Ga naar de inhoud

Contraverzekering beschermt lijfrentekapitaal en ondernemerspensioen

Een contraverzekering beschermt de uitkering van uw lijfrente als u onverhoopt voortijdig overlijdt. Wanneer is een contraverzekering bij een lijfrenteverzekering interessant? En wat hebben ondernemers met een pensioen BV aan een contraverzekering?

Een contraverzekering kan je lijfrente beschermen © RoboAdvisor/Pixabay
Een contraverzekering kan je lijfrente beschermen © RoboAdvisor/Pixabay

Stel: u hebt tientallen jaren premie betaald voor een lijfrenteverzekering en een jaar nadat uw polis tot uitkering komt, gaat u dood. Dat is pech voor u en uw nabestaanden, maar feest voor de verzekeraar. Die hoeft immers niks meer uit te keren en kan het overgebleven kapitaal in z’n zak steken. Dat kunt u voorkomen door een zogeheten contraverzekering af te sluiten. Als u overlijdt, keert de contraverzekering het restant van het opgebouwde kapitaal uit. Lees ook: Wat is de beste lijfrente van dit moment?

Wat is een contraverzekering?

Zo’n contraverzekering is wat in verzekeringstermen een lineair dalende risicoverzekering genoemd wordt. Dat betekent dat de uitkering daalt naarmate de omvang van het te verzekeren kapitaal afneemt. Dat betekent ook dat er op zeker moment niets meer wordt uitgekeerd. Ook als de verzekerde nog leeft als de looptijd van de contraverzekering afloopt, wordt er niets uitgekeerd.

De premie voor zo’n contraverzekering moet net als bij elke andere verzekering betaald worden door de verzekeringnemer. Dat zijn in dit geval dus uw nabestaanden, bijvoorbeeld uw kinderen. U bent dan het te verzekeren object, zoals dat in verzekeringstermen heet. De polis komt ook op hun naam te staan.

U mag als ouder wel de premie voor hen betalen, maar dat kan de fiscus dan weer als schenking zien. Vraag dat dus even goed na bij uw verzekeringsadviseur. De premies kunnen zowel periodiek als ineens betaald worden. In dat laatste geval is er sprake van een koopsom.

Contraverzekering en successierechten

Omdat uw nabestaanden deze premie betalen en eigenaar zijn van de polis, is de uitkering vrijgesteld van successierecht. Dat is net als bij een overlijdensrisicoverzekering die uw partner en u kruislings op elkaars leven hebben afgesloten. Wel moeten uw nabestaanden de uitkering opgeven bij hun belastingaangifte. De uitkering valt in box 1.

Premie contraverzekering

Over de premies van contraverzekeringen kunnen we moeilijk een indicatie geven. Die hangen namelijk af van de hoogte van het te verzekeren kapitaal, de leeftijd van degene die de lijfrente ontvangt en de looptijd van de polis. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vergelijken bij verzekeraars loont. De verzekering hoeft overigens niet per se afgesloten te worden bij de verzekeraar die uw lijfrente uitkeert, maar het kan wel zijn dat die verzekeraar u korting geeft.

Hou er wel rekening mee dat de verzekering enkele jaren korter loopt dan de uitkering van de lijfrentes. Dat komt doordat het te verzekeren kapitaal op het laatst zo laag is, dat de verzekering eigenlijk geen zin meer heeft.

Contraverzekering voor ondernemers

Voor ondernemers die een aparte pensioenbv hebben is de contraverzekering een middel om het in de bv gestopte pensioen aan hun nabestaanden uit te laten keren. Als de ondernemer in kwestie overlijdt en er is geen contraverzekering afgesloten, dan hoeft de bv niets meer uit te keren. De bv maakt dan winst waarover vennootschapsbelasting betaald moet worden. De kinderen betalen ook nog eens successierechten als ze de aandelen van de bv erven.

Als de ondernemer, of beter gezegd zijn nabestaanden, een contraverzekering bij de bv hebben afgesloten, moet de bv bij overlijden van de ondernemer uitkeren. In dat geval wordt er dus geen winst gemaakt en hoeft er dus ook geen vennootschapsbelasting betaald te worden. Ook kan dan het kapitaal zonder successierecht te betalen overgeheveld worden naar de nabestaanden. Die moeten dat dan wel weer opgeven in box 1. Lees meer over de 16 belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Wel of geen contraverzekering?

Is het verstandig om een contraverzekering af te sluiten? Die vraag valt eigenlijk niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Een contraverzekering is alleen voordelig als u namelijk eerder overlijdt dan het statistische gemiddelde of als u voor het einde van de looptijd het tijdelijke met het eeuwige verruilt. En dat valt nou eenmaal niet individueel te voorspellen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)