Wat bepaalt de premie van de autoverzekering?

De premie van de autoverzekering wordt door een aantal factoren bepaald. Aan sommige zaken kunt u niets doen, zoals uw leeftijd en geslacht. Maar er zijn ook dingen die u zelf kunt doen om de premie van uw autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Beste autoverzekeringen uit de test

Welke premie u betaalt voor uw autoverzekering hangt van verschillende factoren af. Die kunt u deels beïnvloeden, deels ook niet, maar daar komen we later op terug.

Wat de beste autoverzekeringen zijn, is makkelijker vast te stellen. De WA Extra-verzekering van ABN Amro kwam in december 2019 bij de Consumentenbond als beste uit de test. Bij de WA-verzekeringen kwam onder meer de autoverzekering van Hema als beste uit de test. En de Aegon Royaal autoverzekering werd als beste allrisk verzekering getest.

Onderzoeksbureau Moneyview gaf in 2019 de hoogste beoordeling voor polisvoorwaarden aan de WA-verzekeringen van FBTO, Inshared en Allsecur. Bij de Beperkt casco-verzekeringen kregen de autoverzekeringen van ABN Amro, Centraal Beheer en Interpolis 5 sterren voor hun voorwaarden. En de allrisk verzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn volgens Moneyview wederom de autoverzekeringen van ABN Amro, de Aegon Royaal autoverzekering en de Interpolis autoverzekering. De allrisk premie van de autoverzekering van Inshared, Ditzo en ANWB-ledenverzekering viel bij de onderzoekers het meest in de smaak voor het onderdeel prijs.

Maar die beste autoverzekeringen hoeven in uw geval niet de goedkoopste autoverzekeringen te zijn. Vergelijk dus ook de autoverzekeringen van onder meer OHRAUnive,  Hema en Nationale Nederlanden.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Premie van de autoverzekering bepaald door je postcode

De premie van de autoverzekering gaat omhoog als je veel brokken maakt. © Gerhard Gellinger / Pixabay
De premie van de autoverzekering gaat omhoog als je veel brokken maakt. © Gerhard Gellinger / Pixabay

Bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering hebben verzekeraars het land in vier regio’s verdeeld. Wie in de drie noordelijke provincies, het noordelijkste puntje van Flevoland of op de Zeeuwse eilanden woont, betaalt minder premie voor de autoverzekering dan mensen die in dichter bevolkte streken wonen. Wie in het Westen, het westelijk deel van de provincie Utrecht en het zuidelijk deel van Flevoland woont, betaalt veel meer premie voor de autoverzekering. Daar is het nu eenmaal het drukst en is het risico op schade door aanrijdingen of criminaliteit het grootst.

Premie van de autoverzekering lager voor vrouwen

Voor het bepalen van de premie van de autoverzekering speelt ook mee of u man of vrouw bent. Sorry heren, maar vrouwen rijden gemiddeld genomen toch echt beter. Daarom krijgen vrouwen bij veel verzekeraars korting op de premie voor de autoverzekering.

Premie autoverzekering: Bonus-malus

Behalve naar regio en geslacht kijken de verzekeraars bij het bepalen van de premie voor uw autoverzekering ook naar uw leeftijd. Ook het aantal kilometers dat u per jaar rijdt en uw schadeverleden spelen mee. Heeft u een aantal jaren schadevrij gereden, dan krijgt u een bepaald percentage korting op de bruto-premie voor uw autoverzekering: de no-claim-korting. Zit u bij uw autoverzekering in de hoogste trede van deze zogeheten bonus-malus-ladder, dan krijgt u 75 tot 80 procent korting op de premie voor uw autoverzekering. Die kortingspercentages verschillen per verzekeraar.

Maakt u brokken, dan valt u weer een stukje terug op de ladder en gaat u het jaar daarop meer premie voor de autoverzekering betalen. Trouwe klanten die al heel wat jaren zonder schade rijden, vallen niet altijd direct treden terug, maar pas bij een volgende claim. Overigens kunt u zich bij sommige verzekeraars weer apart verzekeren tegen het verlies van uw no-claim.

Schade zelf betalen of verhalen op de autoverzekering?

Dit bonus-malus-systeem leidt er toe dat sommige automobilisten een kleine schade niet claimen bij hun autoverzekering, maar uit eigen zak betalen. Dat kan goedkoper zijn dan wanneer u in de jaren daarna een hogere premie zou betalen, doordat u een of meer tredes op de bonus-malus-ladder zakt. Overleg bij schade dus eerst met uw verzekeraar of u terugvalt en zo ja hoe ver. Er zijn overigen nogal wat autoverzekeringen waarbij u tot een jaar na het indienen van een schadeclaim alsnog kunt besluiten om zelf de schade te betalen. Lees de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Tegenpartij geen autoverzekering? Waarborgfonds betaalt de schade

Helaas heeft het bonus-malus-systeem nog een ongewenste kant. Uit angst om na een schade aan spullen van anderen gestraft te worden met een hogere verzekeringspremie, kiezen steeds meer brokkenmakers er voor na een aanrijding door te rijden en zich niet te melden. Overbodig te melden dat dit strafbaar is.

Bent u slachtoffer van zo’n doorrijder, dan kunt u proberen uw schade te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds zal proberen de schade op de dader te verhalen. Lukt dat niet, dan keert het fonds uw schade uit. De middelen van het Waarborgfonds worden opgehoest door de mensen die wel netjes premie hebben betaald. Hoe meer doorrijders er dus komen, hoe meer premie er in het fonds gestort moet worden. De ‘goeden’ moeten dus onder de ‘kwaden’ lijden.

Overstappen van autoverzekering

Is het interessant uw autoverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar? Die vraag is niet met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. Dat komt onder meer doordat verzekeraars  verschillende criteria gebruiken om te bepalen in welke trede van het bonus-malus-systeem u komt. Bovendien verschillen de kortingspercentages per trede. Vraag dus eerst bij verschillende aanbieders offertes op. De concurrentie onder aanbieders van autoverzekeringen is moordend en dat is in het voordeel van de consument. U kunt hieronder autoverzekeringen vergelijken op onder meer premie en klantwaardering. Of vergelijk autoverzekeringen bij Independer.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen