Ga naar de inhoud

Daarom moet je reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland

Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland zal voor de meeste mensen een tikje overbodig lijken. Toch kan het verstandig zijn om voor een vakantie in eigen land toch een reisverzekering af te sluiten. Hieronder leggen we uit waarom.

Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland is in coronatijd zo gek nog niet © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland is in coronatijd zo gek nog niet © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland?

Nu door de coronacrisis veel mensen in eigen land op vakantie willen blijven, dringt zich de vraag op of je ook voor een vakantie in Nederland een reisverzekering moet afsluiten. Je gaat niet vliegen, dus de kans dat je koffer zoek raakt, is gering. En in eigen land ben je immers al verzekerd voor ziektekosten, dus ook om die reden klinkt een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland als overbodig. Toch is dat niet zo.

Dekking voor bagage nodig bij een vakantie in eigen land?

Dekking voor bagage is in zestig procent van reisverzekeringen standaard meeverzekerd, vonden onderzoekers van Moneyview uit. En ook op vakantie slepen we tegenwoordig veel dure spullen mee, zoals een smartphone, een laptop of een gamecomputer. Want tsja, je zult maar twee weken in een mobile home in Nederland zitten en het regent pijpenstelen. Of er zal maar in je gehuurde camper worden ingebroken waar nou net je laptop lag.

Maar als je al een speciale telefoonverzekering hebt, een inboedelverzekering met buitenshuisdekking of een zogeheten kostbaarheden buitenshuis-verzekering dan heb je te maken met een dubbele dekking met de reisverzekering. In dat geval moet je even de polisvoorwaarden bekijken en kun je misschien voor een vakantie in Nederland een reisverzekering afsluiten zonder bagagedekking.

Let er wel even op of je bij verlies of diefstal de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed krijgt. De meeste verzekeraars keren binnen 12 maanden na aanschaf de nieuwwaarde uit. Maar als je apparaat bij schade gerepareerd kan worden, worden meestal alleen reparatiekosten vergoed.

Ga je op fietsvakantie in Nederland? Controleer dan even de dekking voor je fiets van je reisverzekering. Of sluit een losse fietsverzekering af.

Een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland kan bij onder meer ABN Amro, Inshared, Centraal Beheer, FBTO, OHRA, Nationale Nederlanden, LTA Lifecard Travel Assistance en Univé.

Reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland voor de medische kosten

Een reisverzekering voor het buitenland afsluiten doe je vooral vanwege de dekking van medische kosten. Die liggen in het buitenland vaak hoger dan in Nederland (en heus niet alleen in de Verenigde Staten). In Nederland worden zorgkosten via je wettelijk verplichte ziektekostenverzekering vergoed. Maar ook dan kan een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland nuttig zijn.

Die reisverzekering vergoedt namelijk je eigen risico van de basisverzekering, aldus onderzoeksbureau Moneyview. En zeker als je gekozen hebt voor het hoogste vrijwillig eigen risico kan een bezoek aan het ziekenhuis tijdens je vakantie in eigen land ook flink in de papieren lopen. Een spoedrit met een ambulance bijvoorbeeld kost 740 euro als basistarief plus ruim 4 euro per kilometer. De basisverzekering vergoedt maximaal 200 kilometer per enkele rit. En ja, die kosten tellen mee voor je eigen risico.

Reisverzekering met covid-dekking

Ook kun je een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland om annulering in geval van covid vergoed te krijgen. Maar let op: reisverzekeringen gaan verschillend om met coronadekkingen, dus lees de informatie op de site van de reisverzekering goed door voordat je een reisverzekering afsluit. Lees ook: Het coronavirus en je verzekeringen

Je vakantie annuleren vanwege ontslag

Het coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat veel bedrijven moeten reorganiseren. Als je een vaste baan hebt en je wordt onverwacht ontslagen, dan dekt de reis- of annuleringsverzekering de kosten van het annuleren van je vakantie. Heb je echter een tijdelijke baan? Dan moet je even je polisvoorwaarden van je reisverzekering goed lezen, want elke verzekeraar hanteert dan een ander beleid.

Kortom een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland is nog niet zo’n gek idee.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.