Tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar of niet?

Wie een auto koopt, is wettelijk verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. En dat geldt ook als je een tweede auto koopt. Maar ga je die tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar waar de eerste auto ook verzekerd is?

Tweede auto verzekeren via een tweede auto regeling

In veel gevallen is het voordelig om een tweede auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar. Veel verzekeraars werken met een zogeheten gezinsautoregeling of tweede autoregeling. In de praktijk zijn er nogal wat verschillen tussen de diverse tweede autoregelingen.

Bij een volledige gezinsautoregeling kun je een tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar én tegen dezelfde bonus-malus voorwaarden als voor je eerste auto het geval is. En dat kan enorm in de premie voor de tweede auto verzekering schelen als je met je eerste auto al veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij de autoverzekering van Ohra bijvoorbeeld kan die no-claim-korting voor zowel de eerste als de tweede auto op het moment van schrijven oplopen tot 82 procent. Bij Centraal Beheer en FBTO krijgen jij of je partner dezelfde bonus-malus-korting voor de tweede auto die je al voor de eerste auto hebt opgebouwd. Kijk ook even naar de autoverzekering van Nowgo. Ook Verzekeruzelf heeft een aparte verzekering voor tweede auto’s. Als je die polis afsluit, mag je de opgebouwde schadevrije jaren van je eerste verzekering gewoon meenemen naar de verzekering voor de tweede auto.

Korting op de verzekering voor de tweede auto

Daarnaast zijn er tweede auto regelingen die korting geven op slechts een aantal jaren schadevrije rijden of de korting laten afhangen van de dekking van de tweede auto verzekering (WA, Casco of Allrisk). Maar aan zo’n tweede auto regeling zit bij sommige verzekeraars een belangrijk nadeel. Rij je schade met je eerste auto, dan gaat ook de premie voor de tweede auto verzekering omhoog. Check dus voor het afsluiten van een tweede autoverzekering de polisvoorwaarden!

Tweede auto verzekeren op naam van je kind

Verder zijn aan een gezinsautoregeling vaak voorwaarden verbonden. Bij veel verzekeraars moet de tweede auto op naam staan van de hoofdbestuurder van de eerste auto of diens partner. Ook moet de bestuurder minstens 24 jaar zijn. Dat maakt het lastig, zo niet onmogelijk, om auto’s van kinderen onder de gezinsautoregeling onder te brengen. Bij de autoverzekering van FBTO bijvoorbeeld is het expliciet uitgesloten om de tweede auto op naam van je kind onder de gezinsautoregeling te laten vallen. Maar bijvoorbeeld Inshared hanteert een minimumleeftijd van 21 jaar.

Sowieso is het lastig om een autoverzekering voor een 17-jarige zoon of dochter af te sluiten. Nationale Nederlanden is een van de weinige verzekeraars die een minimumleeftijd van 17 jaar hanteert.

Geen schade veroorzaakt met tweede auto of eerste auto

Daarnaast hanteren sommige autoverzekeraars bij het afsluiten van een tweede auto verzekering de regel dat de bestuurder van de tweede auto de afgelopen twaalf of 24 maanden (Ohra) geen schade heeft veroorzaakt of is teruggevallen op de bonus-malus-ladder. Soms geldt die regel alleen voor bestuurders van de eerste auto. En weer andere verzekeraars stellen dat de bestuurders van zowel de eerste als de tweede auto een bepaalde periode geen schade mogen hebben veroorzaakt. Tenslotte stellen veel verzekeraars grenzen aan de prijs van de tweede auto. Een dure auto kun je dan niet als tweede auto verzekeren via de gezinsautoregeling.

Opgebouwde no claim op tweede auto

Moet de verzekeraar schade uitkeren voor de ene auto, dan heeft dat soms effect op de hoogte van de premie voor de tweede autoverzekering. Maar dat hoeft niet altijd. Bij FBTO bijvoorbeeld heeft een terugval in no-claim bij de ene auto geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren van de tweede auto.

Volgens de Consumentenbond stelt een handvol autoverzekeraars weinig eisen aan de gezinsautoregeling. Wil je een tweede auto verzekeren en zit je al bij één van die verzekeraars? Dan lijkt het voor de hand liggen om beide auto’s bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Voor oldtimers, campers en bedrijfsauto’s gelden overigens aparte autoverzekeringen.

Offertes en voorwaarden voor tweede auto verzekering vergelijken

Of je autoverzekeraar nu wel of geen gezinsautoregeling heeft: Vergelijk voor het afsluiten van een verzekering voor een tweede auto altijd polisvoorwaarden door gratis offertes op te vragen bij onder meer Univé en Aegon. Ditzo heeft geen tweede auto regeling, maar toch kan het interessant zijn ook hier premies en polisvoorwaarden op te vragen om een tweede auto te verzekeren.

Deel dit met je vrienden!