De 11 beste woonverzekeringen van dit moment

Wie op zoek is naar een inboedelverzekering of een opstalverzekering kan daarvoor bij tal van verzekeraars terecht. Maar wat zijn de beste woonverzekeringen van 2020? Moneyview zocht het uit.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview stelt elk jaar een lijstje van beste inboedelverzekeringen en beste opstalverzekeringen op. Daarbij worden per woonverzekering aparte ranglijsten gemaakt van de beste verzekering qua prijs, maar er is ook een ranglijst van verzekeraars met de beste voorwaarden. Opvallend vaak komen in die lijstjes de namen van bekende verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden, Inshared, OHRA en Centraal Beheer voor.

De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay
De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay

De beste inboedelverzekeringen van dit moment

Dat is in de lijst van beste woonverzekeringen van 2020 niet anders. Dus ook bij de beste woonverzekeringen voor je inboedel staat een bekend rijtje verzekeraars in de top drie. In het onderzoek van Moneyview, dat in juni 2020 is gepubliceerd, gaan de vijf sterren voor beste prijs bij de extra uitgebreide inboedelverzekeringen naar Centraal Beheer, Verzekeruzelf en Allianz Direct, het voormalige Allsecur.

De inboedelverzekeringen met de beste voorwaarden

De inboedelverzekeringen met de beste voorwaarden waren de allrisk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, ING en Interpolis. De Allrisk Maatwerk inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden had in 2018 en 2019 vijf sterren voor voorwaarden gekregen. Allrisk inboedelverzekeringen zijn duurder dan extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Vandaar dat er geen allrisk inboedelverzekeringen het beste scoren op prijs.

De beste inboedelverzekeringen volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond gaf in september 2020 haar oordeel over de beste inboedelverzekeringen. Dat waren achtereenvolgens ING (beste uit de test met een 8,8), Centraal Beheer (8,6), FBTO (8,5), ABN Amro (8,4) en Interpolis (8,4),

De beste opstalverzekeringen in 2020

Ook bij beste opstalverzekeringen voor je huis kwamen een aantal bekende namen terug. Wie puur kijkt naar de prijs kan volgens Moneyview het beste een opstalverzekering afsluiten bij de Basis opstalverzekering van Verzekeruzelf, de allrisk opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis of de extra uitgebreide opstalverzekering van Allianz Direct. De verzekeringen van Vereniging Eigen Huis zijn alleen voor leden af te sluiten.

De beste opstalverzekeringen qua voorwaarden zijn de Maatwerk all in All Risk woonhuisverzekering van Nationale Nederlanden, de allrisk opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis en de allrisk opstalverzekering van Unigarant. Deze beste opstalverzekeringen scoren goed op het onderdeel glasschade. En bij Nationale Nederlanden is ook schade door vochtdoorlating via de muren gedekt.

Woonverzekering in één pakket

Wie zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar wil afsluiten, en dat is wel handig, kan dus goed terecht bij Nationale-Nederlanden, Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis. Kijk ook even of het interessant is de twee woonverzekeringen uit te breiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering. Bij veel verzekeraars kun je dan een pakketverzekering afsluiten. Dat kan je weliswaar korting opleveren. Maar het is altijd verstandig om even te vergelijken of je met losse polissen niet goedkoper uit bent of betere voorwaarden krijgt. Lees ook wat de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van dit moment zijn.

Vergelijk inboedelverzekeringen op premie én polisvoorwaarden.

Woonverzekeringen bieden soms minder dekking voor elektronica

En er zijn meer zaken waar je bij het afsluiten van woonverzekeringen op moet letten. Zo valt het de onderzoekers van Moneyview al jaren op dat sommige verzekeraars voor laptops en smartphones bij inboedelverzekeringen een hoger eigen risico hanteren. Andere verzekeraars hebben smartphones en andere mobiele elektronica uit de gewone inboedelverzekering gehaald. Je laptop, smartwatch of smartphone verzekeren kan dan alleen via een aparte module. Ook verschilt het nogal wat onder de dekking ‘mobiele elektronica’ wordt verstaan.

En in 2018 ontdekten de onderzoekers dat jongeren kennelijk als groep met een hoger risico worden gezien. Zij kregen bij het vergelijken van opstalverzekeringen vaak een hogere premie voorgeschoteld. Het verschil met andere consumenten kon bij de opstalverzekeringen tot 20 procent oplopen.

Deel dit met je vrienden!