Ga naar de inhoud

De ONVZ zorgverzekering in 2024: naturapolis en combinatiepolis

ONVZ biedt in 2024 twee zorgverzekeringen: de ONVZ Bewuste Keuze naturapolis van € 142,90 per maand en de combinatieverzekering ONVZ Vrije Keuze van € 151,20 per maand.

ONVZ is een kleine zorgverzekeraar die opvalt door haar goede zorgverzekeringen. ONVZ gaat niet voor de laagste premie, maar voor kwaliteit. In 2023 bood ONVZ alleen de ONVZ Vrije Keuze basisverzekering aan, maar in 2024 kun je ook de naturapolis ONVZ Basis Keuze afsluiten. Die polis werd vorig jaar via het budgetmerk JAAAH aangeboden, maar nu dus onder de eigen ONVZ-label. JAAAH biedt in 2024 geen zorgverzekering aan.

Wat houdt de ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering in?

De nieuwe ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering is een naturapolis. Daarmee kunt u terecht in alle ziekenhuizen en bij elke huisarts. Als u voor overige zorg naar een zorgverlener gaat met wie ONVZ een contract heeft, dan gaat de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Maar gaat u naar een zorgverlener zonder ONVZ-contract, dan krijg je maximaal 75 procent vergoed van het tarief dat ONVZ heeft afgesproken met wel-gecontracteerde zorgverleners. De rest moet u zelf betalen. Dat geldt ook als u naar een apotheek gaat die geen contract met ONVZ heeft. Bekijk het vergoedingenoverzicht van de ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering. Verder kunt u de ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering alleen online afsluiten. Bekijk de premies van de ONVZ zorgverzekeringen.

Bij deze Bewuste Keuze naturapolis kunt u verder kiezen uit twee aanvullende zorgverzekeringen. Daarmee is zorg gedekt die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt. U kunt ook nog een aparte tandartsverzekering afsluiten voor deze ONVZ zorgverzekering.

Wat is de ONVZ Vrije Keuze zorgverzekering?

ONVZ is in 2021 gestopt met het aanbieden van een restitutieverzekering. Bij zo’n basisverzekering mag u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. U heeft volledig vrije artsenkeuze en de rekening wordt volledig door de zorgverzekeraar betaald. Inmiddels zijn bijna alle zorgverzekeraars gestopt met een restitutiepolis, omdat ze via een combinatiepolis meer grip op de zorgkosten kunnen houden.

Ook de zorgverzekering ONVZ Vrije Keuze is een combinatiepolis. U krijgt 100 procent van de kosten vergoed als u naar een zorgverlener of ziekenhuis gaat met wie ONVZ een contract heeft gesloten. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijgt u met uw combinatiepolis in veel gevallen uw rekening ook helemaal vergoed, tenzij uw zorgverlener onredelijk hoge tarieven rekent.

Er geldt wel een uitzondering: bij wijkverpleging/thuiszorg, GGZ-zorg, hulpmiddelen, geneesmiddelen en fysiotherapie in de aanvullende zorgverzekeringen gelden maximale vergoedingen als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. U krijgt 75 procent van het gemiddelde tarief dat ONVZ heeft afgesproken met behandelaars die wel een contract hebben. Op de site van ONVZ staat een overzicht van de maximale vergoedingen voor die specifieke soorten zorg.

U heeft dan nog steeds een vrije zorgkeuze, maar u moet dan wel een deel van de rekening zelf betalen. Gaat u voor thuiszorg, GGZ-zorg, hulpmiddelen of geneesmiddelen naar een zorgverlener die wel een contract heeft met ONVZ, dan wordt de rekening gewoon voldaan. Bereken zelf uw premie.

Verschillen tussen ONVZ Bewuste Keuze en ONVZ Vrije Keuze

Bij de combinatiepolis ONVZ Vrije Keuze heeft u dus meer keuze in zorgverleners en hoeft u minder snel bij te betalen dan bij de naturapolis Bewuste Keuze. Maar daarvoor betaalt u wel een hogere premie. Bij de Vrije Keuze combinatiepolis van ONVZ kunt u kiezen uit 4 aanvullende zorgverzekeringen en 4 tandartsverzekeringen. Bij de naturapolis is de keuze beperkt tot 2 aanvullende polissen en 1 tandartsverzekering. Bekijk alle polisvoorwaarden, vergoedingen, zorgverleners en premies op de site van ONVZ want die informatie is leidend.

Wat kost de ONVZ zorgverzekering in 2024?

ONVZ heeft de premie voor haar zorgverzekering in 2024 verhoogd. Voor de combinatiepolis ONVZ Vrije Keuze is de premie € 151,20 per maand. Dat is de maandelijkse zorgpremie bij het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Zorgverzekeraars mogen sinds 2023 geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering, alleen nog op de aanvullende zorgverzekeringen. Bereken uw premie op de site van ONVZ. Betaling per kwartaal, halfjaar en per jaar ineens levert korting op.

De naturapolis ONVZ Bewuste Keuze kost in 2024 € 142,90 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar.

Wat kost de ONVZ basisverzekering bij het hoogste eigen risico?

Kiest u voor het hoogst mogelijke eigen risico van 885 euro per jaar (385 euro wettelijk verplicht eigen risico plus 500 euro vrijwillig eigen risico) dan daalt de zorgpremie van de Vrije Keuze-polis naar € 131,20 per maand, een korting van 2 tientjes per maand. Een vergelijking met combinatiepolissen van andere zorgverzekeraars kan er dan weer anders uit komen te zien. Vergelijk de premies van zorgverzekeringen en vraag offertes en polisvoorwaarden op.

Voor de naturapolis Bewuste Keuze bent u bij het hoogste eigen risico € 124,90 kwijt.

Zorg wel altijd dat u voldoende eigen geld achter de hand hebt om de eerste 885 euro aan zorgkosten zelf te betalen.

Welke combinatieverzekeringen zijn goedkoper dan de combinatieverzekering van ONVZ?

De ONVZ is in 2024 niet de goedkoopste combinatiepolis. Kijk daarom ook even naar de combinatiepolis van OHRA. Die is met € 145,60 per maand een stuk goedkoper. Ook de combinatiepolis van Menzis-dochter VinkVink (€ 132,90) en de combinatiepolis van Nationale Nederlanden (€ 147,00) zijn goedkoper.

Vergelijk zorgverzekeringen niet alleen op prijs maar ook op polisvoorwaarden, dus vraag offertes op.

Hoe krijg je korting op de ONVZ zorgverzekering?

Sinds 2023 mogen zorgverzekeraars alleen korting geven op aanvullende zorgverzekeringen. Wie een ONVZ zorgverzekering afsluit, is standaard aangesloten bij het ONVZ Ledencollectief. Daarmee krijgt u 7 procent korting op de aanvullende verzekeringen en de tandartsverzekeringen. ZZP’ers krijgen bij ONVZ 10 procent korting op de aanvullende verzekeringen. Lees meer over zorgverzekeringen voor ZZP-ers.

Welke aanvullende verzekeringen heeft ONVZ in 2024?

Zorg die niet gedekt is via de ONVZ zorgverzekering kun je aanvullend verzekeren. Daarom kun je de combinatiepolis ONVZ Vrije Keuze uitbreiden met 1 van de vier aanvullende verzekeringen: Startfit (€ 9,15 per maand), Benfit (€ 22,75 per maand), Optifit (€ 46,95 per maand), Topfit (€ 74,40 per maand). Vergelijk de aanvullende verzekeringen dus goed, ook als u vorig jaar een aanvullende verzekering met dezelfde naam had. Het kan namelijk zijn dat de vergoeding verlaagd is.

Bij de ONVZ Bewuste Keuze naturaverzekering heb je keuze uit twee aanvullende zorgverzekeringen: Start (€ 3,- per maand) en Extra (€ 9,- per maand). De inhoud van de aanvullende verzekeringen verschilt van de aanvullende zorgpolissen bij de ONVZ combinatiepolis, dus raadpleeg de site van ONVZ voor meer informatie over aanvullende zorgverzekeringen.

Voor ZZP-ers gelden ook kortingstarieven op de aanvullende zorgverzekeringen, dus doe zelf een premieberekening op de site van ONVZ. Daar staat precies uitgelegd hoe hoog die vergoedingen per hulpmiddel zijn.

ONVZ biedt ook een aanvullende verzekering voor medische kosten in het buitenland: de ONVZ Wereldfit-aanvullende verzekering. De premie van de Wereldfit-verzekering is in 2024 € 3,50 per maand. Deze aanvullende module is alleen bij de ONVZ combinatiepolis af te sluiten. De naturapolis ONVZ Bewuste Keuze kun je uitbreiden met een buitenland-module: ONVZ Bewuste Keuze op Reis. Die module vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland en de kosten van repatriëring.

