Een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten

Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een benzine- of dieselauto. En elektrische auto’s dalen minder snel in waarde en ze zijn zwaarder. Dat betekent dat ook de verzekeringspremie voor een elektrische auto hoger is. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een elektrische auto?

Hogere premie voor autoverzekering voor elektrische auto

De premies van autoverzekeringen hangen van verschillende factoren af. Een zo’n factor is de nieuwprijs en die ligt bij elektrische auto’s flink hoger. Ook de zogeheten ‘massa ledig voertuig’ oftewel het gewicht van de auto zonder passagiers en lading, bepaalt deels de hoogte van de verzekeringspremie. Door de zware accu’s zijn elektrische auto’s meestal zwaarder dan benzine- of dieselauto’s. Daarnaast telt de afschrijving van de auto in de eerste jaren mee bij het bepalen van de verzekeringspremie.

Waar kun je een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten?

Voor een gewone auto kun je in principe bij alle verzekeraars een autoverzekering afsluiten. Ook voor een elektrische auto kun je bij veel verzekeraars een autoverzekering afsluiten, maar dat geldt niet voor alle merken elektrische auto’s. De autoverzekering van Centraal Beheer vergoedt bij WA-Plus en allrisk de eerste drie jaar de aanschafprijs. Centraal Beheer Achmea heeft geen aparte autoverzekering voor elektrische auto’s, maar je kunt de gewone autoverzekering aanpassen en afsluiten. Ook bij onder meer OhraAegon, Nationale NederlandenUnivéInshared en FBTO kun je een elektrische auto verzekeren.

Autoverzekering voor een Tesla afsluiten

Rij je een Tesla? Dan kun je maar bij een paar verzekeraars een autoverzekering voor je elektrische auto afsluiten. Het kan onder meer bij Ohra, maar slechts tot een cataloguswaarde van 120.000 euro. Ook bij Nationale Nederlanden en FBTO kun je een Tesla verzekeren.

Het beperkte aanbod aan autoverzekeringen voor Tesla komt doordat het autovolgsysteem van Tesla niet goed genoeg werkt om de auto bij diefstal op te sporen. Daarom eisen sommige verzekeraars voor dit duurdere segment auto’s een zogeheten SCM-beveiliging, klasse 5. Het volgsysteem van de auto moet dan verbonden zijn met een alarmcentrale. Ook verzekeraars als Ohra en Inshared eisen bij duurdere modellen elektrische auto’s dat je de auto extra laat beveiligen met een voertuigvolgsysteem. En Centraal Beheer, dat een speciale Tesla-verzekering aanbood via de dealer, moest in 2015 de verzekeringspremies voor deze polis sterk verhogen. De Tesla-rijders bleken voor meer schade te zorgen dan vooraf was ingeschat.

Je kunt nog niet bij alle verzekeraars een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten. Dat komt doordat elektrische auto’s voor verzekeraars een relatief nieuwe markt zijn. Ze willen eerst data verzamelen om in te kunnen schatten hoe hoog het verzekeringsrisico is. Ook willen ze weten hoe waardevast elektrische auto’s eigenlijk zijn. Dat zegt iets over de hoogte van het uit te keren bedrag bij diefstal of total loss.

Wat voor soort verzekeringen zijn er voor elektrische auto’s?

Net als bij een gewone auto kun je voor een elektrische auto kiezen tussen een WA-verzekering, een WA-Plus-verzekering of een allrisk autoverzekering. Een WA-verzekering voor een elektrische auto afsluiten is maar iets duurder dan een WA-verzekering voor een gewone auto. Dat komt doordat bij een WA-verzekering schade aan de eigen auto niet vergoed wordt.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een elektrische auto?

Een autoverzekering voor electrische auto’s wijkt op een paar punten wel af van een gewone autoverzekering. Een oplaadpaal in je tuin of op je oprit valt onder de woonverzekering. Een mobiele oplaadunit valt weer onder de accessoires van de autoverzekering. Die moet je dus wel meeverzekeren.

Sleephulp naar een laadpaal gedekt?

Let er ook op of sleephulp naar een garage of laadpaal gedekt wordt als je met een lege accu komt te staan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de autoverzekering voor elektrische auto’s van Aegon en Centraal Beheer. Het aantal keren dat je voor dit doel een beroep kunt doen op de pechhulp, kan overigens wel beperkt zijn tot bijvoorbeeld drie keer per jaar.

Vergelijk hieronder autoverzekeringen op prijs en voorwaarden

Deel dit met je vrienden!