Ga naar de inhoud

Wat is een autoverzekering met nieuwwaarderegeling?

Voor je nieuwe auto wil je waarschijnlijk een allrisk autoverzekering afsluiten. Maar let er bij het vergelijken van autoverzekeringen ook op dat je een autoverzekering met nieuwwaarderegeling afsluit.

Bij een autoverzekering met nieuwwaarderegeling krijg je na total loss of diefstal de nieuwwaarde vergoed © Pixel Mixer/Pixabay
Bij een autoverzekering met nieuwwaarderegeling krijg je na total loss of diefstal de nieuwwaarde vergoed © Pixel Mixer/Pixabay

Bij een standaard allrisk autoverzekering zonder nieuwwaarderegeling krijg je bij diefstal of total loss de dagwaarde van de auto vergoed. Voor het bepalen van de dagwaarde kijken veel verzekeraars naar de ANWB Koerslijst. Meestal wordt er bij de waarde volgens de koerslijst nog tien procent bij opgeteld en dat is de schadeuitkering.

De meeste verzekeraars bieden alleen een nieuwwaarderegeling bij een allrisk verzekering aan, maar bij Inshared kun je ook een nieuwwaarderegeling bij een beperkt casco of beperkt casco extra-autoverzekering afsluiten. Let op: Bij bestelautoverzekeringen zijn er maar weinig verzekeraars die een nieuwwaarderegeling aanbieden.

Autoverzekering met nieuwwaarderegeling of dagwaarderegeling

Voor oudere auto’s werkt een autoverzekering met dagwaarderegeling prima, maar voor nieuwere auto’s is juist een autoverzekering met nieuwwaarderegeling gunstig. Bij een autoverzekering met nieuwwaarderegeling krijg je het eerste jaar bij total loss of diefstal de nieuwwaarde van de auto vergoed. Je kunt dan dus weer een nieuwe auto terugkopen. Bij een autoverzekering met dagwaarderegeling krijg je in het eerste jaar niet de nieuwwaarde, maar de dagwaarde uitgekeerd. En omdat een auto al minder waard is op het moment dat je ‘m de showroom uitrijdt, moet je ook bij een dagwaarderegeling in het eerste jaar geld bijleggen om na een total loss een nieuwe auto terug te kopen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Grote verschillen in autoverzekeringen met nieuwwaarderegeling

De meeste verzekeraars bieden een autoverzekering met nieuwwaarderegeling voor één jaar aan. Soms is die uit te breiden met een tweede of derde jaar, maar dan moet je wel meer premie betalen. Bij Aegon bijvoorbeeld geldt voor de Allrisk Compleet-verzekering gedurende twee jaar een volledige nieuwwaarderegeling en bij de Allrisk Royaal-polis zelfs voor drie jaar. Vergelijk autoverzekeringen op premie en polisvoorwaarden.

Verlengde nieuwwaarderegeling

Kijk in de polisvoorwaarden ook of de verzekeraar een maximum aan de nieuwwaardevergoeding heeft gesteld. Dat is van belang als je een dure auto hebt.

Nieuwwaarde minus afschrijvingspercentage

Je kunt ook een autoverzekering met nieuwwaarderegeling afsluiten, waarbij je in het tweede en derde jaar de nieuwwaarde, verminderd met een bepaalde afschrijving vergoed krijgt. En juist op het punt van die afschrijvingen verschillen autoverzekeringen met nieuwwaarderegeling sterk. Vaak gaan verzekeraars uit van 1,5 procent afschrijving per maand, maar de afschrijvingspercentages verschillen per verzekeraar. ABN Amro hanteert op het moment van schrijven een afschrijvingspercentage van maar 1,3 procent per maand. Sommige verzekeraars hanteren in de eerste drie jaar zelfs helemaal geen afschrijvingspercentages. Ook voor een drie jaar oude auto krijg je dan nog de nieuwwaarde terug. De afschrijvingspercentages kun je lezen in de polisvoorwaarden.

Nieuwwaarderegeling als extra dekking bij de autoverzekering

Soms moet je een extra dekking bij je autoverzekering afsluiten om voor de nieuwwaarderegeling in aanmerking te komen. Dat is onder meer bij Ohra het geval. Zonder zo’n extra dekking geldt de dagwaarderegeling.

Verder geldt de nieuwwaarderegeling meestal alleen als je de eerste eigenaar van de auto bent. Koop je een jonge occasion van 1, 2 of 3 jaar, dan geldt vaak de aanschafwaarde. Lees meer over autoverzekeringen voor een tweedehands auto.

Vergelijk hieronder autoverzekeringen en vraag gratis offertes met polisvoorwaarden op. Of vergelijk bij Independer autoverzekeringen met een nieuwwaarderegeling.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.