Tenslotte biedt ONVZ met OntzorgPlus een module aan waarbij u voor € 4,50 per maand verzekerd bent van regelhulp en onverwacht hoge kosten bij noodsituaties vergoed krijgt. (alleen bij de ONVZ combinatiepolis af te sluiten)

Wat dekken de aanvullende zorgverzekeringen van ONVZ?

Bekijk het vergoedingenoverzicht en de pakketvergelijker op de site van ONVZ om na te gaan welke behandelingen door de aanvullende verzekeringen vergoed worden. De aanvullende verzekeringen van ONVZ verschillen van elkaar in de dekking en de hoogte van de vergoeding. Startfit kent bijvoorbeeld de laagste dekking, terwijl Topfit de meest uitgebreide dekking en vergoedingen biedt. Gebruik de pakketvergelijker om te kijken welke aanvullende verzekering bij de ONVZ zorgvergekering het beste bij u past.

Voor de Optifit en Topfit aanvullende verzekeringen moet u een medische vragenlijst invullen. De premies staan eveneens op de site van ONVZ en ook hier gelden verschillende kortingspercentages voor verschillende doelgroepen.

Welke tandartsverzekeringen heeft ONVZ in 2024?

ONVZ biedt in 2023 vier tandartsverzekeringen: Tandfit A (€ 13,90 per maand), Tandfit B (€ 33,25 per maand), Tandfit C (€ 46,00 per maand) en Tandfit Preventief (€ 35,75 per maand).

Wat vergoeden de tandartsverzekeringen?

Bij de ONVZ Vrije Keuze combinatiepolis heb je keuze uit 4 aanvullende tandartsverzekeringen. De ONVZ Tandfit tandartsverzekeringen bestaan uit twee delen: een dekking voor reguliere tandartskosten zoals de periodieke controle, en een dekking voor tandheelkundige behandelingen veroorzaakt door een ongeval. De ongevallendekking is er in drie hoogtes: een vergoeding van maximaal 2.500 euro per ongeval (Tandfit A) en een vergoeding tot 5.000 euro bij Tandfit B en C. De Tandfit Preventief-polis keert 10.000 euro aan zorgkosten uit bij een ongeval. Controles worden bij de Tandfit-Preventief polis volledig vergoed. Bij die polis krijg je ook een Philips Sonicare Expert Clean Smart-tandenborstel.

Tandartsverzekeringen van andere zorgverzekeraars vergoeden tandheelkundige kosten bij een ongeval vaak tot 10.000 euro. Wilt u een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering afsluiten, let dan even goed op. Bij Tandfit C is een tandartsverklaring nodig.

Wat voor extra’s biedt de Tandfit preventie-verzekering?

Voor de Tandfit Preventief-polis is ONVZ een samenwerking met Philips aangegaan. Onderdeel van de polis is een tandenborstel met de naam Philips Sonicare Expert Clean Smart. Deze slimme tandenborstel kan persoonlijk poetsadvies geven over plakverwijdering, gezonder tandvlees en frisse adem. De tandenborstel kan worden gekoppeld aan een app, die gebruikers feedback geeft op hun poetsgedrag. Gebruikers kunnen het rapport van het poetsgedrag voor tips meenemen naar de mondhygiënist en tandarts. Elke opzetborstel heeft een chip, waardoor de tandenborstel de opzetborstel, en daarmee de instellingen van de gebruiker, herkent. Zo kan heel het gezin van de tandenborstel gebruikmaken.

Welke tandartsverzekeringen kun je bij de ONVZ Bewuste Keuze polis afsluiten

Wie de ONVZ Bewuste Keuze naturapolis afsluit, kan die uitbreiden met de Tand-module met een maandpremie van € 12,50. Meer tandartsverzekeringen biedt ONVZ niet aan bij deze basisverzekering.

ONVZ zorgverzekering

ONVZ bestaat sinds 1933 en is een onafhankelijke zorgverzekeraar zonder winstoogmerk, net als CZ, Univé en Menzis. Behalve ONVZ biedt de zorgverzekeraar ook zorgverzekeringen van VvAA en tot 2022 ook PNO Zorg. En op Zorgverzekeringskaart.nl vind je van alle ONVZ-verzekering een samenvatting in eenvoudig Nederlands.

ONVZ zorgverzekering vergelijken

Lees voor u de ONVZ zorgverzekering afsluit eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen door. Premies op de site van ONVZ zijn leidend. Premies van ONVZ en andere zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten kan hieronder. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2/5 - (12 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.