Ga naar de inhoud

Autoverzekering met negatieve schadevrije jaren lastig af te sluiten

Wie veel schadevrije jaren heeft, kan flinke korting op z’n autoverzekering krijgen. Veel minder bekend is dat je ook negatieve schadevrije jaren kunt krijgen. En dan gaat de premie van je autoverzekering ineens heel hard omhoog. Wat zijn negatieve schadevrije jaren en waar kun je een autoverzekering met negatieve schadevrije jaren afsluiten?

Automobilisten die een jaar geen schade claimen bij hun verzekeraar, krijgen er 1 schadevrije jaar bij. Daardoor stijg je op de bonus-malus-ladder en krijg je een hogere korting op je verzekeringspremie. Maar wat veel automobilisten niet weten, is dat je bij het claimen van een schade direct vijf schadevrije jaren terugvalt. En als je nog niet zoveel no-claim hebt opgebouwd, kom je direct in de negatieve schadevrije jaren terecht. Dat kan bijvoorbeeld als je negen schadevrije jaren had en je claimt twee keer achter elkaar schade. Je hebt dan negatieve schadevrije jaren. Dat wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Het maakt daarbij niet uit of je grote of kleine schades hebt geclaimd.

En denk niet dat negatieve schadevrije jaren alleen een probleem zijn van jonge automobilisten die nog niet veel schadevrije jaren hebben opgebouwd. Wie drie jaar een auto leaset, bijvoorbeeld via private lease, en daarna weer een eigen auto koopt, kan weer van voren af aan beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. De opgebouwde jaren zonder schade komen na drie jaar leasen namelijk te vervallen.

Torenhoge premie bij malusregistratie

Wie te maken krijgt met met een malus-registratie, heeft eigenlijk twee problemen. Het eerste probleem is dat je een torenhoge premie voor je autoverzekering gaat betalen. Dat komt enerzijds doordat je je bonuskorting kwijt bent, en anderzijds doordat je juist een toeslag op je premie moet betalen. De premie kan dan verdubbelen. Het maakt daarbij niet uit of het om een wettelijk verplichte WA-verzekering gaat, of een all risk autoverzekering, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond uit mei 2019.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Wisselen van verzekeraar bij negatieve schadevrije jaren

Het tweede probleem is dat je met een malus-registratie amper nog kunt overstappen naar een andere verzekeraar. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat meer dan de helft van de autoverzekeraars geen nieuwe klanten accepteert met een malus-registratie. Je kunt volgens dat onderzoek met vijf negatieve schadevrije jaren alleen overstappen naar Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. Heb je 1 negatief schadevrij jaar, dan kun je ook nog een nieuwe autoverzekering afsluiten bij Allianz Direct en Allsecur.

Wel wil ongeveer eenderde van de autoverzekeraars ‘in overleg’ nieuwe klanten met met een maluscode accepteren, aldus de bond. Het kan dan gebeuren dat je ook andere verzekeringen bij zo’n verzekeraar afsluit, zoals een opstalverzekering.

Met negatieve schadevrije jaren zit je dus min of meer vast aan je huidige verzekeraar. Dat is helemaal het geval bij oudere automobilisten. Voor senioren van zeventig jaar of ouder is het sowieso al lastig om geaccepteerd te worden, laat staan als ze negatieve schadevrije jaren hebben.

Wil jij weten wat je weten hoeveel premie je bij een andere autoverzekering betaalt? Vergelijk autoverzekeringen, maar kijk ook naar de polisvoorwaarden.

Wat kun je doen tegen negatieve schadevrije jaren?

De beste manier om geen negatieve schadevrije jaren op te lopen, is om geen schade te claimen. Nu is schade niet altijd te voorkomen, maar vooral bij kleine schades kun je overwegen om die zelf te betalen. Ook bij een kleine schade verlies je immers direct vijf schadevrije jaren. Het voelt wrang, zelf schade betalen terwijl je verzekerd bent, maar je kunt vrij eenvoudig zelf uitrekenen wat financieel het voordeligst is. En heb je al een schade geclaimd? Je kunt dan bij de meeste verzekeraars binnen een jaar besluiten om de schade alsnog zelf te betalen.

Een no-claim beschermer afsluiten, helpt maar deels. Met zo’n no-claim verzekering stijgt je premie niet na een schadegeval, maar je valt wel degelijk terug in opgebouwde schadevrije jaren. Ga je dan van verzekeraar veranderen, dan kun je bij je nieuwe verzekeraar ineens met een nare verrassing geconfronteerd worden: je blijkt een malus-registratie te hebben. Overigens zijn er nog maar weinig autoverzekeraars die een no-claim-beschermer aanbieden. Het werd ze te duur.

Autoverzekering bij meer dan vijf negatieve schadevrije jaren?

In principe kun je niet meer dan vijf negatieve schadevrije jaren hebben. Moet je bij min vijf wederom een schade claimen, dan is de kans groot dat je verzekeraar jou uit de verzekering gooit. Omdat elke automobilist minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijkheid, kun je dan alleen nog een verzekering afsluiten bij De Vereende, het voormalige Rialto. Die verzekeraar is speciaal bedoeld voor klanten die niet bij gewone verzekeraars terecht kunnen. Onder meer Alpina fungeert als tussenpersoon voor De Vereende. Via de site van Alpina kun je meer informatie vinden en je premie berekenen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.