Zo vind je de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze in 2022

Veel mensen hechten aan een zorgverzekering met vrije keuze. Wat is de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze? En wat gaat er in 2022 veranderen bij zorgverzekeringen met keuzevrijheid?

Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis

De goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze in 2021 is die van OHRA. © Marek Studzinski / Pixabay
De goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze in 2021 is die van OHRA. © Marek Studzinski / Pixabay

In Nederland zijn vier soorten zorgverzekeringen in omloop:

 • de naturapolis
 • de budgetpolis, ook wel selectieve naturapolis genoemd
 • de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze
 • de combinatiepolis waarbij een deel van de zorg in natura wordt verleend en een deel op basis van restitutie.

We leggen hieronder uit wat de verschillen precies zijn.

De meeste mensen hebben een naturapolis. Daarmee moet u in principe naar een zorgverlener met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft. Maar verzekeraars hebben met heel veel zorgverleners een contract, dus ook met een naturapolis heeft u in het algemeen veel keuzevrijheid. U kunt meestal zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat, maar niet altijd. Gaat u naar een behandelaar die geen contract heeft met uw verzekeraar? Dan is de kans groot dat u een deel van de rekening zelf moet betalen.

Budgetpolis: goedkope zorgverzekering met weinig keuze

Sterk in opkomst zijn de budgetpolissen, ook wel natura selectief polissen genoemd. Daarbij moet u ook naar een zorgverlener met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft. Alleen zijn dat er veel minder dan bij een gewone naturapolis. U heeft dus veel minder vrije keuze in zorgverleners en het kan zijn dat u veel verder moet reizen naar een arts of ziekenhuis.

En als u naar een zorgverlener gaat met wie de verzekeraar geen contract heeft, krijgt u niet de hele rekening vergoed. Die vergoeding is vaak lager dan wanneer u een gewone naturapolis zou hebben. Maar de premie van zo’n budgetpolis ligt doorgaans lager. De goedkoopste zorgverzekering in 2022 is de ZieZo Selectief-polis (€ 108,25 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar).

Restitutiepolis: zorgverzekering met vrije artsenkeuze

De derde zorgverzekering is de zorgverzekering met vrije keuze. Je kunt dan zelf bepalen naar welke arts je gaat. En in principe hoef je nooit bij te betalen. Zo’n restitutiepolis, zoals een zorgverzekering met keuzevrijheid officieel heet, is wat duurder dan een naturapolis of budgetverzekering. Er zit wat meer administratieve rompslomp voor de zorgverzekeraar aan vast en ze hebben minder ruimte om met zorgverleners te onderhandelen. Maar veel mensen hebben er best een hogere premie voor over om een zorgverzekering met vrije keuze af te kunnen sluiten.

Combinatiepolis: mix van natura- en restitutiepolis

Daarnaast is er nog een vierde categorie zorgverzekeringen: de combinatiepolissen waarbij zorg deels in natura en deels op basis van restitutie geregeld is. Het aanbod aan combinatiepolissen neemt al een paar jaar toe. Dat komt doordat meer zorgverzekeraars voor met name GGZ-zorg en wijkverpleging de rekening alleen nog volledig vergoeden als je naar een zorgverlener gaat met wie ze een contract hebben. Anders krijg je maar ongeveer 75 procent of minder van de rekening vergoed.

Een restitutiepolis waarbij je soms moet bijbetalen, mag van de toezichthouder NZA geen restitutiepolis heten. Daarom zijn onder meer de de restitutiepolissen van OHRA, Nationale Nederlanden en de Zorg Vrij polis van Zorg en Zekerheid in 2022 omgezet naar een combinatiepolis. En omdat De Friesland en Pro Life in 2021 ook al gestopt waren met restitutiepolissen, heeft de consument die een zorgverzekering met vrije keuze wil afsluiten, steeds minder zorgverzekeringen om uit te kiezen. Ditzo was al eerder gestopt met de restitutiepolis en biedt nog wel een combinatiepolis aan.

Goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze

Daardoor zijn er steeds minder zorgverzekeraars die een zorgverzekering met vrije keuze aanbieden. In 2022 is de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze af te sluiten bij:

 • Zorgdirect met een premie van € 131,47 euro per maand.
 • De FBTO restitutieverzekering Basis Vrij kost in 2022 € 132,95 premie per maand.
 • De Stad Holland zorgverzekering met vrije keuze kost in 2022 € 133,00 per maand.
 • Direct daarna komt de VGZ-polis via het collectief van United Consumers (135,28 euro per maand, inclusief 15 procent korting).
 • Menzis Basis Vrij kost in 2022 € 136,56 per maand.
 • Gewoon Zekur kost € 136,70 per maand.
 • UMC Eigen Keuze kost € 138,34 per maand.
 • VGZ Eigen Keuze kost € 142,40 per maand.
 • Univé Zorg Vrij restitutie kost € 143,89 per maand.
 • Zilveren Kruis Basis Exclusief kost € 143,95 per maand.
 • CZ Zorgkeuzepolis kost € 145,25 per maand.
 • Amersfoortse/asr Eigen Keuze polis kost € 152,90 per maand.

De premies in dit overzicht zijn de premies bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele collectiviteitskortingen en kortingen bij jaarbetaling. Premies en polisvoorwaarden op de site van de zorgverzekeraar zijn leidend.

Geen vrije keuze met bijbetaling

In principe hoef je met zo’n restitutiepolis nooit zelf bij te betalen. Maar als je naar een zorgverlener ging die duurder was dan gemiddeld, dan kon het gebeuren dat je toch iets moest bijbetalen.De Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorgverzekeraar, vindt echter dat je door die bijbetaling geen echte vrije keuze meer hebt. Daarom heeft de NZa laten weten dat in 2017 een zorgverzekering met vrije keuze alleen zo genoemd mag worden als je echt nooit hoeft bij te betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze

Via de zorgvergelijker hieronder kunt u zorgverzekeringen met vrije keuze vergelijken. Premies, polisvoorwaarden en vergoedingen op de site van de zorgverzekeraar zijn leidend.

Restitutiepolis

Klanttevredenheid *

Maandpremie 2022

united consumers logo

6,5

€ 135,28

fbto logo

6,6

€ 132,95

zorgdirect logo

6,5

€ 131,47

logo cz

6,7

€ 145,25

vgz logo

6,4

 € 142,20

unive logo

6,6

€ 143,89

zilveren kruis logo

6,6

€ 143,95

de amersfoortse logo

6,2

€ 152,90

studentengoedverzekerd logo

-

€ 143,95

Menzis

6,5

€ 143,75

Zorgverzekeraar UMC

-

€ 132,65

Niet af te sluiten bij onze partners
Zekur Vrij

6,6

€ 136,70

Niet af te sluiten bij onze partners

Stad Holland

6,9

€ 133,00

Niet af te sluiten bij onze partners

* Bron: Consumentenbond 2019.

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen