Ga naar de inhoud

De beste autoverzekering voor een tweedehands auto afsluiten

Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan ben je wettelijk verplicht om direct een autoverzekering af te sluiten met minimaal WA-dekking. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering voor een tweedehands auto? En wat is de beste autoverzekering voor een tweedehands auto?

 Heb je een occasion gekocht? Sluit dan direct een autoverzekering voor een tweedehands auto af zodat je goed verzekerd de weg op kunt. © Tumisu / Pixabay
Heb je een occasion gekocht? Sluit dan direct een autoverzekering voor een tweedehands auto af zodat je goed verzekerd de weg op kunt. © Tumisu / Pixabay

Welke autoverzekering voor een tweedehands auto afsluiten?

Net als bij een autoverzekering voor een nieuwe auto heb jij bij een autoverzekering voor een tweedehands auto de keuze uit een WA-verzekering, een WA-plus-verzekering of een All Risk autoverzekering. Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij aan andere weggebruikers toebrengt, maar dekt niet je eigen schade. Een WA-Extra of WA-plus autoverzekering dekt ook schade door diefstal, brand, natuurgeweld, schade aan ruiten en een aanrijding met dieren.

Bij een all risk autoverzekering vergoedt jouw verzekeraar de schade en verhaalt die weer op de veroorzaker, mits die schuld heeft. Ook schade die je zelf veroorzaakt hebt, wordt met een allrisk-verzekering vergoed, tenzij je dronken was of onder invloed van drugs.

De beste autoverzekeringen voor een tweedehands auto

Moneyview onderzocht in augustus 2021 de beste autoverzekeringen en keek naar premie en kwaliteit van de polisvoorwaarden. Bij all risk autoverzekeringen gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar Inshared Autoverzekering, de Autoverzekering Royaal van Aegon en de ABN Amro autoverzekering. Deze drie autoverzekeringen kwamen ook bij de Consumentenbond in april 2021 als beste uit de test. Bij het onderdeel prijs gingen de hoogste scores bij Moneyview naar Inshared, ABN Amro en ANWB.

Heb je liever een beperkt casco verzekering voor je tweedehands auto, dan vind je volgens Moneyview in 2021 de beste polisvoorwaarden bij Inshared, OHRA en ABN Amro. De beperkt casco autoverzekering van Inshared kwam in april 2023 bij de Consumentenbond als beste uit de test, gevolgd door de Beperkt cascoverzekeringen van ABN Amro en Hema.

Volstaat een WA-verzekering voor je tweedehands auto, dan zijn de beste autoverzekeringen qua voorwaarden af te sluiten bij Inshared, Allianz Direct en HEMA, zo blijkt uit de test van de Consumentenbond in april 2023. Ook De WA-autoverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis scoorden een 8 of hoger. De WA-verzekeringen van OHRA , SNS en Vereniging Eigen Huis kregen van Moneyview in 2021 5 sterren voor prijs.

Welke waarde keert je autoverzekering voor een tweedehands auto uit?

Belangrijk aspect om bij een autoverzekering voor een tweedehands auto op te letten, is welke waarde je uitgekeerd krijgt bij total loss. Dat is vooral belangrijk als je een jonge occasion hebt gekocht.

Bij nieuwe auto’s krijg je tot een bepaalde tijd na aankoop bij total loss de nieuwwaarde vergoed. Je kunt dan weer een nieuwe auto terug kopen. Vaak geldt zo’n autoverzekering met nieuwwaarderegeling voor een jaar, maar soms ook langer. Dat verschilt per verzekeraar. Meestal is het zo dat een langere nieuwwaarderegeling meer premie kost. Vergelijk autoverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar ook op polisvoorwaarden. Vraag offertes op bij onder meer OHRA, FBTO en Univé Budgetverzekering Vergelijk ook bij Independer als je een autoverzekering voor een tweedehands auto zoekt. Vergelijk autoverzekeringen op premie en polisvoorwaarden.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Allrisk, WA-Extra of alleen WA-verzekering voor een tweedehands auto

Nu kun je je afvragen of het zinvol is om een allrisk autoverzekering voor een tweedehands auto af te sluiten. Als vuistregel geldt dat het voor een auto vanaf een jaar of vier, vijf niet meer zinvol is om die allrisk te verzekeren. En auto’s die ouder zijn dan ongeveer acht jaar, zou je het beste alleen nog maar WA moeten verzekeren.

