Ga naar de inhoud

Een autoverzekering met pechhulp: waar moet je op letten?

Een autoverzekering met pechhulp kan een goed alternatief zijn voor een autoverzekering en een los pechhulpabonnement. Welke verzekeraars bieden een autoverzekering met pechhulp aan en waar moet je op letten als je een autoverzekering met dekking voor pechhulp afsluit?

Autoverzekeringen kun je op verschillende manieren uitbreiden met een aanvullende dekking. Zo heb je soms de mogelijkheid om rechtsbijstand bij je autoverzekering af te sluiten, maar ook een inzittendenverzekering is een veel gekozen optie. Een autoverzekering met pechhulp afsluiten is één van de manieren om bij pech verzekerd te zijn van hulp. Het is een alternatief voor een losse pechhulpdienst zoals de Wegenwacht van de ANWB. Je kunt ook een pechhulp verzekering afsluiten via je dealer, waarbij je dan ook korting kunt krijgen op reparaties, APK en onderhoud. Leaserijders kunnen vaak een beroep doen op de pechhulp van de leasemaatschappij. Ook kun je tegenwoordig pechhulp on demand afsluiten.

Waar kun je een autoverzekering met pechhulp afsluiten?

Stress bij pech is niet nodig als je een goede autoverzekering met pechhulp hebt afgesloten © Gustavo Fring via Pexels
Stress bij pech is niet nodig als je een goede autoverzekering met pechhulp hebt afgesloten © Gustavo Fring via Pexels

Maar niet elke verzekeraar biedt een autoverzekering met pechhulp aan. De Consumentenbond kwam in een onderzoek naar autoverzekeringen met pechhulp in oktober 2020 tot zestien verzekeraars die deze combinatie van autoverzekering met pechhulp aanbieden. Het gaat onder meer om ABN Amro, Allianz Direct (losse pechhulpverzekering), Centraal Beheer, FBTO, Inshared, OHRA en Univé. Let er bij het afsluiten van de pechhulpdekking even op of die standaard is inbegrepen bij de autoverzekering of dat je hiervoor een aparte module moet aanvinken. Bekijk ook: de beste autoverzekeringen met pechhulpdekking.

Wat is de beste autoverzekering met pechhulp?

Voor het antwoord op de vraag ‘wat is de beste autoverzekering met pechhulp’ moeten we even in het verleden kijken. Onderzoekers van Moneyview zochten in 2018 uit welke verzekeraar de beste aanvullende pechhulpdekking bij de autoverzekering biedt. Recentere cijfers zijn helaas niet bekend. De autoverzekeringen met aanvullende pechhulpdekking met de beste polisvoorwaarden waren in 2018:
-Bij WA-autoverzekeringen en beperkt casco verzekeringen: InShared-Autoverzekering, ABN Amro Autoverzekering en AllSecur-Autoverzekering;
-En bij Volledig-casco/allrisk-verzekeringen: Aegon-Autoverzekering Royaal en AllSecur-Autoverzekering

De beste aanvullende pechhulpdekking wat betreft prijs waren in 2018:
-Bij WA-autoverzekeringen: Ik kies zelf Autoverzekering van a.s.r, SNS- Autoverzekering en Verzekeruzelf.nl-Triple-A autoverzekering (gestopt);
-Bij Beperkt-casco-verzekeringen: InShared Autoverzekering, ANWB (leden)-Veilig Rijden autoverzekering en Ik kies zelf autoverzekering van a.s.r;
-En bij Volledig-casco/allrisk verzekeringen: Ik kies zelf autoverzekering van a.s.rInShared Autoverzekering en a.s.r.-VVP Inruilplus.

De premie van een autoverzekering met pechhulp

De premie van een autoverzekering wordt bepaald door onder meer merk, type en leeftijd van de auto, schadevrije jaren en woonplaats. De premie voor de pechhulp is afhankelijk van het dekkingsgebied (alleen Nederland of ook Europa) en de auto. Bij de meeste autoverzekeringen met pechhulp loopt de premie op naarmate de auto ouder wordt, behalve bij de autoverzekering met pechhulp van ABN Amro en Inshared. Die premies bleven gelijk. En naarmate auto’s ouder worden, lopen de premieverschillen tussen de verzekeringen steeds verder uiteen.

Autoverzekeringen met pechhulp vergelijken

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Je kunt autoverzekeringen met pechhulp op verschillende punten vergelijken. We zetten de belangrijkste punten hieronder op een rijtje:

  • Premie van de autoverzekering met pechhulp
  • Maximaal geaccepteerde leeftijd van de auto
  • Dekkingsgebied (Nederland of Europa/buitenland)
  • Welke vormen van pech zijn gedekt en welke zijn uitgesloten?
  • Hoe lang duurt de reparatie en na hoeveel tijd word je weggesleept?
  • Maximaal aantal keren per jaar pechhulp
  • Vervangend vervoer in Nederland en het buitenland?
  • Hoe lang kun je maximaal gebruik maken van vervangend vervoer?

Let op de leeftijd van de auto

Bovendien bleek uit het onderzoek dat niet alleen de premieverschillen groot zijn, maar dat ze ook op andere punten sterk verschillen. Er valt dus echt wat te vergelijken én te besparen. Zo hanteren verzekeraars een verschillende leeftijdsgrens voor auto’s. Bij Allianz Direct kun je alleen een autoverzekering met pechhulp afsluiten als je auto jonger is dan elf jaar.

Wat dekt een autoverzekering met pechhulp?

Ook het dekkingsgebied van de pechhulp liep sterk uiteen. Waar OHRA alleen een autoverzekering met pechhulpdekking in Nederland aanbiedt, kun je bij Allianz Direct alleen pechhulpdekking voor Europa, inclusief Nederland afsluiten. Ook bleek de helft van de verzekeraars een maximum te stellen aan het aantal keren per jaar dat je de pechhulp kunt inschakelen. Verder is vervangend vervoer bij pechhulp ook niet altijd gedekt.

Niet alleen het dekkingsgebied maar ook de pechvormen die gedekt zijn, verschillen sterk. De meestvoorkomende pechvormen zoals een lege accu of een lekke band zijn bij alle verzekeraars wel gedekt. Heb je twee lekke banden, dan is dat weer niet altijd gedekt. Pech na het tanken van verkeerde brandstof is bij de meeste verzekeraars wel gedekt, maar dus niet bij allemaal.

Een ander punt om op te letten is de maximale duur van de pechhulp of de hoogte van het reparatiebedrag. Als de reparatie langer dan een uur duurt, wordt je auto bij ongeveer de helft van de autoverzekeringen met pechhulp elders gerepareerd. Hulp bij problemen met je autosleutels (bijvoorbeeld als je jezelf hebt buitegesloten) is maar beperkt gedekt.

Wat staat er in de polisvoorwaarden over vervangend vervoer?

Check de polisvoorwaarden van een autoverzekering met pechhulp ook op de regelingen voor vervangend vervoer als je eigen auto niet snel gerepareerd kan worden. In Nederland heb je meestal recht op vervangend vervoer als je auto niet binnen de 12 tot 24 uur gerepareerd kan worden. In het buitenland kan die wachttijd oplopen tot 48 uur, dit omdat er soms onderdelen opgestuurd kunnen worden. De vergoeding voor vervangend vervoer kan bestaan uit een dagvergoeding in geld of uit het tijdelijk gebruik van een vervangende auto. De periode waarin je recht hebt op vervangend vervoer verschilt per verzekeraar. Voor vervangend vervoer in Nederland hanteren verzekeraars doorgaans een kortere termijn dan voor het buitenland.

Reisverzekering met pechhulp?

Biedt jouw verzekeraar geen autoverzekering met pechhulp aan, maar ben je wel tevreden over de premie en de polisvoorwaarden van je autoverzekering? Dan is het misschien zinvoller om je autoverzekering niet te veranderen en een losse pechhulpverzekering af te sluiten. Ga je deze zomer of winter op autovakantie naar het buitenland? Kijk ook even of pechhulp via je reisverzekering gedekt is. Die dekking geldt dan meestal voor Europa, maar niet voor Nederland.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.