Ga naar de inhoud

Aanschafwaarderegeling: wat is het en voor wie?

Wanneer je een nieuwe auto koopt, wil je deze vast ook goed verzekeren. Een goed moment om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, passend bij je nieuwe wagen. Als je de eerste eigenaar bent van een auto kun je een nieuwwaarderegeling treffen met de autoverzekeraar. Dit houdt in dat als de auto door een ongeval total loss verklaard wordt, je de nieuwwaarde van de auto terugkrijgt. Hierdoor kun je een soortgelijke, nieuwe auto kopen. Deze regeling geldt echter niet voor een tweedehands auto. Om je tweedehands auto goed te verzekeren kun je gebruik maken van een aanschafwaarderegeling. Wat deze regeling precies inhoudt, lees je hier.

Wat is een aanschafwaarderegeling?

De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je voor een bepaalde periode het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt, wanneer je auto total loss raakt door een ongeluk of door diefstal. Het is echter niet voor elke auto mogelijk om gebruik te maken van de aanschafwaarderegeling. Verzekeraars hanteren de aanschafwaarderegeling voor auto’s tussen de één en vijf jaar oud. De regeling is vaak tussen de één en drie jaar geldig. Het afsluiten van deze regeling is bovendien enkel mogelijk voor auto’s met een WA + beperkt casco of een WA + casco (All Risk) verzekering.

Zonder deze regeling krijgt de eigenaar van de auto enkel de dagwaarde vergoed, in plaats van de aanschafwaarde. Dit is meestal het geval voor auto’s die ouder zijn dan vijf jaar. De dagwaarde is het bedrag dat je auto volgens de verzekering op dit moment waard is. De waarde wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren zoals de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers. De dagwaarde valt over het algemeen een stuk lager uit, waardoor je met deze waarde geen gelijkwaardige auto kunt kopen.

Rekenvoorbeeld aanschafwaarderegeling

Stel je hebt een ongeluk gehad en je auto is total loss verklaard. Toen je de auto kocht was deze 2 jaar oud en kostte € 19.000,-. Nu anderhalf jaar na de aanschaf is de dagwaarde van je auto gedaald naar € 15.000,-. Wanneer je hebt gekozen voor een autoverzekering met aanschafwaarderegeling krijg je het aankoopbedrag van je auto volledig terug: € 19.000,-. Maak je geen gebruik van de regeling? Dan krijg je de dagwaarde terug: € 15.000,-. Uiteraard dien je om aanspraak te maken op de aanschafwaarde in het bezit te zijn van een aankoopbon van het garagebedrijf waar je de auto hebt gekocht. De voorwaarden waaraan je verder moet voldoen verschillen per autoverzekeraar.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Verschillende voorwaarden per autoverzekeraar

De regels die gelden per autoverzekeraar staan vermeld in hun polisvoorwaarden. Hoe de aanschafwaarderegeling precies wordt toegepast, verschilt per autoverzekeraar. De voorwaarden kunnen daardoor sterk uiteenlopen. Vergelijk autoverzekeringen dus altijd op premie én op polisvoorwaarden.

Geldigheid

De aanschafwaarderegeling heeft vaak een maximale geldigheid van één, twee of drie jaar. Je kunt de regeling dus enkel afsluiten voor een maximale periode.

Leeftijd auto

Er zijn autoverzekeraars waarbij de leeftijd van je auto niet uitmaakt. Andere verzekeraars stellen de eis dat een auto niet ouder dan 6 jaar mag zijn om gebruik te maken van de aanschafwaarderegeling.

Aanschafprijs

Er zijn grote verschillen tussen de verzekeraars als het gaat om de aanschafwaarde. Sommige verzekeraars hanteren een maximumbedrag van € 50.000,-, terwijl andere helemaal geen maximum hebben. Let bij het afsluiten van de aanschafwaarderegeling goed op de voorwaarden van de aanschafprijs.

Verkooppunt auto

Sommige autoverzekeraars stellen voorwaarden aan waar je de auto hebt gekocht. Dit kan betekenen dat je alleen gebruik kunt maken van de regeling wanneer de auto bij een BOVAG erkend bedrijf of merkdealer gekocht is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)