeft Figo ook verzekeringen voor katten, papegaaien en konijnen.

Wat vergoedt de Aegon hondenverzekering?

De Aegon hondenverzekering is de huisdierenverzekering voor hond en kat van Aegon. Die verzekering bestaat uit een basisverzekering en twee aanvullende modules voor crematie en medische zorg in het buitenland (Module Reis). Je kunt zelf kiezen naar welke dierenarts je gaat. Per jaar vergoedt Aegon maximaal 3500 euro. En als je alle declaraties opspaart en in één keer indient, betaal je maar 1x het eigen risico van 50 euro. Alle hondenrassen kun je bij Aegon verzekeren. Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet verzekerd. Ook Aegon hanteert een wachttijd van dertig dagen na het afsluiten van de hondenverzekering.

Opvallend is dat Aegon een ‘verouderingstoeslag’ op de premie hanteert. Afhankelijk van de grootte van uw hond stijgt de premie jaarlijks met de leeftijd. Aegon bepaalt of medische behandeling of opname in een dierenkliniek noodzakelijk is. Bij heup- en elleboogproblemen wordt alleen het eerste gesprek bij de dierenarts vergoed. Lees verder in de polisvoorwaarden wat wel en niet verzekerd is bij de huisdierenverzekering van Aegon en bereken jouw premie.

Wat dekt de nieuwe hondenverzekering van Inshared?

De hondenverzekering van Inshared is in 2023 helemaal vernieuwd. De hondenverzekering van Ishared is alleen af te sluiten voor honden die als gezelschapsdier gehouden worden, dus niet voor waakhonden bij beveiligingsbedrijven, commerciële fokhonden of iets dergelijks. Je kunt zelf bepalen naar welke geregistreerde dierenarts in Nederland, Duitsland of België je gaat.

Je kiest eerst welke maximale vergoeding je per kalenderjaar wilt verzekeren. Daarbij kun je kiezen uit vergoedingen van 3000 euro, 4000 euro of 6000 euro. Je eigen risico is 20 procent per declaratie. Voor vaccinaties, fysiotherapie, gedragstherapie, homeopathie, gebitsreiniging, chemotherapie en extra onderzoeken kun je de dierenverzekering van Inshared uitbreiden met aanvullende modules. De Inshared hondenverzekering heeft ook een reisverzekering inbegrepen waarbij je in het buitenland tot 1000 euro voor dierenzorg vergoed krijgt. Castraties en sterilisaties worden tot maximaal 250 euro vergoed.

Vaccinaties kun je aanvullend verzekeren en worden tot maximaal 100 euro vergoed. Verder zijn met deze verzekering ook CT-scans en bloedonderzoek vergoed. Rekeningen declareer je via de digitale verzekeringsmap van Inshared. Bekijk premies, voorwaarden en dekking over de hondenverzekering van Inshared op de site van de verzekeraar.

De verzekering voor honden van Petsecur

Petsecur is een onderlinge waarborgmaatschappij, een vereniging, die dus geen aandeelhouders en geen winstoogmerkt heeft. Bij Petsecur kun je alleen je hond of kat verzekeren. Je hebt keuze uit drie pakketten: Basis, Standaard of Extra. De Basis-hondenverzekering is de goedkoopste hondenverzekering van Petsecur. Je kunt je premie verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Afhankelijk van je gekozen verzekeringspakket krijg je 50 tot 90 procent van de gedekte zorgkosten vergoed. Wel zijn er maximale vergoedingen per jaar. Petsecur hanteert geen wachttijd, dus je hond is direct verzekerd. Ook medische zorg voor problemen bij heupen en ellebogen kun je bij Petsecur meeverzekeren. Voor gebitsreinigingen en crematie kun je aanvullende hondenverzekeringen afsluiten. Bekijk de premies en de polisvoorwaarden op de site van Petsecur.

Betere voorwaarden en lagere premie Petsecur basisverzekering

Petsecur heeft per 1 november 2022 de premie voor het basispakket van de huisdierenverzekering met tien procent verlaagd. Tegelijkertijd is de maximale uitkering van het basispakket verhoogd van €2.500,- naar €3.250,- per jaar. Daarmee biedt PetSecur naar eigen zeggen de hoogste uitkering van Nederland in het basispakket.

De hondenverzekering van Dierenverzekering.nl

Naar eigen zeggen rekent Dierenverzekering.nl de laagste premie voor uw hondenverzekering. Of dat ook geldt voor de verzekering van jouw hond, kun je zelf uitrekenen door een premieberekening te maken. Bij Dierenverzekering.nl kun je kiezen uit drie basispakketten: Basis, Plus en Top. Die bieden alle drie dezelfde uitgebreide dekking. Castratie en sterilisatie, euthanasie, consulten, medicijnen, chemotherapie, preventieve zorg, bloedonderzoek, het is allemaal gedekt.

Alleen de maximale uitkering per jaar verschilt. Bij de Basis-verzekering krijg je 50 procent van de kosten vergoed tot maximaal 1500 euro per jaar. De Plusverzekering vergoedt 70 procent van de gedekte zorg tot een maximum van 3000 euro per jaar. En de Top-verzekering keert 80 procent van de kosten uit met een maximum van 5000 euro per jaar.

Naast deze basisverzekeringen kun je nog vier aanvullende verzekeringen voor honden afsluiten. Dat zijn modules voor medische kosten in het buitenland, gebitsaandoeningen, alternatieve geneesmiddelen en behandelingen en voor de crematie van je hond. Lees voor je een verzekering afsluit eerst de polisvoorwaarden en de premies door op de site van Dierenverzekering.nl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.