Ga naar de inhoud

Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers: welke van de 2 heb je nodig?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is eigenlijk nodig voor iedereen die als zelfstandig ondernemer werkt. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. We zetten de verschillen op een rij.

Welke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers heb jij nodig? © Lukas Bieri / Pixabay
Welke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers heb jij nodig? © Lukas Bieri / Pixabay

Welke schade dekt een Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers?

Wie werkt, maakt fouten, luidt een bekend gezegde. De planning die je voor je klant gemaakt hebt, valt in duigen. De in het buitenland bestelde goederen komen te laat aan, waardoor je project te laat wordt opgeleverd. Of je gooit tijdens een presentatie per ongeluk die dure beamer van je klant op de grond. Het zijn allemaal voorbeelden van schade die je als ZZP’er kunt veroorzaken. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers zijn dat soort situaties gedekt.

Je bent misschien al als particulier verzekerd voor aansprakelijkheid via je Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Dat is heel verstandig, maar als ZZP’er heb je daar niets aan voor je werk. Dan heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Welke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers heb je nodig?

Bij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heb je keuze uit twee soorten verzekeringen die allebei iets anders dekken. Het is dus zaak om daar goed op te letten, want je wilt niet de verkeerde verzekering afsluiten.

De eerste aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). Met een aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven bij jij als ondernemer verzekerd tegen materiële en letselschade die jij of je medewerker aan anderen hebben toegebracht. Dus als je in het voorbeeld van hierboven tijdens een presentatie bij je klant hun beamer per ongeluk op de grond hebt gegooid, dan is dat soort schade gedekt. Ook als die beamer eerst de voet verbrijzeld van je klant, waardoor deze zes weken in het gips komt te zitten. Verder zijn ook fouten gedekt die in de producten zitten die je verkoopt.

Maar dat is niet het enige. Een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven dekt meestal ook de kosten van verweer als je onterecht een schadeclaim aan je broek krijgt.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

De premie van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is sterk afhankelijk van het beroep dat je uitoefent. Zo zijn er aparte risicoklassen voor de bouw en de zorg. Ook moet je bij een premieberekening aangeven of je met brandgevaarlijke activiteiten bezig bent. Die zorgen uiteraard voor een hogere premie. Ook het postcodegebied waar je woont, speelt een rol. En tenslotte moet je ook aangeven welk bedrag je wilt verzekeren. Al die zaken hebben invloed op de premie.

Bereken de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers bij onder meer Centraal Beheer, Univé en Alpina. Check ook altijd de polisvoorwaarden.

Aanvullende verzekeringen bij de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen bieden aanvullende verzekeringen voor specifieke beroepen. Zo kun je je als ZZP-er in de bouw aanvullend verzekeren voor schade aan spullen van anderen die je bewerkt. Ook kun je soms aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met Europa- of werelddekking. Dat kan handig zijn als je exporteert. Controleer wel voor welke landen de dekking geldt, want soms zijn de Verenigde Staten en Canada ook bij werelddekking uitgesloten.

Aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen: de Beroeps Aansprakelijkheids Verzekering (BAV)

De tweede aansprakelijkheidsverzekering die voor ZZP-ers interessant kan zijn, is de Beroeps aansprakelijkheidsverzekering (BAV). Die dekt vermogensschade die je bij je klant veroorzaakt doordat je bijvoorbeeld een verkeerd advies hebt gegeven. Of doordat je een verkeerde planning hebt gemaakt, waardoor de nieuwe productiehal van je klant te laat wordt opgeleverd. Het gaat dus om financiële schade die voorkomt uit je beroep. Zo’n beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral interessant voor ZZP’ers met een adviesfunctie.

Vaak gaat het om aanzienlijke financiële schade die het voortbestaan van je bedrijf op het spel kan zetten. Ook kan er soms behoorlijk wat juridisch getouwtrek ontstaan over de oorzaak van de schade. Door het opstellen van goede algemene voorwaarden kun je wellicht de hoogte van een schadeclaim vooraf beperken, maar raadpleeg hiervoor een goede adviseur.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP-ers soms verplicht

In sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij notarissen, accountants, financieel adviseurs, advocaten en architecten. Soms stelt ook een beroeps- of brancheorganisatie een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Advocaten zijn volgens de Verordening op de Advocatuur verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. En elke beroepsfout moet zo snel mogelijk worden gemeld bij de verzekeraar, ook als de advocaat zelf vindt dat er geen beroepsfout is gemaakt.

Ook voor de premies van beroepsaansprakelijkheidsverzekering geldt maatwerk. Bij de premiebepaling kijkt de verzekeraar onder meer naar je omzet, naar de branche waarin je actief bent en naar het bedrag dat je wilt verzekeren.

Je kunt vrijblijvend offertes voor voor een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers opvragen bij onder meer Centraal Beheer, Univé en Alpina. Bij Univé is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Samengevat: een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt materiële of letselschade. Een Bedrijfs Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt in de eerste plaats financiële schade, ook wel vermogensschade genoemd.

Lees meer over de beste verzekeringen voor zelfstandig ondernemers en over zorgverzekeringen voor ZZP’ers. Lees ook: De zestien belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.