Goedkope zorgverzekering kan duur uitpakken

Goedkope zorgverzekeringen,ook wel budgetpolis of budgetzorgverzekering genaamd, zijn de trend onder de zorgverzekeringen in 2016. We zetten de voor- en nadelen van deze goedkope zorgverzekeringen op een rij.

Goedkope zorgverzekeringen op een rij

Goedkope zorgverzekeringen zijn op zich niet nieuw. VGZ lanceerde eerder onder het merk Bewuzt al een goedkope basisverzekering. Sinds 2014 is dat het aanbod aan goedkope budget zorgverzekeringen flink toegenomen. Zo hebben alle vier de grote zorgverzekeraars een budgetzorgverzekering. Zelfs Hema komt met een goedkope zorgverzekering die is ondergebracht bij Menzis. Die zorgverzekeraar komt zelf ook met een goedkope zorgverzekering, de Basis Voordelig-zorgverzekering. Ook CZ en VGZ komen met goedkopere zorgverzekeringen. Lees ook: Zo vind je de goedkoopste zorgverzekering. En in 2015 hebben zorgverzekeraars van de minister nog meer mogelijkheden gekregen om goedkope zorgverzekeringen aan te bieden. Bij dergelijke goedkope verzekeringen kunt u alleen terecht in ziekenhuizen en bij behandelaars met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Voordelen goedkope zorgverzekering

De voordelen van de goedkope zorgverzekeringen zijn evident: de prijs. De selectieve budgetpolissen bieden kortingen van acht tot twintig procent ten opzichte van de premie van en gewone basisverzekering. Zeker als u het hoogste vrijwillige eigen risico neemt van 500 euro (dat komt dus bovenop het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro) heeft u al een goedkope zorgverzekering voor ongeveer zestig tot zeventig euro per maand. Bij Independer.nl staat een vergelijking van de goedkope zorgverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars met de gewone basisverzekering van diezelfde zorgverzekeraars.

De nadelen van goedkope zorgverzekeringen

De nadelen van goedkope zorgverzekeringen zijn vaak minder duidelijk. In veel gevallen heeft u met zo’n budgetzorgverzekering veel minder keuze uit zorgverleners. Daarom worden het ook wel selectieve zorgverzekeringen genoemd. Weliswaar kunt u voor spoedeisende hulp altijd terecht in elk ziekenhuis. Voor niet-spoedeisende hulp kunt u echter vaak alleen terecht in het ziekenhuis waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. En het kan best zijn dat dat ziekenhuis bepaald niet bij u in de buurt is. Die beperkingen kunnen ook gelden voor de levering van medicijnen (bijvoorbeeld alleen via een online apotheek) of hulpmiddelen. Bij de Basis Voordelig-zorgverzekering van Menzis kunt u voor niet-spoedeisende hulp alleen terecht in door Menzis geselecteerde ‘Topzorg’-ziekenhuizen in ons land. Ga je toch naar een ziekenhuis of zorgverlener met wie je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet soms tot dertig procent van de rekening zelf betalen, waarschuwt vergelijkingssite Independer.

Hogere eigen bijdrage bij goedkope zorgverzekering

Bij de Selectief polis van CZ en VGZ wordt de keuzevrijheid voor ziekenhuiszorg niet beperkt ten opzichte van de natura polis, maar de eigen bijdrage is wel hoger. Zilveren Kruis Achmea heeft met de Basis Budgetpolis een zorgverzekering in huis waarbij u voor niet-spoedeisende hulp alleen terecht kunt in ziekenhuizen met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Welke zorgverlener heb je met een goedkope zorgverzekeringen?

Een tweede nadeel is dat veel zorgverzekeraars nog niet bekend gemaakt hebben bij welke zorgverleners je met zo’n goedkope zorgverzekering terecht kunt. Veel zorgverzekeraars zijn namelijk nog in onderhandeling met zorgaanbieders. In de loop van november, maar wellicht pas in december, wordt duidelijk met welke zorgaanbieders de zorgverzekeraars een contract hebben. Wel lijkt het er op dat goedkope zorgverzekeringen in 2016 meer dekking bieden dan in 2015. Toch zijn diverse organisaties nog steeds ronduit vernietigend over de budgetpolissen. De voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, Gerben Klein Nulent, noemt de budgetpolis in een brief aan de Tweede Kamer ‘patiëntenbedrog’.  Hij vindt dat de budgetpolis de vrije apothekerskeuze belemmert en stelt dat die polis verboden zou moeten worden.

Beperkte inkoop zorg

Ook de Nederlandse Patiënten Federatie NPCF is zeer kritisch over de budgetpolissen. “Mensen lopen met een budgetpolis niet alleen risico’s op het gebied van vergoedingen maar ook op de kwaliteit van ingekochte zorg. Ze kunnen te maken krijgen met een lange reistijd voor zorg. Met ziekenhuizen met zeer lange wachttijden voor zorg. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.” De NCPF concludeert dat op basis van een rapport van de Nederlandse Zorg Autoriteit. Depatiëntenfederatie heeft hierover een brief gestuurd naar Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van zorgverzekeraars.

Al met al is het met een selectieve zorgverzekering goed oppassen. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar vraag ook vrijblijvend offertes op zodat u vooraf weet wat de voorwaarden van zo’n goedkope zorgverzekering zijn. Zorgverzekeringen afsluiten of eerst vergelijken kan hieronder:

Static Template

Deel dit met je vrienden!