Ga naar de inhoud

De Christelijke Zorgverzekeraar / Pro Life in 2024

De Christelijke Zorgverzekeraar is de nieuwe naam van Pro Life. Dat is nog de enige zorgverzekeraar met een christelijke zorgverzekering. U kunt bij De Christelijke Zorgverzekeraar kiezen uit een budget naturapolis van € 140,45 per maand en een gewone naturapolis van € 143,45 per maand.

De Christelijke Zorgverzekeraar: budgetpolis en naturapolis

Logo christelijke zorgverzekeraar

De Christelijke Zorgverzekeraar, voorheen Pro Life, is onderdeel van de Achmea-groep waartoe ook Zilveren Kruis en FBTO behoren. Met de naamswijziging wil de verzekeraar haar christelijke identiteit nadrukkelijker voor het voetlicht brengen en zich zo van andere zorgverzekeraars onderscheiden.

Bij de christelijke zorgverzekering van Pro Life kreeg u in 2022 geen vergoeding voor euthanasie, abortus provocatus en geslachtsveranderende operaties. Deze vallen wel onder de basisverzekering, maar zorgverzekeraars mogen dit soort behandelingen uitsluiten. Ze mogen u er echter geen premiekorting voor geven.

Maar dat is per 1 januari 2023 veranderd. Pro Life, nu dus De Christelijke Zorgverzekeraar, vergoedt sindsdien alle basiszorg. Dus ook transgenderzorg, abortus, euthanasie en ivf-behandelingen worden vergoed. De christelijke zorgverzekeraar zegt in een toelichting dat het oude beleid mensen tegenover elkaar gezet heeft en gekwetst heeft. Verder zegt de zorgverzekeraar dat ook christenen vaak verschillend denken over het uitsluiten van de vergoedingen. Nu krijgen klanten van De Christelijke Zorgverzekeraar zelf de keuze om van bepaalde vergoedingen wel of geen gebruik te maken.

Christelijke zorgverzekering blijft bestaan

Ondanks alle veranderingen blijft er volgens De Christelijke Zorgverzekeraar nog steeds sprake van een christelijke zorgverzekering. Met de basisverzekering van De Christelijke Zorgverzekeraar heeft u verder recht op christelijke kraamzorg, christelijke verpleging en palliatieve zorg. Alle vergoedingen staan op de site van d. Ook in de aanvullende zorgverzekeringen blijven vergoedingen voor christelijke zorg bestaan. Volgens de zorgverzekeraar hebben de veranderingen in de christelijke zorgverzekering geen invloed op de zorgpremie.

De budget polis van De Christelijke Zorgverzekeraar

De Christelijke Zorgverzekeraar heeft ook in 2024 twee basisverzekeringen in de aanbieding en die zijn allebei duurder geworden. De goedkoopste zorgverzekering van De Christelijke Zorgverzekeraar is de budget naturapolis Principe Polis Budget. Die kost in 2024 per maand € 140,45 aan premie tegen € 131,95 per maand in 2023. Dit is de premie bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Kiest u voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan kost de Principe Polis Budget € 122,95 per maand.

Nadeel is dat u met deze goedkope polis maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners terecht kunt voor planbare zorg. Gaat u naar een zorgverlener met wie De Christelijke Zorgverzekeraar een contract heeft, dan krijgt u de zorg volledig vergoed. Let wel even op, want op de site van De Christelijke Zorgverzekeraar staat dat u met de budgetpolis ook bij slechts een deel van de gecontracteerde ziekenhuizen uw zorgkosten volledig vergoed krijgt.

De Christelijke Zorgverzekeraar budgetpolis vergoeding voor zorg door een niet-gecontracteerde zorgverlener

Gaat u echter naar een zorgverlener met wie De Christelijke Zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u maar 75 procent vergoed van het gemiddelde tarief waarmee de zorgverzekeraar die zorg inkoopt bij wel-gecontracteerde zorgverleners. Met een budget naturapolis, ook wel selectieve naturapolis genoemd, kan het dus zijn dat u verder moet reizen naar een zorgverlener en dat u vaker een deel van de rekening zelf moet betalen.

Bij een spoedgeval, verloskunde en kaakchirurgie wordt de zorg in het ziekenhuis altijd volledig vergoed, ook al heeft die zorgverlener of dat ziekenhuis geen contract met uw zorgverzekeraar. Op de site van De Christelijke Zorgverzekeraar staat een handig overzicht van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft. Bereken uw premie.

De natura basisverzekering van De Christelijke Zorgverzekeraar: Principe Polis

Naast de Principe Polis Budget heeft De Christelijke Zorgverzekeraar ook de gewone Principe Polis. Dit is een zogeheten naturapolis. U kunt met zo’n naturapolis zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Als uw verzekeraar met zo’n zorgverlener een contract heeft, worden de kosten rechtstreeks en volledig aan de zorgaanbieder betaald.

Als De Christelijke Zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u maximaal 75 procent vergoed van het gemiddeld tarief dat de verzekeraar aan wel gecontracteerde zorgverleners betaalt. Met welke zorgverleners De Christelijke Zorgverzekeraar een contract heeft, kunt u nagaan in de zorggids op de site van De Christelijke Zorgverzekeraar. Het belangrijkste verschil tussen de budgetpolis en de Principe Polis is dat er bij de budgetpolis met minder ziekenhuizen en zorgverleners een contract is gesloten. Bij de Principe Polis heeft u dus meer keuze in zorgverleners bij wie u niet hoeft bij te betalen, maar daar staat wel een hogere maandelijkse premie tegenover.

