Ga naar de inhoud

Waar kun je je elektrische auto verzekeren?

Een elektrische auto verzekeren is duurder dan een benzine- of dieselauto. Maar hoewel het aantal elektrische auto’s in rap tempo stijgt, kun je nog niet bij elke verzekeraar je elektrische auto verzekeren. Waar kan het wel en waar moet je op letten als je een verzekering voor je elektrische auto afsluit?

Elektrische auto verzekeren is duurder

Een elektrische auto verzekeren kan niet bij elke verzekeraar © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Een elektrische auto verzekeren kan niet bij elke verzekeraar © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Wie een autoverzekering voor een elektrische auto afsluit, zal waarschijnlijk even schrikken van de premie. Een verzekering voor een elektrische auto is namelijk een flink stuk duurder dan een autoverzekering voor een benzine- of dieselauto. Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview berekende dat de verzekering van een elektrische auto bijna 24 procent duurder uit is dan een autoverzekering voor een vergelijkbare diesel- of benzine auto.

De premies van autoverzekeringen hangen van verschillende factoren af. Een zo’n factor is de nieuwprijs en die ligt bij elektrische auto’s flink hoger. Ook de zogeheten ‘massa ledig voertuig’ oftewel het gewicht van de auto zonder passagiers en lading, bepaalt deels de hoogte van de verzekeringspremie. Door de zware accu’s zijn elektrische auto’s meestal zwaarder dan benzine- of dieselauto’s. Daarnaast telt de afschrijving van de auto in de eerste jaren mee bij het bepalen van de verzekeringspremie. Omdat elektrische auto’s minder snel in waarde dalen, blijft de dagwaarde of total loss-waarde in de eerste jaren relatief hoog. Dat alles vertaalt zich weer in een hogere verzekeringspremie voor een elektrische auto.

Verzekering elektrische auto ruim honderd euro duurder

De onderzoekers van Moneyview vergeleken tien populaire hatchbacks en SUV’s met hetzelfde model in een elektrische variant. Bij de Renault Twingo was het prijsverschil tussen de autoverzekering voor de benzinevariant en de autoverzekering voor de elektrische variant het kleinst. Hier was de autoverzekering voor de elektrische Renault Twingo 95 euro per jaar duurder. De verzekering voor de elektrische Volkswagen UP! was al 130 euro duurder dan voor de benzineversie. En voor de elektrische Peugeot 208 ben je bijna 150 euro meer aan verzekeringspremie kwijt dan bij de benzine-variant.

Waar kun je een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten?

Voor een gewone auto kun je in principe bij alle verzekeraars een autoverzekering afsluiten. Ook een elektrische auto verzekeren is bij veel verzekeraars geen probleem. Maar je kunt niet bij alle verzekeraars elk merk elektrische auto verzekeren. De autoverzekering van Centraal Beheer vergoedt bij WA-Plus en allrisk de eerste drie jaar de aanschafprijs. Centraal Beheer Achmea heeft geen aparte autoverzekering voor elektrische auto’s, maar je kunt de gewone autoverzekering aanpassen en afsluiten. Ook bij onder meer OhraAegonUnivéInshared (uitgezonderd Tesla en Polestar) en FBTO kun je een elektrische auto verzekeren.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Autoverzekering voor een Tesla afsluiten

Anders wordt het als je een dure elektrische auto wilt verzekeren. Wil je bijvoorbeeld een Polestar of een Tesla verzekeren, dan kun je maar bij een paar verzekeraars een autoverzekering voor je elektrische auto afsluiten. Het kan onder meer bij Ohra, maar slechts tot een cataloguswaarde van 120.000 euro. Ook bij Nationale Nederlanden en FBTO kun je een Tesla verzekeren.

