De beste autoverzekering voor een tweedehands auto afsluiten

Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan ben je wettelijk verplicht om direct een autoverzekering af te sluiten met minimaal WA-dekking. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een tweedehands auto? En wat zijn de beste autoverzekeringen voor een tweedehands auto?

Welke autoverzekering voor een tweedehands auto afsluiten?

Net als bij een autoverzekering voor een nieuwe auto heb jij bij een autoverzekering voor een tweedehands auto de keuze uit een WA-verzekering, een WA-plus-verzekering of een Allrisk autoverzekering. Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij aan andere weggebruikers toebrengt, maar dekt niet je eigen schade. Een WA-Extra of WA-plus autoverzekering dekt ook schade door diefstal, brand, natuurgeweld, schade aan ruiten en een aanrijding met dieren. Bij een allrisk autoverzekering vergoedt jouw verzekeraar de schade en verhaalt die weer op de veroorzaker, mits die schuld heeft. Ook schade die je zelf veroorzaakt hebt, wordt met een allrisk-verzekering vergoed, tenzij je dronken was of onder invloed van drugs.

Maar bij een autoverzekering voor een tweedehands auto moet je ook nog op iets anders letten, namelijk welke waarde je uitgekeerd krijgt bij total loss. Dat is vooral belangrijk als je een jonge occasion hebt gekocht.

Bij nieuwe auto’s krijg je tot een bepaalde tijd na aankoop bij total loss de nieuwwaarde vergoed. Je kunt dan weer een nieuwe auto terug kopen. Vaak geldt zo’n autoverzekering met nieuwwaarderegeling voor een jaar, maar soms ook langer. Dat verschilt per verzekeraar. Meestal is het zo dat een langere nieuwwaarderegeling meer premie kost. Vergelijk autoverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar ook op polisvoorwaarden. Vraag offertes op bij onder meer OhraFBTONationale NederlandenNowgo en Verzekeruzelf.

Nieuwwaarderegeling voor jonge occasions

Maar voor een tweedehands auto hanteren verzekeraars andere regelingen zoals een nieuwwaarderegeling voor occasions. In dat geval krijg je ook voor een occasion van twee of soms drie jaar oud nog de nieuwwaarderegeling. Niet alle autoverzekeraars hebben zo’n nieuwwaarderegeling voor occasions. Bij andere verzekeraars is de nieuwwaarderegeling voor occasions alleen geldig voor tweedehands auto’s van maximaal twaalf maanden oud. Daarnaast zijn er ook verzekeraars bij wie een nieuwwaarderegeling alleen geldt voor een auto van de eerste eigenaar en niet voor tweedehands auto’s, hoe jong die ook zijn.

Aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s

Een andere manier om de hoogte van de uitkering voor schade bij tweedehands auto’s te bepalen is de zogeheten aanschafwaarderegeling. Bij een autoverzekering met aanschafwaarderegeling krijg je voor een tweedehands auto bij total loss de waarde terug die je er voor betaald hebt. Je moet dat wel kunnen aantonen met de hand van de factuur of koopovereenkomst. Die aanschafwaarderegeling geldt ook weer voor een bepaalde tijd, die enorm kan variëren per verzekeraar. Ook hanteren sommige verzekeraars een maximum aanschafwaarde die ze vergoeden.

Grote verschillen in aanschafwaarderegelingen voor occasions

De aanschafwaarderegelingen voor tweedehands auto’s verschillen enorm, zo constateerde onderzoeksbureau Moneyview in augustus 2016. Van de 65 onderzochte beperkt-casco-verzekeringen hadden er slechts 32 een aanschafwaarderegeling. De maximale ouderdom van de auto liep bij 23 van die verzekeringen uiteen van drie tot en met achttien jaar. De andere negen verzekeringen hanteerden geen ouderdomsgrens.

Ook bleek het uit te maken bij wie je je tweedehands auto had gekocht. Voor een volledig casco-verzekering voor een occasion die bij een officiële dealer is gekocht,  kun je kiezen uit 77 autoverzekeringen. Heb je de auto bij een particulier gekocht, dan kun je nog maar bij 21 polissen een autoverzekering met aanschafwaarderegeling afsluiten.

De beste autoverzekeringen voor een tweedehands auto

Moneyview onderzocht ook de beste autoverzekeringen voor een tweedehands auto en keek naar premie en kwaliteit van de polisvoorwaarden. Bij allrisk autoverzekeringen gingen de vijf sterren voor prijs naar de Hema Autoverzekering, Inshared Autoverzekering en de Univé Budgetverzekering. De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar Aegon (Autoverzekering Royaal), Allescur en ANWB.

Bij de beperkt casco verzekeringen voor tweedehands auto’s gingen de vijf sterren voor prijs wederom naar Hema en Inshared, maar ook naar de Nederlanden van Nu. De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de autoverzekeringen van ABN Amro, Centraal Beheer en Allsecur.

Bij de WA-verzekeringen voor tweedehands auto’s gingen de vijf sterren voor prijs naar de Nederlanden van Nu, SNS en de Autopolis van United Insurance. De beste polisvoorwaarden werden geboden door de autoverzekeringen van Centraal Beheer, Allsecur en United Insurance.

Allrisk, WA-Extra of alleen WA-verzekering voor een tweedehands auto

Nu kun je je afvragen of het zinvol is om bij oude tweedehands auto een allrisk verzekering af te sluiten. Als vuistregel geldt dat het voor een auto vanaf een jaar of vier, vijf niet meer zinvol is om die allrisk te verzekeren. En auto’s die ouder zijn dan ongeveer acht jaar, zou je het beste alleen nog maar WA moeten verzekeren.

Maar daar past wel een kanttekening bij. Als je een hoge no-claim hebt en je hebt een goedkope autoverzekering, dan is het premieverschil tussen alleen een WA-verzekering en een allrisk-autoverzekering niet zo heel groot meer. Je kunt dan toch overwegen om je oudere auto allrisk te verzekeren, omdat je bij schade dan vaker in aanmerking komt voor een vergoeding. Ook als je geld geleend hebt voor het kopen van een tweedehands auto kun je overwegen om je karretje wat uitgebreider te verzekeren. Bij total loss kun je dan in elk geval je lening afbetalen.

Ook voor het afsluiten van een autoverzekering voor een tweedehands auto geldt dus: vergelijk de polisvoorwaarden en vraag verschillende offertes op.
Vergelijk hieronder autoverzekeringen onder meer op prijs en waardering

Vergelijk ook bij Independer autoverzekeringen voor tweedehands auto’s.

Deel dit met je vrienden!

Tags: