Ga naar de inhoud

Dit zijn de 16 belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

Of je nu al lang ondernemer of een startende ondernemer bent, elke ondernemer heeft een aantal verzekeringen nodig. Dit zijn de 16 belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Bij verzekeringen voor ondernemers kun je onderscheid maken tussen persoonlijke verzekeringen voor de ondernemer en zakelijke verzekeringen voor ondernemers.

Laatst gewijzigd: 23 juni 2023.

Persoonlijke verzekeringen voor ondernemers

Of je nou ondernemer met veel personeel bent of zzp-er, elke zelfstandige krijgt te maken met verzekeringen voor ondernemers. Zo heb je in elk geval als ondernemer een zorgverzekering nodig, maar denk ook eens na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zelfs al zit je de hele dag achter een bureau, ook jij kunt een keer van de trap vallen waardoor je langdurig niet kunt werken. Zeker voor ondernemers en ZZP-ers met een zwaar beroep of in een gevaarlijke omgeving, bijvoorbeeld zelfstandigen in de bouw, is het belangrijk om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je afsluiten bij onder meer Allianz en Univé.

Welke verzekeringen voor ondernemers heb jij voor jouw bedrijf afgesloten? © Tumisu / Pixabay
Welke verzekeringen voor ondernemers heb jij voor jouw bedrijf afgesloten? © Tumisu / Pixabay

Overlijdensrisicoverzekeringen voor ondernemers

En omdat je bedrijf voor je inkomen zorgt, is het belangrijk om er over na te denken wat er gebeurt als jij plotseling komt te overlijden. Via een overlijdensrisicoverzekering kun je er onder meer voor zorgen dat jouw nabestaanden na jouw overlijden hun huidige levensstijl kunnen voortzetten. Lees alle redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Kijk voor offertes bij Dela, Nationale Nederlanden, Allianz en Centraal Beheer.

Pensioen verzekeren

Daarnaast zijn er voor ondernemers nog verschillende mogelijkheden om hun pensioen te verzekeren. Dat kan bijvoorbeeld via een lijfrenteverzekering, maar kijk dan ook eens naar een contraverzekering. Als je tijdens de uitkeringsperiode van een lijfrenteverzekering overlijdt, mag je verzekeraar het restant van het opgebouwde kapitaal houden. Met een contraverzekering zorg je er voor dat het restkapitaal naar je nabestaanden gaat. Bij een lijfrente-uitkering die via een bank loopt, erven je nabestaanden automatisch het restkapitaal. Brand New Day is gespecialiseerd in lijfrentes en pensioenvoorzieningen voor zzp-ers en ondernemers.

Dit waren de persoonlijke verzekeringen voor ondernemers. Maar daarnaast zijn er ok nog veel zakelijke verzekeringen voor ondernemers. Zo moet je je zeker afvragen of je een aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers nodig hebt. En heb je een bedrijfspand of een bedrijfsauto dan zul je die ook moeten verzekeren.

Lees meer over verzekeringen voor zzp’ers.

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor ondernemers

Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers is de aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers. Wellicht heb je al een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar daar ben je niet mee verzekerd voor zakelijke aansprakelijkheid.

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade die voortkomt uit jouw werk. Bijvoorbeeld: je klant maakt kosten omdat jij een verkeerd advies hebt gegeven. Bereken je premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij Alpina.

De andere aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die dekt materiële schade en letselschade die jij hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat je bij je klant op kantoor koffie over hun beamer hebt gegooid. Lees meer over aansprakelijkheidsverzekeringen voor ondernemers. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten kan onder meer bij Centraal Beheer, Alpina en Univé.

Zakelijke rechtsbijstandverzekeringen

En als je dan toch over aansprakelijkheidsverzekeringen nadenkt, moet je je ook afvragen of je een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers wilt afsluiten. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je juridische bijstand bij zakelijke geschillen krijgen. Zakelijke rechtsbijstandverzekeringen kun je afsluiten bij onder meer bij Univé. Deze verzekeraar heeft ook aparte rechtsbijstandverzekeringen voor ZZP-ers.

Wil je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten? Let er dan op of incassorechtsbijstand is meeverzekerd. Je rechtsbijstandverzekeraar kan je dan helpen als je te maken hebt met wanbetalers. Wel kun je te maken krijgen met een eigen risico en een franchise. Het te incasseren bedrag moet dan boven een bepaalde drempelwaarde liggen voordat de zakelijke rechtsbijstandverzekering de incasso overneemt.

Zakelijke reisverzekering

Reis je vaak voor je werk naar het buitenland? Ongevallen, schade en diefstal tijdens zakelijke reizen zijn meestal niet gedekt op een gewone reisverzekering. Daarvoor moet je een zakelijke reisverzekering afsluiten. Kijk voor premies van een zakelijke reisverzekering bij Alpina.

Verzekeringen voor ondernemers: de bedrijfsauto

Menig ondernemer rijdt rond in een zakelijke auto, een bedrijfsbus, zakelijke brommer of een vrachtwagen, al dan niet met aanhanger. En sta je op markten of festivals met een viskraam, een oliebollenkar, een rijdende frietkraam of een foodtruck dan is er sprake van een zogeheten speciaalwagen. Voor al dit soort zakelijke voertuigen bestaan aparte verzekeringen. Ook voor zakelijke brommers, elektrische fietsen voor bijvoorbeeld bezorgers en aanhangwagens zijn aparte verzekeringen.

Een bedrijfsbus, een vrachtwagen of een zakelijke personenauto kun je verzekeren met een WA-, WA-Extra of Allrisk verzekering. Om de juiste zakelijke autoverzekering uit te zoeken moet je jezelf de vraag stellen wat er gebeurt als je die auto nu total loss rijdt. Heb je dan geld achter de hand om een vergelijkbare auto terug te kopen of ben je daarvoor volledig afhankelijk van de verzekeringsuitkering? Kijk bij een zakelijke autoverzekering dus of je een polis met nieuwwaarderegeling of dagwaarderegeling hebt.