Maar daar past wel een kanttekening bij. Als je een hoge no-claim hebt en je hebt een goedkope autoverzekering, dan is het premieverschil tussen alleen een WA-verzekering en een all risk-autoverzekering voor een tweedehands auto niet zo heel groot meer. Je kunt dan toch overwegen om je oudere auto all risk te verzekeren, omdat je bij schade dan vaker in aanmerking komt voor een vergoeding. Ook als je geld geleend hebt voor het kopen van een tweedehands auto kun je overwegen om je karretje wat uitgebreider te verzekeren. Bij total loss kun je dan in elk geval je lening afbetalen.

Tip: Verwacht je maar weinig kilometers per jaar te rijden? Kijk dan eens naar de kilometerverzekering van OHRA. Daarmee koop je vooraf een bundel waarmee je voor duizend kilometer verzekerd bent. Net als bij een andere autoverzekering kun je kiezen uit een WA-verzekering, een WA-extra verzekering en een Allrisk autoverzekering. Meer informatie vind je bij OHRA.

Nieuwwaarderegeling voor jonge occasions

Ga je een verzekering voor een tweedehands auto afsluiten, let dan op of de verzekeraar een nieuwwaarderegeling voor occasions heeft. In dat geval krijg je ook voor een occasion van twee of soms drie jaar oud nog de nieuwwaarderegeling. Niet alle autoverzekeraars hebben zo’n nieuwwaarderegeling voor tweedehands auto’s. Bij andere verzekeraars is de nieuwwaarderegeling voor gebruikte auto’s alleen geldig voor tweedehands auto’s van maximaal twaalf maanden oud. Daarnaast zijn er ook verzekeraars bij wie een nieuwwaarderegeling alleen geldt voor een auto van de eerste eigenaar en niet voor tweedehands auto’s, hoe jong die ook zijn.

Aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s

Een andere manier om de hoogte van de uitkering voor schade bij tweedehands auto’s te bepalen is de zogeheten aanschafwaarderegeling. Bij een autoverzekering voor en occasion met aanschafwaarderegeling krijg je voor een tweedehands auto bij total loss de waarde terug die je er voor betaald hebt. Je moet dat wel kunnen aantonen met de hand van de factuur of koopovereenkomst. Die aanschafwaarderegeling geldt ook weer voor een bepaalde tijd, die enorm kan variëren per verzekeraar. Ook hanteren sommige verzekeraars voor een tweedehands auto een maximum aanschafwaarde die ze vergoeden.

Grote verschillen in aanschafwaarderegelingen voor occasions

De aanschafwaarderegelingen voor tweedehands auto’s verschillen enorm, zo constateerde onderzoeksbureau Moneyview in augustus 2016. Van de 65 onderzochte beperkt-casco-verzekeringen hadden er slechts 32 een aanschafwaarderegeling. De maximale ouderdom van de auto liep bij 23 van die verzekeringen uiteen van drie tot en met achttien jaar. De andere negen verzekeringen hanteerden geen ouderdomsgrens.

Ook bleek het uit te maken bij wie je je tweedehands auto had gekocht. Voor een volledig casco-verzekering voor een occasion die bij een officiële dealer is gekocht,  kun je kiezen uit 77 autoverzekeringen. Heb je de auto bij een particulier gekocht, dan kun je nog maar bij 21 polissen een autoverzekering met aanschafwaarderegeling afsluiten.

Ook voor het afsluiten van een autoverzekering voor een tweedehands auto geldt dus: vergelijk de polisvoorwaarden en vraag verschillende offertes op.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)