Ga naar de inhoud

Dit zijn 6 manieren om een pensioen op te bouwen als ZZP’er

Als ZZP’er regel je in principe alles zelf: je eigen opdrachten, je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en soms ook het schoonmaken van je eigen kantoor. En ja, ook je pensioen moet je als ZZP’er zelf regelen. Maar zo’n 250 duizend van de 1,25 miljoen ZZP’ers in ons land bouwen geen pensioen op. Dat kan later een forse inkomensdaling betekenen. Daarom zes manieren om pensioen op te bouwen als zzp’er.

Je pensioen opbouwen als zzp'er? Begin tijdig met het verkrijgen van inzicht. Pensioen opbouwen is makkelijker dan je denkt. © Timusu / Pixabay
Je pensioen opbouwen als zzp’er? Begin tijdig met het verkrijgen van inzicht. Pensioen opbouwen is makkelijker dan je denkt. © Timusu / Pixabay

Heb jij inzicht in je pensioen?

Pensioen opbouwen als ZZP’er begint met financieel inzicht nu. Kijk daarom eerst op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kun je in je persoonlijke omgeving zien wat jouw verwachte pensioen is. Maak dan zelf een inschatting van het inkomen dat je in de toekomst nodig denkt te hebben. Is bijvoorbeeld je hypotheek op je pensioendatum afgelost? Dan heb je in principe lage woonlasten en heb je minder pensioen nodig.

Hoe is je pensioen opgebouwd?

Je inkomen na je pensioen bestaat in Nederland uit drie delen. Het eerste deel is de AOW. Dat is een vast bedrag per maand dat iedereen krijgt die vanaf z’n 15e in Nederland heeft gewoond. Het maakt voor de AOW niet uit of je gewerkt hebt of niet. Ook de hoogte van je inkomen tijdens je werkende leven speelt geen rol.

Wat krijg je via de AOW?

/

Iedereen krijgt automatisch hetzelfde bedrag via de Sociale Verzekerings Bank (SVB). De AOW in 2020 is €1187,43 voor alleenstaanden en €812,71 per persoon voor samenwonenden of getrouwde mensen. Ter vergelijking: dat komt neer op respectievelijk 70% en 50% van het minimumloon. Aangezien de gemiddelde ZZP’er 38.000 euro per jaar verdient, betekent een pensioen dat alleen uit AOW bestaat, een flinke inkomensachteruitgang. Volgens het Nibud vindt ruim 40 procent van de gepensioneerde ZZP-ers het lastig om na het pensioen rond te komen.

Hoe kun je de AOW aanvullen?

Het tweede deel van het pensioeninkomen bestaan uit het pensioen wat werknemers in loondienst via hun pensioenfonds hebben opgebouwd. En het derde deel bestaat uit eventuele eigen regelingen die je zelf getroffen hebt.

Als ZZP’er je AOW aanvullen

Een ZZP’er kan niet deelnemen aan een pensioenregeling voor werknemers. Dat betekent dat je als zelfstandige zelf een pensioen moet regelen, als aanvulling op je AOW. Zelf pensioen opbouwen als ZZP’er kan op zes manieren en is eigenlijk best makkelijk. We zetten ze hieronder op een rij en lopen ze daarna stuk voor stuk langs.

1: Pensioen opbouwen via je eigen bedrijf met de Fiscale Oudedags Reserve;
2: Banksparen;
3: Bank beleggen;
4: Zelf sparen of beleggen;
5: Via het pensioenfonds van je ex-werkgever;
6: Via een beroepsgroeppensioenfonds.

Zelf pensioen opbouwen als ZZP’er via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als zelfstandige mag je een deel van je winst belastingvrij apart zetten voor je pensioen. Dat wordt de ’toevoeging oudedagsreserve’ genoemd. Dat is een boekhoudkundige reservering. Je bent dus niet daadwerkelijk verplicht om dat bedrag apart te zetten op een daarvoor bestemde rekening.
Over de FOR wordt tijdens je werkende leven geen inkomstenbelasting geheven. Dat gebeurt pas als je je bedrijf gaat beëindigen. Dan valt de FOR weer vrij als winst. Maar als je dat doet na je pensioen, betaal je het belastingtarief voor gepensioneerden, en dat is (vooralsnog) lager dan voor werkenden. Ga je voor je pensioen stoppen met je bedrijf? Dan kun je de FOR fiscaal neutraal laten doorstorten naar een bankspaarrekening.

Geld opzij zetten via de FOR

Aan de jaarlijkse stortingen voor de FOR zijn wel grenzen gesteld. In 2020 mag je 9,44% van je winst reserveren en toevoegen aan je oudedagsreserve. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 9.218,-. Dat heet de jaarruimte. En het is wel verstandig om dat geld dus ook echt opzij te zetten, want anders heb je geen geld om later die uitgestelde belasting te betalen. Je kunt er immers als ZZP’er niet op vertrouwen dat de verkoop van je bedrijf genoeg oplevert voor een riant pensioen.

