Ga naar de inhoud

6 manieren om te besparen op je overlijdensrisicoverzekering

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren: overstappen, de dekking aanpassen, stoppen met roken, maar vooral door overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken. Want de premies zijn de afgelopen jaren fors gedaald.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren © Geralt / Pixabay
Besparen op je overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren © Geralt / Pixabay

Wanneer kun je besparen op je overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een vooraf afgesproken bedrag uit als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Het is dus geen verzekering om je uitvaart te betalen, zoals wel eens gedacht wordt. Er zijn een aantal situaties waarin je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering:

  • Door te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere overlijdensrisicoverzekering;
  • Door te stoppen met roken;
  • Bij een hoge overwaarde van je huis;
  • Als je flink hebt afgelost op je hypotheek;
  • Als je een behoorlijk eigen kapitaal opgebouwd hebt;
  • Door over te stappen van een gelijkblijvende naar een aflopende ORV
  • Als je een woekerpolis of beleggingshypotheek met daaraan gekoppeld een overlijdensrisicoverzekering hebt.

Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen bij onder meer Centraal Beheer, Nationale Nederlanden, FBTO, Allianz en Dela Leefdoor Plan. Centraal Beheer heeft in 2020 een nieuwe overlijdensrisicoverzekering met een vaste premie per maand geïntroduceerd. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer met vaste premie kreeg in januari 2023 en 2024 vijf sterren van onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview op het onderdeel prijs. Lees ook: 4 redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering door te vergelijken

Als er een manier is om te besparen op je overlijdensrisicoverzekering (ORV) dan is het door overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren gedaald, en niet zo’n beetje ook. In 20 jaar tijd is de gemiddelde premie van overlijdensrisicoverzekeringen met 65 procent gedaald, blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Moneyview. De gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering is in 2022 met 8% gedaald ten opzichte van 2021. Tussen de goedkoopste en duurste overlijdensrisicoverzekering zitten soms duizenden euro’s verschil. Vergelijken loont dus. Ga je overstappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering? Geef dat dan wel door aan je hypotheekverstrekker. Die moet er namelijk wel mee instemmen.

Let op bij het overstappen van overlijdensrisicoverzekering

Let op: ga je overstappen van overlijdensrisicoverzekering? Zeg je oude ORV pas op als je voor je nieuwe ORV geaccepteerd bent! Voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet je een gezondheidsverklaring invullen. En als de verzekeraar in die verklaring redenen ziet om jou een hogere premie te berekenen, dan is de besparing op je overlijdensrisicoverzekering kleiner of zelfs helemaal verdwenen.

Vergelijk online zelf de overlijdensrisicoverzekeringen van onder meer Dela, Nationale Nederlanden, Allianz, FBTO en Centraal Beheer.

Besparen op je overlijdensrisicoverzekering door te stoppen met roken

Aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen willen graag dat je zo gezond mogelijk leeft. Roken zien ze als een verhoogd risico, omdat roken de kans vergroot dat je eerder (lees: tijdens de looptijd van de verzekering) overlijdt. In dat geval moeten ze misschien al uitkeren terwijl er amper kapitaal is opgebouwd. Wie gezond leeft, heeft een kleinere kans om tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering te overlijden. Niet-rokers betalen daarom een lagere premie dan rokers. Ben je gestopt met roken? Geef dat dan door wat zo kun je makkelijk besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

De premie van je overlijdensrisicoverzekering verlagen bij hoge overwaarde

Heb je in de loop der tijd flink wat overwaarde op je huis opgebouwd, flink afgelost of een leuk kapitaal vergaard? Kijk dan of je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering door het verzekerd bedrag te verlagen. Als je immers veel eigen geld achter de hand hebt, of nog maar een kleine hypotheek hebt, kunnen je nabestaanden waarschijnlijk makkelijker de hypotheek betalen en hoeft de overlijdensrisicoverzekering minder uit te keren.

Overstappen naar een aflopende overlijdensrisicoverzekering

Ga je je hypotheek omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Pas dan ook je overlijdensrisicoverzekering aan. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het verstandig om een gelijkblijvende ORV af te sluiten, omdat je hypotheeklasten immers gedurende de hele looptijd gelijk blijven. Maar een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is duurder dan een aflopende ORV. Als je dus overstapt naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, heb je te maken met een dalende hypotheekschuld. Dan is het goedkoper om ook te kiezen voor een aflopende overlijdensrisicoverzekering. Overleg dit dus met je hypotheekadviseur.

Overlijdensrisicoverzekering loskoppelen van je beleggingshypotheek

Heb je nog een beleggingshypotheek? Dan kan ook jij misschien besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Er zijn namelijk overlijdensrisicoverzekeringen waarbij de premie betaald wordt uit dezelfde pot die gebruikt wordt voor de kapitaalopbouw waarmee aan het eind van de looptijd je beleggingshypotheek af te lossen. Die kapitaalopbouw kan echter onder druk staan door slechte beleggingsresultaten. Het kan dan gebeuren dat de premie voor de overlijdensrisicoverzekering nog meer ten koste gaat van de kapitaalopbouw voor je hypotheek.

In dat geval kun je overwegen over te stappen naar een andere hypotheekvorm en een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar dit is echt iets om met een hypotheekadviseur te bespreken.

Waarom zou je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Er zijn drie redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De eerste is dat banken willen dat je bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Daardoor weet de bank zeker dat ze bij jouw overlijden haar geld terugkrijgt.

Maar ook als je geen eigen huis hebt, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Dat geldt met name als je opgroeiende kinderen hebt. En minder bekend is dat je bij een scheiding met een overlijdensrisicoverzekering de (kinder)alimentatie kunt laten doorbetalen als je komt te overlijden.

Sinds 2018 ben je bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je kunt dus veel besparen op je overlijdensrisicoverzekering door ‘m simpelweg op te zeggen. Tenzij je natuurlijk wilt dat je nabestaanden er financieel niet op achteruit gaan.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.