Ga naar de inhoud

Dit zijn de 3 beste bestelautoverzekeringen

Als ZZP-er met een bestelauto kun je die auto waarschijnlijk geen dag missen. Zorg dus dat je de beste bestelautoverzekering voor ZZP-ers uit zoekt. Dit zijn de beste bestelautoverzekeringen op een rij.

Bestelautoverzekeringen lijken in veel opzichten op gewone autoverzekeringen, behalve in de nieuwwaardeuitkering bij diefstal en total loss. © S. Weis / Pixabay
Bestelautoverzekeringen lijken in veel opzichten op gewone autoverzekeringen, behalve in de nieuwwaardeuitkering bij diefstal en total loss. © S. Weis / Pixabay

In ons land reden op 1 januari 2020 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 939.801 bestelauto’s rond. Ruim 256.000 daarvan zijn in gebruik als bestelauto bij een ZZP-er in de bouw, ongeveer een derde van het totaal dus.

Bestelautoverzekeringen voor ZZP-ers

Een bestelauto is voor een ZZP-er enorm belangrijk voor z’n bedrijfsvoering. Je bestelauto brengt je naar je klant, maakt via de belettering reclame voor je bedrijf en bevat waarschijnlijk een flinke waarde aan inventaris. En dan hebben we het nog niet gehad over het bedrag dat een ZZP- er voor de aanschaf in z’n bestelauto geïnvesteerd heeft. Je moet er dan ook niet aan denken dat je bestelauto gestolen wordt of bij een aanrijding total loss gereden wordt. Een bestelbus voor een ZZP-er goed verzekeren is dus een must. Maar wat is de beste bestelautoverzekering voor een ZZP-er?

Welke schades dekken bestelautoverzekeringen?

Net als bij personenauto’s voor particulieren heb je ook bij bestelauto’s voor ZZP-ers de keuze uit een bestelautoverzekering Allrisk, Casco en alleen WA. In dat laatste geval, de bestelautoverzekering met Wettelijke Aansprakelijkheid, is alleen de schade verzekerd, die jij met je bestelauto aan anderen toebrengt.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

De beste bestelautoverzekeringen afsluiten

Onafhankelijk bureau Moneyview deed in 2020 onderzoek naar bestelautoverzekeringen voor ZZP-ers. Bij de bestelautoverzekeringen met alleen WA-dekking heeft de Bedrijfsautoverzekering van Univé de beste voorwaarden. De Interpolis Bestelautoverzekering heeft de beste voorwaarden voor een bestelautoverzekering met WA-Extra en Allrisk dekking. De bestelautoverzekering van Reaal kwam bij alle drie de bedrijfsautoverzekeringen als beste uit de bus op het onderdeel prijs. Vergelijk zelf bestelautoverzekeringen om te achterhalen wat in jouw geval de beste verzekering is.

Speciale autoverzekeringen voor ZZP

Kijk voor een bestelautoverzekering ook even bij Alpina. Daar kun je ook een vrachtwagenverzekering, taxiverzekering, lesautoverzekering of een verzekering voor je bezorgbrommer afsluiten.

Weinig bestelautoverzekeringen met nieuwwaardedekking

In veel opzichten zit er nauwelijks of geen verschil tussen een bestelautoverzekering voor ZZP-ers en een autoverzekering voor particulieren, met één belangrijke uitzondering: Als je bestelauto gestolen wordt of total loss raakt, kom je er al snel achter dat de verzekering aanzienlijk minder uitkeert dan bij een vergelijkbare particuliere auto. Dat komt doordat slechts vier van de onderzochte dertien bestelautoverzekeringen in het eerste jaar de nieuwwaarde uitkeren. En geen enkele verzekeraar keert in het tweede of latere jaren nog de nieuwwaarde uit. Bij autoverzekeringen voor particulieren vergoedt in het derde jaar nog bijna de helft van de verzekeraars de nieuwwaarde. Lees ook: Wat is een autoverzekering met nieuwwaarderegeling?

Bestelautoverzekering Centraal Beheer met nieuwwaarderegeling

De bestelautoverzekering van Centraal Beheer is een van de weinige bestelautoverzekeringen die wel een nieuwaarderegeling hanteert. Deze verzekering keert bij de WA Beperkt Casco of de WA-Casco-polis de nieuwwaarde uit als je nieuwe bestelauto binnen 1 jaar na aankoop total loss wordt of gestolen wordt. Dat geldt ook voor de accessoires. Daarna geldt tot en met het derde jaar een afschrijvingsregeling. Vanaf het vierde jaar keert Centraal Beheer de dagwaarde uit.

Bestelautoverzekeringen voor tweedehands bestelauto

Heb je als ZZP-er een tweedehands bestelauto? Dan zijn de verschillen met personenauto’s nog groter. Slechts twee verzekeraars keren in het eerste jaar de aanschafwaarde uit voor een gestolen of total loss geraakte bestelauto. Bij autoverzekeringen voor gewone consumenten krijgt bij 35 van de 43 autoverzekeringen in het eerste jaar nog de aanschafwaarde vergoed. In het derde jaar is dat bij bijna de helft van de verzekeraars nog het geval.

Dat verschil in de hoogte van de uitkering is des te opvallender als je bedenkt dat een bestelauto gemiddeld zo’n 9000 euro duurder is in aanschaf dan een particuliere auto. Daar staat dan wel weer tegenover dat een ZZP-er geen BPM en BTW voor z’n bestelauto hoeft te betalen. Daardoor kun je een bestelauto verzekeren tegen een lagere waarde.

Lees meer over de beste verzekeringen voor ZZP-ers.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.