Ga naar de inhoud

Kattenverzekering afsluiten: Vergelijk deze 7 kattenverzekeringen

Een kattenverzekering dekt uiteenlopende kosten voor je kat. Wat dekt een kattenverzekering, wat kost zo’n verzekering en wat krijg je er voor terug? Vragen en antwoorden over je kattenverzekering.

Nederland is een kattenland. Bijna een kwart van de huishoudens heeft een of meer katten rondlopen. In ons land wonen ongeveer 2,6 miljoen katten, blijkt uit het Gezelschapsdierenonderzoek uit 2015. Daarmee zijn er ongeveer 1,1 miljoen meer katten dan honden. Zwerfkatten zijn in dat cijfer niet meegenomen.

Maar ja, ook een kat kan ziek worden en brengt medische kosten met zich mee. Voor slechts een fractie van de honden en katten is een huisdierenverzekering afgesloten. In landen als Engeland ligt dat aantal veel hoger.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kattenverzekering?

Met vijf van die doetjes in huis is een kattenverzekering afsluiten geen overbodige luxe © Jan Mallander/Pixabay
Met vijf van die doetjes in huis is een kattenverzekering afsluiten geen overbodige luxe © Jan Mallander/Pixabay

Bij de meeste kattenverzekeringen kun je kiezen voor een basisdekking die standaard zorg vergoedt. Wat die basisdekking inhoudt, hoe hoog de vergoeding is en hoeveel je maximaal per jaar kunt declareren, verschilt per verzekeraar.

Die basisverzekering kun je meestal nog uitbreiden met losse modules. Er zijn aanvullende verzekeringen voor gebitszorg en voor castratie en sterilisatie voor zover die niet onder de basisdekking vallen. Maar je kunt ook medische zorg in het buitenland meeverzekeren. En net als bij je eigen zorgverzekering kun je een aanvullende verzekering voor alternatieve zorg afsluiten. Ook de crematie van je kat kun je apart bijverzekeren. Kijk dus voordat je een kattenverzekering afsluit eerst op de site van de verzekeraar naar de polisvoorwaarden en de dekking van de kattenverzekering.

Verder hanteren de verzekeraars een eigen risico of worden behandelingen voor bijvoorbeeld 50, 70 of 80 procent vergoed tot een jaarlijks maximum. Ook hanteren ze allemaal, met uitzondering van Petsecur, een wachttijd van dertig dagen. Daarbij gelden overigens wel uitzonderingen voor zorg na een ongeval. Lees daar dus even de polisvoorwaarden op na. Die zijn tegenwoordig meestal heel helder geschreven. Kijk dan ook meteen of bepaalde kattenrassen van verzekering zijn uitgesloten. Heb je ook nog een hond? Lees dan dit artikel over het afsluiten van een hondenverzekering.

Kattenverzekering vergelijken

Via de vergelijkingsmodule hieronder kun je kattenverzekeringen vergelijken. Vul de leeftijd en het ras van je kat in en je ziet direct de premie voor diverse kattenverzekeringen. Je weet dan ook meteen of je niet teveel betaalt voor je huidige verzekering voor je kat.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Aansprakelijkheid voor je kat

En dan is er nog iets belangrijks. Schade die door jouw kat veroorzaakt wordt, valt onder geen enkele huisdierenverzekering. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) afsluiten.

Wat is de beste kattenverzekering?

Wil je een kattenverzekering afsluiten, dan kom je al snel uit bij een van de vier grote dierenverzekeraars te weten Reaal Dier & zorg, Figo (de nieuwe naam van Petplan), OHRA en Inshared/HEMA. Hieronder zetten we op een rij wat de kattenverzekering van die vier merken inhouden. Daarna kijken we naar de kattenverzekering van Dierenverzekering.nl, Petsecur en de huisdierenverzekering van Aegon. Wat de beste kattenverzekering is, valt niet te zeggen. Onderzoekinstellingen zoals bureau Moneyview en de Consumentenbond hebben hierover geen onderzoeken gepubliceerd. Je hebt al een Figo kattenverzekering vanaf € 7,62 (vanaf-prijzen februari 2024)

En let op: de genoemde bedragen en vergoedingen in dit artikel kunnen sinds publicatie veranderd zijn. Check voor actuele vergoedingen en polisvoorwaarden van verzekeringen voor katten de sites van de verzekeraars.

De kattenverzekering van OHRA

De OHRA kattenverzekering bestaat uit een basisverzekering en aanvullende modules. De basisverzekering voor katten dekt onder meer consulten, het chippen van je kat, opname en verpleging in een dierenkliniek, operaties, medicijnen, narcose en röntgenfoto’s. Ook bloedonderzoek, sondevoeding en euthanasie zijn gedekt. Bij OHRA krijg je maximaal 80 procent van de gedekte zorg vergoed.

