Ga naar de inhoud

Autoverzekering voor 17-jarige kan niet bij elke verzekeraar

Steeds meer 17-jarigen halen hun rijbewijs voor de auto. En als je dat kaartje eenmaal op zak hebt, wil je natuurlijk ook een auto kopen. Maar hoe kun je een auto voor een 17-jarige verzekeren? Hieronder leggen we uit hoe het zit met de autoverzekering voor 17-jarigen.

Een autoverzekering voor een 17-jarige is niet bij elke autoverzekeraar af te sluiten. © JESHOOTS.com via Pexels
Een autoverzekering voor een 17-jarige is niet bij elke autoverzekeraar af te sluiten. © JESHOOTS.com via Pexels

De invoering van het rijbewijs voor 17-jarigen is een groot succes. Wat in 2011 onder de naam 2todrive als proef begon, is inmiddels officieel in nieuwe wetgeving geregeld. Steeds meer 17-jarigen halen hun rijbewijs. Volgens cijfers van 2todrive haalden in 2017 ruim 33.000 17-jarigen bij de eerste keer voor het rijexamen. Ze haalden daarmee een beter resultaat dan de 18-jarigen.

Nu mag je als 17-jarige wel een auto kopen, maar je kunt hem nog niet op jouw naam zetten. Dat mag pas als je 18 bent. Tot die tijd moet je de auto op naam van je begeleider zetten. Maar je kunt al wel een autoverzekering voor een 17-jarige afsluiten.

Slechts kwart van verzekeraars biedt autoverzekering voor 17 jarige

Elke autobezitter is wettelijk verplicht om voor z’n auto minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee is schade gedekt die jij aan anderen veroorzaakt. Je begeleider komt dan op de polis te staan als regelmatige bestuurder. Maar het blijkt in de praktijk nog knap lastig om een autoverzekering voor 17-jarigen af te sluiten. Volgens onderzoek van de Consumentenbond wil maar een kwart van de verzekeraars op die manier een autoverzekering voor een zeventienjarige af te sluiten.

Kijk voor een autoverzekering voor een 17-jarige bij onder meer Nationale Nederlanden, ABN Amro, Centraal Beheer en Univé. Bij die verzekeraars kun je overigens ook niet alle soorten autoverzekeringen voor een 17-jarige afsluiten. Lees dus altijd voor je een autoverzekering afsluit, eerst de polisvoorwaarden door.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Autoverzekering voor 17-jarige automobilist op naam van begeleider

Als een verzekeraar geen autoverzekering voor een 17-jarige wil afsluiten, heb je nog wel een andere mogelijkheid. Je kunt je begeleider een autoverzekering laten afsluiten. Hij of zij zet jou dan op de polis erbij als regelmatige bestuurder. Maar als jij als 17-jarige schade veroorzaakt, heeft je begeleider wel een probleem. Die schade gaat namelijk ten koste van zijn of haar opgebouwde no-claim en schadevrije jaren. Kijk even in de polisvoorwaarden van je autoverzekering wat er over het besturen van de auto door een 17-jarige wordt gezegd.

Autoverzekering voor 18-jarigen

Als je achttien bent, kun je je auto direct op je eigen naam zetten. En dan kun je ook zelf een autoverzekering op jouw naam afsluiten. Maar let op: lang niet alle verzekeraars accepteren 18-jarigen als klant. Sommige verzekeraars willen alleen klanten die minimaal 22, 25 jaar of zelfs nog ouder zij.

En er is nog iets om rekening mee te houden. Verzekeraars rekenen voor jonge automobilisten vaak een hogere premie en/of een hoger eigen risico. Dat komt doordat jonge automobilisten statistisch gezien vaker bij ongelukken betrokken zijn.

Schadevrije jaren overdragen aan kinderen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan de kinderen. Maar die kinderen moeten dan wel als regelmatige bestuurder zijn aangemeld. Dat is ook het geval als een auto als tweede gezinsauto verzekerd is. Ook hier geldt: check de polisvoorwaarden en overleg met de verzekeraar.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.