Ga naar de inhoud

Je jaarruimte berekenen in 4 stappen en vul met belastingvoordeel je pensioentekort aan

Ook als je wel een pensioen via je werkgever opbouwt, is de kans groot dat je een pensioentekort hebt. Je kunt dat pensioengat dichten door bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten. Bij voldoende jaarruimte mag je de betaalde premie mag je van de inkomstenbelasting aftrekken, soms tot wel zeven jaar terug. Als je dat nog voor het einde van het jaar doet, kun je maximaal profiteren van belastingvoordeel. In dit artikel leggen we uit hoe je vrij simpel kunt achterhalen of je een pensioentekort hebt en hoe je dat fiscaal vriendelijk kunt aanvullen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering.

Bereken je jaarruimte en kijk hoeveel premie voor een lijfrenteverzekering je van de belasting mag aftrekken. © Brand New Day
Bereken je jaarruimte en kijk hoeveel premie voor een lijfrenteverzekering je van de belasting mag aftrekken. © Brand New Day

Pensioensparen met belastingvoordeel via je jaarruimte

Geld opzij zetten voor je pensioen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, pensioensparen of pensioenbeleggen en ook nog eens genieten van belastingvoordelen? Dat klinkt best goed. En toch laten hordes Nederlanders, van ZZP-ers tot topsporters en gewone werknemers, jaar na jaar geld liggen. Dat komt omdat verreweg de meeste mensen het pensioen een ver-van-hun-bed-show vinden. In een onderzoek van Adfiz, de brancheorganisatie van onafhankelijke financieel adviseurs, blijkt dat 60 tot 70 procent van de consumenten onvoldoende weet over de hoogte van hun eigen pensioen en wat ze nodig hebben na hun pensionering. Tegelijk maakt slechts 26% zich zorgen over zijn pensioen.

In 3 stappen je jaarruimte berekenen voor extra pensioen

Tijd voor actie dus. Stap 1: Zoek eerst uit hoeveel pensioen je ongeveer kunt verwachten. Dat is makkelijker dan je misschien denkt. Op de site mijnpensioenoverizcht.nl kun je in een oogopslag zien welke pensioenfondsen voor jou een pensioenpotje vullen en hoeveel AOW je krijgt. Even inloggen met je DigiD en je komt in je persoonlijke omgeving terecht.

Er staat ook bij vanaf welk jaar je AOW krijgt en wanneer je pensioen wordt uitgekeerd. Dat hoeft namelijk niet op dezelfde datum te zijn. Voor iedereen die na 1958 geboren is, geldt dat je minimaal door moet werken tot je 67ste.

Iedereen die vanaf z’n vijftiende permanent in Nederland heeft gewoond, krijgt van de staat na z’n pensionering AOW. Die wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Voor elk jaar dat je na je vijftiende in het buitenland hebt gewoond, wordt je AOW gekort. Ook dat tekort kun je trouwens weer afdekken via een lijfrenteverzekering. Verder staan op de eerste pagina van het pensioenoverzicht alle pensioenfondsen bij wie je werkgever of vorige werkgevers ooit pensioenpremie hebben betaald.

Je pensioen aanvullen

Via het tabblad ‘Mijn pensioen straks’ kun je zien wat je na je pensioendatum naar verwachting aan inkomen krijgt. Vind je dit te weinig? Dan kun je overwegen om zelf je pensioen aan te vullen en een lijfrenteverzekering af te sluiten. Ook pensioensparen of pensioenbeleggen met belastingvoordeel is mogelijk. Je jaarruimte, die we in stap 3 gaan berekenen, bepaalt of de fiscus daar aan meebetaalt.

Pensioenoverzichten opzoeken en pensioenaangroei bekijken

Tijd voor stap 2: Als je pensioen opbouwt via je werkgever, ontvang je elk jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Je krijgt dit per post of je kunt het downloaden in de digitale omgeving van je pensioenfonds. Op dit overzicht vind je terug hoeveel pensioen je opbouwt via je huidige werkgever. Zoek of download alle Uniforme Pensioenoverzichten van de afgelopen zeven jaar. Ben je in de afgelopen zeven jaar van baan veranderd? Zoek dan ook de pensioenoverzichten van die andere pensioenfondsen op.

