Ga naar de inhoud

Goedkope zorgverzekering kan duur uitpakken

Goedkope zorgverzekeringen, ook wel budgetpolis of budgetzorgverzekering genaamd, zijn de trend onder de zorgverzekeringen. We zetten de voor- en nadelen van deze goedkope zorgverzekeringen op een rij.

Laatste update: 24 november 2023.

Goedkope zorgverzekeringen op een rij

Bij een goedkope zorgverzekering kun je voor planbare zorg wellicht niet altijd terecht in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Spoedeisende zorg wordt altijd volledig vergoed © Jafar Ahmed / Unsplash
Bij een goedkope zorgverzekering kun je voor planbare zorg wellicht niet altijd terecht in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Spoedeisende zorg wordt altijd volledig vergoed © Jafar Ahmed / Unsplash

Goedkope zorgverzekeringen zijn op zich niet nieuw. VGZ lanceerde eerder onder het merk VGZBewuzt al een goedkope basisverzekering. Sinds 2014 is dat het aanbod aan goedkope budget zorgverzekeringen flink toegenomen. Zo hebben alle vier de grote zorgverzekeraars een budgetzorgverzekering. Zelfs Hema kwam met een goedkope zorgverzekering die is ondergebracht bij Menzis. Die zorgverzekeraar komt zelf ook met een goedkope zorgverzekering, de Basis Voordelig-zorgverzekering. Ook CZ en VGZ bieden goedkopere zorgverzekeringen aan, al dan niet onder een ander merk.

Lees ook: Zo vind je de goedkoopste zorgverzekering. Sinds 2015 hebben zorgverzekeraars van de minister nog meer mogelijkheden gekregen om goedkope zorgverzekeringen aan te bieden. Bij dergelijke goedkope zorgpolissen kunt u alleen terecht in ziekenhuizen en bij behandelaars met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Voordelen goedkope zorgverzekering

De voordelen van de goedkope zorgverzekeringen zijn evident: de prijs. De selectieve budgetpolissen bieden kortingen van acht tot twintig procent ten opzichte van de premie van en gewone basisverzekering. Zeker als u het hoogste vrijwillige eigen risico neemt van 500 euro (dat komt dus bovenop het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro) heeft u al een goedkope zorgverzekering voor ongeveer ruim 120 euro per maand. Bij Independer.nl staat een vergelijking van de goedkope zorgverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars met de gewone basisverzekering van diezelfde zorgverzekeraars.

De nadelen van goedkope zorgverzekeringen

De nadelen van goedkope zorgverzekeringen zijn vaak minder duidelijk. In veel gevallen heeft u met zo’n budgetzorgverzekering veel minder keuze uit zorgverleners. Daarom worden het ook wel selectieve zorgverzekeringen genoemd. Weliswaar kunt u voor spoedeisende hulp altijd terecht in elk ziekenhuis. Voor niet-spoedeisende hulp kunt u echter vaak alleen terecht in het ziekenhuis waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. En het kan best zijn dat dat ziekenhuis bepaald niet bij u in de buurt is.

Die beperkingen kunnen ook gelden voor de levering van medicijnen (bijvoorbeeld alleen via een online apotheek) of hulpmiddelen. Bij de Basis Voordelig-zorgverzekering van Menzis kunt u voor niet-spoedeisende hulp alleen terecht in door Menzis geselecteerde ‘Topzorg’-ziekenhuizen in ons land. Zilveren Kruis heeft met de Basis Budgetpolis een zorgverzekering in huis waarbij u voor niet-spoedeisende hulp alleen terecht kunt in ziekenhuizen met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Zelf bijbetalen bij goedkope zorgverzekering

Het kleinere aantal gecontracteerde zorgverleners ten opzichte van een gewone naturapolis, een combinatiepolis of een restitutiepolis is niet het enige nadeel van een budget zorgverzekering. Ga je toch naar een ziekenhuis of zorgverlener met wie je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je soms tot 30 tot 40 procent van de rekening zelf betalen. En dat kan zo’n budgetpolis ineens heel duur worden.

Welke zorgverlener heb je met een goedkope zorgverzekeringen?

Een derde nadeel is dat veel zorgverzekeraars nog niet bekend gemaakt hebben bij welke zorgverleners je met zo’n goedkope zorgverzekering terecht kunt. Veel zorgverzekeraars zijn namelijk nog in onderhandeling met zorgaanbieders. In de loop van november, maar wellicht pas in december, wordt duidelijk met welke zorgaanbieders de zorgverzekeraars een contract hebben. In 2023 kwam het zelfs nog voor dat de laatste contracten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars pas in januari gesloten werden, toen je als consument al niet meer kon overstappen van zorgverzekeraar.

Diverse organisaties zijn dan ook al jaren ronduit vernietigend over de budgetpolissen. De voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, Gerben Klein Nulent, noemde ooit de budgetpolis in een brief aan de Tweede Kamer ‘patiëntenbedrog‘. Hij vindt dat de budgetpolis de vrije apothekerskeuze belemmert en stelt dat die polis verboden zou moeten worden.

Beperkte inkoop zorg

Ook de Nederlandse Patiënten Federatie NPCF was zeer kritisch over de budgetpolissen. “Mensen lopen met een budgetpolis niet alleen risico’s op het gebied van vergoedingen maar ook op de kwaliteit van ingekochte zorg. Ze kunnen te maken krijgen met een lange reistijd voor zorg. Met ziekenhuizen met zeer lange wachttijden voor zorg. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.” De NCPF concludeert dat op basis van een rapport van de Nederlandse Zorg Autoriteit. De patiëntenfederatie heeft hierover een brief gestuurd naar Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van zorgverzekeraars.

Al met al is het met een selectieve zorgverzekering goed oppassen. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar vraag ook vrijblijvend offertes op zodat u vooraf weet wat de voorwaarden van zo’n goedkope zorgverzekering zijn. Zorgverzekeringen afsluiten of eerst vergelijken kan hieronder:

Static Template

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post