Ga naar de inhoud

Zo wordt de premie van een autoverzekering opgebouwd

Na de aankoop van een nieuwe auto is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Heb je een auto ingeruild voor een nieuw model? In dat geval moet de lopende autoverzekering worden aangepast naar de nieuwe situatie. Mogelijk heb je een groter model auto gekocht, wat invloed heeft op de premie van je autoverzekering. Met een autoverzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor de kosten die voortkomen uit bijvoorbeeld ongelukken. Denk hierbij niet alleen aan de schade aan andermans voertuig, maar ook aan het lichamelijk letsel wat hierbij wordt aangericht aan anderen.

Auto gekocht? Dan ben je wettelijk verplicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. © Michael Jin / Unsplash
Auto gekocht? Dan ben je wettelijk verplicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. © Michael Jin / Unsplash

Niet alleen het model auto heeft invloed op de premie van je autoverzekering. Er zijn meer factoren die verzekeraars meenemen bij het berekenen van de premie. Een autoverzekering afsluiten op Autoverzekering.nl helpt je snel de goedkoopste verzekering te vinden voor jouw auto. Gebruik een dergelijke tool niet alleen bij de aanschaf van het voertuig; bekijk periodiek of een andere verzekeraar mogelijk een gunstigere premie biedt.

Zoek de juiste dekking bij je auto

Een van de voornaamste factoren bij het bereken van je premie is de gekozen dekking. Kies tussen een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco (ook wel: WA+ autoverzekering) en een allrisk autoverzekering. Het is afhankelijk van onder meer de waarde, leeftijd en beoogde gebruik van de auto, welke dekking het beste bij jouw situatie past. Kijk hierbij ook naar de plek waar je de auto stalt. In een eigen garage aan huis is het risico op schade logischerwijs veel kleiner dan op een publieke parkeerplaats

Tip: bekijk de exacte verschillen tussen een WA-verzekering en een allrisk autoverzekering eens. Het helpt je te bepalen welke dekking het beste bij jouw auto past.

Ervaring, postcode en schadevrije jaren

Naast de gekozen dekking speelt ook je ervaring, vaak vertaald naar de leeftijd van een bestuurder, mee. Een jongere bestuurder zal over het algemeen een hogere premie betalen dan een oudere bestuurder bij dezelfde dekking. Naarmate je ouder wordt en het aantal schadevrije jaren oploopt, zal de premie van een autoverzekering dalen. Niet alleen een verschil in leeftijd kan een verschil in premie verklaren; datzelfde geldt voor een verschil in de woonplaats van een hoofdbestuurder. In de grote stad is het risico op schade groter dan in een klein dorp ver buiten het stedelijk gebied

Ook het aantal gereden kilometers op jaarbasis heeft invloed op het risico wat een verzekeringsmaatschappij loopt en daarmee op de premie van de autoverzekering. Het vergelijken van autoverzekeringen kan je daarom veel geld besparen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.