Zo vind je de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze

Veel mensen hechten aan een zorgverzekering met vrije keuze. Wat is de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze? En wat gaat er in 2021 veranderen bij zorgverzekeringen met keuzevrijheid.

Table Of Contents

Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis

De goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze in 2021 is die van OHRA. © Marek Studzinski / Pixabay
De goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze in 2021 is die van OHRA. © Marek Studzinski / Pixabay

In Nederland zijn vier soorten zorgverzekeringen in omloop. De meeste mensen hebben een naturapolis. Daarmee moet u in principe naar een zorgverlener met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft. Maar verzekeraars hebben met heel veel zorgverleners een contract, dus ook met een naturapolis heeft u in het algemeen veel keuzevrijheid. U kunt meestal zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat, maar niet altijd. Gaat u naar een behandelaar die geen contract heeft met uw verzekeraar? Dan is de kans groot dat u een deel van de rekening zelf moet betalen.

Budgetpolis: goedkope zorgverzekering met weinig keuze

Sterk in opkomst zijn de budgetpolissen, ook wel natura selectief polissen genoemd. Daarbij moet u ook naar een zorgverlener met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft. Alleen zijn dat er veel minder dan bij een naturapolis. U heeft dus veel minder vrije keuze in zorgverleners en het kan zijn dat u veel verder moet reizen naar een arts of ziekenhuis.

En als u naar een zorgverlener gaat met wie de verzekeraar geen contract heeft, krijgt u niet de hele rekening vergoed. Die vergoeding is vaak lager dan wanneer u een gewone naturapolis zou hebben. Maar de premie van zo’n budgetpolis ligt doorgaans lager. De goedkoopste zorgverzekering in 2021 is de Gewoon Zekur-polis van Zekur (€ 105,95 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar).

Restitutiepolis: zorgverzekering met vrije artsenkeuze

De derde zorgverzekering is de zorgverzekering met vrije keuze. Je kunt dan zelf bepalen naar welke arts je gaat. En in principe hoef je nooit bij te betalen. Zo’n restitutiepolis, zoals een zorgverzekering met keuzevrijheid officieel heet, is wat duurder dan een naturapolis of budgetverzekering. Er zit wat meer administratieve rompslomp voor de zorgverzekeraar aan vast en ze hebben minder ruimte om met zorgverleners te onderhandelen. Maar veel mensen hebben er best een hogere premie voor over om een zorgverzekering met vrije keuze af te kunnen sluiten.

Daarnaast is er nog een vierde categorie zorgverzekeringen: de combinatiepolissen waarbij zorg deels in natura en deels op basis van restitutie geregeld is.

Goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze

In tegenstelling tot gewone naturapolissen en budgetpolissen, zijn er veel minder zorgverzekeraars die restitutiepolissen aanbieden. In 2021 is de goedkoopste zorgverzekering met vrije keuze af te sluiten bij:

(Premies en polisvoorwaarden op de site van de zorgverzekeraar zijn leidend).

Geen vrije keuze met bijbetaling

In principe hoef je met zo’n restitutiepolis nooit zelf bij te betalen. Maar als je naar een zorgverlener ging die duurder was dan gemiddeld, dan kon het gebeuren dat je toch iets moest bijbetalen.De Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorgverzekeraar, vindt echter dat je door die bijbetaling geen echte vrije keuze meer hebt. Daarom heeft de NZa laten weten dat in 2017 een zorgverzekering met vrije keuze alleen zo genoemd mag worden als je echt nooit hoeft bij te betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze

Via de zorgvergelijker hieronder kunt u zorgverzekeringen met vrije keuze vergelijken.

Restitutiepolis

Klanttevredenheid *

Maandpremie 2021

6,7

€ 126,75

6,5

€ 129,44

6,5

€ 125,59

6,6

€ 128,50

6,5

€ 127,68

6,6

 € 135,00

6,7

€ 138,50

6,4

 € 132,20

6,6

€ 133,42

6,6

€ 139,95

6,2

€ 147,95

-

€ 139,95

Menzis

6,5

€ 140,00

IZZ/CZ voor de Zorg

-

€131,59

Niet af te sluiten bij onze partners
IZZ/VGZ voor de Zorg

-

€ 125,59

Niet af te sluiten bij onze partners
Zorgverzekeraar UMC

-

€ 127,64

Niet af te sluiten bij onze partners
Zekur Vrij

6,6

€ 126,75

Niet af te sluiten bij onze partners
Stad Holland

6,9

€ 133,00

Niet af te sluiten bij onze partners

* Bron: Consumentenbond 2019.

Deel dit met je vrienden!