Zorgpremie 2022 ongeveer 3 euro duurder

De zorgpremie stijgt in 2022 met naar verwachting 2,75 euro per maand. Dat verwacht althans het kabinet, zo blijkt uit de Prinsjesdag-stukken. Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft gelijk op 385 euro per jaar.

Zorgpremie 2022 in november bekend

De zorgpremie 2022 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 2,75 euro per maand. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay
De zorgpremie 2022 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 2,75 euro per maand. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay

Het kabinet geeft elk jaar met Prinsjesdag aan hoeveel de zorgpremie naar verwachting gaat stijgen. In 2021 zou de zorgpremie volgens het demissionaire kabinet stijgen met gemiddeld 3 euro per maand. In werkelijkheid steeg de zorgpremie 2021 met 3 tot 10 euro, aldus De Telegraaf. Als de prognose van het kabinet uit komt, zou de zorgpremie 2022 uit komen op ongeveer 125,75 euro per maand, aldus de Prinsjesdagstukken.

Zorgtoeslag met maximaal 3 euro omhoog

Overigens worden mensen met een laag inkomen via de zorgtoeslag gecompenseerd voor een stijging van de zorgpremies. De zorgtoeslag voor een eenpersoons huishouden stijgt met maximaal 3 euro per maand, heeft het kabinet in de Prinsjesdagstukken laten weten. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag met 40 euro per jaar.

Bij de behandeling van het belastingplan 2022 in het parlement wordt definitief bekend hoe hoog je inkomen mag zijn om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen. In 2021 gold voor mensen zonder toeslagpartner een inkomensgrens van € 31.138 per jaar. Voor mensen met een toeslagpartner gold een gezamenlijke inkomensgrens van maximaal € 39.979 per jaar. Boven die grenzen kom je niet voor zorgtoeslag in aanmerking. Kijk voor de exacte voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen op de site van de Belastingdienst.

Eerste zorgpremie 2022

Traditioneel maakt zorgverzekeraar DSW elk jaar op de vierde donderdag in september als eerste zorgverzekeraar haar premies bekend. Maar DSW heeft aangegeven dat het essentiële externe informatie mist om nu al de zorgpremie 2022 te kunnen bepalen. Die zal dus op een later tijdstip bekend gemaakt worden. De premie van de zorgverzekering van DSW geeft meestal een aardige indicatie hoe de premies van andere zorgverzekeraars zich zullen ontwikkelen.

Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket een klein beetje. Sommige medicijnen of behandelingen worden niet langer vergoed, maar er komen ook nieuwe behandelingen en medicijnen voor vergoeding in aanmerking. Bekijk alle veranderingen in de basisverzekering.

Zorgpremie te hoog? Vergelijk en stap over

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk half november hun zorgpremie 2022 aan hun klanten doorgegeven hebben. Die kunnen dan tot en met 31 december 2021 hun zorgverzekering opzeggen en naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Wie wil overstappen van zorgverzekeraar moet uiterlijk 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

Vergelijk zorgverzekeringen op premie, aanvullende verzekeringen en polisvoorwaarden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.