Top 3: de beste lijfrente van dit moment

De Brand New Day Lijfrente-uitkering, de Centraal Beheer Extra Pensioen Inkomen, De Zuivere Lijfrente van Reaal zijn volgens Moneyview de beste direct ingaande lijfrente verzekeringen van dit moment.

Beste lijfrente in prijs en voorwaarden

Met een lijfrente zorg je voor aanvullend pensioen op je oude dag. Maar wat is de beste lijfrente? © Gerd Altmann via Pixabay
Met een lijfrente zorg je voor aanvullend pensioen op je oude dag. Maar wat is de beste lijfrente? © Gerd Altmann via Pixabay

De Lijfrente-uitkering van Brand New Day en de Extra Pensioen Inkomen-lijfrenteverzekering van Centraal Beheer kregen van de onafhankelijke onderzoekers vijf sterren voor de prijs van de lijfrenteverzekering. De direct ingaande lijfrente van Centraal Beheer kreeg ook 5 sterren voor polisvoorwaarden, net als de Zuivere Lijfrente van Reaal.

Renteverlagingen treffen ook de beste lijfrentes

In het onderzoek werden vijftien klantprofielen losgelaten op zes lijfrenteverzekeringen en tien bankspaarproducten. Brand New Day kreeg in 2019 voor het eerst de hoogste score van vijf sterren voor prijs. Het merk had toen gezelschap van RegioBank/BLG, maar die partijen hebben in 2020 ‘stevige renteverlagingen’ doorgevoerd, waardoor ze gezakt zijn in de ranglijst van Moneyview .Centraal Beheer voerde die renteverlagingen pas eind oktober door, waardoor het jaargemiddelde toch nog hoog genoeg was om 5 sterren te krijgen.

Hoge rente voor direct ingaande lijfrente van Brand New Day en Centraal Beheer

De dalende rentes waar spaarders en hypotheekklanten al langer mee te maken hebben, teistert ook de lijfrenteverzekeringen. Volgens de onderzoekers van Moneyview staken de rentes van Brand New Day en Centraal Beheer met kop en schouders boven de concurrenten uit. Bij Brand New Day is de rente op een direct ingaande lijfrente van dertig jaar 1,45 procent gedurende de onderzoeksperiode. Bij Centraal Beheer was die tot 27 oktober eveneens 1,45 procent, maar daalde de rente daarna naar 0,90 procent. Daarmee staat de rente van deze lijfrenteverzekering van Centraal Beheer nu weer op vergelijkbare hoogte met de rest van de markt, aldus Moneyview.

Overigens krijg je op een lijfrentepolis nog steeds meer rente dan op een gewone spaarrekening. Bovendien zijn betaalde premies onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Nadeel is wel dat je geld een tijd lang vast zit.

Beste lijfrente qua voorwaarden

In de ranglijst van beste lijfrenteverzekeringen op voorwaarden veranderde in 2020 niets. Dat komt omdat de voorwaarden van lijfrenteverzekeringen niet of nauwelijks wijzigen. Het winnende duo scoort vooral goed met hun flexibele voorwaarden rondom offertetermijn, uitkeringsmogelijkheden en acceptatiegrenzen.

Beste lijfrentebeleggingen

Vanwege de dalende rentes waar je zowel bij de opbouw van je lijfrenteverzekering als bij de uitkering daarvan te maken hebt, worden de mogelijkheden om te gaan lijfrentebeleggen populairder. Moneyview keek ook naar de beste lijfrentes met een opbouw op basis van beleggingen. De lijfrentebeleggingen met de beste voorwaarden waren die Pensioenrekening en de ZZP Pensioenrekening van Brand New Day en BrightPensioen van Bright Pensions. De vijf sterren voor prijs gingen naar Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente en ZZP Pensioen. Die laatste lijfrenteverzekering is van ASR en is inmiddels ook voor niet-zzp’ers toegankelijk.

Wat is een lijfrenteverzekering?

Bij een lijfrenteverzekering kun je sparen of beleggen om op een vooraf bepaald tijdstip een uitkering te krijgen. Zo kun je afspreken dat je vanaf je pensioendatum vanuit je lijfrenteverzekering bijvoorbeeld maandelijks een uitkering krijgt. Die kun je gebruiken als aanvulling op je AOW of pensioen. En voor ondernemers en ZZP’ers, die geen werknemerspensioen opbouwen, kan zo’n uitkering zelfs de enige vorm van pensioen zijn, naast de AOW die ze van de overheid krijgen. Lees ook: Wat moet je doen om jezelf van een goed pensioen te verzekeren?

Je betaalt gedurende de afgesproken periode een vaste premie. Maar je kunt er ook voor kiezen om een groot bedrag ineens te storten. Dat heet dan een koopsompolis.

Rendement in de opbouwfase én de uitkeringsfase

Behalve naar het rendement in de opbouwfase (je wilt dat de toekomstige ‘zak met geld’ zo groot mogelijk wordt), moet je ook naar de uitkeringsfase kijken. Als je opgebouwde kapitaal binnenkort vrij komt, kun je daar een lijfrente van kopen. Zo kun je kiezen voor om door te beleggen, maar ook om er een Direct Ingaande Liijfrente (DIL) van te kopen. In dat geval stort je eenmalig een bedrag in een verzekering. Dat bedrag kan bestaan uit spaargeld of de opbrengst van een eerder afgesloten lijfrenteverzekering. En die verzekering keert jou direct periodieke uitkeringen uit. Vanwege de afkorting DIL worden dit soort lijfrenteverzekeringen ook wel ‘Dillen’ genoemd.

Direct ingaande lijfrente of bancaire lijfrente?

De looptijd van zo’n direct ingaande lijfrente kun je zelf bepalen: tot je komt te overlijden of gedurende een aantal jaren. Ook moet je een keuze maken tussen een direct ingaande lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente. Bij een lijfrenteverzekering krijg je een uitkering zo lang als je leeft. Maar als je vroegtijdig komt te overlijden, gaat het kapitaal dat nog in de verzekering zit, naar de verzekeringsmaatschappij. Je erfgenamen krijgen niets. Dat kun je voorkomen door een contraverzekering af te sluiten.

Bij een bancaire direct ingaande lijfrente heb je dat nadeel niet. Als jij overlijdt, gaat het restant naar je nabestaanden. Maar een bancaire lijfrente heeft weer als nadeel als nadeel dat het opgebouwde kapitaal op een dag op is. En als jij dan nog veel langer leeft, moet dit inkomensverlies niet tot problemen lijden.

Tenslotte is er nog de nabestaanden lijfrenteverzekering. Die verzekering keert pas uit als jij bent overleden. Met zo’n levensverzekering zorg je er voor dat je nabestaanden er warmpjes bij zitten.

Lijfrenteverzekeringen en direct ingaande lijfrentes kunnen ingewikkelde producten zijn. Raadpleeg een adviseur.

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.