Ga naar de inhoud

Zo bereken je schadevrije jaren op de juiste manier

Vanaf 1 januari 2022 komen er nieuwe regels voor schadevrije jaren. Die kunnen na overlijden of scheiding overgedragen worden aan de (ex-)partner. Ook leaserijders kunnen makkelijker schadevrije jaren opbouwen.

Update: 17 december 2021: Rondom schadevrije jaren spelen diverse problemen. Zo stonden opgebouwde schadevrije jaren altijd op naam, waardoor ze na een overlijden of bij een scheiding niet konden worden overgedragen. Dat gaat per 1 januari 2022 veranderen. Bij een overlijden gaan de opgebouwde schadevrije jaren naar de achtergebleven partner. Die moet dan wel op hetzelfde adres ingeschreven staan en een rijbewijs hebben. Die eerste voorwaarde kan nog gaan knellen als een overledene ingeschreven stond in een verpleeghuis.

Bij een echtscheiding kunnen de ex-partners de opgebouwde schadevrije jaren verdelen zoals ze willen. De polishouder bepaalt echter hoeveel schadevrije jaren de ander meekrijgt en moet een afstandsverklaring inleveren bij de verzekeraar. Dat kan voor problemen gaan zorgen bij een vechtscheiding.

Schadevrije jaren lease-auto meenemen

Ook voor leaserijders verbetert er vanaf januari 2021 veel. Als zij van een privé-auto naar een lease-auto overstapten, raakten ze doorgaans hun opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En de tijd dat ze zonder schade in een lease-auto reden, telde weer niet mee als ze weer met een eigen auto gingen rijden.

Maar vanaf 1 januari 2022 kunnen leaserijders bij de leasemaatschappij een leaseverklaring aanvragen. Daarin staat hoe lang de leaserijder zonder schade heeft gereden met de leasewagen. Die verklaring kunnen ze dan inleveren bij hun nieuwe verzekeraar als ze weer een eigen auto aanschaffen. Op dezelfde manier worden ook in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren meegenomen naar een nieuwe Nederlandse autoverzekeraar, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Bereken je schadevrije jaren op de juiste manier. © Innviertlerin / Pixabay
Als je je teveel schadevrije jaren berekent, kan je verzekeraar je naheffing voor je premie sturen. © Innviertlerin / Pixabay

De meeste automobilisten, bromfietseigenaren en camperbezitters hebben geen flauw idee hoeveel schadevrije jaren ze hebben. En als ze het al denken te weten, dan schatten ze het aantal schadevrije jaren standaard te hoog in. Toch is het belangrijk om om op de juiste manier je schadevrije jaren te berekenen, want daardoor kun je beter bepalen of overstappen naar een andere autoverzekering loont.

Iedereen die autoverzekeringen, een camperverzekering of een bromfietsverzekering wil afsluiten, krijgt vragen over het aantal schadevrije jaren.

Verzekeraars geven automobilisten sinds 1 januari 2014 meer informatie hoeveel schadevrije jaren ze hebben. Automobilisten ontvangen sindsdien jaarlijks een overzicht over de opgebouwde schadevrije jaren bij hun jaarlijkse rekening of op het polisblad. Met het nieuwe systeem wordt het duidelijk hoeveel schadevrije jaren je verliest als je brokken maakt.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Schadevrije jaren te hoog ingeschat

Die verbeterde voorlichting was hard nodig. Automobilisten schatten het aantal schadevrije jaren dat ze bij hun autoverzekering hebben, standaard te hoog in. Dat zegt Peggy van der Smitte, specialist schadeverzekeringen namens brancheorganisatie Adfiz, de koepel van onafhankelijke financieel adviseurs. Menig automobilist denkt dat het aantal schadevrije jaren gelijk staat aan het aantal jaren dat hij zijn rijbewijs heeft en waarin hij geen schade heeft veroorzaakt. Dat klopt niet. Alleen de jaren waarin je op je eigen naam bent verzekerd, tellen mee als schadevrije jaren. Als je drie jaar geen autoverzekering op jouw naam hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je geen auto had of in het buitenland woonde, kun je je opgebouwde schadevrije jaren kwijtraken. Bij sommige verzekeraars is dat al na 1 jaar.

