Ga naar de inhoud

Een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar

Wie graag een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar wil afsluiten, heeft behoorlijk veel keuze. Welke regionale zorgverzekeraars zijn er? En wat voor zorgverzekeringen bieden de 6 regionale zorgverzekeraars?

Een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar afsluiten heeft voordelen. Je kunt vaak bij alle zorgverleners in de buurt terecht. © Marek Studzinski / Pixabay
Een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar afsluiten heeft voordelen. Je kunt vaak bij alle zorgverleners in de buurt terecht. © Marek Studzinski / Pixabay

De markt voor zorgverzekeringen in ons land is verdeeld door negen conglomeraten van zorgverzekeraars. Samen bieden zij meer dan honderd zorgverzekeringen in alle mogelijke varianten aan. Achmea, VGZ, CZ en Menzis zijn de vier grootste zorgverzekeraars. Het gat met de daaropvolgende verzekeraars is groot. Maar er is ook nog steeds ruimte voor kleinere, regionale zorgverzekeraars.

Waarom een zorgverzekering bij een regionale zorgverzekering afsluiten?

Waarom zou je een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar afsluiten? De redenen daarvoor zijn divers. Vaak zijn mensen al jaren bij zo’n regionale zorgverzekeraar klant en zien ze geen reden om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen. Of ze houden wel van de kleinschaligheid die zo’n regionale zorgverzekeraar zegt te bieden. Waar landelijk opererende, grote zorgverzekeraars alleen per telefoon of mail bereikbaar zijn, hebben veel regionale zorgverzekeraars her en der in hun regio steunpunten, verzekeringswinkels of zorgwinkels waar je makkelijk nog even binnen kunt lopen. Dat laagdrempelige, persoonlijk contact vinden veel mensen belangrijk.

Zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar scoort goed

En een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar afsluiten heeft nog een voordeel: Zo’n verzekeraar heeft vaak met vrijwel alle zorgverleners en ziekenhuizen in z’n regio contracten afgesloten. Dat betekent dat je als verzekerde in de praktijk vaak een vrije zorgkeuze hebt, zonder meteen een iets duurdere restitutiepolis af te hoeven sluiten.

Veel van die regionale zorgverzekeraars hebben ook met zorgverleners buiten hun kerngebied contracten afgesloten, al dan niet via een zorginkooporganisatie. Dus ook klanten van buiten de eigen regio kunnen bij een regionale zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluiten. Sowieso geldt dat je bij spoedeisende hulp altijd geholpen wordt en in elk ziekenhuis terecht kunt, ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met de betreffende zorgverlener.

Verder steunen veel regionale zorgverzekeraars allerlei maatschappelijke projecten in hun regio. En uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit van inmiddels al weer enige tijd geleden blijkt dat een regionale zorgverzekeraar als Zorg en Zekerheid er, samen met Menzis, met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om het wegwerken van wachtlijsten. Kortom, de kleinere regionale zorgverzekeraars doen op veel terreinen niet onder voor de grote zorgverzekeraars.

Wie zijn eigenlijk die regionale zorgverzekeraars? We zetten er een aantal op een rij.

Regionale zorgverzekeraar DSW

Een van de bekendste regionale zorgverleners is DSW. Deze zorgverzekeraar uit Schiedam presenteert elk jaar kort na Prinsjesdag als eerste de premie voor de zorgverzekering voor het komende jaar. Die premie blijkt heel goed de richting aan te geven van wat de andere zorgverzekeraars gaan berekenen. DSW is na de grote vier inmiddels uitgegroeid tot de vijfde zorgverzekeraar van Nederland. Het van oorsprong Schiedamse bedrijf is vooral vertegenwoordigd in Zuid-Holland en hanteert een frisse no-nonsense filosofie. DSW biedt alleen een combinatiepolis aan met voor iedereen dezelfde premie.

De zorgverzekeraar biedt geen korting aan zorgcollectieven. Zo’n korting zou ten koste gaan van de premies van klanten die zich niet bij zo’n collectief kunnen aansluiten, vindt DSW. Sowieso mogen zorgverzekeraars in 2023 geen collectiviteitskorting meer geven op basisverzekeringen, alleen op aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen.

Zorg en Zekerheid: regionale zorgverzekeraar voor de Randstad

Geografisch gezien niet al te ver van DSW ligt het werkterrein van Zorg en Zekerheid. Deze verzekeraar zonder winstoogmerk komt uit Leiden en heeft de driehoek Amsterdam-Den-Haag-Utrecht als werkterrein. Bij Zorg en Zekerheid kunt u een budget naturapolis, een gewone naturapolis en een restitutiepolis afsluiten.

Wie in het noorden woont, kan een zorgverzekering van een regionale zorgverzekeraar afsluiten bij De Friesland. Deze zorgverzekeraar, die onderdeel is van Achmea, heeft ruim een half miljoen klanten en bestaal al 200 jaar. De Friesland biedt keuze uit een budgetpolis en een naturapolis. De restitutiepolis van De Friesland is in 2020 verdwenen.

Regionale zorgverzekeraars in Oost-Nederland

In het oosten van het land zijn de regionale zorgverzekeraars InTwente en Salland actief. De zorgverzekering van inTwente is ontwikkeld door DSW Zorgverzekeraar. De premie van de zorgverzekering van inTwente in 2023 is dan ook hetzelfde als die van DSW: € 137,50 per maand. Dat is de premie bij het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro. Al moeten we daarbij aantekenen dat DSW, en dus ook inTwente, uit protest tegen het eigen risico in de zorg, het wettelijk verplichte eigen risico al jaren met een tientje verlaagt.

Wie een regionale zorgverzekeraar in Overijssel en Gelderland zoekt, kan terecht bij Salland. Deze zorgverzekeraar bood via het merk Zorgdirect ook een online zorgverzekering aan, waarvoor iedereen in Nederland zich kan aanmelden. Maar dat merk is in 2023 opgeheven en Salland gaat landelijk werken. De zorgverzekering van Salland kost in 2023 134,90 euro per maand.

Ook ONVZ Zorgverzekeraar is al tachtig jaar actief als zorgverzekeraar. De voormalige ‘Onderlinge Nationale Verzekering tegen Ziekenhuiskosten’ is tegenwoordig gevestigd in Houten en is een van de leden van de Vereniging van Regionale Zorgverzekeraars. ONVZ is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk. Meer over ONVZ.

Via onderstaande vergelijker kunt u zorgverzekeringen 2023 vergelijken. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Static Template
5/5 - (1 stemmen)