De 11 beste woonverzekeringen van dit moment

Wie op zoek is naar een inboedelverzekering, opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kan daarvoor bij tal van verzekeraars terecht. Maar wat zijn de beste woonverzekeringen van 2022? Moneyview zocht het uit.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview stelt elk jaar een lijstje van beste inboedelverzekeringen en beste opstalverzekeringen op. Daarbij worden per woonverzekering aparte ranglijsten gemaakt van de beste verzekering qua prijs, maar er is ook een ranglijst van verzekeraars met de beste voorwaarden. Opvallend vaak komen in die lijstjes de namen van bekende verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden, Inshared, OHRA en Centraal Beheer voor.

De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay
De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay

De beste inboedelverzekeringen van dit moment

Maar de lijst van beste woonverzekeringen van 2022 ziet er toch iets anders uit. Bij de beste woonverzekeringen voor je inboedel gaan de vijf sterren voor beste polisvoorwaarden bij de allrisk inboedelverzekeringen naar Lemonade, rhion en Vereniging Eigen Huis. Lemonade kwam in het voorjaar van 2021 ook bij de Consumentenbond als beste allrisk inboedelverzekering uit de test. Lemonade pakte bij Moneyview veel punten door de ruime dekking, onder meer voor fietsendiefstal buitenshuis die ook onder de inboedelverzekering valt.

Inshared scoorde in 2021 nog hoog dankzij onder meer de ruime dekking voor schade door vandalisme. Maar in 2022 valt de all risk inboedelverzekering van Inshared buiten de top drie beste inboedelverzekeringen van Moneyview.

De inboedelverzekeringen met de beste prijs in 2022

De inboedelverzekeringen met de beste prijs in 2022 zijn de extra uitgebreide inboedelverzekeringen Centraal Beheer, de extra uitgebreide inboedelverzekering van FBTO en de inboedelverzekering van Allianz Direct. Allrisk inboedelverzekeringen zijn duurder dan extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Vandaar dat er geen allrisk inboedelverzekeringen het beste scoren op prijs.

Per regio zijn er overigens grote premieverschillen. Net als bij autoverzekeringen zijn de premies voor woonverzekeringen het hoogst in Limburg en dus niet in de Randstad. De goedkoopste inboedelverzekeringen worden afgesloten in Zeeland. Vergelijk dus verderop in dit artikel inboedelverzekeringen, om te zien welke inboedel- of complete woonverzekering het beste bij jouw situatie past.

De beste inboedelverzekeringen volgens de Consumentenbond

De meest recente test van inboedelverzekeringen van de Consumentenbond dateert uit oktober 2022. Tot beste allrisk inboedelverzekering uit de test werd uitgeroepen Centraal Beheer, FBTO, en ING. Deze all risk inboedelverzekeringen scoorden een 8,2. Lemonade, dat in 2021 nog beste inboedelverzekering uit de test was, kreeg in 2022 een 8,0.

Hou er bij een allrisk inboedelverzekering rekening mee dat niet alle risico’s gedekt zijn, waarschuwen de onderzoekers van Moneyview. Schade aan elektronische apparaten door vallen of stoten is maar bij eenderde van de inboedelverzekeringen gedekt. In de andere gevallen moet je daarvoor een aparte module voor afsluiten.

De beste opstalverzekeringen in 2022

Ook bij beste opstalverzekeringen voor je huis uit het onderzoek van Moneyview kwamen in 2022 een aantal bekende namen terug. Wie puur kijkt naar de prijs kan volgens Moneyview het beste de Basis opstalverzekering van Verzekeruzelf (extra uitgebreide opstalverzekering), de extra uitgebreide opstalverzekering van Allianz Direct of de allrisk opstalverzekering van ANWB afsluiten.

De beste opstalverzekeringen qua voorwaarden zijn in 2022 de allrisk opstalverzekering van Centraal Beheer en FBTO, ING en Vereniging Eigen Huis. Woonverzekeringen van Vereniging Eigen Huis zijn alleen door leden af te sluiten.

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2022

Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt onder de woonverzekeringen. Onderzoeksbureau Moneyview gaf in september 2022 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO, Lemonade, ING en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) De vijf sterren voor prijs gingen naar de AVP’s van AON, ANWB (alleen leden) en Vereniging Eigen Huis (alleen leden).

Woonverzekering in één pakket

Wie zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar wil afsluiten, en dat is wel handig, kan dus goed terecht bij Nationale-Nederlanden, Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis. Kijk ook even of het interessant is de twee woonverzekeringen uit te breiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering. Bij veel verzekeraars kun je dan een pakketverzekering afsluiten. Dat kan je weliswaar korting opleveren. Maar het is altijd verstandig om even te vergelijken of je met losse polissen niet goedkoper uit bent of betere voorwaarden krijgt. Lees ook wat de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van dit moment zijn.

Vergelijk inboedelverzekeringen op premie én polisvoorwaarden.

Alles-in-een-woonverzekeringen vergelijken

De onderzoekers van Moneyview keken naar de meest kale dekking en lieten extra’s zoals glasbreuk, kostbaarhedendekking, huurders- en eigenaarsbelang, mobiele elektronica of buitenhuisdekking buiten beschouwing. Om te zien wat in jouw geval de beste woonverzekeringen zijn, kun je via de module hieronder woonverzekeringen vergelijken. Na het invullen van een paar gegevens kun je in de volgende schermen ook extra dekkingen aanvinken. Het gaat om woonverzekeringspakketten met een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Woonverzekeringen bieden soms minder dekking voor elektronica

En er zijn meer zaken waar je bij het afsluiten van woonverzekeringen op moet letten. Zo valt het de onderzoekers van Moneyview al jaren op dat sommige verzekeraars voor laptops en smartphones bij inboedelverzekeringen een hoger eigen risico hanteren. Andere verzekeraars hebben smartphones en andere mobiele elektronica uit de gewone inboedelverzekering gehaald. Je laptop, smartwatch of smartphone verzekeren kan dan alleen via een aparte module. Ook verschilt het nogal wat onder de dekking ‘mobiele elektronica’ wordt verstaan.

En in 2018 ontdekten de onderzoekers dat jongeren kennelijk als groep met een hoger risico worden gezien. Zij kregen bij het vergelijken van opstalverzekeringen vaak een hogere premie voorgeschoteld. Het verschil met andere consumenten kon bij de opstalverzekeringen tot 20 procent oplopen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen