Sluit de beste hondenverzekering voor jouw hond af

Voor je hond wil je de beste hondenverzekering afsluiten. Maar waarom zou je eigenlijk een hondenverzekering afsluiten? Wat dekt een hondenverzekering en wat kost een hondenverzekering eigenlijk?

Nederlanders zijn gek op honden. Volgens cijfers van de Federatie Dierenambulances Nederland telde ons land in 2014 anderhalf miljoen honden. En voor veel huisdierenbezitters is één hond niet genoeg. Gemiddeld bedroeg het aantal honden per huisdierenbezitter 1,2 honden. Ook de brancheorganisatie voor dierenspeciaalzaken Divebo kwam in 2017 op anderhalf miljoen honden uit. Volgens de huisdierspeciaalzaken had 19 procent van de huishoudens in 2017 een hond.

Wat kosten behandelingen voor je hond?

Premies en voorwaarden van hondenverzekeringen lopen sterk uiteen. Let dus goed op als je een hondenverzekering afsluit en vergelijk goed. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Premies en voorwaarden van hondenverzekeringen lopen sterk uiteen. Let dus goed op als je een hondenverzekering afsluit en vergelijk goed. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

De meeste honden blijven gelukkig gezond. En als je maar een keer per jaar naar de dierenarts hoeft, dan kun je die kosten meestal zelf wel betalen. In dat geval kun je er beter voor zorgen om wat geld achter de hand te houden en is een hondenverzekering afsluiten misschien niet zinvol.

Maar ja, als je hond geopereerd moet worden, een poot breekt of een erge ziekte krijgt, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Een gemiddeld consult bij de dierenarts kost al snel vier tientjes. Een sterilisatie kost bijna 300 euro voor een kleine hond en ruim 400 euro voor een groot exemplaar. Een periodieke vaccinatie kost tussen de 60 en 85 euro, blijkt uit de site van Dierenartskiezen.nl. En dan ben je wel blij als je een hondenverzekering hebt afgesloten.

De maximale leeftijd om een hondenverzekering af te sluiten

Wacht daar niet mee totdat je hond oud en ziek wordt. Want bij sommige verzekeraars kun je voor oudere honden geen nieuwe hondenverzekering afsluiten. En voor hen is een hond al oud als hij vijf of zeven jaar is. Is je viervoeter voor die leeftijdsgrens al wel verzekerd, dan kun je de polis gewoon door laten lopen.

Hondenverzekeringen vergelijken

De premie van hondenverzekeringen hangt onder meer af van de leeftijd en het hondenras. Hieronder kunt u hondenverzekeringen vergelijken en zien of u niet teveel betaalt voor uw huidige hondenverzekering.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Waar moet je op letten bij een hondenverzekering?

Bij het afsluiten van een hondenverzekering moet je op een aantal zaken letten. Allereerst moet je natuurlijk kijken welke behandelingen wel en niet vergoed worden. Daarin verschillen hondenverzekeringen behoorlijk.

Verder sluiten sommige huisdierverzekeringen hondenrassen uit van dekking. Dat zijn met name hondenrassen die veel gezondheidsproblemen kennen. Het gaat onder meer om de Shar Pei, de (old) Engelse en Franse bulldog en pitbull terriers. Daarentegen zijn er ook verzekeraars die alle honden en hun baasjes als klant accepteren.

Wachttijd bij hondenverzekeringen

Voorts hanteren de meeste huisdierverzekeringen een wachttijd van dertig dagen, voordat je iets kunt claimen. Daar zijn wel uitzonderingen op. Het chippen van je hond of medische kosten na een ongeval kun je meestal wel direct declareren.

Hondenverzekering dekt geen schade

Hou er ook rekening mee dat een een verzekering voor je hond geen schade dekt die door je hond is veroorzaakt. Als je lieveling dus iets te enthousiast in de broekspijpen van de postbode heeft gehangen, dan valt dat onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Wat dekt en vergoedt de OHRA hondenverzekering?

Bij de hondenverzekering van OHRA heb je keuze uit drie ziektekostenpakketten voor veelvoorkomende behandelingen plus drie aanvullende verzekeringen.

Elk pakket vergoedt standaard:

 • medicijnen die door de dierenarts worden voorgeschreven
 • consult bij een dierenarts en dierenspecialist
 • behandeling na doorverwijzing naar een andere dierenarts of dierenspecialist
 • medisch noodzakelijke behandeling, opname en verzorging in een dierenkliniek. Ook de operatie, verpleging en narcose worden vergoed
 • hulpmiddelen, zoals verbandmiddelen
 • onderzoeken zoals röntgenfoto’s, echoscopie, bloed en ontlasting, elektrocardiogram (ECG)

De pakketten verschillen onderling in de hoogte van de vergoeding. Het Basis-pakket vergoedt jaarlijks tot maximaal 2500 euro aan gedekte zorg. Het Plus-pakket keert jaarlijks maximaal 3500 euro uit aan zorg die onder de polisvoorwaarden valt. Het Top-pakket vergoedt ook behandelingen aan heup en ellebogen en keert maximaal 5000 euro per jaar uit aan gedekte zorg. Bekijk premies, voorwaarden en vergoedingen op de site van OHRA, want die informatie is leidend.