Met terugwerkende kracht je jaarruimte opvullen voor je pensioen

Maar als het nou een jaar financieel tegenzit, heb je je jaarruimte misschien niet helemaal opgebruikt. Dat kan zeker nu in de coronacrisis zomaar het geval zijn. Maar als het weer beter gaat, mag je zeven jaar lang met terugwerkende kracht de afzonderlijke jaarruimtes alsnog opvullen. De optelsom van al die jaarruimtes heet de reserveringsruimte.

Ben je directeur-grootaandeelhouder van je eigen BV? Dan kun je sinds 1 juli 2017 niet meer als zzp-er pensioen opbouwen via je eigen BV.

Bespreek altijd de financiële en fiscale gevolgen van pensioen opbouwen via je eigen bedrijf met je accountant of een financieel adviseur.

Buiten je bedrijf pensioen opbouwen als ZZP’er

Niet alleen binnen je bedrijf, maar ook buiten je onderneming kun je pensioen opbouwen als ZZP’er. Een manier is via een daarvoor bestemde pensioenrekening. Die kun je afsluiten als lijfrenteverzekering. De premie die je stort, gaat naar een bankspaarrekening of naar een beleggingsrekening. Je kunt die lijfrente laten uitkeren op een vooraf afgesproken moment. Je kunt zo’n pensioenrekening voor ZZP-ers openen bij onder meer Brand New Day. Zij bieden ook meer informatie over de belastingvoordelen. Je kunt bij Brand New Day zowel pensioensparen als pensioenbeleggen.

Pensioen opbouwen met belastingvoordeel

De Nederlandse overheid ziet zzp’ers graag inleggen op zo’n pensioenrekening en daarom is een deel van de inleg belastingvrij. Stort je bijvoorbeeld in 2020 een bedrag op de pensioenrekening, dan kun je daarvan een deel terugvragen tijdens je belastingaangifte in 2021. Zo betaalt de Belastingdienst dus mee aan uw pensioen. Vanwege dat belastingvoordeel mag niet iedereen zomaar inleggen op zo’n pensioenrekening en is er een maximale inleg per jaar: de jaarruimte. Bereken hier je jaarruimte.

Als je de jaarruimte van voorgaande belastingjaren niet gebruikt hebt, mag je die ook alsnog benutten. Meer uitleg over aftrek van lijfrentepremies geeft de Belastingdienst. Ook de uitkering uit een lijfrenteverzekering wordt belast, maar dan zit je als gepensioneerde waarschijnlijk in een lager belastingtarief.

Zelf pensioen opbouwen via een spaar- of beleggingsregeling

Zelf je pensioen opbouwen als ZZP’er kan ook door zelf een spaar- of beleggingsrekening te openen. Dat is online zo gepiept en kan bij onder meer Centraal Beheer en Brand New Day. Je hebt dan echter een ijzeren discipline nodig om periodiek bedragen op die pensioenrekening te storten en om er in slechte tijden van af te blijven. Ook kun je dan niet profiteren van een belastingaftrek. Integendeel, zo’n spaar- of beleggingsrekening voor je pensioen telt gewoon mee bij je vermogen in box 3. Lees ook: Beste lijfrente van dit moment.

Als zelfstandige pensioen opbouwen via je ex-werkgever

Veel ZZP-ers hebben ooit als werknemer gewerkt. En misschien was je toen ook al aangesloten bij een pensioenfonds. Sommige pensioenfondsen bieden ex-werknemers de gelegenheid om ook als zzp’er pensioen op te bouwen via het pensioenfonds. De premie voor die pensioenregeling mag je tot maximaal tien jaar na je ontslag van de belasting aftrekken.

Verplichte pensioenregeling voor bepaalde groepen ZZP’ers

In sommige beroepsgroepen bestaan verplichte pensioenregelingen voor ZZP’ers. Je moet je dan je pensioen opbouwen als ZZP-er via zo’n beroepspensioenfonds. Er zijn beroepspensioenfondsen voor onder meer huisartsen, fysiotherapeuten verloskundigen, tandartsen, apothekers, medisch specialisten, dierenartsen, maar ook bepaalde beroepen in de haven. Bekijk hier het overzicht. Ook zijn er nog wat collectieven waarbinnen je als zzp’er pensioen kunt opbouwen. Daar kun je je vrijwillig bij aansluiten.

Meer lezen over je pensioen opbouwen

Meer lezen over je pensioen opbouwen:

Lees ook: De 16 belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.