Dit zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2021

Eigenlijk zou iedereen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren moeten hebben, vindt de Consumentenbond. Maar wat zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van 2021?

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2021

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van Centraal Beheer / FBTO, asr en Vereniging Eigen Huis hadden volgens onafhankelijk bureau Moneyview in 2020 de beste polisvoorwaarden. Maar in 2021 gingen de 5 sterren voor polisvoorwaarden naar de aansprakelijkheidsverzekeringen van ASR, ING en Vereniging Eigen Huis.

Pluspunt van de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer/ FBTO zijn onder meer dat aansprakelijkheidsschades voor een woning die verhuurd wordt en een tweede woning, zoals een recreatiewoning, gedekt zijn. Verder is de dekking voor overige –niet uitgesloten– gevallen van opzicht, zoals aansprakelijkheidsschades aan geleende zaken, bij de drie 5-sterrenproducten gedekt met een boven marktconform bedrag van € 25.000,-

De aansprakelijkheidsverzekeringen van AON, United Insurance en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) kregen in 2020 en 2021 5 sterren voor hun prijs.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2017 en 2018 van Moneyview vijf sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en asr kregen in 2018 eveneens vijf sterren voor polisvoorwaarden. Moneyview gaf toen ook vijf sterren voor prijs aan Aon Direct en United Insurance.

De beste koop aansprakelijkheidsverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond ging begin 2021 28 aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. Net als bij Moneyview kwamen de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer / FBTO als beste uit de test met een testoordeel van 8,4. Ook de aansprakelijkheidsverzekering van ZLM kwam als beste uit de test. Bij ZLM kun je echter alleen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont. Nieuwkomer Rhion kwam met een 8.1 als beste koop uit de test.

Maar ook de andere aansprakelijkheidsverzekeringen in de top 5 ontliepen elkaar niet veel. Ook de aansprakelijkheidsverzekeringen van asr met sterdekking (8,3) en OHRA (8,2) scoorden hoge cijfers. Een aansprakelijkheidsverzekering voor singles afsluiten kan volgens de bond voordelig bij Lemonade. En de aansprakelijkheidsverzekering van Inshared is voor 65-plussers volgens de consumentenorganisatie in veel gevallen het goedkoopst.

Bekijk ook de aansprakelijkheidsverzekering van Nationale Nederlanden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay
De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die jij of je meeverzekerde gezinsleden toebrengen aan een ander of diens spullen. Het kan dus om letselschade of materiële schade zijn. Schade door auto-ongelukken valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Die wordt vergoed door de WA-verzekering voor automobilisten.

Zo’n WA-autoverzekering is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren daarentegen is niet verplicht. Maar de Consumentenbond vindt dat aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten ‘een morele verplichting‘ is.

Bovendien voorkom je met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dat je na een door jou veroorzaakt schadegeval de rest van je leven moet betalen voor bijvoorbeeld de letselschade van een ander. En omdat de kosten voor onder meer letselschade oplopen, hebben de beste aansprakelijkheidsverzekeringen de laatste jaren hun verzekerd schadebedrag verhoogd van 1 miljoen euro naar 1,25 miljoen of zelfs 2,5 miljoen euro.

De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen

Dat het verzekerde schadebedrag van aansprakelijkheidsverzekeringen stijgt, wil niet zeggen dat ook de premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen omhoog gaan. Alleenstaanden zonder kinderen en gezinnen zonder kinderen zijn voor het tweede achtereenvolgende jaar zelfs minder geld kwijt aan de premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen, aldus de onderzoekers van Moneyview. Daar staat tegenover dat huishoudens met kinderen duurder uit zijn. Kinderen zijn volgens verzekeraars dus duidelijk een risicofactor voor aansprakelijkheidsschade.

Tegelijkertijd vonden de onderzoekers grote premieverschillen tussen de goedkoopste en duurste aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook voor hier geldt dus dat vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen loont. Maar vergelijk dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren bieden geen dekking aan de zakelijke activiteiten van ZZP’ers. Zij kunnen speciale aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers afsluiten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Rate this post

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.