Een WA-autoverzekering afsluiten: deze 3 WA-verzekeringen hebben de beste polisvoorwaarden in 2021

Een WA-autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering die elke automobilist moet afsluiten. Wat dekt de WA-autoverzekering en welke WA-verzekeringen zijn de beste? We zetten het voor je op een rij.

Met de koop van een nieuwe auto moet je plotseling op veel verschillende dingen letten: veiligheid, brandstof, banden, parkeervergunningen, etc. Dit kan voor een first-time autobezitter best iets overweldigend zijn. Vooral de overvloed aan verschillende informatie en mogelijkheden voor je autoverzekering kan soms als wat te veel lijken. Daarom zetten wij de belangrijkste feiten op een op een rijtje. Een WA-autoverzekering moet je in ieder geval afsluiten.

Wettelijk verplichte verzekering

Een WA-autoverzekering afsluiten is voor elke automobilist wettelijk verplicht. © Elisa Riva / Pixabay
Een WA-autoverzekering afsluiten is voor elke automobilist wettelijk verplicht. © Elisa Riva / Pixabay

In Nederland is een WA-autoverzekering wettelijk verplicht. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt alle schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Je eigen schade is dus hiermee niet verzekerd. Als je toch zonder WA-verzekering met uw auto de straat op gaat, kun je tijdens de regelmatige controles van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) een boete van €380 euro verwachten. Sterker nog, een auto zonder WA-autoverzekering mag je niet eens op de openbare weg parkeren. Op eigen terrein stallen mag wel.

De beste WA-autoverzekering

Natuurlijk wil je zeker weten dat je een goede WA-autoverzekering afsluit. Gelukkig zijn er diverse instanties die onderzoek doen naar de beste verzekeringen. Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview doet elk jaar onder meer onderzoek naar de beste autoverzekeringen. De 5 sterren voor polisvoorwaarden van WA-autoverzekeringen gingen in augustus 2021 naar Inshared, HEMA en Allianz Direct. De WA-verzekering van Allianz Direct scoort al voor het negende achtereenvolgende jaar vijf sterren voor polisvoorwaarden.

De WA-verzekering van Inshared en de HEMA autoverzekering kwamen in april 2021 ook als beste uit de test van de Consumentenbond. Ze werden direct daarna gevolgd door de WA-verzekeringen van Allianz Direct (8,3) en ABN Amro (8,1)

De beste WA-verzekering wat betreft prijs waren volgens Moneyview de OHRA autoverzekering basis, de autoverzekering van Vereniging Eigen Huis en de SNS-autoverzekering.

Wat kost een WA-autoverzekering?

De premies van de WA-autoverzekering zijn in 2019 iets minder hard gestegen dan in voorgaande jaren. Gemiddeld kwam de prijsstijging uit op 5 procent, blijkt uit cijfers van vergelijker Independer. Dat is de laagste stijging sinds 2016. In 2018 stegen de premies voor WA-autoverzekeringen gemiddeld nog 13 procent.

Maar in 2019 lopen de premies tussen de verschillende leeftijdsgroepen flink uiteen. Gemiddeld steeg de WA-premie met bijna 4 tientjes naar 735 euro. Maar jonge automobilisten tussen de 18 en 34 jaar betaalden gemiddeld 1358 euro. Ook kunnen zij kiezen uit minder WA-verzekeringen dan mensen die ouder zijn. Daardoor kan de situatie ontstaan dat jongeren voor een wettelijk verplichte WA-verzekering meer premie moeten betalen dan hun tweedehands auto waard is. Dus voor je een bepaalde verzekering afsluit is het zeker de moeite waard om verschillende deals kritisch te vergelijken.

Extra dekking op je WA-verzekering

Behalve de verplichte WA-autoverzekering kunt u er ook voor kiezen om uw verzekering uit te breiden met een Beperkte Casco of een Volledige Casco, ook wel Allrisk verzekering genoemd.

De beperkte casco verzekering dekt naast de WA ook schade aan je auto die kan ontstaan door:
– brand
– ruitbreuk
– storm, hagel of gewoon alomvattend, natuur schade
– diefstal

Echter, schade die je zelf aan je auto veroorzaakt, is alleen met volledige casco verzekerd. Met deze verzekering wordt werkelijk alles aan uw auto gedekt. Worden bijvoorbeeld je peperdure offroad banden lek gestoken, dan zijn deze verzekerd. Rijd je achteruit tegen een paaltje, ook verzekerd. Met elke schade claim kan wel je premie weer stijgen, omdat je een paar plaatsen op de bonus-malus-ladder daalt. Als je vaak schade claimt, kun je zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen.

Net als bij de WA, zijn ook de kosten van beperkte en volledige casco verzekeringen de afgelopen jaren gestegen. De premiekosten en ook kleine details kunnen erg uiteenlopen per verzekeraar.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

5/5 - (1 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen