Ga naar de inhoud

Rechtsbijstand bij je autoverzekering

Automobilisten die een autoverzekering met rechtsbijstand willen combineren, kunnen dat op verschillende manieren regelen.

Rechtsbijstand bij je autoverzekering of rechtsbijstandverzekering met verkeersmodule?

Je kunt een rechtsbijstandverzekering met verkeersmodule afsluiten, maar je kunt vaak ook het omgekeerde doen en aanvullende rechtsbijstand via je autoverzekering afsluiten. En soms is het mogelijk om rechtsbijstand via je reisverzekering te krijgen, maar dan moet het ongeval wel aantoonbaar tijdens een reis hebben plaatsgevonden. Tenslotte is het ook mogelijk rechtsbijstand af te sluiten via een abonnement op een pechdienst. Genoeg keuze dus voor wie een autoverzekering met rechtsbijstand wil afsluiten. Maar let er ook op dat je niet oververzekerd bent.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Autoverzekering met rechtsbijstand op voertuig

Als je een autoverzekering met rechtsbijstand wilt afsluiten, geldt de rechtsbijstand voor het verzekerde voertuig en niet bijvoorbeeld voor de tweede auto of de motor die je ook nog hebt. Het maakt niet uit wie op het moment van het ongeval de auto bestuurde.

Heb je toevallig een autoverzekering met rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering met verkeersmodule? Dan mag je zelf bepalen, op welke verzekering u een beroep doet bij een geschil.

Waar op letten bij aanvullende rechtsbijstand bij je autoverzekering?

Waar moet je op letten bij het kiezen van aanvullende rechtsbijstand bij je autoverzekering? Let er sowieso op of de rechtsbijstand voertuiggebonden is of niet. Kijk ook naar wat voor soort rechtsbijstand je hebt afgesloten.

De eerste mogelijkheid is verhaalsbijstand. Bij verhaalsbijstand heb je recht op juridische hulp om je materiële en letselschade vergoed te krijgen. Bij een allrisk autoverzekering is dat al standaard inbegrepen. De autoverzekeraar gaat altijd proberen de schade op de andere partij te verhalen. Heb je alleen een WA of WA-Extra verzekering, dan kun je overwegen verhaalsbijstand via een aanvullende rechtsbijstandverzekering bij de autoverzekering af te sluiten.

Verkeersrechtsbijstand

Daarnaast heb je de rechtsbijstand voor motorrijtuigen. Dit wordt ook wel eens verkeersrechtsbijstand genoemd. Dan heb je eveneens recht op verhaalsbijstand bij schade, maar ook bij conflicten met een garage over aankoop en reparaties vallen daar onder. Die garage moet dan wel bij de BOVAG zijn aangesloten. Verder heb je recht op rechtshulp bij juridische vervolging na een verkeersovertreding.

De voordeligste aanvullende rechtsbijstandverzekeringen bij een autoverzekering

Wat is nu het voordeligst? Aanvullende rechtsbijstand bij een autoverzekering, rechtsbijstand via pechhulp of een aparte rechtsbijstandverzekering met vervoersmodule? De Consumentenbond zette in de Geldgids van november 2014 de mogelijkheden op een rij. Daaruit blijkt dat het vaak iets voordeliger is om aanvullende rechtsbijstand bij de autoverzekering af te sluiten dan via Wegenwacht Compleet van de ANWB. Als je ook rechtsbijstand voor andere zaken dan verkeerskwesties wilt afsluiten, dan is het volgens de bond vaak voordeliger om een speciale rechtsbijstandverzekering met onder meer een verkeersmodule af te sluiten.

De beste aanvullende rechtshulpverzekering bij een autoverzekering

De Consumentenbond onderzocht ook bij 35 autoverzekeringen de aanvullende rechtsbijstandverzekeringen. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de maximale vergoeding bij verkeersgeschillen. Sommige verzekeraars hanteren een maximumvergoeding, terwijl andere autoverzekeraars een onbeperkte vergoeding geven. Ook hanteren sommige verzekeraars een maximum vergoeding bij conflicten over reparaties. De meeste autoverzekeraars bieden ook rechtshulp als je zelf de veroorzaker van een ongeluk bent, maar dat doen ze niet allemaal. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk autoverzekeringen niet alleen op prijs, maar ook op polisvoorwaarden.

London kwam met een 9,5 als beste uit de test van de Consumentenbond voor rechtsbijstanddekking bij autoverzekeringen, gevolgd door onder meer De Goudse, Hema, ING, Nationale Nederlanden, AON Direct, Centraal Beheer, PolisVoorMij en SNS-Bank. Zij scoorden allen een ruime negen. Verzekeraars als FBTO, Univé en Ohra scoorden een ruime zeven voor hun autoverzekering met rechtsbijstand. Ook bij de autoverzekering van ABN Amro (beste beperkt Casco verzekering uit de test van de Consumentenbond 2022) kun je een module voor autorechtsbijstand afsluiten.

Lees ook: Je autoverzekering uitbreiden met pechhulp.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)