Wat kun je apart verzekeren?

Sterilisatie en gebitszorg zijn apart te verzekeren via een extra dekking. Maar die extra dekking heeft geen invloed op de hoogte van de maximale jaarlijkse uitkering. Lees dus even de polisvoorwaarden van de hondenverzekering op de site van Ohra goed door.

De OHRA-hondenverzekering kun je uitbreiden met:

 • een reisverzekering (maximaal duizend euro vergoeding voor medische zorg in het buitenland)
 • een vergoeding voor vaccinatie en gebitszorg. De hoogte van de uitkering hangt af van de basisverzekering die je gekozen hebt.
 • een vergoeding voor sterilisatie en castratie. Deze module is alleen af te sluiten in combinatie met het basispakket Plus en Top.
 • Tenslotte kun je nog een dekking voor een begrafenis of crematie van je hond afsluiten. De maximale vergoeding is 250 euro.

OHRA accepteert als een van de weinige huisdierverzekeringen wel alle rassen en kruisingen. Je kunt bij OHRA je huisdier tot 7 jaar verzekeren. Als je hond al verzekerd is en hij wordt zeven, loopt de verzekering gewoon door. Ga voor alle premies, voorwaarden en vergoedingen naar de site van OHRA.

De hondenverzekering van Petplan

Ook Petplan is een grote speler als het gaat om huisdierverzekeringen. Petplan is ooit opgericht door dierenartsen en verzekert alle rassen. Net als bij de hondenpolis van Ohra heb je bij de hondenverzekering van Petplan keuze uit drie hondenverzekeringen: De Basis, de Plus en de Totaal-verzekering. Alle drie de polissen vergoeden operaties & medicijnen, consult & onderzoeken en heupen& ellebogen. Alleen de hoogte van de vergoedingen en de maximale vergoedingen per jaar verschillen.

De aparte ongevallenverzekering voor honden wordt vanaf 15 maart 2022 niet meer aangeboden. Klanten bleken liever te kiezen voor een complete hondenverzekering. Lees hier meer over de verschillende pakketten en maximale vergoedingen die Petplan uitkeert. Bekijk het vergoedingenoverzicht van de Petplan hondenverzekering.

Daarnaast wordt specialistische zorg alleen vergoed door de Plus en de Totaal-hondenverzekering. Vanaf 1 januari 2021 geeft die Totaal-verzekering geen vergoeding meer voor preventieve zorg. Daardoor wordt deze verzekering voor je hond goedkoper.

Wat kun je apart verzekeren bij Petplan?

Voor vier vormen van zorg kun je je aanvullend verzekeren. Dat zijn:

 • Chemotherapie en Radiotherapie;
 • Reisverzekering Wereld;
 • Crematie
 • Sterilisatie en castratie

Tenslotte hanteert ook Petplan een wachttijd van dertig dagen voor nieuw verzekerde honden. Bereken je premie voor de hondenverzekering van Petplan, maar lees eerst even polisvoorwaarden door. Die zijn in gewone mensentaal geschreven. Behalve voor honden heeft Petplan ook verzekeringen voor katten, papegaaien en konijnen.

Wat vergoedt de Aegon hondenverzekering?

De Aegon hondenverzekering is de huisdierenverzekering voor hond en kat van Aegon. Die verzekering bestaat uit een basisverzekering en twee aanvullende modules voor crematie en medische zorg in het buitenland (Module Reis). Je kunt zelf kiezen naar welke dierenarts je gaat. Per jaar vergoedt Aegon maximaal 3500 euro. En als je alle declaraties opspaart en in één keer indient, betaal je maar 1x het eigen risico van 50 euro. Alle hondenrassen kun je bij Aegon verzekeren. Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet verzekerd. Ook Aegon hanteert een wachttijd van dertig dagen na het afsluiten van de hondenverzekering.

Opvallend is dat Aegon een ‘verouderingstoeslag’ op de premie hanteert. Afhankelijk van de grootte van uw hond stijgt de premie jaarlijks met de leeftijd. Aegon bepaalt of medische behandeling of opname in een dierenkliniek noodzakelijk is. Bij heup- en elleboogproblemen wordt alleen het eerste gesprek bij de dierenarts vergoed. Lees verder in de polisvoorwaarden wat wel en niet verzekerd is bij de huisdierenverzekering van Aegon en bereken jouw premie.

Wat dekt en vergoedt de Hema hondenverzekering?

De huisdierverzekering van de Hema bestaat net als de zorgverzekering voor mensen uit een basisverzekering. Die kun je uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Na het afsluiten van de hondenverzekering van de Hema geldt een wachttijd van dertig dagen. Het chippen van je hond en zorg na een ongeval zijn wel direct verzekerd bij Hema.