Factor A: je jaarlijkse pensioenaangroei

Op die pensioenoverzichten staat hoeveel je pensioen dat jaar is aangegroeid. Dit heet ook wel de Factor A. Die Factor A heb je in stap 3 nodig om te berekenen hoeveel je per jaar belastingvrij opzij mag zetten voor aanvullend pensioen. Dat heet je jaarruimte.

Fiscaal vriendelijk pensioensparen met jaarruimte

Vaak mag je van de Belastingdienst naast het pensioen dat je via je werkgever opbouwt, nog iets extra opzij zetten voor later. Hoeveel dit precies is, hangt af van je jaarruimte. De jaarruimte is gebaseerd op je inkomen en het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Als je jaarruimte hebt, kun je dit bedrag op een geblokkeerde pensioenrekening storten, bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering. Een deel van de inleg krijg je vervolgens weer terug via de aangifte inkomstenbelasting.

Stap 3: Zo kun je je jaarruimte berekenen

Je jaarruimte berekenen is typisch iets wat je uitstelt tot die spreekwoordelijke regenachtige zondag. Toch is het niet zo moeilijk, zeker niet als je de juiste online rekentools gebruikt. Je kunt je jaarruimte gemakkelijk online berekenen bij Brand New Day of op de site van de Belastingdienst.

Om de jaarruimte van 2021 te berekenen heb je de volgende gegevens nodig:

  • Je (online) belastingaangifte 2020 of je inkomensgegevens over 2020; Werknemers kijken op hun IB-aangifte of op de jaaropgave(s) van 2020. Ben je ZZP’er? Vraag dan je boekhouder naar je bruto-winst, plus eventuele bijltelling zakelijke auto 2020. Ja, ook over dat inkomensbestanddeel bouw je jaarruimte op.
  • De factor A van het pensioenfonds over vorig jaar.

Stap 4: Bereken ook je reserveringsruimte

De jaarruimte wordt, de naam zegt het al, per jaar berekend. Heb je in het verleden nog jaarruimtes die je niet hebt gebruikt? Dan mag je van de Belastingdienst de onbenutte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar nog gebruiken. Dat heet de reserveringsruimte.

De reserveringsruimte is net als de jaarruimte fiscaal aftrekbaar. Ook voor de reserveringsruimte gelden uiteraard regels, zoals een maximumbedrag. Dat maximumbedrag is er niet voor niks. Over het geld dat je stort, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting. En dus kun je heel wat geld terugkrijgen van de Belastingdienst als je gebruik maakt van je jaarruimte.

Aan dat fiscale voordeel zitten wel wat voorwaarden. Zo moet je het geld op zo’n pensioen- of lijfrenterekening ook écht voor je pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: je laat het voor of na je pensioen in minimaal 5 jaar uitkeren en kunt het niet in een keer opnemen. Bovendien betaal je alsnog belasting als het opgebouwde bedrag wordt uitgekeerd. Maar dat is wél tegen het lagere AOW-tarief. Het voordelige mes van de jaarruimte snijdt dus aan twee kanten: nu een hoop belastingvoordeel, en later een goed pensioen.

Jaarruimte uit het verleden over? Gebruik je oudste jaarruimtes het eerst

Heb je een aantal jaren je jaarruimte niet gebruikt? Deze optelsom van jaarruimte heet je reserveringsruimte. Als je dus in het verleden te weinig pensioen opbouwde, kun je dat (deels) heel voordelig rechtzetten door je reserveringsruimte te gebruiken.

Op de website van de Belastingdienst kun je jouw reserveringsruimte berekenen. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief. Daarom is het zaak om nog voor de jaarwisseling uit te rekenen of je nog jaarruimtes uit het verleden over hebt. Dan kun je nog snel een lijfrenteverzekering afsluiten of een lijfrente-bankspaarrekening openen en fiscaal vriendelijk voor extra pensioen sparen. 

Meer informatie en advies nodig. Neem dan contact op met Brand New Day.

Lees hier hoe je als ZZP- er en ondernemer fiscaal vriendelijk voor je pensioen kunt sparen. Lees ook: Top 3: Beste lijfrente van dit moment

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (6 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.