Ga naar de inhoud

Aanvullende dekking bij de autoverzekering afsluiten

Elke autobezitter is wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee wordt een door jou veroorzaakte schade aan de tegenpartij vergoed. Maar omdat zo’n WA-autoverzekering wel erg kaal is kiezen veel automobilisten voor aanvullende dekking bij de autoverzekering. Welke aanvullende dekkingen op de autoverzekering zijn er eigenlijk?

Een WA-verzekering (wat staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid) is eigenlijk een autoverzekering zonder toeters en bellen. Alleen de schade die jij veroorzaakt bij de tegenpartij wordt tot een bepaald maximum gedekt. Hoe hoog dat maximum is, verschilt per verzekeraar en per schadesoort. Voor materiële schade geldt een lager plafond dan voor letsel.

Omdat veel  automobilisten bij door henzelf veroorzaakte schade ook een schadevergoeding willen, is de WA-Plus, ook wel Beperkt Casco verzekering, ontwikkeld. Die autoverzekering is vooral interessant als je een jonge tweedehands auto hebt, omdat er ook verschillende schades aan je eigen auto vergoed worden. De derde autoverzekering is de All-Risk autoverzekering, ook wel WA Casco genoemd. Die vergoedt schades aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt, maar ook schade veroorzaakt door bijvoorbeeld vandalisme.

Aanvullende dekking bij de autoverzekering: ongevallen inzittendenverzekering

De meeste WA-Plus en All risk-autoverzekeringen kun je uitbreiden met aanvullende dekkingen. De bekendste van die aanvullende dekkingen is de inzittenden verzekering. Die inzittendenverzekering keert uit als de chauffeur of de passagiers bij een ongeval blijvend invalide raken of overlijden, ook al is het ongeval je eigen schuld. Zelfs als er geen schuldige is, bijvoorbeeld als het ongeluk door een overstekend hert wordt veroorzaakt, treedt deze aanvullende dekking op de autoverzekering in werking. Als de bestuurder of de passagiers gedeeltelijk invalide raken, wordt de uitkering ook maar gedeeltelijk uitgekeerd.

Uitkering van een ongevallen inzittendenverzekering

De uitkering is een vast bedrag, ongeacht wat de werkelijke kosten van invaliditeit of overlijden zijn. De hoogte van de uitkering verschilt per verzekeraar en ligt bij blijvend letsel tussen de 20.000 en 75.000 euro. Bij overlijden wordt tussen de 10.000 en 25.000 euro per inzittende uitgekeerd. Vraag dus offertes op en vergelijk de polisvoorwaarden bij onder meer Ohra, Aegon, Centraal Beheer, Inshared, Univé, UnitedConsumers en FBTO. Lees ook wat op dit moment de beste autoverzekeringen zijn.

Tip: Overweeg je een ongevallen inzittendenverzekering als aanvullende dekking bij je autoverzekering af te sluiten? Kijk dan ook even naar de gewone ongevallenverzekering. Die biedt dekking tegen overlijden en blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeluk.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Aanvullende dekking voor schade inzittenden

Daarnaast kun je er voor kiezen om een schade inzittenden verzekering af te sluiten. Deze extra dekking op de autoverzekering vergoedt de werkelijke schade die de passagiers of de bestuurder hebben geleden. Het maakt daarbij niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. Zo’n aanvullende dekking voor schade van inzittenden heeft een iets hogere premie per maand dan de extra dekking voor ongevallen voor inzittenden, maar kan ook een hogere uitkering opleveren. De Consumentenbond raadt daarom aan om eerder een schade inzittenden verzekering dan een ongevallen inzittenden verzekering af te sluiten.

Ongevallen inzittenden verzekering of schade inzittenden verzekering afsluiten?

Is het nodig om een ongevallen inzittendenverzekering of een schade inzittenden verzekering af te sluiten? Dat is de vraag. Het grote voordeel van beide verzekeringen is dat ze direct uitkeren, ook al staat de schuldvraag niet vast. En als je als bestuurder met alleen een WA-verzekering het ongeluk hebt veroorzaakt, krijg je ook direct geld. Maar als inzittende kun je je schade ook verhalen op de WA-autoverzekering van de veroorzaker van het ongeluk. En medische zorg is gedekt via de zorgverzekering.

Extra dekking voor rechtsbijstand bij de autoverzekering

Je autoverzekering is ook uit te breiden met een extra dekking voor rechtsbijstand. Als door bijvoorbeeld een ongeval juridisch getouwtrek ontstaat over de schuldvraag, krijg je juridische bijstand. Omdat niet elke autoverzekeraar hiervoor specialisten in huis heeft, wordt de uitvoering van deze extra dekking op de autoverzekering vaak uitbesteed aan een partij als DAS. Lees voor je rechtshulp als aanvullende dekking op de autoverzekering afsluit heel goed de polisvoorwaarden door waarvoor de dekking precies geldt. Je hebt namelijk verhaalsrechtsbijstand, autorechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand. Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen om te kijken of je zo’n algemene rechtsbijstandverzekering beter bij je past.

Aanvullende dekking voor pechhulp

Je kunt je autoverzekering ook uitbreiden met een aanvullende dekking voor pechhulp. Vraag je zelf wel goed af of je deze aanvullende dekking bij de autoverzekering moet afsluiten of rechtstreeks bij een pechdienst. Wie een lease-auto rijdt, kan vaak een beroep doen op de pechhulp van het leasebedrijf. Ook veel dealers en importeurs werken met een eigen pechhulp-service, dus let er op dat je niet dubbel verzekerd bent. Bekijk hier wat de beste verzekering voor pechhulp bij je autoverzekering is.

Extra dekking: no-claim beschermer

Een andere veel voorkomende uitbreiding op je autoverzekering is de no-claim-beschermer. Met een no-claim beschermer kun je in de meeste gevallen één schade per jaar claimen zonder dat dit bij je huidige autoverzekeraar ten koste gaat van je opgebouwde schadevrije jaren. Maar let op: je schade wordt wel geregistreerd in de Roy-database van verzekeraars. Zodra je overstapt naar een andere verzekeraar val je ineens een heel stuk terug in opgebouwde schadevrije jaren. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit bij een andere verzekeraar, telt je vorige no-claim-beschermer namelijk niet mee. Je nieuwe verzekeraar kijkt naar je daadwerkelijke schadevrije jaren en bij een overstap kun je dus een flinke no-claim korting verliezen.

Aanvullende pakketten voor de autoverzekering

Autoverzekeraars hebben daarnaast nog andere uitbreidingen op de autoverzekering ontwikkeld die je soms los en soms in een totaal pakket kunt afsluiten. Denk dan aan een dagwaarderegeling, een aanschafwaarderegeling, een nieuwwaarde regeling en vrije keuze van garage. Een nieuwwaarderegeling geldt alleen als je auto op het moment van verzekeren maximaal een jaar oud is. Een aanschafwaarderegeling geldt vaak voor occasions die op het moment van de aankoop tussen de één en vijf jaar oud zijn. Bij een dagwaarderegeling wordt gekeken naar de ANWB-koerslijst. Met een aanvullende dekking voor dagwaarde biedt de autoverzekeraar een extra percentage bovenop de waarde uit die koerslijst.

Aanvullende dekking bij je autoverzekering afsluiten? Vergelijk autoverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op polisvoorwaarden en klanttevredenheid.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)