Ga naar de inhoud

De 12 beste woonverzekeringen van dit moment

Wat zijn de beste woonverzekeringen van 2023? De Consumentenbond en Moneyview zochten het uit. Wij zetten de beste inboedelverzekeringen, opstalverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen op een rij. Daarmee kun jij woonverzekeringen vergelijken en de beste verzekering voor jouw situatie afsluiten.

Laatst gewijzigd: 30 november 2023.

Wie op zoek is naar een inboedelverzekering, opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering (AVP) kan bij veel verzekeraars terecht. Maar het aanbod aan woonverzekeringen is zo groot dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Wij kijken daarom naar hoe onafhankelijke onderzoekers de beste opstalverzekering, inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering beoordelen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview stelt elk jaar een lijstje van beste inboedelverzekeringen en beste opstalverzekeringen op. Daarbij worden per woonverzekering aparte ranglijsten gemaakt van de beste verzekering qua prijs, maar er is ook een ranglijst van verzekeraars met de beste voorwaarden. Opvallend vaak komen in die lijstjes de namen van bekende verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden, Inshared, OHRA en Centraal Beheer voor.

De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay
De beste woonverzekeringen op een rij © Pixabay

De beste woonverzekeringen voor je inboedel van dit moment

Bij de beste woonverzekeringen voor je inboedel gaf Moneyview vijf sterren voor beste polisvoorwaarden bij de allrisk inboedelverzekeringen naar Centraal Beheer, Interpolis en de Vereniging Eigen Huis.

Inshared scoorde in 2021 nog hoog dankzij onder meer de ruime dekking voor schade door vandalisme. Maar in 2022 valt de all risk inboedelverzekering van Inshared buiten de top drie beste inboedelverzekeringen van Moneyview.

De inboedelverzekeringen met de beste prijs in 2023

De inboedelverzekeringen met de beste prijs in 2023 zijn volgens Moneyview de extra uitgebreide inboedelverzekeringen Centraal Beheer, de extra uitgebreide inboedelverzekering van Inshared en de extra uitgebreide inboedelverzekering van a.s.r. Allrisk inboedelverzekeringen zijn duurder dan extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Vandaar dat er geen allrisk inboedelverzekeringen het beste scoren op prijs.

Het overzicht van beste woonverzekeringen van 2023 laat iets opvallends zien: terwijl zo ongeveer alles duurder is geworden, is de gemiddelde premie van inboedelverzekeringen sinds 2017 juist gedaald. Wel zijn er grote premieverschillen per provincie. In Limburg betaal je gemiddeld de hoogste premie voor je inboedelverzekering. Dat is bij autoverzekeringen ook zo. In Zeeland is de inboedelverzekering doorgaans het goedkoopst. Vergelijk dus verderop in dit artikel inboedelverzekeringen, om te zien welke inboedel- of complete woonverzekering het beste bij jouw situatie past.

De beste inboedelverzekeringen volgens de Consumentenbond

De meest recente test van inboedelverzekeringen van de Consumentenbond dateert uit oktober 2023. De beste all risk inboedelverzekering uit de test is de inboedelverzekering van Centraal Beheer en FBTO. Die inboedelpolissen waren ook al in 2022 en in de voorjaarstest in 2023 beste inboedelverzekering uit de test. De all risk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO scoorden een 8,4.

Nieuw in de test van oktober 2023 is dat ook de inboedelverzekering van Interpolis bij de best geteste inboedelverzekeringen staat. De extra uitgebreide inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO scoorden een 8,0. De inboedelverzekeringen van Noorderlinge Verzekeraars en Rhion scoorden een 8,1 in de oktober test van inboedelverzekeringen.

Hou er bij een allrisk inboedelverzekering rekening mee dat niet alle risico’s gedekt zijn, waarschuwen de onderzoekers van Moneyview. Schade aan elektronische apparaten door vallen of stoten is maar bij eenderde van de inboedelverzekeringen gedekt. In de andere gevallen moet je daarvoor een aparte module voor afsluiten.

