Ga naar de inhoud

Enorme verschillen in premies voor autoverzekeringen

Premies voor autoverzekeringen stijgen over het algemeen hard. De verschillen zijn enorm en het waarom van de hoge stijgingen is lang niet altijd duidelijk. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar autoverzekeringen van Moneyview en de Consumentenbond.

Gaan de premies voor autoverzekeringen dalen nu er door de coronacrisis minder autorijden? © Admiral_Lebioda via Pixabay
Gaan de premies voor autoverzekeringen dalen nu er door de coronacrisis minder autorijden? © Admiral_Lebioda via Pixabay

Sinds De Nederlandsche Bank begin 2016 haar zorgen uitsprak over de financiële buffers van verzekeraars, zijn autoverzekeringen flink duurder geworden. Tussen april 2016 en april 2017 stegen de premies voor autoverzekeringen gemiddeld zestien procent, aldus het onderzoek. Vooral WA-verzekeringen werden duurder.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Maar achter die 16 procent gaan grote verschillen schuil. De premiestijging liep uiteen van een premieverlaging van 1 procent tot een stijging van 65 procent. In andere gevallen worden de voorwaarden versoberd. Ook trouwe klanten die weinig of geen schade claimen, krijgen flinke premiestijgingen voor de kiezen. Tip: rij je maar weinig? Kijk dan even naar de nieuwe kilometerverzekering van OHRA. Je koopt dan vooraf bundels waarmee je voor 1000 kilometer verzekerd bent. Kijk voor polisvoorwaarden en premie van de kilometerverzekering bij OHRA.

Gemiddelde premie allrisk autoverzekering

Gemiddeld kostte een allrisk autoverzekering 700 euro per jaar voor iemand tussen de 30 en de 65 (peildatum april 2017). Maar in individuele gevallen kan dat bedrag hoger of lager zijn. Verzekeraars kijken namelijk ook naar de regio waar u woont en uw claimgedrag. Het loont dan ook om elk jaar de premies van autoverzekeringen te vergelijken. Vraag ook meerdere offertes op, zodat u ook de polisvoorwaarden kunt vergelijken.

Bekijk de premies voor autoverzekeringen van ABN Amro, OHRA en Inshared. Dit zijn volgens Moneyview de allrisk autoverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. Bereken ook de premies voor autoverzekeringen van FBTO, Centraal Beheer en Aegon.

Lagere premies voor autoverzekeringen voor nieuwe klanten

Ook als u al jaren naar volle tevredenheid bij dezelfde autoverzekeraar zit, kan het voordeel opleveren de premies jaarlijks te vergelijken. Verzekeraars hanteren soms voor nieuwe klanten lagere premies dan voor bestaande klanten. Neem in dat geval even contact op met uw verzekeraar en vraag of u ook in aanmerking komt voor die lagere premie. Controleer wel of de voorwaarden van uw autoverzekering gelijk gebleven zijn.

Lagere premies voor autoverzekeringen door coronacrisis?

De Nederlandsche Bank vond in februari 2017 nog steeds dat verzekeraars meer moesten doen om hun buffers te versterken. Mogelijk gaan de premies voor autoverzekeringen dus nog verder omhoog. Tegelijkertijd hebben automobilisten in 2020 tijdens de coronacrisis fors minder kilometers gereden en zijn er minder ongelukken gebeurd. Dat kan een gunstig effect hebben op de premies voor autoverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)