Zorgverzekeringen voor reumapatiënten: weinig keuze, hogere premie

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten zijn er steeds minder en de premies stijgen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Reuma werd in 2012 geschrapt van de lijst met chronische aandoeningen. Hierdoor kwamen reumapatiënten niet langer in aanmerking voor een ruime vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Het aanbieden van onbeperkte fysiotherapie blijkt voor verzekeraars steeds minder interessant te worden. De Friesland Zorgverzekeraar heeft in 2014 haar meest uitgebreide pakket geschrapt. En Menzis heeft in 2014 de vergoeding voor fysiotherapie verlaagd van 100% naar 40 behandelingen. PNOzorg hanteert medische selectie op haar meest uitgebreide pakket.

In 2015 waren er nog maar tien zorgverzekeringen waarbij sprake is van een onbeperkt aantal behandelingen voor fysiotherapie. En zeven daarvan hanteerden eerst een medische acceptatie. (bij één verzekering moet je na 37 behandelingen toestemming vragen voor vervolgbehandelingen). Voor reumapatiënten is dit een probleem omdat ze weinig kans maken op medische acceptatie. Zij worden meestal afgewezen.

Fysiotherapie voor reuma wordt in 2018 deels vergoed

In 2018 is er voor reumapatiënten wel een lichtpuntje. Vanaf januari 2018 worden twaalf behandelingen voor fysiotherapie bij artrose in de heup- en knie  weer vergoed uit de basisverzekering. Andere behandelingen worden uit de aanvullende verzekering vergoed, als u die tenminste heeft afgesloten. In veel gevallen gaat het om acht tot 36 behandelingen per jaar. Dat zijn er dus minder dan in het verleden.

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten afsluiten

Elk jaar wordt het aantal zorgverzekeringen voor reumapatiënten steeds minder. Van de negenhonderd zorgverzekeringen die in ons land worden aangeboden, waren er in 2015 eigenlijk maar elf toegesneden op de zorgbehoefte van reumapatiënten. Dat zijn er net zoveel als in 2014. Bij die zorgverzekeringen is bijvoorbeeld rekening gehouden met een vergoeding voor pedicure, kuuroorden en fysiotherapie. Reumapatiënten hadden in 2013 nog keuze uit 31 reumavriendelijke polissen en konden – zonder acceptatie- nog bij 11 verzekeraars terecht voor een onbeperkt aantal behandelingen.

Flinke stijging premies aanvullende zorgverzekeringen

De uitgebreide aanvullende verzekeringen waarbij veel fysiotherapie wordt vergoed, worden steeds duurder. Diverse zorgverzekeraars hanteren een premie een leeftijdsafhankelijke zorgpremie voor een onbeperkt aantal behandelingen voor fysiotherapie. Sowieso moet u altijd controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met uw fysiotherapeut. Anders moet u namelijk flink bijbetalen of weigert uw zorgverzekeraar een vergoeding.

Bespreek eerst met uw fysiotherapeut welke reumazorg u nodig heeft. Zoek dan uit wat verschillende zorgverzekeraars aan zorgverzekeringen voor reumapatiënten bieden. Het Reumafonds waarschuwt dat bewegingsprogramma’s zoals hydrotherapie, of manuele therapie bij sommige verzekeraars ook onder fysiotherapie vallen. Die gaan dus van het totale aantal behandelingen voor fysiotherapie af.

Reken vervolgens uit of het niet voordeliger is om behandelingen voor fysiotherapie zelf te betalen in plaats van een dure aanvullende verzekering af te sluiten. Volgens het Reumafonds kost fysiotherapie gemiddeld tussen de € 29 en € 35 per  reguliere behandeling. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld voor manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de €37 en €45 per keer.

Behandelingen in kuuroord vergoed?

Waar u ook op kunt letten als u een zorgverzekering voor een reumapatiënt wilt afsluiten is of behandelingen in een kuuroord vergoed worden. Lees daarvoor goed de vergoedingenoverzichten op de sites van de zorgverzekeraars door. Ohra vergoedt voor patiënten met reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew of artritis psoriatica onder voorwaarden vervoer naar, verblijf in en behandelingen in een kuuroord. U moet dan wel een verklaring van een reumatoloog hebben en de behandeling moet minstens een week duren. Ohra vergoedt behandelingen in een kuuroord alleen als u een Extra Aanvullend of een Uitgebreid Aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten. Klik op het vergoedingenoverzicht van Ohra om te zien wat er voor reumapatiënten vergoed wordt.

Kijk in onderstaand overzicht aan welke zorgverzekeraars zorg vergoeden voor reumapatiënten. Klik voor meer informatie op de link ‘Bekijken’ naast de naam van de verzekeraar. U wordt dan doorgestuurd naar de site van de verzekeraar.

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten: weinig keuze, hogere premie
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!