Met de basisverzekering van de Hema is je hond verzekerd voor onder meer consulten en behandelingen bij de dierenarts, narcose, röntgenfoto’s, echografie en alle geregistreerde medicijnen zoals is bepaald in de Diergeneesmiddelenwet. Sterilisatie en castratie worden niet vergoed. Ga naar de site van de Hema-verzekeringen om te zien wat de premie is, wat gedekt is en wat de polisvoorwaarden zijn.

Wat kun je apart verzekeren bij de Hema verzekering voor honden?

Bij de aanvullende verzekeringen kun je kiezen uit vijf opties:

 • fysiotherapie. Maximaal 750 euro per verzekeringsjaar en op voorwaarde dat je hond is doorverwezen door de dierenarts.
 • gedragstherapie en preventie
 • tandartskosten: Gedekt: periodieke schoonmaakkosten van het gebit van je hond, inclusief narcose en bewaking, wortelkanaalbehandeling en gaatjes vullen; medisch noodzakelijke tandheelkundige ingrepen met uitzondering van aangeboren gebits- en kaakaandoeningen. Vergoeding bedraagt 50 procent tot een maximum van 500 euro per verzekeringsjaar.
 • een doorlopende reisverzekering voor je hond: dekt medische zorg in de hele Europese Unie tot maximaal duizend euro per verzekeringsjaar
 • vergoeding chemotherapie. 50 procent van de kosten met een maximum van 3000 euro wordt vergoed.

Je hond verzekeren bij Hema kan tot 5 jaar. Dieetvoeding, erfelijke gebreken of klachten en alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed. Bekijk alle voorwaarden, vergoedingen en uitsluitingen van de Hema hondenverzekering op de site.

Voor een paar honden kun je bij Hema geen hondenverzekeringen afsluiten. Het gaat om de Shar Pei, de (old) Engelse en Franse bulldog. Ook voor honden die zwaarder zijn dan 55 kilo kun je geen Hema hondenverzekering afsluiten.

De Hema hondenverzekering kent een eigen bijdrage van 45 euro per ingediende declaratie. Als je alle rekeningen van de dierenarts bewaart en die één keer per jaar tegelijk indient, betaal je dus ook maar 1x die 45 euro.

Wat dekt de hondenverzekering van Inshared?

Ook de hondenverzekering van Inshared bestaat uit drie varianten, maar die is tijdelijk niet af e sluiten. Inshared houdt de huisdierverzekeringen momenteel tegen het licht en wil ze verbeteren.

De verzekering voor honden van Petsecur

Petsecur is een onderlinge waarborgmaatschappij, een vereniging, die dus geen aandeelhouders en geen winstoogmerkt heeft. Bij Petsecur kun je alleen je hond of kat verzekeren. Je hebt keuze uit drie pakketten: Basis, Standaard of Extra. De Basis-hondenverzekering is de goedkoopste hondenverzekering van Petsecur. Je kunt je premie verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Afhankelijk van je gekozen verzekeringspakket krijg je 50 tot 90 procent van de gedekte zorgkosten vergoed. Wel zijn er maximale vergoedingen per jaar. Petsecur hanteert geen wachttijd, dus je hond is direct verzekerd. Ook medische zorg voor problemen bij heupen en ellebogen kun je bij Petsecur meeverzekeren. Voor gebitsreinigingen en crematie kun je aanvullende hondenverzekeringen afsluiten. Bekijk de premies en de polisvoorwaarden op de site van Petsecur.

Betere voorwaarden en lagere premie Petsecur basisverzekering

Petsecur heeft per 1 november 2022 de premie voor het basispakket van de huisdierenverzekering met tien procent verlaagd. Tegelijkertijd is de maximale uitkering van het basispakket verhoogd van €2.500,- naar €3.250,- per jaar. Daarmee biedt PetSecur naar eigen zeggen de hoogste uitkering van Nederland in het basispakket.

De hondenverzekering van Dierenverzekering.nl

Naar eigen zeggen rekent Dierenverzekering.nl de laagste premie voor uw hondenverzekering. Of dat ook geldt voor de verzekering van jouw hond, kun je zelf uitrekenen door een premieberekening te maken. Bij Dierenverzekering.nl kun je kiezen uit drie basispakketten: Basis, Plus en Top. Die bieden alle drie dezelfde uitgebreide dekking. Castratie en sterilisatie, euthanasie, consulten, medicijnen, chemotherapie, preventieve zorg, bloedonderzoek, het is allemaal gedekt.

Alleen de maximale uitkering per jaar verschilt. Bij de Basis-verzekering krijg je 50 procent van de kosten vergoed tot maximaal 1500 euro per jaar. De Plusverzekering vergoedt 70 procent van de gedekte zorg tot een maximum van 3000 euro per jaar. En de Top-verzekering keert 80 procent van de kosten uit met een maximum van 5000 euro per jaar.

Naast deze basisverzekeringen kun je nog vier aanvullende verzekeringen voor honden afsluiten. Dat zijn modules voor medische kosten in het buitenland, gebitsaandoeningen, alternatieve geneesmiddelen en behandelingen en voor de crematie van je hond. Lees voor je een verzekering afsluit eerst de polisvoorwaarden en de premies door op de site van Dierenverzekering.nl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.