Opstal- en inboedelverzekering: welke vergoedt wat?

woonverzekeringen afsluiten zodra je de sleutels van je huis krijgtWie een koophuis heeft, heeft waarschijnlijk meerdere woonverzekeringen afgesloten. Daaronder vallen de inboedel- en opstalverzekering. Als huurder ben je meestal alleen verantwoordelijk voor de eerste, want een huiseigenaar gaat over de opstal. Als er schade ontstaat aan of in huis, is het soms maar de vraag welke verzekering je hiervoor moet inzetten. Wat is het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering en welke zet je waarvoor in?

Opstalverzekering

Bijna iedereen met een eigen huis heeft waarschijnlijk een opstalverzekering. Een opstalverzekering wordt ook wel een brandverzekering genoemd. Het is een woonverzekering, net als de inboedelverzekering. De opstalverzekering verzekert schade aan alles wat nagelvastzit aan het huis. Denk hierbij aan een vloer en een keuken die je niet zonder schade te maken los kunt halen. Als je een hypotheek hebt, is deze verzekering in veel situaties verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Is het huis volledig jouw eigendom, dan mag je zelf bepalen of je deze verzekering afsluit. En woon je in een huurhuis dan is de eigenaar verantwoordelijk voor deze verzekering. De kans bestaat wel dat de kosten hiervoor in de huurprijs worden verrekend.

Met de opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door brand, ontploffing, water, storm, inbraak, diefstal en vandalisme. Daarbij geldt wel dat de schade niet te voorkomen was. Heb je schade aan of in huis door slecht onderhoud of doordat je een deur of raam open hebt laten staan terwijl er storm op komst was? Dan krijg je niets vergoed. Je kunt je ook uitgebreider verzekeren met een allriskverzekering, in dat geval krijg je ook schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen vergoed. Denk daarbij aan zelf aangerichte schade. Lees ook: Hoe wordt de herbouwwaarde van een woning berekend voor de opstalverzekering?

Inboedelverzekering

Al jouw persoonlijke bezittingen die je in je huis neerzet, vallen onder de inboedelverzekering als ze te verplaatsen zijn. Zoals eerder gemeld, is ook de inboedelverzekering een woonverzekering. Bij de inboedelverzekering gaat het om de waarde van je spullen. Stel dat er iets gebeurt, dan wil je natuurlijk wel dat je je spullen kunt vervangen en dat je niet zelf voor de schade hoeft te betalen. Maar niet alleen de spullen in huis zijn verzekerd, ook de spullen die je in het tuinhuisje, de schuur, garage of op jouw erf opgeslagen hebt meestal vallen onder deze verzekering. In het kort kun je zeggen dat alles wat ‘los’ ligt, verzekerd is met de inboedelverzekering.

Je kunt bij de inboedelverzekering vaak kiezen voor welk bedrag je je spullen verzekert. Dit hangt af van de waarde, oftewel wat moet je ervoor betalen als je het weer nieuw zou moeten kopen. Met de inboedelverzekering ben je verzekerd tegen dezelfde zaken als met de opstalverzekering. En ook hier heb je de allriskverzekering die net wat extra’s dekt. Lees ook wat de beste verzekeringen voor je inboedel en opstal zijn.

Verschil in het kort

Het verschil tussen deze twee verzekeringen is dus vrij eenvoudig; het woordje ‘in’ bij inboedel zegt het eigenlijk al. Alles wat in het huis staat wordt hiermee vergoed. Het moet dan wel los staan óf los te halen zijn. Een trap die je makkelijk los zou kunnen halen, zou dus ook onder de inboedelverzekering vallen in plaats van de opstal. Hetzelfde geldt voor de vloer. Ook bij een open haard die los staat of een bad dat te verplaatsen is gaat het om inboedel. Met de opstalverzekering wordt alles wat nagelvast zit aan de woning vergoed. Twijfel je? Vraag dan aan de verzekeraar waaronder de schade valt.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.