Zo bereken je schadevrije jaren op de juiste manier

De meeste automobilisten, bromfietseigenaren en camperbezitters hebben geen flauw idee hoeveel schadevrije jaren ze hebben. En als ze het al denken te weten, dan schatten ze het aantal schadevrije jaren standaard te hoog in. Toch is het belangrijk om dat te weten, want daardoor kun je beter bepalen of overstappen naar een andere autoverzekering loont.

Iedereen die autoverzekeringen, een camperverzekering of een bromfietsverzekering wil afsluiten, krijgt vragen over het aantal schadevrije jaren. Verzekeraars hebben toegezegd sinds 1 januari 2014 automobilisten duidelijker te vertellen hoeveel schadevrije jaren ze hebben. Automobilisten ontvangen sindsdien jaarlijks een overzicht over de opgebouwde schadevrije jaren bij hun jaarlijkse rekening of op het polisblad. Met het nieuwe systeem wordt het duidelijk hoeveel schadevrije jaren je verliest als je brokken maakt.

Schadevrije jaren te hoog ingeschat

Die verbeterde voorlichting is hard nodig. Automobilisten schatten het aantal schadevrije jaren dat ze bij hun autoverzekering hebben, standaard te hoog in. Dat zegt Peggy van der Smitte, specialist schadeverzekeringen namens brancheorganisatie Adfiz, de koepel van onafhankelijke financieel adviseurs. Menig automobilist denkt dat het aantal schadevrije jaren gelijk staat aan het aantal jaren dat hij zijn rijbewijs heeft en waarin hij geen schade heeft veroorzaakt. Dat klopt niet. Alleen de jaren waarin je op je eigen naam bent verzekerd, tellen mee als schadevrije jaren. Als je drie jaar geen autoverzekering op jouw naam hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je geen auto had of in het buitenland woonde, kun je je opgebouwde schadevrije jaren kwijtraken. Bij sommige verzekeraars is dat al na 1 jaar.

Schadevrije jaren voor leaserijders

Ook leaserijders hebben met dat probleem te maken. De autoverzekering staat immers op naam van de leasemaatschappij. Van der Smitte: “Als je bijvoorbeeld al drie jaar in een leaseauto van de zaak rijdt, dan vervallen al je eerder opgebouwde jaren. Bovendien gaan er bij schade meteen vijf schadevrije jaren af, terwijl je ieder jaar zonder schade maar één jaar opbouwt. Je kunt dus ook “minjaren” opbouwen tot maximaal 5 jaar. Daarnaast tellen de jaren na 15 jaar niet meer mee.”

Schadevrije jaren voor je tweede auto

Een juiste berekening van het aantal schadevrije jaren is extra belangrijk als je een tweede auto hebt. Bij een aantal verzekeraars kun je een tweede auto verzekeren tegen dezelfde voorwaarden als voor je eerste auto, inclusief de bonus-malus-korting die je al met je eerste auto hebt opgebouwd. Let wel op, want bij sommige verzekeraars betekent schade door eigen schuld met de eerste auto ook een hogere premie voor de tweede autoverzekering. Bij andere verzekeraars leiden schadeclaims voor de eerste auto weer niet tot een premieverhoging voor de verzekering voor de tweede auto. Vergelijk dus goed de polisvoorwaarden.

Te veel schadevrije jaren opgegeven? Terugbetalen!

Wanneer een automobilist van verzekeraar wisselt of een nieuwe autoverzekering sluit, geeft hij door onwetendheid te veel schadevrije jaren op. Hierdoor krijgt hij een lagere premie dan waar hij recht op heeft. Doordat het tot zes maanden kan duren voordat de verzekeraar uit de Roy-database (zeg maar de BKR voor schadevrije jaren) de werkelijke schadevrije jaren van de verzekerde heeft achterhaald, valt er een onaangename verassing op de deurmat. “De onterecht ontvangen korting moet worden terugbetaald. Niet alleen kost dit in één keer aardig wat spaargeld, ook de maandelijkse premie valt vervolgens hoger uit dan waar de automobilist op had gerekend”, aldus Van der Smitte. De schadeverzekeringsexpert raadt daarom aan om, voor het afsluiten van een verzekering, het werkelijk aantal schadevrije jaren te achterhalen. Je kunt dit zelf opvragen via dit inzageformulier van de Roy-database. Zeker wanneer je bent overgestapt van een WA-verzekering naar een all risk -verzekering, loont dit absoluut de moeite.

Schadevrije jaren bij overstappen

Verder hebben verzekeraars afgesproken om op dezelfde manier te gaan bepalen hoeveel schadevrije jaren een automobilist heeft. Vanaf 1 januari 2016 hanteren verzekeraars daarvoor een uniforme tabel. Als je met je autoverzekering wilt overstappen naar een andere verzekeraar is voortaan duidelijk wat je aantal zuivere schadevrije jaren is. Daardoor wordt het makkelijker om autoverzekeringen te vergelijken.

Vergelijken en schadevrije jaren

Verzekeraars kwamen met deze maatregelen tegemoet aan kritiek van onder meer de Consumentenbond. Die constateerde in het april/mei-nummer 2013 van de Geldgids dat consumenten de bonus-malus-systemen bij autoverzekeringen maar moeilijk kunnen vergelijken. Zo verschilt het per verzekeraar hoeveel je na een schade terugvalt op de bonus-malus-ladder. Ook het aantal treden van die bonus-malus-ladder verschilt per verzekeraar. Andere verzekeraars stoppen nu nog met het toekennen van schadevrije jaren als een automobilist de hoogste trede van de bonus-malus-ladder heeft bereikt.

In datzelfde nummer hadden verzekeraars laten weten dat het uniforme systeem om de terugval in schadevrije jaren te berekenen er pas in 2018 zou komen. Dat wordt nu dus 2016, zo is tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars besloten.

Deel dit met je vrienden!