Top 6: de beste lijfrente in 2022

De lijfrente rekeningen van Brand New Day, de Zuivere Lijfrente van Reaal, SNS Lijfrente Sparen, het Bright Pensioen, de Goudse Beleggingslijfrenteverzekering en het Meesman Indexbeleggen Pensioen zijn volgens Moneyview de beste lijfrente verzekeringen van 2022

Beste lijfrente beleggingsproducten in prijs en voorwaarden

Met een lijfrente zorg je voor aanvullend pensioen op je oude dag. Maar wat is de beste lijfrente? © Gerd Altmann via Pixabay
Met een lijfrente zorg je voor aanvullend pensioen op je oude dag. Maar wat is de beste lijfrente? © Gerd Altmann via Pixabay

De onderzoekers van onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview zetten elk jaar in november de beste lijfrente producten op een rij. In 2022 zagen ze een groei van het aantal aanbieders van lijfrente beleggingsproducten. Bij de lijfrente beleggingen kwamen de Pensioenrekening en ZZP Pensioenrekening van Brand New Day samen met de Goudse Beleggingslijfrenteverzekering als beste uit de bus op het gebied van polisvoorwaarden. Brand New Day kreeg ook in 2020 en 2021 vijf sterren voor prijs.

Qua prijs kreeg de ZZP Pensioenrekening van Brand New Day eveneens vijf sterren, net als het Brightpensioen van Brightpensioen en het Meesman Indexbeleggen Pensioen. Brand New Day is dus de enige aanbieder van een lijfrente beleggingsrekening die zowel qua prijs als qua voorwaarden vijf sterren kreeg.

Beste lijfrente sparen

Bij lijfrente sparen vergeleken de onderzoekers 10 producten. Lijfrente Sparen van SNS kreeg als enige vijf sterren voor voorwaarden. Er werden geen sterren uitgereikt voor het onderdeel prijs.

Direct ingaande lijfrente

De stijgende rentes in 2022 hebben een groot effect gehad op de direct ingaande lijfrentes. Verzekeringen reageren anders dan bancaire producten. Bij de direct ingaande lijfrentes gingen de vijf sterren voor zowel prijs als productvoorwaarden naar de Zuivere Lijfrente van Reaal. In 2020 en 2021 gingen de vijf sterren voor prijs nog naar de Lijfrente-uitkering van Brand New Day.

Overigens krijg je op een lijfrentepolis nog steeds meer rente dan op een gewone spaarrekening. Bovendien zijn betaalde premies onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Nadeel is wel dat je geld een tijd lang vast zit.

Lees ook:

Wat is een lijfrenteverzekering?

Bij een lijfrenteverzekering kun je sparen of beleggen om op een vooraf bepaald tijdstip een uitkering te krijgen. Zo kun je afspreken dat je vanaf je pensioendatum vanuit je lijfrenteverzekering bijvoorbeeld maandelijks een uitkering krijgt. Die kun je gebruiken als aanvulling op je AOW of pensioen. En voor ondernemers en ZZP’ers, die geen werknemerspensioen opbouwen, kan zo’n uitkering zelfs de enige vorm van pensioen zijn, naast de AOW die ze van de overheid krijgen. Lees ook: Wat moet je doen om jezelf van een goed pensioen te verzekeren?

Je betaalt gedurende de afgesproken periode een vaste premie. Maar je kunt er ook voor kiezen om een groot bedrag ineens te storten. Dat heet dan een koopsompolis.

Rendement in de opbouwfase én de uitkeringsfase

Behalve naar het rendement in de opbouwfase (je wilt dat de toekomstige ‘zak met geld’ zo groot mogelijk wordt), moet je ook naar de uitkeringsfase kijken. Als je opgebouwde kapitaal binnenkort vrij komt, kun je daar een lijfrente van kopen. Zo kun je kiezen voor om door te beleggen, maar ook om er een Direct Ingaande Liijfrente (DIL) van te kopen. In dat geval stort je eenmalig een bedrag in een verzekering. Dat bedrag kan bestaan uit spaargeld of de opbrengst van een eerder afgesloten lijfrenteverzekering. En die verzekering keert jou direct periodieke uitkeringen uit. Vanwege de afkorting DIL worden dit soort lijfrenteverzekeringen ook wel ‘Dillen’ genoemd.

Direct ingaande lijfrente of bancaire lijfrente?

De looptijd van zo’n direct ingaande lijfrente kun je zelf bepalen: tot je komt te overlijden of gedurende een aantal jaren. Ook moet je een keuze maken tussen een direct ingaande lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente. Bij een lijfrenteverzekering krijg je een uitkering zo lang als je leeft. Maar als je vroegtijdig komt te overlijden, gaat het kapitaal dat nog in de verzekering zit, naar de verzekeringsmaatschappij. Je erfgenamen krijgen niets. Dat kun je voorkomen door een contraverzekering af te sluiten.

Levenslange uitkering of niet

Bij een bancaire direct ingaande lijfrente heb je dat nadeel niet. Als jij overlijdt, gaat het restant naar je nabestaanden. In die zin kun je zeggen dat de uitkering van een bankspaarlijfrente zeker is. Maar een bancaire lijfrente heeft weer als nadeel als nadeel dat het opgebouwde kapitaal op een dag op is. En als jij dan nog veel langer leeft, moet dit inkomensverlies niet tot problemen lijden. Bij een bankspaarlijfrente kun je dus geen levenslange uitkering krijgen. Bij een lijfrente via een verzekering is een levenslange uitkering wel mogelijk.

Tenslotte is er nog de nabestaanden lijfrenteverzekering. Die verzekering keert pas uit als jij bent overleden. Met zo’n levensverzekering zorg je er voor dat je nabestaanden er warmpjes bij zitten.

Lijfrenteverzekeringen en direct ingaande lijfrentes kunnen ingewikkelde producten zijn. Raadpleeg een (online) adviseur.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.