Ga naar de inhoud

Reisverzekering met wintersportdekking vaak niet voldoende

Veel wintersporters denken dat ze met een reisverzekering met wintersportdekking goed verzekerd zijn bij ongelukken tijdens de wintersport of schade aan hun skiuitrusting. Maar met een reisverzekering met wintersportdekking ben je vaak onvoldoende verzekerd voor medische kosten. En ook voor je ski- of snowboarduitrusting is de dekking lang niet altijd toereikend.

Op wintersport? Sluit altijd een reisverzekering met wintersportdekking af. © Martin Büdenbender / Pixabay
Op wintersport? Sluit altijd een reisverzekering met wintersportdekking af. © Martin Büdenbender / Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek van een financiële vergelijkingssite. Van de 26 onderzochte doorlopende reisverzekeringen bood slechts bij vijf reisverzekeringen met wintersportdekking voldoende dekking voor de skiuitrusting en eventuele medische kosten, aldus de site. Vergelijk reisverzekeringen of bekijk de polisvoorwaarden van de reisverzekeringen van onder meer:

Eerder bleek ook al dat de dekking voor fietsen bij reisverzekeringen vaak aan de magere kant was. Lees ook waar je op moet letten bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Reisverzekering met wintersportdekking voor medische kosten

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat de reisverzekering met wintersportdekking meestal geen dekking biedt voor medische kosten, redding en repatriëring. Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt standaard wel de kosten voor spoedeisende hulp bij een arts of ziekenhuis, maar alleen tegen Nederlandse tarieven. In wintersportlanden als Oostenrijk en Zwitserland liggen de zorgkosten al snel een stuk hoger en dus moet je een deel zelf betalen. Je kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een dekking voor het buitenland. Deze vergoedt spoedeisende hulp wereldwijd tegen kostprijs. Veel mensen realiseren zich niet dat je juist een reisverzekering nodig hebt voor de medische kosten.

Reisverzekering en zorgverzekering met aanvullende dekking

“Maar zelfs als je een Nederlandse zorgverzekering hebt met een aanvullende verzekering voor het buitenland, ben je vaak nog niet voldoende verzekerd”, zegt Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite. “De aanvullende zorgverzekering vergoedt namelijk meestal niet de kosten voor repatriëring of redding. Denk hierbij aan de gipsvlucht of een banaan om je van de piste te halen.”

Valt je skiuitrusting onder de wintersportdekking?

Behalve op de dekking voor medische kosten moet je ook opletten of je skiuitrusting wel voldoende verzekerd is. De meeste reisverzekeraars vergoeden in de extra dekking voor wintersport alleen kosten voor vooruitbetaalde skipassen, skihuur en lessen als je bijvoorbeeld je vakantie voortijdig moet afbreken. Schade aan uitrusting wordt niet via deze extra dekking vergoed. Deze valt gewoon onder de standaarddekking voor bagage. Er zijn zeven reisverzekeraars die 1.000 euro of minder vergoeden. Dit is niet toereikend om een compleet nieuwe skiuitrusting van te kopen.

Unigarant en Verzekeruzelf spannen hierbij de kroon, aldus de site Zij vergoeden standaard respectievelijk 300 en 350 euro per item. Een paar ski’s telt hierbij als één item. “Deze dekking is dus echt beneden de maat”, constateert Amanda Bulthuis. “Je kunt de dekking bij veel verzekeraars wel uitbreiden met een extra module voor sportuitrusting, maar dan met je hier dus wel zelf aan denken.” Overigens is Verzekeruzelf in 2021 gestopt met het aanbieden van reisverzekeringen.

Controleer je reisverzekering met wintersportdekking

“Bij een goed verzekerde wintersportvakantie komt dus een stuk meer kijken dan alleen een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten”, zegt Bulthuis. “Maak daarom voor jezelf altijd een lijstje met welke dekking je moet controleren voor je reisverzekeringen gaat vergelijken en afsluiten. Dus: dekking wintersport, je uitrusting, je medische kosten en eventuele kosten voor redding of repatriëring. Als je dit dan tijdens je vergelijking afvinkt, weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.”

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)