Nederland telde in 2021 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 1,1 miljoen ZZP’ers. En als je er ook nog deeltijd-ZZP-ers bij optelt, komt het aantal zelfstandigen zonder personeel uit op 1,6 miljoen. Al die zelfstandigen regelen hun eigen opdrachten, hun eigen inkomen, hun eigen pensioen en als het goed is ook hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar bij dat laatste gaat het vaak mis.
- Beperkte buffers bij ZZP-ers
- ‘Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is te duur’
- Arbeidsongeschiktheid verzekeringen via crowdsurance
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een beperkt aantal jaren
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering tot aan je pensioen
- Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar
- Belastingvoordeel arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioen staan bij veel ZZP-ers op het lijstje ‘best belangrijk, zoek ik nog wel eens uit als ik meer tijd heb.’ En daar blijft het vaak bij, want als drukbezette zelfstandige zit er vaak meer werk in de dag dan het aantal uren toelaten. Daarnaast hebben arbeidsongeschiktheidsverzekeringen het imago duur te zijn. Voor veel zzp-ers is dat een reden om het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar even te parkeren.
Beperkte buffers bij ZZP-ers
Totdat het te laat is. Uit andere cijfers van het CBS uit 2020, recentere cijfers zijn niet bekend, blijkt dat als de inkomsten drie maanden zouden wegvallen 19 procent van de zelfstandigen zonder personeel al onder de minimumloongrens zakt. Bij een vol jaar aan gederfd inkomen zakt eenderde van alle ZZP-ers door die kritische ondergrens. Zelfstandigen in de bouw, horeca, het transport en de opslag zouden het hardst in hun portemonnee geraakt worden.

Hoeveel ZZP-ers hebben dan wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dat is een verontrustend laag aantal. In 2011 had nog 23 procent van de ZZP-ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Maar in 2016 was dat aantal gedaald naar 19 procent. Ter vergelijking: van de zelfstandigen mét personeel was ruim 32 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.
‘Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is te duur’
Meest gehoorde reden voor ZZP-ers om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Bijna de helft, 46 procent, zegt dat de kosten niet opwegen tegen de baten en 37 procent zegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te kunnen betalen. met andere woorden de arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur.
Twintig procent zegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet nodig te hebben, omdat ze de financiële risico’s zelf kunnen dragen. Dat zijn vooral 55-plussers die in geval van arbeidsongeschiktheid nog maar een korte periode tot hun pensioen hoeven te overbruggen. Nog eens ongeveer 20 procent kan bij arbeidsongeschiktheid terugvallen op het inkomen van de partner. Dat zijn volgens het CBS met name vrouwelijke ondernemers zonder personeel. Tot slot heeft een kleine groep geen verzekering, omdat men niet wordt geaccepteerd vanwege leeftijd of gezondheid.
Arbeidsongeschiktheid verzekeringen via crowdsurance
Maar wie zich even in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verdiept, komt er al snel achter dat zo’n AOV helemaal niet zo’n dure of ingewikkelde verzekering hoeft te zijn. Zo heb je tegenwoordig zogeheten broodfondsen, ook wel crowdsurance genoemd.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten via een crowdsurance werkt heel simpel. Het gaat om een collectief van zelfstandigen die elke maand een bedrag inleggen. Als iemand niet meer kan werken, wordt hij of zij twee jaar financieel geholpen door de andere deelnemers uit het fonds. Dit heet een schenkkring. Vaak wordt dit ook wel een broodfonds genoemd, maar bij een broodfonds kennen de deelnemers elkaar en bij crowdsurance is dat niet zo.
Bij de crowdsurance van het Tulpenfonds bijvoorbeeld kun je kiezen voor uitkeringen die tussen de 1000 en 3000 euro netto per maand liggen. Gemiddeld betalen de deelnemers 30 euro per maand aan inleg. De eerste zes weken ziekte betaal je zelf.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een beperkt aantal jaren

Daarnaast biedt het Tulpenfonds een meer klassieke arbeidsongeschiktheidsverzekering aan waarbij je gedurende maximaal 7 jaar een brutobedrag per jaar krijgt. De premie daarvoor begint bij 50 euro per maand.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering tot aan je pensioen
Tenslotte kun je er ook voor kiezen om je hele werkzame leven tot aan je pensioen tegen arbeidsongeschiktheid te laten verzekeren.
Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar
De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar, als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent (IB-ondernemer dus met een eenmanszaak, firmant in een VOF of commanditaire vennootschap). De uitkering wordt dan ook belast.
Een rekenvoorbeeld: Wie in 2022 een belastbaar inkomen uit werk en woning heeft (box 1) van maximaal 69.399 euro, betaalt daarover 37,07 procent inkomstenbelasting en krijgt dus ook 37,07 procent van de betaalde premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering terug.
Alleen als je in dat jaar de AOW-leeftijd bereikt, gelden andere belastingtarieven.
Belastingvoordeel arbeidsongeschiktheidsverzekering
Dankzij dat belastingvoordeel wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering al weer een stuk goedkoper. En als je de netto betaalde premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering verdeelt over het aantal uren dat je werkt, zul je zien dat de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering best meevalt.
Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.