Ga naar de inhoud

Wat bepaalt de premie van de autoverzekering?

De premie van de autoverzekering wordt door een aantal factoren bepaald. Aan sommige zaken kun je niets doen, zoals je leeftijd en geslacht. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de premie van je autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Premie van de autoverzekering hangt af van de dekking

Welke premie u betaalt voor uw autoverzekering hangt van verschillende factoren af. Die kunt u deels beïnvloeden, deels ook niet, maar daar komen we later op terug. De premie van de autoverzekering hangt nauw samen met het type autoverzekering dat je kiest. Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering. Hieronder gaan we kort in op de verschillende verzekeringen voor auto’s.

Lagere premie voor een WA-autoverzekering

Elke automobilist is wettelijk verplicht om z’n auto minimaal voor wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Bij zo’n WA-autoverzekering krijgt de tegenpartij de schade vergoed als jij een ongeluk veroorzaakt. Maar met een WA-verzekering wordt je eigen schade niet vergoed. Een WA-autoverzekering is daarom vooral interessant voor bezitters van een oudere auto, die niet meer zoveel waard is. De premie van de WA-autoverzekering is doorgaans lager dan voor een Beperkt Casco- of Allrisk autoverzekering, omdat de dekking ook lager is.

De beperkt casco autoverzekering: betere dekking, hogere premie

Een Beperkt Casco-autoverzekering is een uitgebreidere schadeverzekering dan een WA-verzekering. Daarom wordt de Beperkt-Casco autoverzekering ook wel een WA-Plus of WA-Extra verzekering genoemd. Net als bij een WA-verzekering is de schade die jij bij een ander veroorzaakt gedekt.

Maar in sommige gevallen wordt met een Beperkt Casco verzekering ook je eigen schade vergoed. Denk aan brand, diefstal, inbraak en schade door natuurgeweld, zoals storm, hagel en onweer. Vanwege deze uitgebreidere dekking is de premie van de autoverzekering met WA-plus-dekking daarom hoger. De Consumentenbond adviseert om voor auto’s tussen de 6 en de 10 jaar een autoverzekering met beperkt casco-dekking af te sluiten, al hangt dat ook weer af van de dagwaarde van je auto. Als de premie van de autoverzekering heel laag is, bijvoorbeeld doordat je heel veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan het toch interessant zijn om een oudere auto voor beperkt casco te verzekeren in plaats van voor alleen WA te kiezen.

De premie van een allrisk autoverzekering

Doorgaans is de premie van allrisk autoverzekeringen het duurst, maar daarvoor krijg je dan ook de meest uitgebreide dekking. Een allrisk autoverzekering, die ook wel volledig cascoverzekering wordt genoemd. dekt schade die jij bij anderen veroorzaakt, maar ook je eigen schade is meestal gedekt. Alleen als je bijvoorbeeld onder invloed van alcohol of drugs was of roekeloos hebt gereden, kan de verzekeraar bij schade bepalen dat je een deel zelf moet betalen.

Premie van de autoverzekering vergelijken

De premies van autoverzekeringen verschillen flink, dus het loont zeker te moeite om premies te vergelijken. Bij de ene verzekeraar betaal je voor een WA-verzekering net zoveel als voor een WA-Extra verzekering bij een ander. Vergelijk dus de premie van je autoverzekering bij verschillende verzekeraars.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Beste autoverzekeringen uit de test

Wat de beste autoverzekeringen zijn, is makkelijker vast te stellen. De WA-verzekering van Inshared kwam in 2023 bij de Consumentenbond als beste uit de test. Diezelfde verzekering kreeg in augustus 2023 5 sterren voor polisvoorwaarden van onafhankelijk bureau Moneyview. Ook de WA-autoverzekeringen van Allianz Direct en Hema kregen 5 sterren voor hun polisvoorwaarden.

De WA-autoverzekeringen van Centraal Beheer, Unive en Interpolis kregen 5 sterren voor hun prijsstelling.

Bij de WA-Extra verzekeringen gaf Moneyview in augustus 2023 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan de polis van ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis. De vijf sterren voor prijs gingen naar Unive, ANWB en Interpolis. Bij de Consumentenbond kwamen in 2023 de WA-Extra autoverzekeringen van OHRA, FBTO, Hema en Interpolis als beste uit de test.

Ook bij de allrisk autoverzekeringen gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis. De vijf sterren voor prijs gingen naar OHRA, ANWB en Interpolis. Bij ANWB is de premie van de autoverzekering alleen voor leden laag.

Volgens de Consumentenbond zijn de allrisk autoverzekeringen van FBTO, Aegon, Hema en Interpolis het beste uit de test.

