Goed verzekerd op reis: Reisverzekering dekt meer dan alleen vakantieleed

Als het coronavirus één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel hoe belangrijk een goede reisverzekering is. Daarom de drie belangrijkste redenen om goed verzekerd op reis te gaan.

Je reisverzekering en het coronavirus

Check of je reisverzekering gevaarlijke sporten op vakantie dekt © Alekverov / Pixabay
Check of je reisverzekering gevaarlijke sporten op vakantie dekt © Alekverov / Pixabay

Het coronavirus kreeg in februari en maart 2020 de hele wereld in z’n greep. Ook de reissector werd niet gespaard. Cruisereizigers moesten in quarantaine omdat medereizigers met het coronavirus besmet bleken. Half maart moesten skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland gingen abrupt op slot. Maar het was helemaal code rood toen hele landen op slot gingen en luchtvaartmaatschappijen de Verenigde Staten niet meer in mochten. Het lijstje rampspoed waar vakantiegangers vanwege het coronavirus mee te maken kregen leek langer en langer te worden.

En dan hoop je maar dat al die toeristen goed verzekerd op reis gaan. Lees hier meer over het coronavirus en je verzekeringen.

Goed verzekerd op reis met een reisverzekering

Ook in normale tijden is het van belang dat je een goede reisverzekering afsluit. Wie rondreist met een camper, kan bij de Nederlandse Kampeerauto Club NKC een speciale reisverzekering voor camperaars afsluiten. En als bijvoorbeeld je caravan afbrandt bij een bosbrand in Zuid-Europa wordt dat doorgaans wel vergoed door de caravanverzekering. Maar die dekt niet de kosten van repatriëring en eventuele extra verblijfkosten. Ook misgelopen vakantiedagen kun je claimen bij de reisverzekering. Wie goed verzekert op reis gaat, hoeft zich daar geen zorgen om te maken.

Onverwacht overlijden

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Je reisverzekering keert ook uit als jij of een van je reisgenoten eerder naar huis moet vanwege een onverwacht overlijden in de familie. Het moet daarbij wel om familieleden in de eerste of tweede graad zijn. Je favoriete oom, je peettante, maar ook je beste vriendin en je oppasbuurvrouw vallen daar niet onder. En het moet om een onverwacht overlijden gaan. Als je familielid al op sterven lag en je gaat toch op vakantie, dan kan de reisverzekering bij overlijden mogelijk niet uitkeren.

Goed verzekerd op reis vanwege medische kosten

Veel mensen denken nog steeds dat ze zonder reisverzekering kunnen, omdat ze toch geen waardevolle spullen meenemen. Maar dat kan een dure misvatting zijn. Want een van de belangrijkste redenen om goed verzekerd op reis te gaan met een goede reisverzekering, is de dekking van medische kosten. Die kunnen in het buitenland al snel torenhoog oplopen.

En dat geldt niet alleen voor een rondreis door de Verenigde Staten. Ook bij een ski-ongeluk in Oostenrijk kom je al snel in een privé-kliniek terecht. Er worden wat extra fotootjes gemaakt, je moet voor de zekerheid een paar nachtjes blijven en de zorgkosten lopen lekker op. Je Nederlandse basisverzekering vergoedt binnen de Europese Unie alleen de kosten tot het Nederlandse zorgtarief en dat is vaak niet genoeg. En juist dan springt de reisverzekering bij.

Waar kun je een reisverzekering afsluiten?

Ga dus goed verzekerd op reis en sluit een doorlopende reisverzekering af bij onder meer Ohra, ABN Amro, De Internationale (5 sterren van Moneyview in 2020 voor prijs), Allianz Global Assistance (5 sterren voor polisvoorwaarden van Moneyview in 2020, 2021 en 2022), FBTO, Centraal Beheer, Inshared en Unive (5 sterren voor prijs van Moneyview in 2020, 2021 en 2022). Kijk ook even naar de reisverzekering van de HEMA. Check voor je een verzekering afsluit, altijd eerst de polisvoorwaarden.

In het onderzoek is de reisverzekering van LTA Lifecard Travel Assistance nog niet meegenomen. Deze verzekeraar is al jaren actief in de Duits-sprekende landen, maar biedt sinds 2022 ook reisverzekeringen in Nederland.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.7/5 - (3 stemmen)

Tags

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.