Premie Principe Polis van De Christelijke Zorgverzekeraar

Ook deze christelijke zorgverzekering is in 2024 duurder geworden. De Principe Polis kost in 2024 € 143,45 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. In 2023 was dat nog € 137,95 per maand. Kiest u bij de Principe Polis voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan daalt de maandelijkse premie naar € 125,95. Maar u moet dan wel in staat zijn om de eerste 885 euro aan zorgkosten zelf te betalen.

Bereken uw premie op de site van De Christelijke Zorgverzekeraar, want de daar vermelde premies zijn leidend.

Zorgverzekering voor christelijke jongeren en studenten

Voor jongeren en studenten heeft De Christelijke Zorgverzekeraar een zorgverzekering voor studenten ontwikkeld. Wie lid is van een christelijke studentenvereniging of studeert aan een christelijke hogeschool kan 15 procent korting krijgen op aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen.

Premie per jaar betalen levert korting op

Verder kan iedereen 1% korting op de premie van de christelijke zorgverzekering krijgen als u de premie voor het hele jaar ineens betaalt. De Principe Budget Polis kost met korting € 1.668,55. Voor de Principe Polis betaalt u in dat geval € 1.704,19. Voor betaling van de zorgpremie per half jaar krijgt u een half procent korting.

Voorheen mochten zorgverzekeraars nog korting op de basisverzekering geven als u die via een collectief afsloot, maar dat mag sinds 2023 niet meer. U kunt in 2024 alleen nog collectiviteitskorting op aanvullende zorgverzekeringen krijgen. Daarvoor heeft de Christelijke Zorgverzekeraar afspraken gemaakt met onder meer het Reformatorisch Dagblad, de EO, de VBOK, de RMU, Helpende Handen, CGMV, NPV en christelijke hogescholen.

Vergelijk de zorgverzekering van De Christelijke Zorgverzekeraar met andere ziektekostenverzekeringen of raadpleeg ons overzicht van premies van zorgverzekeringen.

Aanvullende zorgverzekeringen bij de Christelijke Zorgverzekeraar

Naast de basisverzekeringen heeft De Christelijke Zorgverzekeraar ook vier aanvullende ziektekostenverzekeringen ontwikkeld:

  • Smallpolis (€ 8,75 per maand),
  • Mediumpolis (€ 21,95 per maand),
  • Largepolis (€ 46,95 per maand)
  • Extra Largepolis (€ 77,50 per maand).

Deze aanvullende verzekeringen verschillen van elkaar in dekking en hoogte van de vergoedingen. Hoe meer er gedekt wordt en hoe hoger de vergoedingen, hoe hoger ook de premie.

Zo biedt de Smallpolis vergoeding voor negen behandelingen voor fysiotherapie, terwijl de Mediumpolis 12 fysiobehandelingen verzekert. De Largepolis vergoedt 27 behandelingen voor fysiotherapie en met de Extra Largepolis mag u 36 behandelingen voor fysiotherapie declareren bij De Christelijke Zorgverzekeraar.

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar wordt alleen via de Large en de Extra Large aanvullende verzekeringen vergoed. En daarbij geldt dan een wachttijd van 1 jaar. Op de aanvullende zorgverzekeringen van is nog wel collectiviteitskorting van toepassing, dus bereken uw premie op de site.

Tandartsverzekeringen bij De Christelijke Zorgverzekeraar

De Christelijke Zorgverzekeraar biedt drie tandartsverzekeringen aan:

  • Tand Small (€ 14,95 premie per maand),
  • Tand Medium (€ 25,95 premie per maand)
  • Tand Large (€ 44,50 premie per maand).

De maximale vergoeding per jaar verschilt per tandartsverzekering en bedraagt respectievelijk maximaal 250, 500 en 1000 euro per jaar. Bij alle drie de tandartsverzekeringen worden consulten, de zogeheten C-codes, volledig vergoed. Ook bij vullingen, het maken van foto’s, verdovingen en het trekken van tanden en kiezen wordt uw rekening voor 75 procent vergoed. Van de overige tandartsbehandelingen, zoals de mondhygiënist en het plaatsen van kronen, bruggen en implantaten, wordt maximaal 75 procent vergoed.

De tandartsverzekeringen verschillen in de hoogte van de totale vergoeding per kalenderjaar. Bij Tand Small krijgt u maximaal 250 euro per kalenderjaar vergoed. Bij Tand Medium is dat 500 euro en bij Tand Large is de maximale vergoeding per kalenderjaar duizend euro. Alleen voor de Tand Large tandartsverzekering geldt een medische acceptatie.

De christelijke zorgverzekering vergelijken

Bekijk alle premies en voorwaarden op de site van De Christelijke Zorgverzekeraar. U kunt hieronder de zorgverzekeringen van De Christelijke Zorgverzekeraar vergelijken met andere zorgverzekeringen. Een samenvatting van de belangrijkste polisvoorwaarden van de christelijke zorgverzekeringen is ook te vinden in de zorgverzekeringskaart.

Static Template

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (5 stemmen)