De 11 beste woonverzekeringen van dit moment

Wie op zoek is naar een inboedelverzekering, opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kan daarvoor bij tal van verzekeraars terecht. Maar wat zijn de beste woonverzekeringen van 2021? Moneyview zocht het uit.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview stelt elk jaar een lijstje van beste inboedelverzekeringen en beste opstalverzekeringen op. Daarbij worden per woonverzekering aparte ranglijsten gemaakt van de beste verzekering qua prijs, maar er is ook een ranglijst van verzekeraars met de beste voorwaarden. Opvallend vaak komen in die lijstjes de namen van bekende verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden, Inshared, OHRA en Centraal Beheer voor.

De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay
De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay

De beste inboedelverzekeringen van dit moment

Maar de lijst van beste woonverzekeringen van 2021 ziet er toch iets anders uit. Bij de beste woonverzekeringen voor je inboedel gaan de vijf sterren voor beste polisvoorwaarden bij de allrisk inboedelverzekeringen naar Inshared, Lemonade en Vereniging Eigen Huis. Lemonade kwam dit voorjaar ook bij de Consumentenbond als beste allrisk inboedelverzekering uit de test. Lemonade pakte bij Moneyview veel punten door de ruime dekking, onder meer voor fietsendiefstal buitenshuis die ook onder de inboedelverzekering valt. Inshared scoorde hoog dankzij onder meer de ruime dekking voor schade door vandalisme.

De inboedelverzekeringen met de beste prijs

De inboedelverzekeringen met de beste prijs in 2021 zijn de extra uitgebreide inboedelverzekeringen Centraal Beheer, Verzekeruzelf en Allianz Direct, het voormalige Allsecur. Allrisk inboedelverzekeringen zijn duurder dan extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Vandaar dat er geen allrisk inboedelverzekeringen het beste scoren op prijs.

Opvallend is dat de gemiddelde premies van inboedelverzekeringen de afgelopen vijf jaar met 8% zijn gedaald. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Volgens de Moneyview-deskundigen komt dat mogelijk doordat bepaalde dekkingen, zoals voor mobiele elektronica, niet meer onder de standaard dekking vallen. Per regio zijn er overigens grote premieverschillen. Net als bij autoverzekeringen zijn de premies voor woonverzekeringen het hoogst in Limburg en dus niet in de Randstad. De goedkoopste inboedelverzekeringen worden afgesloten in Zeeland.

De beste inboedelverzekeringen volgens de Consumentenbond in 2021

De Consumentenbond gaf in mei 2021 haar oordeel over de beste inboedelverzekeringen. Tot beste allrisk inboedelverzekering uit de test werd uitgeroepen Lemonade (9,3), gevolgd door ING. Vlak daarachter kwamen achtereenvolgens Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en ABN Amro.

Hou er bij een allrisk inboedelverzekering rekening mee dat niet alle risico’s gedekt zijn, waarschuwen de onderzoekers van Moneyview. Schade aan elektronische apparaten door vallen of stoten is maar bij eenderde van de inboedelverzekeringen gedekt. In de andere gevallen moet je daarvoor een aparte module voor afsluiten.

De beste opstalverzekeringen in 2021

Ook bij beste opstalverzekeringen voor je huis kwamen een aantal bekende namen terug. Wie puur kijkt naar de prijs kan volgens Moneyview het beste een opstalverzekering afsluiten bij Aiianz Direct (extra uitgebreid), ANWB (allrisk) of Vereniging Eigen Huis (all risk). In 2020 scoorden de Basis opstalverzekering van Verzekeruzelf, de allrisk opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis of de extra uitgebreide opstalverzekering van Allianz Direct het hoogst op het onderdeel prijs. De verzekeringen van Vereniging Eigen Huis zijn alleen voor leden af te sluiten.

De beste opstalverzekeringen qua voorwaarden zijn in 2021 de allrisk opstalverzekering van Inshared, ING en Vereniging Eigen Huis. Inshared kent onder meer een ruime dekking voor schade als gevolg van een verbouwing van je huis.

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2021

Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt onder de woonverzekeringen. Onderzoeksbureau Moneyview gaf in september 2021 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan de aansprakelijkheidsverzekeringen van ASR, ING en Vereniging Eigen Huis. De vijf sterren voor prijs gingen naar de AVP’s van AON, United Insurance en Vereniging Eigen Huis.

Woonverzekering in één pakket

Wie zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar wil afsluiten, en dat is wel handig, kan dus goed terecht bij Nationale-Nederlanden, Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis. Kijk ook even of het interessant is de twee woonverzekeringen uit te breiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering. Bij veel verzekeraars kun je dan een pakketverzekering afsluiten. Dat kan je weliswaar korting opleveren. Maar het is altijd verstandig om even te vergelijken of je met losse polissen niet goedkoper uit bent of betere voorwaarden krijgt. Lees ook wat de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van dit moment zijn.

Vergelijk inboedelverzekeringen op premie én polisvoorwaarden.

Woonverzekeringen bieden soms minder dekking voor elektronica

En er zijn meer zaken waar je bij het afsluiten van woonverzekeringen op moet letten. Zo valt het de onderzoekers van Moneyview al jaren op dat sommige verzekeraars voor laptops en smartphones bij inboedelverzekeringen een hoger eigen risico hanteren. Andere verzekeraars hebben smartphones en andere mobiele elektronica uit de gewone inboedelverzekering gehaald. Je laptop, smartwatch of smartphone verzekeren kan dan alleen via een aparte module. Ook verschilt het nogal wat onder de dekking ‘mobiele elektronica’ wordt verstaan.

En in 2018 ontdekten de onderzoekers dat jongeren kennelijk als groep met een hoger risico worden gezien. Zij kregen bij het vergelijken van opstalverzekeringen vaak een hogere premie voorgeschoteld. Het verschil met andere consumenten kon bij de opstalverzekeringen tot 20 procent oplopen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

5/5 - (1 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen