Ga naar de inhoud

Rechtsbijstandverzekeringen: veelgestelde vragen en antwoorden

De aanbiedingen voor rechtsbijstandverzekeringen vliegen je als consument om de oren. Maar wat heb je aan zo’n verzekering en waar moet je bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering op letten?

Laatst gewijzigd: 6 oktober 2023.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Bij de beste rechtsbijstandverzekeringen kunt u kiezen uit verschillende modules voor bijvoorbeeld familieconflicten, geschillen rond wonen of problemen met uw werkgever. © Javaistan / Pixabay.
Bij de beste rechtsbijstandverzekeringen kunt u kiezen uit verschillende modules voor bijvoorbeeld familieconflicten, geschillen rond wonen of problemen met uw werkgever. © Javaistan / Pixabay.

Met een rechtsbijstandverzekering verzekert u zich voor juridisch advies en juridische bijstand. U krijgt met een rechtsbijstandverzekering dus een dienst en geen geld. Wel heeft u recht op vrije advocaatkeuze, zo heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Ook hebben diverse rechtsbijstandsverzekeraars de hoogte van het eigen risico en de maximale vergoeding bij een vrije advocaatkeuze aangepast. Bekijk wat de beste rechtsbijstandverzekering van dit moment is. En lees dan ook wat voor andere soorten schades de beste verzekering is.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Via de module hieronder kun je zelf rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Vul de gevraagde gegevens in. In een tweede stap kun je desgewenst de modules aanvinken waarvoor je een dekking wilt hebben.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Rechtsbijstandverzekeringen zijn goedkoper dan veel mensen denken. Een complete rechtsbijstandverzekering voor een gezin is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 250 euro. Rechtsbijstandverzekeringen voor alleenstaanden zijn goedkoper. U bent dan soms al minder dan 200 euro kwijt. Ook kunt u besparen op een rechtsbijstandverzekering als u minder modules afneemt en alleen die onderdelen afsluit die u ook echt nodig heeft. Maar let op: de prijs is niet het enige dat bepaalt of een rechtsbijstandverzekering bij u past. Ga daarom eerst rechtsbijstandverzekeringen vergelijken en vraag gratis en vrijblijvend offertes op.

Wat valt er onder een rechtsbijstandverzekering?

Dat hangt helemaal van de verzekeraar af. U kunt kiezen voor een rechtsbijstandverzekering die alle mogelijke juridische terreinen dekt. Maar er zijn steeds meer aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen bij wie u modules kunt afsluiten voor bijvoorbeeld vervoer, wonen, arbeid, consumentenzaken, inkomen. Dat geldt onder meer voor ABN Amro, Nationale Nederlanden, FBTO, Aegon en InShared.

Wat zijn de beste rechtsbijstandverzekeringen?

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro eindigde de afgelopen jaren bij onderzoeken van de Consumentenbond naar rechtsbijstandverzekering steevast op de eerste plaats. Maar in december 2021 waren de rechtsbijstandverzekeringen van InShared en HEMA de beste rechtsbijstandverzekering uit de test. Deze verzekeraars hadden de polisvoorwaarden van hun rechtsbijstandverzekering dusdanig verbeterd dat ze ABN Amro met een tiende punt versloegen. De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro eindigde daardoor op de tweede plaats. De rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis eindigden op de derde plaats.

In oktober 2022 kregen de rechtsbijstandverzekeringen van ANWB/Unigarant het predikaat beste rechtsbijstandverzekering uit de test. Zij hadden kort daarvoor de polisvoorwaarden verbeterd. Direct daarna kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van ABN AmroInShared en HEMA. Voor 2022 is geen beste koop rechtsbijstandverzekering gepubliceerd, voor zover wij weten. Een recentere test van beste rechtsbijstandverzekeringen van de Consumentenbond hebben we nog niet gezien.

De beste rechtsbijstandverzekeringen in 2023

Gelukkig heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview in oktober 2023 een nieuw onderzoek naar de beste rechtsbijstandverzekeringen gepubliceerd. De onderzoekers van Moneyview delen altijd 5 sterren uit voor de prijs van een verzekering en vijf sterren voor de polisvoorwaarden. De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden, ING en ANWB/Unigarant. De vijf sterren voor premie werden gegeven aan de rechtsbijstandverzekeringen van Univé, De Internationale en Interpolis

Welke modules kies je bij een rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekeringen waarbij je modules voor een of meer deelgebieden kunt afsluiten, zijn vaak goedkoper, omdat ze maar een beperkt aantal juridische terreinen dekken. Met een rechtsbijstandverzekering voor arbeid bijvoorbeeld krijgt u geen dekking als u juridische hulp bij een burenruzie nodig heeft. Voorts kunt u ook bij uw autoverzekering rechtsbijstand voor verkeerszaken meeverzekeren.

Bij Univé bijvoorbeeld kunt u aparte rechtsbijstandverzekeringen afsluiten voor juridische hulp bij bouwfouten, bij een miskoop, bij een conflict met een telecomprovider, of een verzekering voor rechtshulp bij ontslag. De rechtsbijstandverzekering van Univé was in 2021 beste koop bij de Consumentenbond. Alleen Zeeuwen en Brabanders waren beter uit bij ZLM. Bij de rechtsbijstandverzekering van De Internationale kunt u alleen kiezen voor de Basis of Plus-variant.

Relatief nieuw is prepaid rechtsbijstand. Bij deze vorm van rechtshulp on demand betaalt u eenmalig een vast bedrag voor juridische hulp. Prepaid rechtshulp is goedkoper dan een gewone rechtsbijstandverzekering, maar kent een aantal beperkingen.

Heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?

Dat hangt er van af. Iemand die gepensioneerd is, heeft geen rechtsbijstandverzekering nodig voor arbeidsconflicten. Maar iemand die een baan heeft, kan overwegen zo’n verzekering te sluiten. Kijk ook even of u via organisaties als de ANWB of uw vakbond al voor rechtsbijstand verzekerd bent. Kijk dan ook even waarvoor u in dat geval verzekerd bent. Via een vakbond bent u wellicht alleen verzekerd voor rechtsbijstand bij arbeidsconflicten, maar niet bij een geschil met de huisbaas.

Wie zijn er gedekt bij een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering geldt meestal voor uw hele gezin. U moet aan de verzekeraar melden hoeveel personen dat zijn. Ook uitwonende, studerende kinderen zijn meeverzekerd.

Wat wordt door een rechtsbijstandverzekering gedekt?

In principe worden de kosten van het gehele juridische traject gedekt, maar let op: als een verzekeraar externe hulp moet inhuren, geldt daarvoor een beperkte vergoeding. De rest moet u zelf betalen. Lees voor u een rechtsbijstandverzekering afsluit de kleine lettertjes goed door. Problemen met de Belastingdienst, uw echtscheiding, uw faillissement of geschillen met de overheid zijn meestal niet standaard gedekt. U kunt zich daarvoor soms apart bijverzekeren. Bij onder meer InShared kunt u zich overigens wel verzekeren voor rechtsbijstand in belastingzaken. Lees dus eerst de offerte goed door voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit.

Heb ik bij een rechtsbijstandverzekering te maken met een wachttijd?

Ja, bij modules rond inkomen en werk hanteren voor zover bekend alle rechtsbijstandverzekeraars een wachttijd van drie maanden.

Wat is de franchise van een rechtsbijstandverzekering?

De franchise is het minimale financiële belang waarover een geschil moet gaan, wil een rechtsbijstandsverzekeraar het dossier in behandeling nemen. Is de financiële waarde van het geschil lager, dan komt de verzekeraar niet in actie.

Heb ik bij een rechtsbijstandverzekering een eigen risico?

Niet altijd. Dat staat in de kleine lettertjes en in de offerte. Soms moet u een eigen bijdrage moeten betalen als de verzekeraar hulp uitbesteedt. Ohra bijvoorbeeld heeft de juridische ondersteuning uitbesteed aan Das rechtsbijstand, dat in bepaalde gevallen een eigen risico hanteert.

Lees ook veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen en veelgestelde vragen over de basisverzekering.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)