Zorgverzekeringen voor reumapatiënten: weinig keuze, hogere premie

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten zijn er steeds minder en ook in 2020 stijgen de premies. Waar moet je op letten als je een zorgverzekering voor reumapatiënten gaat uitzoeken? En welke aanvullende verzekeringen zijn interessant voor reumapatiënten?

Reuma werd in 2012 geschrapt van de lijst met chronische aandoeningen. Daardoor werden zes reumatische aandoeningen niet meer via de basisverzekering vergoed. Het gaat onder meer om eumatoïde artritis (RA) en ankyloserende spondylitis, ook wel bekend als de ziekte van Bechterew.

Fysiotherapie voor reuma aanvullend verzekeren

Sindsdien moeten reumapatiënten zich voor fysiotherapie bij reuma bijverzekeren via een aanvullende zorgverzekering. Het aanbieden van onbeperkte fysiotherapie blijkt voor verzekeraars steeds minder interessant te worden. Geen enkele zorgverzekeraar biedt, voor zover wij konden nagaan, onbeperkt fysiotherapie aan. En boden sommige zorgverzekeraars enkele jaren geleden nog maximaal veertig behandelingen voor fysiotherapie aan, dat is nu in veel gevallen beperkt tot ongeveer 30. Zo zag OHRA zich genoodzaakt in 2019 fysiotherapie niet langer voor een onbeperkt aantal behandelingen te vergoeden. In 2019 vergoedt OHRA via de aanvullende verzekering Uitgebreid nog maximaal 18 behandelingen voor fysiotherapie. Met de nieuwe Fysio Meeneemservice mag je fysiobehandelingen die je dit jaar niet opmaakt, meenemen naar het volgende jaar. Maar dat geldt niet voor de behandelingen uit het Uitgebreid-pakket.

Fysiotherapie voor reuma wordt weer deels vergoed

In 2018 is er voor reumapatiënten wel een lichtpuntje. Sinds januari 2018 krijgt u twaalf behandelingen voor fysiotherapie bij artrose in de heup- en knie  weer vergoed uit de basisverzekering. Andere behandelingen krijgt u uit de aanvullende verzekering vergoed, als u die tenminste heeft afgesloten. In veel gevallen gaat het om acht tot 36 behandelingen per jaar. Dat zijn er dus minder dan in het verleden.

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten afsluiten

Elk jaar wordt het aantal zorgverzekeringen voor reumapatiënten steeds minder. De Friesland Zorgverzekeraar vergoedt in 2020 maximaal 36 behandelingen voor fysiotherapie als u de AV Optimaal aanvullende verzekering afsluit. Die kost € 49,95 per maand. Het Extra Verzorgd 3 pakket van Menzis dekt 32 behandelingen voor fysiotherapie. De premie voor deze aanvullende verzekering is € 41,95 per maand. De Comfort aanvullende zorgverzekering van Nationale Nederlanden vergoedt eveneens 36 behandelingen, maar dat kost u wel € 73,25 per maand, alleen al voor de aanvullende verzekering. En de aanvullende verzekering Optifit van ONVZ vergoedt 35 behandelingen voor fysiotherapie per kalenderjaar. De premie van die aanvullende polis is € 43,57 per maand.

Flinke stijging premies aanvullende zorgverzekeringen

Sowieso moet u altijd controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met uw fysiotherapeut. Anders moet u namelijk flink bijbetalen of weigert uw zorgverzekeraar een vergoeding. Bespreek eerst met uw fysiotherapeut welke reumazorg u nodig heeft. Zoek dan uit wat verschillende zorgverzekeraars aan zorgverzekeringen voor reumapatiënten bieden. Het Reumafonds waarschuwt dat bewegingsprogramma’s zoals hydrotherapie, of manuele therapie bij sommige verzekeraars ook onder fysiotherapie vallen. Die gaan dus van het totale aantal behandelingen voor fysiotherapie af.

Maximum aantal behandelingen fysiotherapie

Aanvullende verzekeringen die een vergoeding voor fysiotherapie geven, vergoeden vrijwel altijd honderd procent van de zorgnota. Maar ze stellen wel een maximum aan het aantal behandelingen per jaar dat u vergoed krijgt. Bij de goedkoopste aanvullende verzekeringen in 2020 krijgt u meestal negen, maar soms ook zes, behandelingen voor fysiotherapie vergoed.

Maar vergelijk zelf en bekijk de premies en aanbiedingen op de sites van de zorgverzekeraars, want die zijn leidend. Reken vervolgens uit of het niet voordeliger is om behandelingen voor fysiotherapie zelf te betalen in plaats van een dure aanvullende verzekering af te sluiten. Vraag bij uw fysiotherapeut of bij het Reumafonds op wat een gemiddelde behandeling kost.

Behandelingen in kuuroord vergoed?

Waar u ook op kunt letten als u een zorgverzekering voor een reumapatiënt wilt afsluiten is of behandelingen in een kuuroord gedekt zijn. Lees daarvoor goed de vergoedingenoverzichten op de sites van de zorgverzekeraars door. Ohra vergoedt in 2019 niet langer behandelingen in een kuuroord. Klik op het vergoedingenoverzicht van Ohra om te zien wat er voor reumapatiënten vergoed wordt.

Kijk in onderstaand overzicht aan welke zorgverzekeraars zorg vergoeden voor reumapatiënten. Tik in het zoekveld achter ‘Kies vergoeding’ bijvoorbeeld ‘Reuma kuuroorden’ in. U krijgt dan te zien welke zorgverzekeraars deze behandeling vergoeden en hoeveel premie u voor die aanvullende verzekering betaalt. Klik voor meer informatie op de link ‘Bekijken’ naast de naam van de verzekeraar. U wordt dan doorgestuurd naar de site van de verzekeraar.

Deel dit met je vrienden!