Een inboedelverzekering is zowel voor huiseigenaren als huurders een onmisbare verzekering. Bij schade aan je inboedel door diefstal, brand of lekkage zijn je spullen goed verzekerd. Maar wat valt er onder de verzekering voor je inboedel en waar kun je een inboedelverzekering afsluiten?

Laatst gewijzigd: 23 juni 2025.

Waarom heb je een inboedelverzekering nodig?

Met een inboedelverzekering is schade aan spullen in je huis gedekt. Het moet gaan om spullen die niet aard- en nagelvast bevestigd zijn, zoals dat in verzekeringstermen heet. Dus je inbouwvaatwasser en andere inbouwapparatuur vallen niet onder de inboedelverzekering, maar die losse magnetron of dat luxe koffieappartaat op het aanrecht vallen wel onder de inboedelverzekering. Alles wat wel nagelvast zit en in principe niet verhuisbaar is, valt onder de opstalverzekering. Verlijmd laminaat valt dus onder de opstalverzekering, maar kliklaminaat valt onder de inboedel, want die vloer kun je in theorie meeverhuizen.

Met een inboedelverzekering zijn jouw unieke spullen goed verzekerd  © Victoria Regen / Pixabay
Met een inboedelverzekering zijn jouw unieke spullen goed verzekerd © Victoria Regen / Pixabay

De schade aan je inboedel moet veroorzaakt zijn door brand, inbraak, diefstal, blikseminslag, wateroverlast, ontploffing, beroving, wind vanaf windkracht 7, schroeien en smelten. Ook opruimkosten na een schadegeval en kosten vervangende woonruimte vallen onder de inboedelverzekering.

Wat zijn de beste inboedelverzekeringen?

Een inboedelverzekering afsluiten kan bij onder meer ABN Amro, Allianz Direct, InShared, Centraal Beheer, FBTO, Nationale Nederlanden, Ikkieszelf van a.s.r en Univé. Lees ook hoe je op de beste inboedelverzekeringen van dit moment kunt afsluiten. De all risk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO zijn in 2023, 2024 en 2025 door de Consumentenbond beoordeeld als beste uit de test.

Bij onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview halen Centraal Beheer en FBTO eveneens de hoogste score van 5 sterrren voor de polisvoorwaarden van hun allrisk inboedelverzekeringen. Ook Interpolis, Lemonade en Zevenwouden krijgen voor polisvoorwaarden 5 sterren. Centraal Beheer, FBTO en Interpolis zijn alledrie merken van Achmea. Zij scoorden onder meer hoog door de dekking door schade als gevolg van indirecte neerslag en door de dekking voor huisdieren.

De experts van Moneyview gaven de 5 sterren voor prijs aan de Extra Uitgebreide Inboedelverzekeringen van Allianz Direct, InShared en Ikkieszelf van a.s.r.

Bij de beoordeling van inboedelverzekeringen op prijs scoorden uitsluitend Extra Uitgebreide Inboedelverzekering (EUG) het hoogst. Die bieden een wat beperktere dekking dan Allrisk Inboedelverzekeringen (AR). Daardoor scoren EUG-inboedelverzekeringen het best op prijs en komen AR-inboedelverzekeringen als beste uit de onderzoeken als je alleen naar de polisvoorwaarden kijkt.

Doe zelf verderop in dit artikel een vergelijking om te zien welke inboedelverzekering qua prijs, dekking en polisvoorwaarden het beste bij jouw situatie past.

Inboedelverzekering en waterschade

Over schade door water is na de overstromingen in Limburg het nodige te doen geweest. Voor inboedelverzekeringen geldt dat waterschade door neerslag en terugstromend rioolwater wel gedekt is. Maar voor neerslag die door overstromingen voor schade zorgt (en dus niet van boven komt), ontstonden veel problemen.

Om gedoe tussen verzekeraars te voorkomen sluiten veel mensen met een eigen huis hun inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af. Dan spreken we meestal van een woonverzekering. Woon je in een huurwoning? Dan hoef je alleen maar een inboedelverzekering af te sluiten. De verhuurder moet een opstalverzekering afsluiten.

Vergelijk alles-in-een woonverzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Maar hoe zit het met losse spullen die niet in huis, maar bijvoorbeeld in de tuin, onder een terrasoverkapping of in een schuurtje staan? Vallen die onder de verzekering van je inboedel? Dat hangt van de inboedelpolis af. Verzekeraars bieden tegenwoordig een uitgebreide opstalverzekering, een extra uitgebreide opstalverzekering en een allrisk opstalverzekering aan. De dekking van die inboedelverzekeringen verschilt, dus check altijd de polisvoorwaarden.

Dekt de inboedelverzekering losse spullen in de schuur?

Bij veel inboedelpolissen zijn losse spullen zoals een barbecue, elektrische grasmaaier, kamado, e-bikes, fietsen en speed-pedelecs gedekt als ze in een bijgebouw staan. En onder een bijgebouw verstaan verzekeraars een schuur, een carport, een overkapping, een garage, een veranda, maar ook een buitenkeuken en een tuinhuisje. Schade aan die bijgebouwen zelf zijn vaak verzekerd via de opstalverzekering, maar die moeten dan wel in de polisvoorwaarden van de opstalverzekering zijn opgenomen. Ook als je zonnepanelen hebt, moet je even de polisvoorwaarden van je opstalverzekeringen checken.

De inboedel van een bijgebouw valt doorgaans ook onder je inboedelverzekering, maar controleer ook hier even de polisvoorwaarden. Bij fietsverzekeringen wordt steeds vaker de eis gesteld dat de diefstal uit een schuur alleen gedekt is als de fiets in de schuur op slot staat.

Beperkende voorwaarden voor losse spullen buiten

Het kan ook zijn dat in de inboedelpolis beperkende voorwaarden staan voor losse spullen die buiten staan. Denk aan de robotmaaier, tuinstoelen en parasols die buiten in de tuin of op je oprit staan. Het kan zijn dat je inboedelverzekering niet hoeft uit te keren als die losse objecten schade oplopen door storm, regen of hagel. Ook diefstal kan van dekking uitgesloten worden. Spullen in een opslag vallen vaak onder de verzekering van je inboedel, maar geef dat wel even door aan je verzekeraar. Dat geldt ook als je vanwege een verhuizing tijdelijk spullen op twee adressen hebt staan. Ook dat moet je even doorgeven, zodat je spullen niet alleen op beide adressen gedekt zijn, maar ook tijdens het verhuizen.

Neem ook even met je verzekeraar contact op als je veel kostbaarheden hebt of als de waarde daarvan een bepaald bedrag te boven gaat. Het kan zijn dat je daar een extra kostbaarhedenverzekering voor moet afsluiten.

Huisdier gedekt door de inboedelverzekering

Veel mensen beschouwen hun huisdier als lid van het gezin, maar in verzekeringstermen is een huisdier een object. Volgens de Consumentenbond valt schade aan en door huisdieren ook onder de inboedelpolis, tenzij dit expliciet is uitgesloten. Wel hebben sommige inboedelverzekeringen de schade aan en door huisdieren beperkt. Ook hier geldt: check de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering.

Beperkte dekking contant geld

Sinds het advies van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer om wat contant geld achter de hand te houden voor een noodsituatie, bewaren mensen misschien meer geld in huis dan ze voorheen deden. De meeste inboedelverzekeringen dekken maar een bepaalde hoeveelheid contant geld en die is niet al te hoog. Check dus even je polisvoorwaarden.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.