Een WA-autoverzekering afsluiten

Met de koop van een nieuwe auto moet u plotseling op veel verschillende dingen letten: veiligheid, brandstof, banden, parkeervergunningen, etc. Dit kan voor een first-time autobezitter best iets overweldigend zijn. Vooral de overvloed aan verschillende informatie en mogelijkheden voor je autoverzekering kan soms als wat te veel lijken. Daarom zetten wij de belangrijkste feiten op een op een rijtje. Een WA-autoverzekering moet je in ieder geval afsluiten.

Wettelijk verplichte verzekering

Een WA-autoverzekering afsluiten is voor elke automobilist wettelijk verplicht. © Elisa Riva / Pixabay
Een WA-autoverzekering afsluiten is voor elke automobilist wettelijk verplicht. © Elisa Riva / Pixabay

In Nederland is een WA-autoverzekering wettelijk verplicht. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt alle schade die u met uw auto bij anderen veroorzaakt. Uw eigen schade is dus hiermee niet verzekerd. Als u toch zonder WA-autoverzekering met uw auto de straat op gaat, kunt u tijdens de regelmatige controles van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) een boete van €380 euro verwachten. Sterker nog, een auto zonder WA-autoverzekering mag je niet eens op de openbare weg parkeren. Op eigen terrein stallen mag wel.

Wat kost een WA-autoverzekering?

De premies van de WA-verzekering zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, volgens de independer met ruim 20%. Per jaar betaalt u in het voorjaar van 2016 gemiddeld €89 euro meer dan in december 2015. Voor jongeren steeg de premie nog heftiger (23%). In plaats van 844 euro, betaal je nu €1012 euro per jaar. En sindsdien zijn autoverzekeringen alleen maar duurder geworden. Dus voor u een bepaalde verzekering afsluit is het zeker de moeite waard om verschillende deals kritisch te vergelijken.

Extra dekking op je WA-verzekering

Behalve de verplichte WA verzekering kunt u er ook voor kiezen om uw verzekering uit te breiden met een Beperkte Casco of een Volledige Casco, ook wel Allrisk verzekering genoemd.

De beperkte casco verzekert u naast de WA ook voor schade aan uw auto die kan ontstaan door:
– brand
– ruitbreuk
– storm, hagel of gewoon alomvattend, natuur schade
– diefstal

Echter, schade die u zelf aan uw auto veroorzaakt, is enkel met volledige casco verzekerd. Met deze verzekering wordt werkelijk alles aan uw auto gedekt. Worden bijvoorbeeld uw peperdure offroad banden lek gestoken, dan zijn deze verzekerd. Rijdt u achteruit tegen een paaltje, ook verzekerd. Met elke schade claim kan wel uw premie weer stijgen.

Net als bij de WA, zijn ook de kosten van beperkte (+15%) en volledige casco (+9%) het afgelopen jaar gestegen. De premiekosten en ook kleine details kunnen erg uiteenlopen per verzekeraar.

Deel dit met je vrienden!