De beste opstalverzekeringen in 2023

Ook bij beste opstalverzekeringen voor je huis uit het onderzoek van Moneyview kwamen in 2023 een aantal bekende namen terug. Wie puur kijkt naar de prijs kan volgens Moneyview het beste de opstalverzekering van Aegon (Opstal Flex Basis), de extra uitgebreide woonhuisverzekering van Ik Kies Zelf van a.s.r of de Super Uitgebreide Opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis afsluiten.

De beste opstalverzekeringen qua voorwaarden zijn in 2023 de allrisk opstalverzekering van Centraal Beheer en FBTO, SNS en Vereniging Eigen Huis. Woonverzekeringen van Vereniging Eigen Huis zijn alleen door leden af te sluiten.

De beste opstalverzekeringen volgens de Consumentenbond

In april 2023 publiceerde de Consumentenbond een nieuwe test van opstalverzekeringen. De allrisk opstalverzekeringen van Nationale-Nederlanden en SNS kregen een 8,9 en kwamen daarmee als beste uit de test. Direct daarachter kwamen, eveneens met hoge scores, de Woonhuisverzekering Maatwerk All-in van Nationale-Nederlanden (8,8). De allrisk Opstalgarant verzekering van Centraal Beheer, de allrisk Woonhuisverzekering van FBTO en de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis kregen elk een 8,7.

In de test van de Consumentenbond behaalden de beste woonverzekeringen hoge scores op onderdelen als de onbeperkte herbouwwaardegarantie, de ruime glasdekking, de ruime vergoeding van bijkomende kosten en de overstromingsdekking.

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen in 2023

Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt onder de woonverzekeringen. Onderzoeksbureau Moneyview gaf in september 2022 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO, ING en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) De vijf sterren voor prijs gingen naar de AVP’s van OHRA, Lancyr en Vereniging Eigen Huis (alleen leden).

De Consumentenbond riep in 2023 de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van Vereniging Eigen Huis tot beste uit de test. Nadeel is wel dat die aansprakelijkheidsverzekering alleen voor leden is af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering van Nationale Nederlanden eindigde op de tweede plaats. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ASR en ASN (allebei met sterdekking) eindigden op de derde plaats.

De beste woonverzekering in één pakket

Wie zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar wil afsluiten, en dat is wel handig, kan dus goed terecht bij Nationale-Nederlanden, Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis. Kijk ook even of het interessant is de twee woonverzekeringen uit te breiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering. Bij veel verzekeraars kun je dan een pakketverzekering afsluiten. Dat kan je weliswaar korting opleveren. Maar het is altijd verstandig om even te vergelijken of je met losse polissen niet goedkoper uit bent of betere voorwaarden krijgt. Lees ook wat de beste aansprakelijkheidsverzekeringen van dit moment zijn.

Vergelijk inboedelverzekeringen op premie én polisvoorwaarden.

Alles-in-een-woonverzekeringen vergelijken

De onderzoekers van Moneyview keken naar de meest kale dekking en lieten extra’s zoals glasbreuk, kostbaarhedendekking, huurders- en eigenaarsbelang, mobiele elektronica of buitenhuisdekking buiten beschouwing. Om te zien wat in jouw geval de beste woonverzekeringen zijn, kun je via de module hieronder woonverzekeringen vergelijken. Na het invullen van een paar gegevens kun je in de volgende schermen ook extra dekkingen aanvinken. Het gaat om woonverzekeringspakketten met een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Woonverzekeringen bieden soms minder dekking voor elektronica

En er zijn meer zaken waar je bij het afsluiten van woonverzekeringen op moet letten. Zo valt het de onderzoekers van Moneyview al jaren op dat sommige verzekeraars voor laptops en smartphones bij inboedelverzekeringen een hoger eigen risico hanteren. Andere verzekeraars hebben smartphones en andere mobiele elektronica uit de gewone inboedelverzekering gehaald. Je laptop, smartwatch of smartphone verzekeren kan dan alleen via een aparte module. Ook verschilt het nogal wat onder de dekking ‘mobiele elektronica’ wordt verstaan.

En in 2018 ontdekten de onderzoekers dat jongeren kennelijk als groep met een hoger risico worden gezien. Zij kregen bij het vergelijken van opstalverzekeringen vaak een hogere premie voorgeschoteld. Het verschil met andere consumenten kon bij de opstalverzekeringen tot 20 procent oplopen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)