Schadevrije jaren voor leaserijders

Ook leaserijders hebben met dat probleem te maken. De autoverzekering staat immers op naam van de leasemaatschappij. Van der Smitte: “Als je bijvoorbeeld al drie jaar in een leaseauto van de zaak rijdt, dan vervallen al je eerder opgebouwde jaren. Bovendien gaan er bij schade meteen vijf schadevrije jaren af, terwijl je ieder jaar zonder schade maar één jaar opbouwt. Je kunt dus ook negatieve schadevrije jaren opbouwen tot maximaal 5 jaar. Daarnaast tellen de jaren na 15 jaar niet meer mee.” Met negatieve schadevrije jaren een autoverzekering afsluiten is lastig, maar niet onmogelijk.

Schadevrije jaren berekenen voor je tweede auto

Een juiste berekening van het aantal schadevrije jaren is extra belangrijk als je een tweede auto hebt. Bij een aantal verzekeraars kun je een tweede auto verzekeren tegen dezelfde voorwaarden als voor je eerste auto, inclusief de bonus-malus-korting die je al met je eerste auto hebt opgebouwd. Let wel op, want bij sommige verzekeraars betekent schade door eigen schuld met de eerste auto ook een hogere premie voor de tweede autoverzekering. Bij andere verzekeraars leiden schadeclaims voor de eerste auto weer niet tot een premieverhoging voor de verzekering voor de tweede auto. Vergelijk dus goed de polisvoorwaarden.

Schadevrije jaren inbrengen op je camper

Wil je via ASCI een camperverzekering afsluiten, dan kun je daarbij de schadevrije jaren inbrengen die je met je auto hebt opgebouwd. Lees op de site van de verzekeraar wel even precies na hoe dat zit.

Te veel schadevrije jaren opgegeven? Terugbetalen!

Wanneer een automobilist van verzekeraar wisselt of een nieuwe autoverzekering sluit, geeft hij door onwetendheid te veel schadevrije jaren op. Hierdoor krijgt hij een lagere premie dan waar hij recht op heeft. Doordat het tot zes maanden kan duren voordat de verzekeraar uit de Roy-database (zeg maar de BKR voor schadevrije jaren) de werkelijke schadevrije jaren van de verzekerde heeft achterhaald, valt er een onaangename verassing op de deurmat. “De onterecht ontvangen korting moet worden terugbetaald. Niet alleen kost dit in één keer aardig wat spaargeld, ook de maandelijkse premie valt vervolgens hoger uit dan waar de automobilist op had gerekend”, aldus Van der Smitte.

De schadeverzekeringsexpert raadt daarom aan om, voor het afsluiten van een verzekering, het werkelijk aantal schadevrije jaren te achterhalen. Je kunt dit zelf opvragen via dit inzageformulier van de Roy-database. Zeker wanneer je bent overgestapt van een WA-verzekering naar een all risk -verzekering, loont dit absoluut de moeite.

Schadevrije jaren meenemen bij overstappen

Verder hebben verzekeraars afgesproken om op dezelfde manier te gaan bepalen hoeveel schadevrije jaren een automobilist heeft. Vanaf 1 januari 2016 hanteren verzekeraars daarvoor een uniforme tabel. Als je met je autoverzekering wilt overstappen naar een andere verzekeraar is voortaan duidelijk wat je aantal zuivere schadevrije jaren is. Daardoor wordt het makkelijker om autoverzekeringen te vergelijken.

Verzekeraars kwamen met deze maatregelen tegemoet aan kritiek van onder meer de Consumentenbond. Die constateerde in het april/mei-nummer 2013 van de Geldgids dat consumenten de bonus-malus-systemen bij autoverzekeringen maar moeilijk kunnen vergelijken. Zo verschilt het per verzekeraar hoeveel je na een schade terugvalt op de bonus-malus-ladder. Ook het aantal treden van die bonus-malus-ladder verschilt per verzekeraar. Andere verzekeraars stoppen nu nog met het toekennen van schadevrije jaren als een automobilist de hoogste trede van de bonus-malus-ladder heeft bereikt.

In datzelfde nummer hadden verzekeraars laten weten dat het uniforme systeem om de terugval in schadevrije jaren te berekenen er pas in 2018 zou komen. Dat wordt nu dus 2016, zo is tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars besloten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.