Ga naar de inhoud

Opstal- en inboedelverzekering: welke vergoedt wat?

Een opstal- en inboedelverzekering hoort bij de standaardverzekeringen die elke huizenbezitter zou moeten afsluiten. De opstalverzekering dekt schade aan je huis. De inboedelverzekering verzekert je spullen. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de opstal- en inboedelverzekering en waar je op moet letten bij het afsluiten van inboedel- en opstalverzekeringen.

Een opstal- en inboedelverzekering zijn een vast onderdeel van het verzekeringspakket dat elke bezitter van een koophuis hoort af te sluiten. Als huurder ben je meestal alleen verantwoordelijk voor de eerste, want een huiseigenaar gaat over de opstal. Als er schade ontstaat aan of in huis, is het soms maar de vraag welke verzekering je hiervoor moet inzetten. Wat is het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering en welke zet je waarvoor in?

Heb je een huis gekocht? Vergeet niet om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten © Pixabay
Heb je een huis gekocht? Vergeet niet om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten © Pixabay

Wat vergoedt de opstalverzekering?

Bijna iedereen met een eigen huis heeft waarschijnlijk een opstalverzekering. Een opstalverzekering wordt ook wel een brandverzekering genoemd. Het is een woonverzekering, net als de inboedelverzekering. De opstalverzekering verzekert schade aan alles wat nagelvastzit aan het huis. Denk hierbij aan een vloer en een keuken die je niet zonder schade te maken los kunt halen.

Opstalverzekering vaak verplicht

Als je een hypotheek hebt, is deze verzekering in veel situaties verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Is het huis volledig jouw eigendom, dan mag je zelf bepalen of je deze verzekering afsluit. En woon je in een huurhuis dan is de eigenaar verantwoordelijk voor deze verzekering. De kans bestaat wel dat de kosten hiervoor in de huurprijs worden verrekend.

Met de opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door brand, ontploffing, water, storm, inbraak, diefstal en vandalisme. Daarbij geldt wel dat de schade niet te voorkomen was. Heb je schade aan of in huis door slecht onderhoud of doordat je een deur of raam open hebt laten staan terwijl er storm op komst was? Dan krijg je niets vergoed. Je kunt je ook uitgebreider verzekeren met een allriskverzekering, in dat geval krijg je ook schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen vergoed. Denk daarbij aan zelf aangerichte schade.

Een opstalverzekering afsluiten kan onder meer bij Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden (beste uit de test van de Consumentenbond april 2023), Centraal Beheer, FBTO (allebei 5 sterren voor polisvoorwaarden van Moneyview in 2023), ABN amro, OHRA, Aegon, Univé en HEMA (opstal- en inboedelverzekering ineen).

Lees ook: Hoe wordt de herbouwwaarde van een woning berekend voor de opstalverzekering?

Wat dekt de inboedelverzekering?

Al jouw persoonlijke bezittingen die je in je huis neerzet, vallen onder de inboedelverzekering als ze te verplaatsen zijn. Zoals eerder gemeld, is ook de inboedelverzekering een woonverzekering. Bij de inboedelverzekering gaat het om de waarde van je spullen. Stel dat er iets gebeurt, dan wil je natuurlijk wel dat je je spullen kunt vervangen en dat je niet zelf voor de schade hoeft te betalen. Maar niet alleen de spullen in huis zijn verzekerd, ook de spullen die je in het tuinhuisje, de schuur, garage of op jouw erf opgeslagen hebt meestal vallen onder deze verzekering. In het kort kun je zeggen dat alles wat ‘los’ ligt, verzekerd is met de inboedelverzekering.

Je kunt bij de inboedelverzekering vaak kiezen voor welk bedrag je je spullen verzekert. Dit hangt af van de waarde, oftewel wat moet je ervoor betalen als je het weer nieuw zou moeten kopen. Met de inboedelverzekering ben je verzekerd tegen dezelfde zaken als met de opstalverzekering. En ook hier heb je de allriskverzekering die net wat extra’s dekt. Lees ook wat de beste verzekeringen voor je inboedel en opstal zijn.

Inboedelverzekering afsluiten

Inboedelverzekeringen afsluiten kan bij onder meer Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, Nationale Nederlanden, OHRA, Aegon, Inshared en ABN Amro. Nieuwsfeitje: De Extra Uitgebreide inboedelverzekering van Centraal Beheer en Inshared kregen in 2023 van Moneyview 5 sterren voor prijs.

Van de Consumentenbond kregen de allrisk inboedelverzekering van Centraal Beheer en FBTO in 2023 het predicaat beste inboedelverzekering uit de test. Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview gaf in juni 2023 5 sterren voor polisvoorwaarden aan de all risk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Vereniging Eigen Huis.

Inboedelverzekeringen zijn tussen 2017 en 2023 tussen de 3 en 14 procent goedkoper geworden, afhankelijk van de provincie waar je woont. Het kan dus geen kwaad om inboedelverzekeringen te vergelijken en te kijken of je elders niet goedkoper uit bent. Lees meer over de verschillende soorten inboedelverzekeringen.

Vergelijk opstal- en inboedelverzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Verschillen tussen de opstal- en inboedelverzekering in het kort

Het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering is dus vrij eenvoudig; het woordje ‘in’ bij inboedel zegt het eigenlijk al. Alles wat in het huis staat wordt hiermee vergoed. Het moet dan wel los staan óf los te halen zijn. Een trap die je makkelijk los zou kunnen halen, zou dus ook onder de inboedelverzekering vallen in plaats van de opstal. Hetzelfde geldt voor de vloer. Ook bij een open haard die los staat of een bad dat te verplaatsen is gaat het om inboedel. Met de opstalverzekering wordt alles wat nagelvast zit aan de woning vergoed. Twijfel je? Vraag dan aan de verzekeraar waaronder de schade valt.

Overigens is het handig om je opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat voorkomt gedoe als er schade is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2.3/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.