Bij sommige verzekeraars kun je wel een elektrische auto verzekeren, maar geen autoverzekering voor een Tesla afsluiten. © Jonomias/Menno de Jong / Pixabay
Bij sommige verzekeraars kun je wel een elektrische auto verzekeren, maar geen autoverzekering voor een Tesla afsluiten. © Jonomias/Menno de Jong / Pixabay

Het beperkte aanbod aan autoverzekeringen voor Tesla komt doordat het autovolgsysteem van Tesla niet goed genoeg werkt om de auto bij diefstal op te sporen. Daarom eisen sommige verzekeraars voor dit duurdere segment auto’s een zogeheten SCM-beveiliging, klasse 5. Het volgsysteem van de auto moet dan verbonden zijn met een alarmcentrale. Ook verzekeraars als Ohra en Inshared eisen bij duurdere modellen elektrische auto’s dat je de auto extra laat beveiligen met een voertuigvolgsysteem.

Niet overal een elektrische auto verzekeren

En er is nog een reden waarom niet elke verzekeraar een verzekering voor een elektrische auto aanbiedt. Elektrische auto’s zijn voor verzekeraars een relatief nieuwe markt. Ze willen eerst data verzamelen om in te kunnen schatten hoe hoog het verzekeringsrisico is. In augustus 2019 publiceerde de Zwitserse verzekeraar Axa een onderzoek naar ongelukken met elektrische auto’s in Zwitserland. In de Alpenrepubliek rijden zo’n 25.000 elektrische auto’s rond. Uit dat onderzoek bleek dat de schadefrequentie bij elektrische auto’s ongeveer even hoog ligt als bij benzine- en dieselauto’s.

Maar de onderlinge verschillen tussen elektrische auto’s zijn wel groot. Kleinere elektrische auto’s hebben tien procent minder schade dan gewone auto’s. Maar de elektrische SUV’s, die veel meer PK’s hebben, zijn juist 40 procent vaker schade. Volgens de verzekeraar komt dat doordat elektrische auto’s veel sneller optrekken en versnellen dan benzine- en dieselauto’s. En daar moeten automobilisten nog aan wennen. “Dat je auto kunt rijden wil niet automatisch zeggen dat je met elke auto kunt rijden”, stelt Bettina Zahnd, die bij Axa onderzoek naar ongevallen doet. “Juist bij elektrische auto’s moet je eerst wennen aan het andere rem- en optrekgedrag van de auto.”

Tesla-verzekering

Zo bood Centraal Beheer in Nederland via de dealer een speciale Tesla-verzekering. Maar de premies voor die Tesla-verzekering moesten in 2015 fors omhoog. De Tesla-rijders bleken voor meer schade te zorgen dan vooraf was ingeschat.

Elektrische auto’s vliegen blijkens het Zwitserse onderzoek niet vaker in brand dan conventionele auto’s. Maar als de accu’s eenmaal in brand vliegen, dan brandt de auto sneller helemaal uit en is-ie dus total loss.

Tenslotte willen verzekeraars weten hoe waardevast elektrische auto’s eigenlijk zijn. Dat zegt iets over de hoogte van het uit te keren bedrag bij diefstal of total loss en dus ook de hoogte van de verzekeringspremie. Vergelijk autoverzekeringen op prijs en polisvoorwaarden.

Wat voor soort verzekeringen zijn er voor elektrische auto’s?

Net als bij een gewone auto kun je voor je elektrische auto Wettelijke Aansprakelijkheid, WA-Plus of allrisk. Een WA-verzekering voor een elektrische auto afsluiten is maar iets duurder dan een WA-verzekering voor een gewone auto. Dat komt doordat bij een WA-verzekering schade aan de eigen auto niet vergoed wordt.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een elektrische auto?

Een autoverzekering voor elektrische auto’s wijkt op een paar punten wel af van een gewone autoverzekering. Een oplaadpaal in je tuin of op je oprit valt onder de woonverzekering. Een mobiele oplaadunit valt weer onder de accessoires van de autoverzekering. Die moet je dus wel meeverzekeren.

Sleephulp naar een laadpaal gedekt?

Let er ook op of sleephulp naar een garage of laadpaal gedekt is als je met een lege accu komt te staan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de autoverzekering voor elektrische auto’s van Aegon en Centraal Beheer. Het aantal keren dat je voor dit doel een beroep kunt doen op de pechhulp, kan overigens wel beperkt zijn tot bijvoorbeeld drie keer per jaar.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)