Ga naar de inhoud

Dit zijn de 10 beste aansprakelijkheidsverzekeringen

Eigenlijk zou iedereen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren moeten hebben, vindt de Consumentenbond. Maar wat zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van op dit moment?

Laatst gewijzigd: 18 oktober 2023.

De beste koop aansprakelijkheidsverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in april 2023 de beste aansprakelijkheidsverzekeringen op een rij gezet. De aansprakelijkheidsverzekering van Vereniging Eigen Huis kwam als beste uit de test, al is die aansprakelijkheidsverzekering alleen voor leden van de vereniging af te sluiten. Ben je geen lid, dan kun je overwegen om de aansprakelijkheidsverzekeringen van Nationale Nederlanden, ASR en ASN af te sluiten. Die scoorden ook een 8 of hoger.

Naast ASR stonden ook de aansprakelijkheidsverzekeringen van ING (alleen voor rekeninghouders), SNS, ZLM (alleen actief in Zeeland en Noord-Brabant) en Centraal Beheer / FBTO in de top 10 van beste aansprakelijkheidsverzekeringen.

De bond keek daarbij wat de beste aansprakelijkheidsverzekering voor een 50-jarige met een verzekerd bedrag van 1.250.000 euro was, zonder eigen risico. Ben je jonger, heb je een gezin of wil je wel een eigen risico dragen, dan kan de vergelijking er dus anders uit zien. Zestig-plussers zijn bijvoorbeeld goedkoper uit bij Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden en Rhion. Vergelijk dus altijd aansprakelijkheidsverzekeringen op premies en polisvoorwaarden.

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen volgens Moneyview

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in september 2023 een overzicht van de beste aansprakelijkheidsverzekeringen. De beste aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wat betreft polisvoorwaarden zijn de AVP’s van Centraal Beheer / FBTO, ING en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) hadden volgens onafhankelijk bureau Moneyview in 2023 de beste polisvoorwaarden. Dat waren overigens ook in 2022 de beste aansprakelijkheidsverzekeringen op grond van hun polisvoorwaarden.

Volgens de onderzoekers is bij de winnende aansprakelijkheidsverzekeringen is onder meer aansprakelijkheidsschade bij woningverhuur veel beter gedekt dan bij concurrenten. Ook is bij de 5-sterren aansprakelijkheidsverzekeringen aansprakelijkheid voor schade door inwonende (schoon)ouders en uitwonende studerende kinderen ook gedekt.

De aansprakelijkheidsverzekeringen van OHRA, Lancyr en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) waren in 2023 de beste aansprakelijkheidsverzekeringen op het onderdeel prijs.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Weten wat in jouw geval de beste aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is? Via het formulier hieronder kun je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay
De beste aansprakelijkheidsverzekeringen © Gerd Altmann / Pixabay

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die jij of je meeverzekerde gezinsleden toebrengen aan een ander of diens spullen. Het kan dus om letselschade of materiële schade zijn. Schade door ongelukken met motorvoertuigen valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Die wordt vergoed door de WA-verzekering voor automobilisten.

Zo’n WA-autoverzekering is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren daarentegen is niet verplicht. Maar de Consumentenbond vindt dat een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten wettelijk verplicht zou moeten worden.

Bovendien voorkom je met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dat je na een door jou veroorzaakt schadegeval de rest van je leven moet betalen voor bijvoorbeeld de letselschade van een ander. En omdat de kosten voor onder meer letselschade oplopen, hebben de beste aansprakelijkheidsverzekeringen de laatste jaren hun verzekerd schadebedrag verhoogd van 1 miljoen euro naar 1,25 miljoen of zelfs 2,5 miljoen euro. Voor een paar euro per maand ben je verzekerd tegen schadeclaims die tot boven de 2 miljoen kunnen oplopen. Heb je nog meer redenen nodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen

Premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen zijn volgens Moneyview tussen 2014 en 2022 met ongeveer 16% gestegen. Aansprakelijkheidsverzekeringen voor stellen en alleenstaanden zonder kinderen werden ruim tien procent duurder. Bij gezinnen en alleenstaanden met kinderen steeg de premie voor de AVP in diezelfde periode met meer dan 20 procent. Kennelijk zorgen kinderen dus voor flink wat schadeclaims.

Tegelijkertijd vonden de onderzoekers grote premieverschillen tussen de goedkoopste en duurste aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook voor hier geldt dus dat vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen loont. Maar vergelijk dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren bieden geen dekking aan de zakelijke activiteiten van ZZP’ers. Zij kunnen speciale aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers afsluiten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.