Kattenverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Nederland is een kattenland. Bijna een kwart van de huishoudens heeft een of meer katten rondlopen. Maar ja, ook een kat kan ziek worden en brengt medische kosten met zich mee. Wat dekt een kattenverzekering, wat kost zo’n verzekering en wat krijg je er voor terug?

In ons land wonen ongeveer 2,6 miljoen katten, blijkt uit het Gezelschapsdierenonderzoek uit 2015. Daarmee zijn er ongeveer 1,1 miljoen meer katten dan honden. Zwerfkatten zijn in dat cijfer niet meegenomen. Maar voor slechts een fractie van de honden en katten is een huisdierenverzekering afgesloten. In landen als Engeland ligt dat aantal veel hoger.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kattenverzekering?

Bij de meeste kattenverzekeringen kun je kiezen voor een basisdekking die standaard zorg vergoedt. Wat die basisdekking inhoudt, hoe hoog de vergoeding is en hoeveel je maximaal per jaar kunt declareren, verschilt per verzekeraar.

Die basisverzekering kun je meestal nog uitbreiden met losse modules. Er zijn aanvullende verzekeringen voor gebitszorg en voor castratie en sterilisatie voor zover die niet onder de basisdekking vallen. Maar je kunt ook medische zorg in het buitenland meeverzekeren. En net als bij je eigen zorgverzekering kun je een aanvullende verzekering voor alternatieve zorg afsluiten. Ook de crematie van je kat kun je apart bijverzekeren. Kijk dus voordat je een kattenverzekering afsluit eerst op de site van de verzekeraar naar de polisvoorwaarden en de dekking van de kattenverzekering.

Verder hanteren de verzekeraars een eigen risico of worden behandelingen voor bijvoorbeeld 50, 70 of 80 procent vergoed tot een jaarlijks maximum. Ook hanteren ze allemaal een wachttijd van dertig dagen. Daarbij gelden overigens wel uitzonderingen voor zorg na een ongeval. Lees daar dus even de polisvoorwaarden op na. Die zijn tegenwoordig meestal heel helder geschreven. Kijk dan ook meteen of bepaalde kattenrassen van verzekering zijn uitgesloten. Heb je ook nog een hond? Lees dan dit artikel over het afsluiten van een hondenverzekering.

Aansprakelijkheid voor je kat

En dan is er nog iets belangrijks. Schade die door jouw kat veroorzaakt wordt, valt onder geen enkele huisdierenverzekering. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) afsluiten.

Wat is de beste kattenverzekering?

Wil je een kattenverzekering afsluiten, dan kom je al snel uit bij een van de vier grote dierenverzekeraars te weten Proteq Dier & zorg, PetPlan, OHRA en Inshared/HEMA. Hieronder zetten we op een rij wat de kattenverzekering van die vier merken inhouden. Daarna kijken we naar de kattenverzekering van Dierenverzekering.nl en de huisdierenverzekering van Aegon. Wat de beste kattenverzekering is, valt niet te zeggen. Onderzoekinstellingen zoals bureau Moneyview en de Consumentenbond hebben hierover geen onderzoeken gepubliceerd.

En let op: de genoemde bedragen en vergoedingen in dit artikel kunnen sinds publicatie veranderd zijn. Check voor actuele vergoedingen de sites van de verzekeraars.

De kattenverzekering van Reaal Dier & Zorg

Reaal Dier & Zorg is het vroegere Proteq Dier & Zorg en is marktleider in dierenverzekeringen. Logisch dus om even naar de kattenverzekering van Reaal Dier & Zorg te kijken. De kattenverzekering van Reaal Dier & Zorg biedt volgens de verzekeraar de meest complete basisverzekering voor katten. En eerlijk is eerlijk, veel zorg is standaard inbegrepen. Dat geldt onder meer voor sterilisatie en castratie, consulten, medisch onderzoek, narcose en operaties, chemotherapie tot aan bloedtransfusies. Bekijk het volledige overzicht én de voorwaarden op de site van Reaal Dier & Zorg.

Eigen risico en vergoeding bij de kattenverzekering van Reaal Dier & Zorg

Hoeveel er van die uitgebreide zorg daadwerkelijk wordt vergoed, hangt af van de basisverzekering die je hebt gekozen:

  • Dier & Zorg 50 Vergoeding 50%. Maximaal verzekerd bedrag € 1.500 per jaar;
  • Dier & Zorg 70 Vergoeding 70% .Maximaal verzekerd bedrag € 3.000 per jaar;
  • En Dier & Zorg 90 vergoedt 90%. Maximaal verzekerd bedrag € 5.000 per jaar;

Voor deze kattenverzekering geldt een eigen risico van 0, 50, 100 of 150 euro, net wat je wilt.