Die vergoeding is wel aan een jaarlijks maximum gebonden. Bij het Basispakket krijg je jaarlijks maximaal 2500 euro vergoed. Het Pluspakket keert jaarlijks maximaal 3500 euro uit. Het Top-pakket is het royaalst met maximaal 5000 euro per jaar voor gedekte zorg. Ook de maximale vergoeding voor consulten loopt uiteen. Inhoudelijk zijn de drie pakketten verder identiek. Bekijk de drie pakketten van de OHRA-kattenverzekering en bereken je premie.

Aanvullende kattenverzekeringen bij OHRA

Vind je deze zorg voor je kat niet genoeg? Dan kun je die OHRA-kattenverzekering uitbreiden met vier aanvullende dekkingen voor specifieke zorg. Het gaat om een aanvullende verzekering voor vaccinatie en gebit. Ook heeft OHRA aparte modules om medische zorg in het buitenland en crematie van je kat te verzekeren. Tenslotte is er nog een aanvullende verzekering voor onder meer chirurgische castratie/sterilisatie, gedragstherapie, fysiotherapie en homeopathie. Die laatste module is alleen af te sluiten in combinatie met een Plus- of Top-basisverzekeringen. Ook voor de aanvullende kattenverzekeringen heeft OHRA de hoogte van de vergoedingen netjes op een rij op de site gezet.

De kattenverzekering van Figo

Figo is de nieuwe naam van Petplan. Niet alleen de naam, ook de verzekering zelf is helemaal veranderd. Bij de kattenverzekering van Figo kun je alle kattenrassen en katten van alle leeftijden verzekeren. Ook voor je oude kat kun je dus een verzekering afsluiten. Daarnaast biedt Figo als enige verzekeraar in Nederland huisdierverzekeringen voor konijnen en papegaaien aan.

Klanten kiezen bij Figo voor een huisdierverzekering met uitgebreide dekking. Consulten, medicatie & diagnostische onderzoeken zijn met de kattenverzekering van Figo gedekt. Dat geldt ook voor medisch noodzakelijke behandelingen, operaties, specialistische onderzoeken en behandelingen. Ook alternatieve behandelingen en therapieën zijn verzekerd. Daarnaast heb je een preventie & SOS-budget.

De premie is flexibel. Je kunt zelf kiezen of je 50%, 70% of 90% van de kosten van je dierenarts vergoed krijgt. Je kunt ook zelf kiezen hoeveel kosten maximaal per jaar vergoed worden. Je kunt kiezen uit een maximale vergoeding van 3000 euro, van 6000 euro of een onbeperkte vergoeding. Hoe hoger de maximale jaarlijkse vergoeding, hoe hoger uiteraard de verzekeringspremie.

Bekijk het vergoedingenoverzicht en bereken zelf je premie voor de kattenverzekering van Figo.

Aanvullende verzekeringen op de kattenverzekering van Figo

Je basis kattenverzekering kun je uitbreiden met aanvullende kattenverzekeringen voor sterilisatie en castratie (maximaal 150 euro), gebits-onderzoeken en behandelingen (maximaal 500 euro per jaar) en een reisverzekering. Bij de aanvullende verzekering reizen zijn medisch noodzakelijke kosten bij ziekte, klachten of een ongeval in het buitenland verzekerd tot maximaal 1000 euro per jaar. (vergoedingen prijspeil 2023).

De kattenverzekering van Aegon

Met de huisdierenverzekering van Aegon kun je alleen je hond of kat verzekeren. Andere huisdieren, zoals papegaaien en konijnen, kun je niet bij Aegon verzekeren. De kattenverzekering van Aegon accepteert alle kattenrassen. Vaccinatie, tandheelkundige zorg, castratie of sterilisatie zijn niet gedekt. Bij Aegon is je kat al te verzekeren vanaf 9,37 euro per maand. Voor elk jaar dat je kat ouder wordt, gaat de premie omhoog. Dat noemt Aegon de verouderingstoeslag. Bereken de premie voor jouw kat op de site van Aegon.

De maximale uitkering bedraagt per jaar 3500 euro. Naast de gewone ziektekostenverzekering kun je twee aparte modules afsluiten: een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland en een crematie-module. De reisverzekering keert maximaal duizend euro per jaar uit. De crematieverzekering vergoedt de crematie van je kat en keert maximaal 100 euro uit. Voor de ziektekostenverzekering en de reismodule geldt een eigen risico van 50 euro per declaratie. Je kunt je kat tot acht jaar bij Aegon verzekeren.

