Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen over de basisverzekering

Ondanks dat de basisverzekering voor ziektekosten al een aantal jaren bestaat, zijn er nog steeds veel vragen. Daarom geven we antwoorden op veelgestelde vragen over de basisverzekering.

Wie heeft recht op de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dat zijn: iedere ingezetene van Nederland, degene die hier rechtmatig woont en iedereen die buiten Nederland woont, die in Nederland werkt en op grond daarvan belasting betaalt. Alleen militairen in actieve dienst en gewetensbezwaarden hoeven geen basisverzekering af te sluiten.

Ook voor kinderen vanaf vier maanden is een zorgverzekering verplicht. Maar u hoeft voor kinderen tot 18 jaar geen zorgpremie of eigen risico te betalen.

Kan ik wisselen van basisverzekering of zorgverzekeraar

Ja, u kunt telkens aan het einde van het jaar overstappen naar een basisverzekering van een andere zorgverzekeraar. Uw huidige zorgverzekeraar is verplicht u voor half december een aanbod voor de nieuwe premie voor uw zorgverzekeraar te sturen. Als u van basisverzekering wilt veranderen, moet u voor 31 december opzeggen en u moet voor 1 februari een nieuwe basisverzekering hebben afgesloten. Die gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Bent u niet op tijd verzekerd voor de basisverzekering, dan kunt u een boete krijgen. Sommige zorgverzekeraars hebben een overstapservice om het wisselen van verzekeraar makkelijker te maken. Vergelijk de premie zorgverzekering en vraag gratis offertes voor ziektekostenverzekeringen op.

Kan ik wisselen van aanvullende verzekering?

Als u uw basisverzekering onderbrengt bij een andere verzekeraar en u heeft een aanvullende zorgverzekering, dan kunt u de aanvullende verzekering bij uw huidige verzekeraar behouden. Voor de aanvullende verzekering geldt namelijk een contracttermijn die in de polis staat vermeld en die hoeft niet automatisch samen te vallen met de looptijd van de basisverzekeraar.

Tip: Sluit eerst een aanvullende verzekering af voordat u uw oude aanvullende verzekering opzegt. Zorgverzekeraars zijn namelijk niet verplicht om iedereen voor een aanvullende verzekering te accepteren. Zo voorkomt u dat u onverhoopt zonder aanvullende zorgverzekering komt te zitten.

Welke soorten polissen zijn er voor de basisverzekering?

U kunt bij de basisverzekering kiezen uit een naturapolis of een restitutiepolis. De verschillen hebben we in afzonderlijke artikelen uitgelegd.

Heeft de basisverzekering ook een gezinspolis?

Nee, de gezinspolis is verdwenen. Voor ieder gezinslid moet een zorgverzekering worden afgesloten. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.

Valt tandheelkundige zorg onder de basisverzekering?

Voor jongeren tot achttien jaar valt de meeste, maar niet alle, tandheelkundige zorg onder de basisverzekering. Bent u ouder dan achttien dan valt juist een beperkt deel van de tandheelkundige zorg onder de basisverzekering. U kunt dan overwegen of een aparte tandartsverzekering voor u interessant is.

Mag een verzekeraar iemand een basisverzekering weigeren

Verzekeraars mogen niemand voor de basisverzekering weigeren. Iedere klant betaalt dezelfde premie. Iemand met een lange ziektegeschiedenis is dus evenveel aan premie kwijt als iemand die in geen jaren meer een spreekkamer van binnen heeft gezien. De premies worden elk jaar opnieuw door de verzekeraars vastgesteld. U betaalt de premies per maand, per kwartaal of per jaar. In dat laatste geval krijgt u soms korting.

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekostenverzekering?

Naast de premie voor de basisverzekering betaalt u een inkomensafhankelijke bijdrage, de zogeheten bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage wordt door de werkgever, of als u een uitkering hebt door de uitkeringsinstantie, betaald en meestal krijgt u die ook via hen vergoed. Voor werknemers wordt die inkomensafhankelijke bijdrage 7,75 procent met een maximum van het zogeheten bijdrage-inkomen van 33.427 euro. Bent u een zelfstandige? Dan betaalt u 5,65 procent (het verlaagde tarief) over uw bruto inkomen met een maximum van 1888,- per jaar (tarief 2011)
Vergelijk basisverzekeringen op premie, klantwaardering, vrije artsenkeuze en eigen risico:

Static Template
5/5 - (1 stemmen)