Ga naar de inhoud

Wat zijn de beste zorgverzekeringen voor reumapatiënten in 2022?

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten zijn er steeds minder. Bovendien stijgen ook in 2022 de premies of wordt er fors gesneden in het aantal behandelingen voor fysiotherapie. Waar moet je op letten als je een zorgverzekering voor reumapatiënten gaat uitzoeken? En welke aanvullende verzekeringen zijn interessant voor reumapatiënten?

Reuma werd in 2012 geschrapt van de lijst met chronische aandoeningen. Daardoor werden zes reumatische aandoeningen niet meer via de basisverzekering vergoed. Het gaat onder meer om reumatoïde artritis (RA) en ankyloserende spondylitis, ook wel bekend als de ziekte van Bechterew.

Welke reumabehandelingen zitten nog in de basisverzekering?

Sommige behandelingen voor reumapatiënten worden ook in 2022 nog wel via de basisverzekering vergoed. Mensen met artrose aan de heup of de knie krijgen 12 behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie vergoed. Die behandelingen gaan wel van je eigen risico af.

Ook heb je recht op 10 uur ergotherapie, maar ook dan is het eigen risico van toepassing. Orthopedische schoenen worden ook uit de basisverzekering vergoed. Wel geldt er een eigen bijdrage en je hebt een verwijzing van je medisch specialist nodig. Voetzorg en podotherapie wordt niet meer vanuit de basisverzekering vergoed.

Neem voor je behandelingen voor ergotherapie, fysiotherapie of afspreekt, eerst contact op met je zorgverzekeraar. Soms moet je namelijk een verwijzing van een medisch specialist hebben om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Fysiotherapie voor reuma aanvullend verzekeren

Zorgverzekeraars beperken het aantal behandelingen voor fysiotherapie in de uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen. Fysiotherapie voor reuma wordt steeds duurder. © Mariolh / Pixabay
Zorgverzekeraars beperken het aantal behandelingen voor fysiotherapie in de uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen. Fysiotherapie voor reuma wordt steeds duurder. © Mariolh / Pixabay

Voor overige reumazorg moet je je aanvullend verzekeren. Het aanbieden van onbeperkte fysiotherapie blijkt voor verzekeraars de afgelopen jaren steeds minder interessant te worden. Geen enkele zorgverzekeraar biedt, voor zover wij konden nagaan, onbeperkt fysiotherapie aan. En boden sommige zorgverzekeraars enkele jaren geleden nog maximaal veertig behandelingen voor fysiotherapie aan, dat is nu in veel gevallen beperkt tot ongeveer 30. Zo zag OHRA zich genoodzaakt in 2019 fysiotherapie niet langer voor een onbeperkt aantal behandelingen te vergoeden. In 2021 vergoedt OHRA via de aanvullende verzekering Uitgebreid nog maximaal 18 behandelingen voor fysiotherapie. Met de nieuwe Fysio Meeneemservice mag je fysiobehandelingen die je dit jaar niet opmaakt, meenemen naar het volgende jaar.

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten afsluiten

Elk jaar wordt het aantal zorgverzekeringen voor reumapatiënten steeds minder. De Friesland Zorgverzekeraar vergoedt in 2021 maximaal 36 behandelingen voor fysiotherapie als u de AV Optimaal aanvullende verzekering afsluit. Die kost in 2022 € 53,50 per maand, een euro meer dan in 2021.

Zilveren Kruis heeft de Aanvullend 4 sterren aanvullende polis. Die kost 58,50 euro (net zoveel als in 2021) en biedt eveneens 36 behandelingen fysiotherapie per jaar. Zilveren Kruis en De Friesland zijn beide merken van Achmea. Bereken je premie bij Zilveren Kruis.

Fors minder vergoedingen voor fysiotherapie bij Menzis en Nationale Nederlanden

Het Extra Verzorgd 3 pakket van Menzis is in 2022 flink uitgekleed als het gaat om vergoedingen voor fysiotherapie. IN 2021 dekte deze aanvullende verzekering nog 32 behandelingen voor fysiotherapie. In 2022 krijg je maar 20 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. De premie voor deze aanvullende verzekering is hetzelfde gebleven: € 43,50 per maand. Ook de aanvullende zorgverzekeringen van Hema en Anderzorg, die uitgevoerd worden door Menzis, wordt het aantal behandelingen voor fysiotherapie in 2022 verlaagd.