De kattenverzekering van Inshared

Inshared heeft haar dierenverzekering in 2023 helemaal vernieuwd. Bij Inshared kun je een dierenverzekering voor honden en katten afsluiten. Je kunt kiezen uit 3 maximale vergoedingen per jaar: 3000 euro, 4000 euro of 6000 euro. Je mag zelf bepalen door welke geregistreerde dierenarts in Nederland, België en Duitsland je je zieke kat laat behandelen. Standaard heb je te maken met een eigen risico van 20% per declaratie.

De basis dierenverzekering kun je uitbreiden met aanvullende modules voor vaccinaties, fysiotherapie, gedragstherapie, homeopathie, gebitsreiniging, chemotherapie en extra onderzoeken. Bekijk premies en voorwaarden van de nieuwe dierenverzekering van Inshared op de site van de verzekeraar.

Je kat verzekeren bij Petsecur

Petsecur is een onderlinge waarborgmaatschappij die die alleen honden- en kattenverzekeringen aanbiedt. Je kunt kiezen uit drie pakketten: Basis, Standaard of Extra. De Extra-verzekering biedt de meest uitgebreide dekking en de hoogste vergoeding, maar is ook het duurst. Vervoer met de dierenambulance, behandelingen en operaties, medicijnen voor je kat, consulten, onderzoeken en preventieve zorg zijn met alle drie de pakketten gedekt. Je krijgt, afhankelijk van het gekozen pakket, 50, 70 of 90 procent van de gedekte zorgkosten voor je kat vergoed.

Premie en polisvoorwaarden basispakket Petsecur verbeterd

PetSecur heeft per 1 november 2022 de maximale uitkering van het basispakket verhoogd van €2.500,- naar €3.250,- per jaar. Daarmee geeft PetSecur naar eigen zeggen de hoogste uitkering van Nederland in het basispakket. Tegelijkertijd zijn de maandelijkse premies van dit basispakket met tien procent verlaagd.

Je kunt je premie verlagen door een hoger eigen risico te kiezen. Kies je een kattenverzekering met een looptijd van zestig maanden? Dan is castratie en sterilisatie van je kat gedekt. Je kunt met elke verzekering zelf kiezen naar welke dierenarts je gaat. Gebitszorg en crematie van je kat zijn via twee losse aanvullende verzekeringen bij te verzekeren. Bekijk de polisvoorwaarden en de premie op de site van Petsecur.

De kattenverzekering van Dierenverzekering.nl

Dierenverzekering.nl biedt een kattenverzekering en een polis voor honden aan. Naar eigen zeggen biedt deze kattenverzekering de hoogste vergoeding tegen de laagste premie aan. Alle kattenrassen kun je bij Dierenverzekering.nl verzekeren. En de verzekering vergoedt inderdaad heel veel soorten zorg, van operaties, consulten en onderzoekskosten tot aan castraties, sterilisaties en chemotherapie. Maar behandelingen als fysiotherapie en alternatieve behandelingen worden niet vergoed.

Ook bij de kattenverzekering van Dierenverzekering.nl kun je kiezen uit drie pakketten: Basis, Plus en Top. Ze vergoeden alle drie dezelfde zorg. Alleen krijg je bij de Basisverzekering maar 50 procent vergoed tot een maximum van 1500 euro per jaar. De Plus-verzekering keert 70 procent uit tot maximaal 3000 euro per jaar. En de Top-verzekering kent de hoogste vergoeding die 80 procent van de kosten vergoed tot maximaal 5000 euro per jaar.

Aanvullende kattenverzekeringen bij Dierenverzekering.nl

De basisverzekering van Dierenverzekering.nl kun je uitbreiden met vier aanvullende verzekeringen. Zo is er een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland. Ook gebitsaandoeningen zijn apart bij te verzekeren, net als alternatieve behandelingen. Ook de crematie van je kat kun je apart bijverzekeren. Elke module heeft z’n eigen maximale vergoeding, dus kijk even op de site. Je vindt de informatie over aanvullende kattenverzekeringen bij de premieberekening.

Ook voor deze verzekering voor katten geldt: kijk op de site, lees eerst de polisvoorwaarden door en bereken je premie voordat je deze kattenverzekering afsluit.

Nieuw: Univé kattenverzekering

Ook verzekeraar Univé heeft een huisdierenverzekering geïntroduceerd. Sinds juni 2023 is die huisdierverzekering uitgebreid met de Univé kattenverzekering. Bij de Univé verzekering voor katten heb je altijd vrije keuze van je dierenarts. Elke kattenras wordt in principe geaccepteerd. De Univé kattenverzekering dekt zorg bij ongevallen, ziektes en aandoeningen. Voor gebitsbehandelingen, fysio & hydrotherapie en voor reizen kun je aparte modules bij je Univé kattenverzekering afsluiten. Bekijk prremies en polisvoorwaarden van deze verzekering voor katten op de site van Univé.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
1/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.