Goed verzekerd op reis: Reisverzekering dekt meer dan alleen vakantieleed

Als het coronavirus één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel hoe belangrijk een goede reisverzekering is. Daarom de drie belangrijkste redenen om goed verzekerd op reis te gaan.

Check of je reisverzekering gevaarlijke sporten op vakantie dekt © Alekverov / Pixabay

Check of je reisverzekering gevaarlijke sporten op vakantie dekt © Alekverov / Pixabay

Je reisverzekering en het coronavirus

Het coronavirus kreeg in februari en maart 2020 de hele wereld in z’n greep. Ook de reissector werd niet gespaard. Cruisereizigers moesten in quarantaine omdat medereizigers met het coronavirus besmet bleken. Half maart moesten skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland gingen abrupt op slot. Maar het was helemaal code rood toen hele landen op slot gingen en luchtvaartmaatschappijen de Verenigde Staten niet meer in mochten. Het lijstje rampspoed waar vakantiegangers vanwege het coronavirus mee te maken kregen leek langer en langer te worden.

En dan hoop je maar dat al die toeristen goed verzekerd op reis gaan. Lees hier meer over het coronavirus en je verzekeringen.

Goed verzekerd op reis met een reisverzekering

Ook in normale tijden is het van belang dat je een goede reisverzekering afsluit. Als bijvoorbeeld je caravan afbrandt bij een bosbrand in Zuid-Europa wordt dat doorgaans wel vergoed door de caravanverzekering. Maar die dekt niet de kosten van repatriëring en eventuele extra verblijfkosten. Ook misgelopen vakantiedagen kun je claimen bij de reisverzekering. Wie goed verzekert op reis gaat, hoeft zich daar geen zorgen om te maken.

Onverwacht overlijden

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Je reisverzekering keert ook uit als jij of een van je reisgenoten eerder naar huis moet vanwege een onverwacht overlijden in de familie. Het moet daarbij wel om familieleden in de eerste of tweede graad zijn. Je favoriete oom, je peettante, maar ook je beste vriendin en je oppasbuurvrouw vallen daar niet onder. En het moet om een onverwacht overlijden gaan. Als je familielid al op sterven lag en je gaat toch op vakantie, dan kan de reisverzekering bij overlijden mogelijk niet uitkeren.

Goed verzekerd op reis vanwege medische kosten

Veel mensen denken nog steeds dat ze zonder reisverzekering kunnen, omdat ze toch geen waardevolle spullen meenemen. Maar dat kan een dure misvatting zijn. Want een van de belangrijkste redenen om goed verzekerd op reis te gaan met een goede reisverzekering, is de dekking van medische kosten. Die kunnen in het buitenland al snel torenhoog oplopen. En dat geldt niet alleen voor een rondreis door de Verenigde Staten. Ook bij een ski-ongeluk in Oostenrijk kom je al snel in een privé-kliniek terecht. Er worden wat extra fotootjes gemaakt, je moet voor de zekerheid een paar nachtjes blijven en de zorgkosten lopen lekker op. Je Nederlandse basisverzekering vergoedt binnen de Europese Unie alleen de kosten tot het Nederlandse zorgtarief en dat is vaak niet genoeg. En juist dan springt de reisverzekering bij.

Succesvol claimen bij de reisverzekering

Om een succesvolle claim bij de reisverzekering in te kunnen dienen, zijn er altijd een paar zaken die je direct moet regelen. Verzamel onmiddellijk bewijsmateriaal van je schade. Maak foto’s van je afgebrande caravan of die omgewaaide boom die precies over je vakantiehuisje viel. Doe bij diefstal aangifte bij de lokale politie. En bovenal: meldt het voorval onmiddellijk bij de alarmcentrale van je reisverzekering. De medewerkers daar weten wat ze moeten doen. Ze hebben contacten ter plaatse of kunnen desnoods met behulp van een tolk communiceren met de hulpdiensten ter plekke. Ook kunnen ze een eventuele repatriëring voor je regelen. En ze maken in hun systemen direct een digitaal dossier aan. Dat vergemakkelijkt na terugkeer de schade-afhandeling.

Heb je een pakketreis geboekt? Schakel dan ook je reisorganisator in. Zeker bij zwaar natuurgeweld ben je meestal niet het enige slachtoffer. Download voor je vertrek ook de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Daarmee krijg je actuele reisadviezen, maar je kunt bij rampen en aanslagen ook direct contact opnemen met het BZ Contactcenter.

Ga dus goed verzekerd op reis en sluit een reisverzekering af bij onder meer Ohra, ReaalNowgo, Hema, Allianz Global Assistance, ANWB Verzekeringen, Centraal Beheer en Unive. Via de vergelijkingstool hieronder kun je ook reisverzekeringen vergelijken en direct afsluiten. Check voor je een verzekering afsluit, altijd eerst de polisvoorwaarden.

Reisverzekeringen en huisdieren

Ga je op vakantie met je hond of kat? Kijk dan of je huisdierenverzekering, als je die hebt, standaard medische kosten in het buitenland vergoedt. Als dat niet zo is, dan kun je bij elke hondenverzekering of kattenverzekering een aanvullende reismodule afsluiten waarmee die kosten wel verzekerd zijn.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.