Aanvullende verzekeringen bij Reaal Dier & Zorg

Die basisverzekering van Reaal Dier & Zorg is uit te breiden met vier modules. De module (alternatieve) therapieën dekt onder meer fysiotherapie, chiropractie, osteopathie, homeopathie, acupunctuur en gedragstherapie.

Met de aanvullende verzekering voor gebit vergoedt Reaal Dier & Zorg onder meer gebitscontrole en gebitsreiniging, trekken, polijsten, wortelkanaalbehandelingen, foto’s, vullingen en verdovingen.

Tenslotte bestaan er nog aanvullende verzekeringen voor medische zorg in het buitenland en om de crematie van je kat te betalen. Ook voor die aanvullende kattenverzekeringen kun je een eigen risico kiezen. Bekijk de polisvoorwaarden, vergoedingen en premies op de site van Reaal Dier & Zorg.

De kattenverzekering van OHRA

Ook OHRA werkt met een basisverzekering en aanvullende modules. De basis kattenverzekering dekt onder meer consulten, het chippen van je kat, opname en verpleging in een dierenkliniek, operaties, medicijnen, narcose en röntgenfoto’s. Ook bloedonderzoek, sondevoeding en euthanasie zijn gedekt. Bij OHRA krijg je maximaal 80 procent van de gedekte zorg vergoed.

Die vergoeding is wel aan een jaarlijks maximum gebonden. Bij het Basispakket krijg je jaarlijks maximaal 2500 euro vergoed. Het Pluspakket keert jaarlijks maximaal 3500 euro uit. Het Top-pakket is het royaalst met maximaal 5000 euro per jaar voor gedekte zorg. Ook de maximale vergoeding voor consulten loopt uiteen. Inhoudelijk zijn de drie pakketten verder identiek. Bekijk de drie pakketten van de OHRA-kattenverzekering en bereken je premie.

Aanvullende kattenverzekeringen bij OHRA

Vind je deze zorg voor je kat niet genoeg? Dan kun je die kattenverzekering uitbreiden met vier aanvullende dekkingen voor specifieke zorg. Het gaat om een aanvullende verzekering voor vaccinatie en gebit. Ook heeft OHRA aparte modules om medische zorg in het buitenland en crematie van je kat te verzekeren. Tenslotte is er nog een aanvullende verzekering voor onder meer chirurgische castratie/sterilisatie, gedragstherapie, fysiotherapie en homeopathie. Die laatste module is alleen af te sluiten in combinatie met een Plus- of Top-basisverzekeringen. Ook voor de aanvullende kattenverzekeringen heeft OHRA de hoogte van de vergoedingen netjes op een rij op de site gezet.

De kattenverzekering van PetPlan

Bij de kattenverzekering van Petplan kun je kiezen uit vier pakketten: Basis, Plus, Totaal en Ongevallen. Zorg voor je kat wordt voor 50 tot 80 procent vergoed. Dat hangt weer van je pakket af. De rest moet je dus zelf betalen. De basisverzekering hanteert de laagste vergoedingen en keert jaarlijks maximaal 3000 euro uit. Maar deze dierenverzekering heeft dan ook de laagste premie. De Plus verzekering vergoedt per jaar hooguit 4000 euro, terwijl de Top-verzekering per jaar maximaal 5000 euro uitkeert. Met de ongevallenverzekering krijg je nooit meer dan 2000 euro per jaar vergoed. Petplan heeft een online adviestool waarmee je zelf een passende verzekering voor je kat kunt samenstellen.

Die vier basisverzekeringen kun je uitbreiden met vier aanvullende modules voor medische zorg in het buitenland en een module voor radio- en chemotherapie. Ook zijn er aparte aanvullende verzekeringen voor crematie en voor sterilisatie/castratie. Bij die laatste module wordt maximaal 75 euro vergoed, dus je kunt je afvragen of de premies opwegen tegen de vergoeding.

De kattenverzekering van Aegon

Met de huisdierenverzekering van Aegon kun je alleen je hond of kat verzekeren. Andere huisdieren, zoals papegaaien en konijnen, kun je niet bij Aegon verzekeren. De kattenverzekering van Aegon accepteert alle kattenrassen. Vaccinatie, tandheelkundige zorg, castratie of sterilisatie zijn niet gedekt. Bij Aegon is je kat al te verzekeren vanaf 9,37 euro per maand. Voor elk jaar dat je kat ouder wordt, gaat de premie omhoog. Dat noemt Aegon de verouderingstoeslag. Bereken de premie voor jouw kat op de site van Aegon.

De maximale uitkering bedraagt per jaar 3500 euro. Naast de gewone ziektekostenverzekering kun je twee aparte modules afsluiten: een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland en een crematie-module. De reisverzekering keert maximaal duizend euro per jaar uit. De crematieverzekering vergoedt de crematie van je kat en keert maximaal 100 euro uit. Voor de ziektekostenverzekering en de reismodule geldt een eigen risico van 50 euro per declaratie. Je kunt je kat tot acht jaar bij Aegon verzekeren.