Maar die beste autoverzekeringen hoeven in jouw geval niet de laagste premie voor de autoverzekering op te leveren. Vergelijk dus ook de autoverzekeringen

Premie van de autoverzekering bepaald door je postcode

De premie van de autoverzekering gaat omhoog als je veel brokken maakt. © Gerhard Gellinger / Pixabay
De premie van de autoverzekering gaat omhoog als je veel brokken maakt. © Gerhard Gellinger / Pixabay

Het type autoverzekering dat je kiest, bepaalt niet als enige de premie van de autoverzekering. Bij het vaststellen van hun premies hebben verzekeraars het land in vier regio’s verdeeld. Wie in de drie noordelijke provincies, het noordelijkste puntje van Flevoland of op de Zeeuwse eilanden woont, betaalt minder premie voor de autoverzekering dan mensen die in dichter bevolkte streken wonen. Wie in het Westen, het westelijk deel van de provincie Utrecht en het zuidelijk deel van Flevoland woont, betaalt veel meer premie voor de autoverzekering. Daar is het nu eenmaal het drukst en is het risico op schade door aanrijdingen of criminaliteit het grootst.

Premie van de autoverzekering lager voor vrouwen

Voor het bepalen van de premie van de autoverzekering speelt ook mee of u man of vrouw bent. Sorry heren, maar vrouwen rijden gemiddeld genomen toch echt beter. Daarom krijgen vrouwen bij veel verzekeraars korting op de premie voor de autoverzekering.

Premie autoverzekering: Bonus-malus

Behalve naar regio en geslacht kijken de verzekeraars bij het bepalen van de premie voor uw autoverzekering ook naar uw leeftijd. Ook het aantal kilometers dat u per jaar rijdt en uw schadeverleden spelen mee. Heeft u een aantal jaren schadevrij gereden, dan krijgt u een bepaald percentage korting op de bruto-premie voor uw autoverzekering: de no-claim-korting. Zit u bij uw autoverzekering in de hoogste trede van deze zogeheten bonus-malus-ladder, dan krijgt u 75 tot 80 procent korting op de premie voor uw autoverzekering. Die kortingspercentages verschillen per verzekeraar.

Maakt u brokken, dan valt u weer een stukje terug op de ladder en gaat u het jaar daarop meer premie voor de autoverzekering betalen. Trouwe klanten die al heel wat jaren zonder schade rijden, vallen niet altijd direct treden terug, maar pas bij een volgende claim. Overigens kunt u zich bij sommige verzekeraars weer apart verzekeren tegen het verlies van uw no-claim.

Schade zelf betalen of verhalen op de autoverzekering?

Dit bonus-malus-systeem leidt er toe dat sommige automobilisten een kleine schade niet claimen bij hun autoverzekering, maar uit eigen zak betalen. Dat kan goedkoper zijn dan wanneer u in de jaren daarna een hogere premie zou betalen, doordat u een of meer tredes op de bonus-malus-ladder zakt. Overleg bij schade dus eerst met uw verzekeraar of u terugvalt en zo ja hoe ver. Er zijn overigen nogal wat autoverzekeringen waarbij u tot een jaar na het indienen van een schadeclaim alsnog kunt besluiten om zelf de schade te betalen. Lees de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Tegenpartij geen autoverzekering? Waarborgfonds betaalt de schade

Helaas heeft het bonus-malus-systeem nog een ongewenste kant. Uit angst om na een schade aan spullen van anderen gestraft te worden met een hogere verzekeringspremie, kiezen steeds meer brokkenmakers er voor na een aanrijding door te rijden en zich niet te melden. Overbodig te melden dat dit strafbaar is.

Bent u slachtoffer van zo’n doorrijder, dan kunt u proberen uw schade te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds zal proberen de schade op de dader te verhalen. Lukt dat niet, dan keert het fonds uw schade uit. De middelen van het Waarborgfonds worden opgehoest door de mensen die wel netjes premie hebben betaald. Hoe meer doorrijders er dus komen, hoe meer premie er in het fonds gestort moet worden. De ‘goeden’ moeten dus onder de ‘kwaden’ lijden.

Overstappen van autoverzekering

Is het interessant uw autoverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar? Die vraag is niet met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. Dat komt onder meer doordat verzekeraars  verschillende criteria gebruiken om te bepalen in welke trede van het bonus-malus-systeem u komt. Bovendien verschillen de kortingspercentages per trede. Vraag dus eerst bij verschillende aanbieders offertes op. De concurrentie onder aanbieders van autoverzekeringen is moordend en dat is in het voordeel van de consument. U kunt hieronder autoverzekeringen vergelijken op onder meer premie en klantwaardering. Of vergelijk autoverzekeringen bij Independer.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)