Hoger eigen risico voor jonge automobilisten

Automobilisten jonger dan 24 jaar worden bij een schade aan hun eigen auto door veel verzekeraars extra benadeeld. Zij krijgen niet alleen te maken met een terugval in schadevrije jaren en dus een hogere premie, maar betalen bij een (beperkt) casco verzekering vaak ook nog een extra eigen risico.

Dit blijkt uit onderzoek van een financiële vergelijkingssite. “Verzekeraars zeggen dat ze een hoger eigen risico hanteren om te voorkomen dat jonge bestuurders een hogere premie betalen dan nu al het geval is. Maar als je kijkt naar de premies blijkt dat een verzekering met een hoog ‘jeugd eigen risico’ niet per se goedkoper is”, zegt Paul Huibers van de vergelijkingssite. Vergelijk zelf autoverzekeringen op premies en polisvoorwaarden. Bespaartip: Soms kunnen ouders een tweede auto verzekeren bij dezelfde verzekeraar tegen gunstige voorwaarden. Bij een handjevol verzekeraars mag dat ook de auto van hun kind zijn.

Risicobestuurder betaalt meer

Zeventien van de 36 onderzochte autoverzekeraars hanteren voor bestuurders onder de 24 jaar een extra eigen risico bij casco schades. Het gaat dus om schades aan je eigen auto die alleen worden vergoed door een (beperkt) casco verzekering. Gemiddeld betalen jonge automobilisten 200 euro meer eigen risico dan oudere bestuurders. “Verzekeraars zien automobilisten tot 24 jaar als een risicogroep. Daarom betalen zij meer premie dan een oudere automobilist. Blijkbaar vinden sommige verzekeraars het risico van deze groep zo groot dat jonge bestuurders ook nog eens een extra eigen risico betalen bij casco schades.”

Een woordvoerder van verzekeraar Generali onderschrijft dit tegenover de vergelijkingssite. “Wij hanteren een klein extra eigen risico van 65 euro bij volledig casco schades. Dit doen we omdat we zien dat juist jongere rijders vaker een beroep hierop doen. We vinden het niet terecht om andere verzekerden hiervoor te laten betalen.” Verzekeraar ASR, die ook de merken Budgio en Ditzo voert, hanteert bij haar autoverzekeringen geen extra eigen risico voor jongeren. De verzekeraar houdt bij de berekening van de premie namelijk al rekening met de leeftijd van de hoofdbestuurder. “Een andere mogelijkheid is om per schade een hoger eigen risico te rekenen. Maar wij hebben gekozen voor een algemeen hogere premie die past bij deze doelgroep”, licht een woordvoerder toe.

Premie niet lager bij hoger eigen risico

Volgens deze redenatie zouden autoverzekeringen waarbij je als jongere geen extra eigen risico betaalt, duurder moeten zijn. Maar dit is niet het geval, constateert Huibers. “Als wij voor verschillende jonge automobilisten een berekening maken, staan bovenaan de vergelijking ook verzekeraars die geen extra eigen risico hanteren en toch goedkoper zijn dan verzekeraars dit die wel doen.” Hij raadt jongeren daarom aan extra goed naar het eigen risico te kijken als zij een (beperkt) casco verzekering afsluiten. “Een goedkope verzekering zonder extra eigen risico kan je bij een schade al snel honderden euro’s schelen.”

Ben jij een jonge automobilist? Vergelijk de premies voor autoverzekeringen bij OhraAegon, HemaUnivé, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, NowgoFBTO, Inshared, DitzoVerzekeruzelf en United Consumers.

Lees ook: Een autoverzekering voor een 17-jarige afsluiten.

Deel dit met je vrienden!