Zorgverzekeringen voor reumapatiënten: weinig keuze, hogere premie

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten zijn er steeds minder en de premies stijgen. Waar moet je op letten als je een zorgverzekering voor reumapatiënten gaat uitzoeken? En welke aanvullende verzekeringen zijn interessant voor reumapatiënten?

Reuma werd in 2012 geschrapt van de lijst met chronische aandoeningen. Daardoor werden zes reumatische aandoeningen niet meer via de basisverzekering vergoed. Het gaat onder meer om eumatoïde artritis (RA) en ankyloserende spondylitis, ook wel bekend als de ziekte van Bechterew.

Fysiotherapie voor reuma aanvullend verzekeren

Sindsdien moeten reumapatiënten zich voor fysiotherapie bij reuma bijverzekeren via een aanvullende zorgverzekering. Het aanbieden van onbeperkte fysiotherapie blijkt voor verzekeraars steeds minder interessant te worden. De Friesland Zorgverzekeraar heeft in 2014 haar meest uitgebreide pakket geschrapt. En Menzis heeft in 2014 de vergoeding voor fysiotherapie verlaagd van 100% naar 40 behandelingen. Ook OHRA zag zich genoodzaakt in 2019 fysiotherapie niet langer voor een onbeperkt aantal behandelingen te vergoeden. In 2019 vergoedt OHRA via de aanvullende verzekering nog maximaal veertig behandelingen voor fysiotherapie.

In 2015 waren er nog maar tien zorgverzekeringen waarbij sprake is van een onbeperkt aantal behandelingen voor fysiotherapie. En zeven daarvan hanteerden eerst een medische acceptatie. (bij één verzekering moet je na 37 behandelingen toestemming vragen voor vervolgbehandelingen). Voor reumapatiënten is dit een probleem omdat ze weinig kans maken op medische acceptatie. Zij worden meestal afgewezen.

Fysiotherapie voor reuma wordt in 2018 deels vergoed

In 2018 is er voor reumapatiënten wel een lichtpuntje. Vanaf januari 2018 worden twaalf behandelingen voor fysiotherapie bij artrose in de heup- en knie  weer vergoed uit de basisverzekering. Andere behandelingen worden uit de aanvullende verzekering vergoed, als u die tenminste heeft afgesloten. In veel gevallen gaat het om acht tot 36 behandelingen per jaar. Dat zijn er dus minder dan in het verleden.

Zorgverzekeringen voor reumapatiënten afsluiten

Elk jaar wordt het aantal zorgverzekeringen voor reumapatiënten steeds minder. Van de negenhonderd zorgverzekeringen die in ons land worden aangeboden, waren er in 2015 eigenlijk maar elf toegesneden op de zorgbehoefte van reumapatiënten. Dat zijn er net zoveel als in 2014. Bij die zorgverzekeringen is bijvoorbeeld rekening gehouden met een vergoeding voor pedicure, kuuroorden en fysiotherapie. Reumapatiënten hadden in 2013 nog keuze uit 31 reumavriendelijke polissen en konden – zonder acceptatie- nog bij 11 verzekeraars terecht voor een onbeperkt aantal behandelingen. Recentere cijfers zijn ons niet bekend.

Flinke stijging premies aanvullende zorgverzekeringen

De uitgebreide aanvullende verzekeringen waarbij veel fysiotherapie wordt vergoed, worden steeds duurder. Sowieso moet u altijd controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met uw fysiotherapeut. Anders moet u namelijk flink bijbetalen of weigert uw zorgverzekeraar een vergoeding.

Bespreek eerst met uw fysiotherapeut welke reumazorg u nodig heeft. Zoek dan uit wat verschillende zorgverzekeraars aan zorgverzekeringen voor reumapatiënten bieden. Het Reumafonds waarschuwt dat bewegingsprogramma’s zoals hydrotherapie, of manuele therapie bij sommige verzekeraars ook onder fysiotherapie vallen. Die gaan dus van het totale aantal behandelingen voor fysiotherapie af.

Maximum aantal behandelingen fysiotherapie

Aanvullende verzekeringen die een vergoeding voor fysiotherapie geven, vergoeden vrijwel altijd honderd procent van de zorgnota. Maar ze stellen wel een maximum aan het aantal behandelingen per jaar dat vergoed wordt. Bij de goedkoopste aanvullende verzekeringen in 2019 krijgt u meestal negen, maar soms ook zes, behandelingen voor fysiotherapie vergoed.

De meest uitgebreide aanvullende verzekeringen beperken de vergoeding voor het fysiobehandelingen tot 25 à 30. Bij De Friesland moet u vanaf de 37 en 51e behandeling toestemming vragen aan de zorgverzekeraar. Bij een snelle inventarisatie leek het er op dat Ohra met veertig behandelingen die vergoed worden bij de twee meest uitgebreide aanvullende verzekeringen zo op het eerste gezicht nog de meeste behandelingen voor fysiotherapie vergoedt. Maar vergelijk zelf en bekijk de premies en aanbiedingen op de sites van de zorgverzekeraars, want die zijn leidend.

Reken vervolgens uit of het niet voordeliger is om behandelingen voor fysiotherapie zelf te betalen in plaats van een dure aanvullende verzekering af te sluiten. Vraag bij uw fysiotherapeut of bij het Reumafonds op wat een gemiddelde behandeling kost.

Behandelingen in kuuroord vergoed?

Waar u ook op kunt letten als u een zorgverzekering voor een reumapatiënt wilt afsluiten is of behandelingen in een kuuroord vergoed worden. Lees daarvoor goed de vergoedingenoverzichten op de sites van de zorgverzekeraars door. Ohra vergoedt in 2019 niet langer behandelingen in een kuuroord. Klik op het vergoedingenoverzicht van Ohra om te zien wat er voor reumapatiënten vergoed wordt.

Kijk in onderstaand overzicht aan welke zorgverzekeraars zorg vergoeden voor reumapatiënten. Tik in het zoekveld achter ‘Kies vergoeding’ bijvoorbeeld ‘Reuma kuuroorden’ in. U krijgt dan te zien welke zorgverzekeraars deze behandeling vergoeden en hoeveel premie u voor die aanvullende verzekering betaalt. Klik voor meer informatie op de link ‘Bekijken’ naast de naam van de verzekeraar. U wordt dan doorgestuurd naar de site van de verzekeraar.

Deel dit met je vrienden!