Vergelijk bedrijfsautoverzekeringen bij onder meer Centraal Beheer, Univé en Alpina. Daarnaast heeft Univé aparte zakelijke verzekeringen voor aanhangwagens, tractoren, eigen vervoer en werkmaterieel.

Heb je een rijschool, een taxibedrijf of koeriersbedrijf of heb je bezorgbrommers en -fietsen? Bij Alpina vind je een heel scale aan verzekeringen voor speciale bedrijfsvoertuigen.

Verzekeringen voor ondernemers: gereedschap en voorraden

Met een goede inventarisverzekering is je voorraad goed verzekerd © RAEng_Publications / Pixabay
Met een goede inventarisverzekering is je voorraad goed verzekerd © RAEng_Publications / Pixabay

Let er ook op of spullen die in de bedrijfsauto liggen meeverzekerd zijn. Denk aan je gereedschap of voorraden. Denk ook na hoe uitgebreid de dekking moet zijn: moet je bedrijfswagen elke nacht achter slot en grendel op het bedrijfsterrein geparkeerd worden, of ben je ook gedekt als de bedrijfsauto bij een medewerker voor de deur wordt gestolen of opengebroken.

Verzekeringen voor ondernemers: je bedrijfspand

Ondernemers die niet vanuit huis werken, hebben meestal een bedrijfspand. En met zo’n pand kan van alles gebeuren. Daarom moet je op z’n minst een gebouwverzekering afsluiten, net zoals je voor je koopwoning een opstalverzekering afsluit.

Een eenvoudige gebouwenverzekering dekt alleen schade door brand, storm of blikseminslag. Met een uitgebreidere gebouwenverzekering is bijvoorbeeld ook schade door neerslag en diefstal te voorkomen. En let er ook op of schade door overstromingen gedekt zijn. Mening ondernemer in Zuid-Limburg kwam er in de zomer van 2021 achter dat waterschade door regen voor verzekeraars iets anders is dan waterschade door overstromingen. Check ook of schade aan ruiten verzekerd is. Anders kun je daar een aparte glasverzekering voor afsluiten. Kijk ook of opruimkosten van de schade verzekerd zijn. Anders is daar de opruimkostenverzekering voor.

De inventarisverzekering

Maar daarmee ben je er nog niet, want zo’n gebouwenverzekering dekt geen schade aan je gereedschap, geld en voorraad die in dat pand zijn opgeslagen. Bij verzekeringen voor ondernemers met een bedrijfspand of voorraden hoort dan ook een inventarisverzekering. Dit wordt ook wel een roerende zaken verzekering genoemd. Een eenvoudige inventarisverzekering kun je online afsluiten, maar als er machines verzekerd moeten worden, moet er meestal een verzekeringsadviseur voor langs komen. Bij Alpina kun je online een bedrijfspandverzekering afsluiten en inventarisschade verzekeren. Bij Univé kun je een roerende zaken verzekering afsluiten voor schade aan voorraden en inventaris.

Een inventaris- en goederenverzekering dekt onder meer munt- en papiergeld, maar ook telefoonkaarten, postzegels, tegoedbonnen, loten, cheques, creditcards en pinpassen. Maar let op: als je schade lijdt doordat je per ongeluk vals geld aanneemt, is dat lang niet altijd gedekt.

Bedrijfsschadeverzekering dekt verlies aan inkomsten

En stel dat je bedrijfspand door een brand, een overstroming of door ander onheil tijdelijk onbruikbaar is. Dan loop je inkomsten mis. Gelukkig kun je dat verlies verzekeren via een bedrijfsschadeverzekering. Die dekt het verlies van winst dat je door schade aan je bedrijfsgebouw loopt en zorgt er voor dat de vaste kosten betaald kunnen worden. Let er bij het afsluiten van een bedrijfsschadeverzekering op welke schadeoorzaak gedekt is en welke niet. Een bedrijfsschadeverzekering afsluiten kan bij Alpina.

Cybercrimeverzekering

Een andere verzekering voor ondernemers die de laatste jaren sterk in de belangstelling staat is de cybercrimeverzekering. Steeds vaker worden bedrijven het slachtoffer van hacks of ransomware. Dat laatste is gijzelsoftware die bestanden op je computer versleuteld, waardoor je er niet meer bij kunt. Alleen tegen betaling van losgeld, bijvoorbeeld in de vorm van cryptomunten, wil de hacker je bestanden vrijgeven. En ondanks betaling gebeurt ook dat soms niet. En nee, het zijn echt niet alleen de grote bedrijven die het slachtoffer worden van hackers, weet de Kamer van Koophandel. Ook kleine ondernemers, MKB’ers en ZZP’ers kunnen hiervan het slachtoffer worden.

Met een cyberverzekering kan je verzekeraar je helpen om hacks en datalekken te voorkomen. Ook krijg je een vergoeding voor de financiële schade die het gevolg is van een hack of gijzelsoftware. Daarnaast kunnen experts van je verzekeraar je helpen om de schade van cybercrime te herstellen. De Kamer van Koophandel heeft een hele lijst met tips over het voorkomen en aanpakken van cybercrime. Bekijk cybercrimeverzekeringen bij onder meer Alpina.

Een minder bekende verzekering is de compagnonsverzekering. Die is vooral interessant voor ondernemers die met een compagnon werken. Als die compagnon overlijdt en de nabestaanden willen een deel van het bedrijf als erfenis opeisen, keert de compagnonsverzekering een bedrag uit.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.