Dit zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2020

Eigenlijk zou iedereen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren moeten hebben, vindt de Consumentenbond. Maar wat zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van 2020?

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2020

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van Centraal Beheer / FBTO, asr en Vereniging Eigen Huis hadden volgens onafhankelijk bureau Moneyview in 2020 de beste polisvoorwaarden.

Pluspunt van de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer/ FBTO zijn onder meer dat aansprakelijkheidsschades voor een woning die verhuurd wordt en een tweede woning, zoals een recreatiewoning, gedekt zijn. Verder is de dekking voor overige –niet uitgesloten– gevallen van opzicht, zoals aansprakelijkheidsschades aan geleende zaken, bij de drie 5-sterrenproducten gedekt met een boven marktconform bedrag van € 25.000,-

De aansprakelijkheidsverzekeringen van AON, United Insurance en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) kregen 5 sterren voor hun prijs.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2017 en 2018 van Moneyview vijf sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en asr kregen in 2018 eveneens vijf sterren voor polisvoorwaarden. Moneyview gaf toen ook vijf sterren voor prijs aan Aon Direct en United Insurance.

De beste koop aansprakelijkheidsverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond ging begin 2020 29 aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ZLM en ASR kwamen samen als beste uit de test. Bij ZLM kun je echter alleen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont.

Maar ook de andere aansprakelijkheidsverzekeringen in de top 6 ontliepen elkaar niet veel. De aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer, in 2019 nog als beste verzekering uit de test, stond nu met een 8,7 op de derde plaats. Deze aansprakelijkheidsverzekering biedt onder meer een ruime dekking voor aansprakelijkheid bij een vriendendienst, maar ook aansprakelijkheid bij oppassen en sport en spel is goed verzekerd. Ook de aansprakelijkheidsverzekeringen van FBTO, OHRA en Vereniging Eigen Huis kregen een 8,7. Bekijk ook de aansprakelijkheidsverzekering van Nationale Nederlanden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay
De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die jij of je meeverzekerde gezinsleden toebrengen aan een ander of diens spullen. Het kan dus om letselschade of materiële schade zijn. Schade door auto-ongelukken valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Die wordt vergoed door de WA-verzekering voor automobilisten.

Zo’n WA-autoverzekering is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren daarentegen is niet verplicht. Maar de Consumentenbond vindt dat aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten ‘een morele verplichting‘ is.

Bovendien voorkom je met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dat je na een door jou veroorzaakt schadegeval de rest van je leven moet betalen voor bijvoorbeeld de letselschade van een ander. En omdat de kosten voor onder meer letselschade oplopen, hebben de beste aansprakelijkheidsverzekeringen de laatste jaren hun verzekerd schadebedrag verhoogd van 1 miljoen euro naar 1,25 miljoen of zelfs 2,5 miljoen euro.

De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen

Dat het verzekerde schadebedrag van aansprakelijkheidsverzekeringen stijgt, wil niet zeggen dat ook de premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen omhoog gaan. Alleenstaanden zonder kinderen en gezinnen zonder kinderen zijn voor het tweede achtereenvolgende jaar zelfs minder geld kwijt aan de premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen, aldus de onderzoekers van Moneyview. Daar staat tegenover dat huishoudens met kinderen duurder uit zijn. Kinderen zijn volgens verzekeraars dus duidelijk een risicofactor voor aansprakelijkheidsschade.

Tegelijkertijd vonden de onderzoekers grote premieverschillen tussen de goedkoopste en duurste aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook voor hier geldt dus dat vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen loont. Maar vergelijk dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren bieden geen dekking aan de zakelijke activiteiten van ZZP’ers. Zij kunnen speciale aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers afsluiten.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.