De Hema-kattenverzekering

Ook de kattenverzekering van Hema bestaat uit een basisverzekering die is uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Chippen van je kat, gebruik van de dierenambulance en standaardconsulten van de dierenarts zijn verzekerd. Je hebt een eigen risico van 15 procent van de kosten. Dat kan dus in de papieren lopen bij ingrijpende operaties en langdurige behandelingen. De Hema kattenverzekering vergoedt de overige 80 procent tot een maximum van 3000 euro per verzekeringsjaar. Naast het eigen risico betaal je nog een eigen bijdrage van 45 euro per declaratie. Kosten voor aangeboren afwijkingen worden nooit vergoed. In de polisvoorwaarden staat exact beschreven wat de Hema kattenverzekering vergoedt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering biedt de Hema-kattenverzekering diverse aanvullende verzekeringen voor je kat. Zo kun je een aanvullende dekking tandheelkunde afsluiten. Die vergoedt maximaal 500 euro per jaar.

En de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en preventieve zorg vergoedt aanvullende ziektekosten voor dierenfysiotherapie, gedragstherapie en preventieve zorg. Ook biedt Hema een aanvullende dekking voor de crematie van je kat. Tenslotte kun je ook medische kosten in het buitenland meeverzekeren met de aanvullende dekking voor reizen. Die keert maximaal duizend euro per jaar uit.

Let wel op, want voor aanvullende kattenverzekeringen bedraagt het eigen risico 50 procent. Bereken je premie van de Hema-kattenverzekering.

De kattenverzekering van Inshared

Inshared biedt een dierenverzekering die zowel voor honden als katten verzekert. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Huisdier & Ongeval, Huisdier & Zorg 50% en Huisdier & Zorg 100%.

De Huisdier & Ongeval-verzekering vergoedt alleen de zorg en de nasleep van een ongeval met uw kat. Denk aan onderzoek, medicijnen en behandeling in Nederland én Europa. Ook de kosten van een dierenambulance, fysiotherapie na een ongeluk en de kosten van euthanasie van je kat zijn gedekt.

Met de andere twee verzekeringen worden veel meer zaken gedekt. Denk aan chemotherapie, gebitsreiniging, opname en verpleging in een dierenkliniek, een advertentie bij vermissing en de kosten van een crematie. Huisdier & Zorg 50% vergoedt steeds de helft van deze kosten. Huisdier & Zorg 100% vergoedt ze volledig. Ben je alleenstaand en moet je tijdelijk naar een ziekenhuis of verpleeghuis? Dan vergoedt Inshared voor maximaal vier weken de opvang van je kat. Ook een gezondheidscheck en vaccinaties zijn verzekerd.

Bij de Huisdier & Zorg 50% verzekering heb je geen eigen risico. Bij Huisdier & Zorg 100% hanteert Inshared een eigen risico van 15 procent. Lees meer over de kattenverzekering van Inshared en bereken je premie.

De kattenverzekering van Dierenverzekering.nl

Dierenverzekering.nl biedt een kattenverzekering en een polis voor honden aan. Naar eigen zeggen biedt deze kattenverzekering de hoogste vergoeding tegen de laagste premie aan. Alle kattenrassen kun je bij Dierenverzekering.nl verzekeren. En de verzekering vergoedt inderdaad heel veel soorten zorg, van operaties, consulten en onderzoekskosten tot aan castraties, sterilisaties en chemotherapie. Maar behandelingen als fysiotherapie en alternatieve behandelingen worden niet vergoed.

Ook bij de kattenverzekering van Dierenverzekering.nl kun je kiezen uit drie pakketten: Basis, Plus en Top. Ze vergoeden alle drie dezelfde zorg. Alleen krijg je bij de Basisverzekering maar 50 procent vergoed tot een maximum van 1500 euro per jaar. De Plus-verzekering keert 70 procent uit tot maximaal 3000 euro per jaar. En de Top-verzekering kent de hoogste vergoeding die 80 procent van de kosten vergoed tot maximaal 5000 euro per jaar.

Aanvullende kattenverzekeringen bij Dierenverzekering.nl

De basisverzekering van Dierenverzekering.nl kun je uitbreiden met vier aanvullende verzekeringen. Zo is er een reisverzekering voor medische kosten in het buitenland. Ook gebitsaandoeningen zijn apart bij te verzekeren, net als alternatieve behandelingen. Ook de crematie van je kat kun je apart bijverzekeren. Elke module heeft z’n eigen maximale vergoeding, dus kijk even op de site. Je vindt de informatie over aanvullende kattenverzekeringen bij de premieberekening.

Ook voor deze kattenverzekering geldt: kijk op de site, lees eerst de polisvoorwaarden door en bereken je premie voordat je deze kattenverzekering afsluit.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.