De Comfort aanvullende zorgverzekering van Nationale Nederlanden vergoedde 36 behandelingen bij de fysiotherapie, maar die aanvullende zorgverzekering kun je sinds 2021 niet meer afsluiten. Je kunt nu via de aanvullende verzekering Compleet maximaal 24 behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen. Die aanvullende polis kost 47 euro per maand. Deze polis kun je in 2022 afsluiten voor € 44,65 per maand. Lees meer over de aanvullende zorgverzekeringen van Nationale Nederlanden.

Dan is de Top-aanvullende verzekering van ZorgDirect goedkoper. Die kost 38,50 euro per maand en omvat onder meer 25 behandelingen bij de fysio. Bekijk de verzekering van ZorgDirect.nl.

Kijk ook of het voordeliger is om via United Consumers een zorgverzekering van VGZ in combinatie met de aanvullende zorgverzekering Zorgzeker 3 af te sluiten. Die aanvullende polis vergoedt 24 behandelingen fysiotherapie en kost 37,01 euro per maand in 2022. Dat was in 2021 nog 34,16 euro per maand.

Veel behandelingen voor fysiotherapie vergoed

De aanvullende verzekering Topfit van ONVZ vergoedt 50 behandelingen voor fysiotherapie per kalenderjaar. De premie van die aanvullende polis is € 64,87 per maand. De Optifit aanvullende verzekering van ONVZ biedt 30 behandelingen (waarvan maximaal 9 behandelingen manuele therapie) voor een premie van € 43,01 per maand. Bekijk de aanvullende zorgverzekeringen van ONVZ.

Collectieve zorgverzekeringen voor reumapatiënten

Overigens kun je bij VGZ een collectieve zorgverzekering afsluiten als je lid bent van het Reumafonds. Je krijgt dan maximaal 32 behandelingen voor fysiotherapie vergoed, maar ook maximaal 700 euro aan preventiecursussen. Die 32 behandelingen krijg je alleen bij de aanvullende verzekering VGZ Zorgt Best. Die kost 36,72 euro per maand. Vul bij de vraag Zoek uw collectief ‘ReumaNederland’ in.

Flinke stijging premies aanvullende zorgverzekeringen

Sowieso moet u altijd controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met uw fysiotherapeut. Anders moet u namelijk flink bijbetalen of weigert uw zorgverzekeraar een vergoeding. Bespreek eerst met uw fysiotherapeut welke reumazorg u nodig heeft. Zoek dan uit wat verschillende zorgverzekeraars aan zorgverzekeringen voor reumapatiënten bieden. Het Reumafonds waarschuwt dat bewegingsprogramma’s zoals hydrotherapie, of manuele therapie bij sommige verzekeraars ook onder fysiotherapie vallen. Die gaan dus van het totale aantal behandelingen voor fysiotherapie af.

Maximum aantal behandelingen fysiotherapie

Aanvullende verzekeringen die een vergoeding voor fysiotherapie geven, vergoeden vrijwel altijd honderd procent van de zorgnota. Maar ze stellen wel een maximum aan het aantal behandelingen per jaar dat u vergoed krijgt. Ook kan het zijn dat je moet bijbetalen als je naar een fysiotherapeut gaat met wie je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. Bij de goedkoopste aanvullende verzekeringen in 2022 krijgt u meestal negen, maar soms ook zes, behandelingen voor fysiotherapie vergoed.

Maar vergelijk zelf en bekijk de premies en aanbiedingen op de sites van de zorgverzekeraars, want die zijn leidend. Reken vervolgens uit of het niet voordeliger is om behandelingen voor fysiotherapie zelf te betalen in plaats van een dure aanvullende verzekering af te sluiten. Vraag bij uw fysiotherapeut of bij het Reumafonds op wat een gemiddelde behandeling kost.

Behandelingen in kuuroord vergoed?

Waar je ook op kunt letten als je een zorgverzekering voor een reumapatiënt wilt afsluiten is of behandelingen in een kuuroord gedekt zijn. Lees daarvoor goed de vergoedingenoverzichten op de sites van de zorgverzekeraars door.

Zorgverzekeringen en aanvullende verzekeringen vergelijken

Via de zorgverzekeringen vergelijker kun je zorgverzekeringen in 2024 vergelijken. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)