Ga naar de inhoud

Wie dekt de schade als de veroorzaker onbekend is?

Wie dekt de schade aan uw auto als de dader niet bekend of niet verzekerd is?

Heel wat automobilisten hebben er mee te maken gehad: kom je terug bij je geparkeerde auto, blijkt die ineens een deuk of een kras te hebben die er voordien nog niet zat. De dader is met de noorderzon gevlogen. Wat nu?

Als de veroorzaker van de schade onbekend is, kun je proberen je schade te claimen bij het Waarborgfonds © Clark Van Der Beken / Unsplash
Als de veroorzaker van de schade onbekend is, kun je proberen je schade te claimen bij het Waarborgfonds © Clark Van Der Beken / Unsplash

Ondanks de verplichting voor elke automobilist om een autoverzekering af te sluiten, rijden naar schatting toch nog zo’n 200.000 mensen onverzekerd rond. Voor een deel wordt dat hoge aantal veroorzaakt doordat van sommige mensen de gegevens nog niet correct zijn doorgegeven, maar er zijn er helaas ook teveel mensen die doelbewust geen autoverzekering hebben. Andere brokkenmakers rijden door zonder zich te melden, omdat ze bang zijn hun no-claim te verliezen. Doordat het kentekenregister en het verzekeringsregister aan elkaar gekoppeld worden, zal de pakkans voor onverzekerde automobilisten toenemen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Schade met onbekende dader

Is de veroorzaker van uw schade onbekend, dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Onder bepaalde voorwaarden kunt u bij hen een schadeclaim indienen als die niet op de veroorzaker te verhalen is. Ook fietsers en voetgangers kunnen een schadeclaim indienen als zij schade hebben ondervonden van een onbekend gebleven motorvoertuig.

Schade claimen bij het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds krijgt z’n geld van alle autoverzekeraars in Nederland. Zij berekenen dit overigens weer door in de premies aan hun klanten, waardoor de goeden onder de kwaden moeten lijden. U kunt in vier gevallen schade claimen bij het Waarborgfonds:

-Als de veroorzaker van de schade onbekend is;
-indien de veroorzaker onverzekerd is;
-als de brokkenmaker in een gestolen voertuig reed;
-of als de veroorzaker van de schade is vrijgesteld van de verplichting zich te verzekeren op grond van gewetensbezwaren.

In het eerste geval heeft u te maken met een eigen risico van 250 euro. In de andere gevallen niet.

Als er sprake is van opzettelijke vernieling, zoals het bekrassen van een portier, dan kunt u geen beroep doen op het Waarborgfonds. Op de site van het fonds wordt precies uitgelegd wanneer en hoe u een claim kunt indienen

Voorwaarden indienen schadeclaim

Het Waarborgfonds hanteert wel een aantal voorwaarden voordat ze een claim in behandeling neemt. Zo moet de schade veroorzaakt zijn door een ander motorvoertuig. Zit er een deuk in uw spatbord door een overstekende ree of een omgevallen fiets, dan kunt u geen schadeclaim indienen.

Ook moet glashelder zijn dat de schade niet uw schuld is en daarnaast moet u aangifte doen bij de politie. Probeer ook zoveel mogelijk getuigen te vinden, zowel voor het politierapport als voor het indienen van een schadeclaim. Is de veroorzaker van de schade wel bekend, dan moet u hem een aanmaningsbrief sturen. Schadeclaims zijn tot drie jaar na dato bij het Waarborgfonds in te dienen. Schadeclaims insturen kan door een formulier op de website te downloaden.

Zorg er voor dat jij wel een goede autoverzekering hebt afgesloten. Kijk bij onder meer bij Inshared, ABN Amro, Aegon, OHRA, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO en Univé. Lees ook even wat op dit moment de beste autoverzekeringen voor Allrisk, Beperkt Casco en Wettelijke Aansprakelijkheid zijn.

Vergelijk de verzekeraars en vergelijk autoverzekeringen altijd op premie en voorwaarden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)