Ga naar de inhoud

Grote verschillen tussen premies voor de ziektekostenverzekeringen in 2024

De premies voor ziektekostenverzekeringen in 2024 lopen sterk uiteen. De duurste en de goedkoopste ziektekostenverzekering verschillen op maandbasis 39 euro. En dat terwijl de inhoud van het zorgpakket bij alle basisverzekeringen hetzelfde is. Alleen zit er bij de goedkoopste en duurste zorgverzekeringen wel een verschil in het aantal zorgverleners waar je terechtkunt. Ook als je alleen naar restitutiepolissen en naturapolissen kijkt, zijn er grote verschillen.

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste ziektekostenverzekering schommelde jaren tussen de 240 en ruim 270 euro per jaar. Maar inmiddels is duurste zorgverzekering per jaar 468 euro duurder dan de goedkoopste zorgverzekering. De laagste premie voor de ziektekostenverzekering in 2024 wordt aangeboden door de Basis naturapolis, een budgetverzekering van FBTO. Daar betaalt u in in 2024 131,95 euro per maand voor een basisverzekering. De duurste zorgverzekering is de Eigen Keuze restitutiepolis van a.s.r Die koste 170,95 euro per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico.

Belangrijk verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering is dat u met de restitutiepolis van a.s.r. volledige vrije zorgkeuze hebt. Bij de budget naturapolis van FBTO wordt uw zorg alleen vergoed als u naar een zorgverlener gaat met wie FBTO een contract heeft. En met zo’n budgetpolis heeft u dus veel minder keuze in behandelaars. Vrije zorgkeuze is voor veel mensen belangrijk, maar daar hangt wel een fiks prijskaartje aan.

Opvallende verschillen in ziektekostenverzekeringen in 2024

Opvallend is dat de combinatieverzekering van Ohra goedkoper is dan gewone naturapolissen van veel andere zorgverzekeraars. Met een combinatiepolis hoef je alleen in een handvol specifieke gevallen bij te betalen als je naar een zorgverlener gaat die geen contract heeft met jouw verzekeraar. Normaal zijn combinatiepolissen daarom juist duurder dan andere ziektekostenverzekeringen. Het vergelijken van ziektekostenverzekeringen loont dus zeer. Vergelijk dan niet alleen op premie, maar ook op verzekeringsvorm en voorwaarden. Verder werkt Anderzorg samen met Menzis, maar kan Anderzorg een lagere premie aanbieden.

Gemiddelde premie ziektekostenverzekering in 2024

De gemiddelde premie voor de ziektekostenverzekering in 2024 stijgt met zo’n 12 euro per maand, oftewel 144 euro per jaar, was de verwachting van het demissionaire kabinet op Prinsjesdag. Maar in de praktijk kwam die gemiddelde stijging iets lager uit, eerder rond de 5 tot 10 euro.

Gematigde stijging premie aanvullende ziektekostenverzekering

Ook bij de aanvullende verzekeringen wisselt het beeld sterk. Bij veel ziektekostenverzekeraars zijn de goedkoopste aanvullende zorgverzekeringen niet of nauwelijks in prijs gestegen. De meest uitgebreide aanvullende ziektekostenverzekeringen zijn daarentegen als snel een paar euro per maand duurder geworden. Datzelfde verschijnsel doet zich ook voor bij tandartsverzekeringen. Via onze zorgvergelijker kunt u ziektekostenverzekeringen afsluiten en vergelijken op onder meer prijs, klantbeoordeling en vrije zorgkeuze.

5/5 - (1 stemmen)